Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Σάββατο 10 Απριλίου 2021

Δεν θα το πιστεύετε: στο 1ο τρίμηνο 2021 οι δήθεν "Α"ΠΕ στη Γερμανία μάλλον κόλλησαν κορονοϊό.

Από 1/7/2021 η σελίδα Greeklignite σκοπεύει ν' αποχωρήσει απ' τη λογοκρισία του Facebook, ήδη βρίσκεται στο MeWe. (Στη δεξιά στήλη θα βρείτε το σύνδεσμο).

Starting July 1st, 2021, Greeklignite plans to leave censoring Facebook, now is on MeWe. (Link at the right column).

Στις 7/4/2021 το Ινστιτούτο Fraunhofer για Συστήματα Ηλιακής Ενέργειας (ISE) παρουσίασε δεδομένα σχετικά με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για το 1ο τρίμηνο του 2021, μέσα απ' την πλατφόρμα δεδομένων Energy Charts. Λόγω του καιρικών συνθηκών, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις δήθεν "Α"ΠΕ μειώθηκε από 75,8TWh σε 57TWh. Κατόπιν αυτού, η ενέργεια από λιγνίτη, λιθάνθρακα και φυσικό αέριο αυξήθηκαν σημαντικά σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Για ακόμα μια φορά τα αιολικά ήταν τα πλέον αναξιόπιστα, καθώς η παραγωγή ενέργειας μειώθηκε κατά 32,8%, ενώ τα ηλιακά ήταν πολύ πιο αξιόπιστα και η μείωσή της παραγωγής ήταν μόλις 6,1%. Κατά 23,9% μειώθηκε και η υδροηλεκτρική παραγωγή, ενώ η παραγωγή από βιομάζα μειώθηκε κατά 3,1%.

Αντίθετα, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 46,2% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η λιγνιτική παραγωγή αυξήθηκε κατά 33,4% και η παραγωγή από λιθάνθρακα κατά 21%. Τέλος, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ...

πυρηνική ενέργεια αυξήθηκε ελαφρά κατά 2,5%.

Παρά τη μείωση, τα αιολικά είχαν μερίδιο 25,6% στην καθαρή παραγωγή, ο λιγνίτης είχε 18,8%, το αέριο, παρά τη μεγάλη αύξηση, μόνο 16,1% και η πυρηνική ενέργεια 12,5%. Το μερίδιο των δήθεν "Α"ΠΕ έπεσε στο 42,7%, απ' το 55,6% που είχε το 1ο τρίμηνο 2020.

Είναι προφανές πως η μείωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά οφείλεται στον καιρό. Φυσικά δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως στο τέλος του 2019 τα αιολικά είχαν 60,72GW εγκατεστημένη ισχύ (53,19GW χερσαία και 7,53GW υπεράκτια), ενώ στο τέλος του 2020 τα αιολικά είχαν 62,43GW εγκατεστημένη ισχύ (54,66GW χερσαία και 7,77GW υπεράκτια). Όπως είχαμε ήδη δει, το 2020 δεν ήταν καλή χρονιά για τις εγκαταστάσεις νέων αιολικών. Αντίστοιχα, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που δίνει το Energy Charts του Ινστιτούτου Fraunhofer-ISE, το 2019 τα φωτοβολταϊκά είχαν 49,10GW εγκατεστημένη ισχύ, ενώ το 2020 είχαν 53,98GW.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Για λίγο καιρό ακόμα θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν και στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ, (αλλά προτιμότερο να κάνετε λογαριασμό στο MeWe).

Μόνο στις δήθεν "Α"ΠΕ συμβαίνει να βάζεις περισσότερη εγκατεστημένη ισχύ και να καταλήγεις με μικρότερη παραγωγή! Κάτι σαν τον πίθο των Δαναΐδων, ένα πηγάδι δίχως πάτο, που καταπίνει δισεκατομμύρια προκειμένου να συντηρεί θέσεις εργασίας στην κατασκευή και συντήρηση ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών! Θέσεις που όλο και μειώνονται. Μια άκρως παρασιτική βιομηχανία, που επιβιώνει σε βάρος των φορολογουμένων.

Το 2022 είναι χρονιά-ορόσημο για τη Γερμανία, καθώς θα πρέπει να κλείσει όλα τα εναπομένοντα πυρηνικά της. Μια "λαμπρή επιτυχία" για τη Γερμανία, που θα καταφέρει να κλείσει τα δικά της πυρηνικά και να εισάγει αξιόπιστη ενέργεια απ' τα πυρηνικά της Γαλλίας και των υπόλοιπων γειτόνων της. Κι έχει καταφέρει να καίει όλο και περισσότερη βιομάζα, πελεκώντας με ολοένα αυξανόμενους ρυθμούς τα Ευρωπαϊκά δάση. Πραγματικά, λαμπρή η επιτυχία της Energiewende, της ενεργειακής μετάβασης σε σύστημα βασισμένο στο Ρώσικο αέριο, στα Γαλλικά πυρηνικά και στο πελέκημα των δασών!

Γι’ αυτό και έχουν πάει το κλείσιμο του λιγνίτη τους, του δικού τους Schwarze Gold, του δικού τους μαύρου χρυσού, στο τέλος του 2038, ουσιαστικά στο 2039. Και μένει να δούμε κατά πόσο θα υλοποιηθεί κι αυτό, καθώς οι τελευταίες και οι πιο σύγχρονες στον πλανήτη λιγνιτικές μονάδες μπήκαν σε λειτουργία μετά το 2010. Το 2038 θα είναι ηλικίας κάτω των 30 ετών, πολύ "νεαρές" για κλείσιμο ...

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου