Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

Οι 100 επιστήμονες ενάντια στον Αινστάιν και στο 97%, πλήρες σνομπάρισμα της κλιματικής απάτης στη Γερμανία.

 Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά σε όλους!
Το 1992 το IPCC του ΟΗΕ είπε πως βρήκε "ενδείξεις ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής", στήριξε την απάτη που είχε ξεδιπλωθεί 4 χρόνια νωρίτερα στη Γερουσία των ΗΠΑ και δημιούργησε μια αυτοτροφοδοτούμενη βιομηχανία παραγωγής κατευθυνόμενης "επιστήμης", καθώς από τότε το χρήμα έρεε και ρέει άφθονο στη στήριξη της προπαγάνδας. Διαβάζοντας ωστόσο την ιστορία ανάποδα, αν το IPCC του ΟΗΕ δεν είχε βρει "ενδείξεις ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής" θα έπρεπε να αυτοκαταργηθεί την επόμενη ημέρα. Κι αυτό από μόνο του αποτελεί μια κατάσταση σύγκρουσης συμφερόντων, όπου μάλιστα τα λεφτά είναι πολλά, πάρα πολλά.

Είναι σίγουρο πως στη σημερινή εποχή δεν χρειαζόμαστε την αναβίωση της Ιεράς Εξέτασης ή του Μακαρθισμού, προκειμένου όλοι να πειθαναγκαστούν ν' αποδεχθούν μια καθαρά πολιτική κι όχι επιστημονική απόφαση περί "ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής". Τα πανεπιστήμια απ' τη φύση τους είναι χώροι ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, είναι ναοί της αμφισβήτησης, δεν είναι ναοί λατρείας μιας άνωθεν μοναδικής αλήθειας. Και είναι πολλοί, πάρα πολλοί αυτοί που αμφισβητούν τις υποθέσεις του IPCC, υποθέσεις που βασίζονται σε μοντέλα που δεν επαληθεύονται στην πράξη.

Ασφαλώς θα έχετε ακούσει πως "το 97% των επιστημόνων συμφωνεί για την κλιματική αλλαγή", η προπαγάνδα εδώ και χρόνια έχει μετατρέψει ένα επιστημονικό θέμα σε πολιτικό. Όμως απ' την εποχή των 7 σοφών της αρχαιότητας είναι γνωστό πως στην επιστήμη δεν χωρούν πλειοψηφίες, καθώς ο ένας που μπορεί να σκεφτεί διαφορετικά, έξω απ' το συρμό, μπορεί ν' ανοίξει νέους δρόμους και για τους υπόλοιπους. Το 17ο αιώνα η Ιερά Εξέταση ήταν παντοδύναμη και πάνω απ' το 97% των επιστημόνων της εποχής ήταν απόλυτα πεπεισμένο πως η Γη είναι σταθερή κι ακίνητη στο κέντρο του Σύμπαντος, ενώ ο Ήλιος και τ' αστέρια περιστρέφονται γύρω απ' αυτή. Ήταν απόλυτα πεπεισμένο επειδή αν δεν ήταν πεπεισμένο θα είχε ν' αντιμετωπίσει την πειθώ της πυράς της Ιεράς Εξέτασης. Σκοτεινοί καιροί, αλλά κάποιοι σαν το Γαλιλαίο και τον Κέπλερ είχαν το θάρρος να πουν "Και όμως γυρίζει".

Στις αρχές του 20ού αιώνα ο Αϊνστάιν παρουσίασε τη θεωρία της σχετικότητας και μάλλον ήταν τυχερός που η Ιερά Εξέταση δεν υπήρχε πλέον, καθώς υπήρχε μεγάλη αντίδραση απ' το επιστημονικό κατεστημένο της εποχής και το 1931 κυκλοφόρησε στα Γερμανικά το βιβλίο της πιο πάνω εικόνας, με τίτλο "100 επιστήμονες ενάντια στον Αϊνστάιν". Λέγεται ότι όταν είπαν στον Αϊνστάιν πως 100 επιστήμονες μαζεύτηκαν για ν' αντικρούσουν τη θεωρία του από διάφορες πλευρές, φιλοσοφία, μαθηματικά, φυσική, εκείνος ψύχραιμα απάντησε "αν έκανα λάθος, δεν χρειάζονται 100, ένας μόνο αρκεί για να το αποδείξει".

Και στη νεότερη εποχή, ο σερ Άλεκ Ισιγόνης, ο Έλληνας απ' τη Σμύρνη που σχεδίασε το Mini, είπε το περίφημο "η καμήλα είναι ένα άλογο που το σχεδίασε μια επιτροπή", για να δείξει πως η ανάγκη για πλειοψηφίες στην επιστήμη καταλήγει σε στρεβλά αποτελέσματα. Αλλά η δημοκρατικοφανής ανάγκη για επιστημονικές πλειοψηφίες επιβάλλει συνεχώς να γίνονται πολυμελείς επιτροπές και δεν ζητούνται απλά εμπειρογνωμοσύνες, δηλαδή τεκμηριωμένες απόψεις.

Τέτοιες τεκμηριωμένες απόψεις αναζήτησαν 30 Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) βουλευτές τις μέρες που γινόταν στη Βόννη το ...

Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Βάλτε τώρα που γυρίζει: θα λιώσουν οι πάγοι ή δεν θα λιώσουν; Μέντιουμ, καφετζούδες και χαρτορίχτρες αποδεκτές!


Τις μέρες των γιορτών ο τζόγος παραδοσιακά έχει την τιμητική του στη χώρα μας -και όχι μόνο-, οπότε το ιστολόγιο, για να "τιμήσει" το κλίμα των ημερών, σας προσφέρει σήμερα μια "τζογαδόρικη" ανάρτηση. Αφορμή αποτελούν οι επαναλαμβανόμενες "απειλητικές" προβλέψεις των "ειδικών" για το λιώσιμο των πάγων και την οριστική εξαφάνιση των παγετώνων της Μοντάνα, που είναι χαρακτηρισμένοι ως εθνικό πάρκο των ΗΠΑ.


Όπως βλέπετε στην πιο πάνω εικόνα, στις 22 Νοεμβρίου 2014 οι Τάιμς της Νέας Υόρκης μας το λένε ξεκάθαρα: "σε 30 χρόνια μπορεί να μην υπάρχει καθόλου πάγος", καθώς "η κλιματική αλλαγή απειλεί την ταυτότητα του εθνικού πάρκου". Δεν είναι βεβαίως τόσο γελοία η πρόβλεψη, όσο το τωρινό αμίμητο "Snow in December may soon be history" της 22/12/2017 στο Newsweek, 3 μέρες πριν ρίξει "με τη μία" 135cm χιόνι στην Πενσυλβάνια, ιστορικό ρεκόρ όλων των εποχών, αλλά δεν παύει να είναι μια πρόβλεψη "κρυστάλλινης σφαίρας".

30 χρόνια απ' το 2014 μας πάνε στο 2044, ποιος ζει ποιος πεθαίνει μέχρι τότε, για να δει αν θα επαληθευθεί η πρόβλεψη. Μόνο που από "προβλέψεις" για την τύχη των συγκεκριμένων παγετώνων άλλο τίποτα, το εθνικό πάρκο έχει τη δική του ιστορία.


Στις 2 Μαρτίου 2009 το National Geographic News ρωτούσε αν το εθνικό πάρκο θα υπάρχει το 2020, καθώς άλλος ένας "ερευνητής", "οικολόγος" φυσικά, σε μια πλειοδοσία επιστημονικοφανούς λαϊκισμού δεν δεχόταν την από το 2003 πρόβλεψη της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ για λιώσιμο των παγετώνων το ...

Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2017

Καλά Χριστούγεννα!!!


Το ιστολόγιο "Λιγνίτης, ο δικός μας μαύρος χρυσός" συμπλήρωσε σήμερα τον 4ο χρόνο παρουσίας του στο διαδίκτυο και μπαίνει πλέον στον 5ο χρόνο του.


4 χρόνια κι 952 αναρτήσεις, πάντα στην υπηρεσία του λαού και του τόπου, αναρτήσεις που δεν θα ήταν δυνατές χωρίς τη δική σας βοήθεια, τη δική σας συμμετοχή, τα εκατοντάδες χιλιάδες "κλικ", που κάνατε τόσο απευθείας στο ιστολόγιο όσο και κυρίως στη σελίδα του ιστολογίου στο Facebook.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους αναγνώστες, να είστε όλοι καλά και να περάσετε τις γιορτές με υγεία και οικογενειακή ευτυχία.

Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017

"Κοσμοκλιματολογία", η θεωρία απ' τη Δανία, που "χαλάει την πιάτσα" της κλιματικής απάτης.


Πριν από δυο χρόνια, μια ανακοίνωση της ΝΑΣΑ είχε τρελάνει τους πάντες, καθώς, ούτε λίγο ούτε πολύ, έλεγε πως η χρήση ΑΠΕ αντί για ορυκτά καύσιμα αυξάνει τη θερμοκρασία του πλανήτη! Μια ερευνητική εργασία, που δημοσιεύθηκε ηλεκτρονικά στις 14/12/2015 στο Nature Climate Change, με τίτλο "Implications for climate sensitivity from the response to individual forcings, έλεγε πως τα μικροσωματίδια (aerosols), που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα κατά την καύση ορυκτών καυσίμων, ιδίως τα θειούχα, λειτουργούν κατά παρόμοιο τρόπο με τα ανάλογα μικροσωματίδια που εκπέμπονται κατά τις ηφαιστειακές εκρήξεις και είναι γνωστό πως ανακλούν μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας πίσω στο διάστημα, προκαλώντας τοπική ψύξη των περιοχών όπου γίνονται οι εκπομπές. Όλες λοιπόν οι προσπάθειες να βάλουμε ΑΠΕ για να περιοριστεί η χρήση των ορυκτών καυσίμων τελικά θα έχουν ως αποτέλεσμα, στην πραγματική ζωή, ν’ αυξήσουν τη θερμοκρασία σ' αυτές τις περιοχές!

Μια νέα εργασία που αφορά αυτά ακριβώς τα μικροσωματίδια, αυτή τη φορά από ερευνητές του Πολυτεχνείου της Κοπεγχάγης, του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ και του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, δημοσιεύτηκε στις 19/12/2017 στο Nature Communications, με τίτλο "Increased ionization supports growth of aerosols into cloud condensation nuclei". Η εργασία αποτελεί πειραματική επιβεβαίωση μιας θεωρίας που είχε παρουσιάσει απ' το 2007 ο βασικός ερευνητής της ομάδας Δανός Henrik Svensmark, καθηγητής Ατμοσφαιρικής Φυσικής στο Πολυτεχνείο της Δανίας. 

Η θεωρία αυτή υποστηρίζει πως οι κοσμικές ακτίνες που προσπίπτουν στη γη ευθύνονται για το σχηματισμό των νεφών και συνεπώς επηρεάζουν το κλίμα: πρόσπτωση λιγότερων κοσμικών ακτίνων οδηγεί σε λιγότερα νέφη και τελικά σε θέρμανση της Γης, δηλαδή τελικά κλιματική αλλαγή από εντελώς διαφορετική αιτία, που δεν έχει την παραμικρή σχέση με ανθρώπινες δραστηριότητες. Η εικόνα της αρχής, από τη θεωρία του Svensmark, δείχνει πως η μεταβολή της ροής της κοσμικής ακτινοβολίας συσχετίζεται πολύ καλά με τις αλλαγές στη θερμοκρασία των ωκεανών κι όπως έχουμε δει και σε παλαιότερες αναρτήσεις, η μεταβολή της θερμοκρασίας των ωκεανών σχετίζεται ευθέως με την έκλυση CO2 απ' αυτούς, που αποτελούν τη βασική δεξαμενή CO2 στον κύκλο του άνθρακα του πλανήτη. Και η κλίμακα του χρόνου πάει 500 εκατ. χρόνια πίσω!

Ο Svensmark έδωσε στη θεωρία του τον τίτλο Cosmoclimatology, έχει κάνει αρκετές δημοσιεύσεις απ' το 1997 πάνω στο ίδιο θέμα και μια που η θεωρία του ...

Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

Η "κλιματική αλλαγή" αναμένεται να μειώσει τους ανέμους στο Βόρειο ημισφαίριο. Τι θα περιστρέφει τα αιολικά;


Το ό,τι τα αιολικά είναι εντελώς αναξιόπιστα το έχω γράψει πολλές φορές, δεν είναι κάτι το νέο. Το ό,τι το όραμα του Σταθάκη να γεμίσει τις βουνοκορφές ανεμογεννήτριες/βιομηχανικά σκουπίδια είναι διαρκές έγκλημα κατά του λαού και του τόπου, επίσης το έχω πει κατ' επανάληψη. Αλλά το ό,τι η "ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή" θα κάνει τα αιολικά ακόμα πιο αναξιόπιστα και το έγκλημα του Σταθάκη ακόμα χειρότερο, αυτό είναι κάτι το νέο, που δίνει ακόμα ένα όπλο σ' όλους εκείνους που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ ενάντια στην ανοησία των αιολικών.

Το νέο στοιχείο που προστίθεται αφορά μια μελέτη ερευνητών απ' το Oceans and Climate Lab του University of Colorado των ΗΠΑ, με τίτλο "Southward shift of the global wind energy resource under high carbon dioxide emissions", που δημοσιεύθηκε στο Nature Geoscience (απαιτείται συνδρομή για το πλήρες άρθρο) μόλις στις 11 Δεκεμβρίου 2017.

Οι μελετητές προσομοίωσαν τις μεταβολές στην ατμόσφαιρα κάτω από σενάρια αυξημένων εκπομπών CO2, που υποτίθεται πως προκαλούν "υπερθέρμανση", και παρακολούθησαν τις μεταβολές στην ένταση των ανέμων. Οι άνεμοι δημιουργούνται από αστάθεια στην ατμόσφαιρα και για το Βόρειο ημισφαίριο η αστάθεια προκαλείται καταρχήν απ' τη θερμοκρασιακή διαφορά ανάμεσα στον Ισημερινό και το Βόρειο Πόλο. Καθώς η Αρκτική θα θερμαίνεται, η θερμοκρασιακή διαφορά θα μειώνεται κι αντίστοιχα θα μειώνεται η ένταση των ανέμων.

 Όπως φαίνεται στην πιο πάνω εικόνα, (που δημοσιεύθηκε στη Daily Mail και στο πάνω μέρος δείχνει τις εκτιμώμενες αλλαγές στην περίοδο 2020-2040, ενώ στο κάτω μέρος τις αλλαγές στην περίοδο 2080-2100), η μείωση της έντασης των ανέμων θα επηρεάσει περισσότερο τα μέσα γεωγραφικά πλάτη και ιδίως τις Κεντρικές ΗΠΑ, 8-10% έως το 2050 και 14-18% έως το 2100. Εκεί τώρα έχουν γεμίσει τον τόπο ανεμογεννήτριες και μπορεί τα ποσοστά να φαίνονται μικρά, αλλά η παραγωγή ενέργειας από ανεμογεννήτριες είναι ανάλογη της ταχύτητας του ανέμου υψωμένης στην 3η δύναμη, οπότε μια μικρή μείωση στην ταχύτητα έχει καταστροφική επίδραση στην απόδοση των ανεμογεννητριών.

Προβλέπεται επίσης να επηρεαστούν σημαντικά το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία, η Βόρεια Μέση Ανατολή, η Κεντρική & Βόρεια Ασία, καθώς και η Άπω Ανατολή. Ανάμεσα στις περιοχές όπου τα μοντέλα δείχνουν μείωση της έντασης των ανέμων είναι και το Αιγαίο, μ' ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για την εγκατάσταση αιολικών στην Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα υπόλοιπα νησιά. Φυσικά αυτό δεν ...

Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Το "άθλιο" ή "δυστυχισμένο" καλοκαίρι της Δανίας γκρεμίζει την κλιματική προπαγάνδα.


Ο τίτλος στα Δανέζικα είναι "Ja, sommeren var elendig i år: Laveste makstemperatur nogensinde" και το άρθρο δημοσιεύτηκε στο DR, (Danish Broadcasting Corporation), το -κατά δήλωσή του- πιο παλιό (απ' το 1925) Δανέζικο μέσο. Τα Δανέζικα δεν είναι και η πιο εύκολη γλώσσα, οπότε χρειαζόμαστε τη βοήθεια της μηχανικής μετάφρασης και η Google μεταφράζει "Ναι, το καλοκαίρι ήταν δυστυχισμένο φέτος: η χαμηλότερη θερμοκρασία ποτέ", ενώ η Microsoft το αποδίδει "Ναι, το καλοκαίρι ήταν άθλια φέτος: χαμηλότερη θερμοκρασία max ποτέ".

Είτε ήταν "άθλιο" είτε "δυστυχισμένο", το άρθρο απλά αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δανέζικου Μετεωρολογικού Ινστιτούτου (DMI) πως η υψηλότερη θερμοκρασία που μετρήθηκε φέτος το "καλοκαίρι" στη Δανία ήταν 26,8οC κι αυτό αποτελεί το απόλυτα χαμηλότερο ρεκόρ για την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει μετρηθεί το καλοκαίρι στη Δανία από τότε που καταγράφουν θερμοκρασίες. Πότε ήταν η αφετηρία καταγραφών; Το ...1874! Οι δέκα ...

Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Τι ξέρει ο Σταθάκης για το ξεπούλημα των λιγνιτικών μονάδων, που δεν ξέρουμε οι υπόλοιποι;


Το ΑΠΕ-ΜΠΕ χρησιμοποιείται παραδοσιακά απ’ όλες τις κυβερνήσεις, όλων των κομμάτων, για τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης κι αυτό διάλεξε ο Σταθάκης πριν λίγες ημέρες για να δώσει μια συνέντευξη, επιχειρώντας μασάζ της κοινής γνώμης εν όψει του προωθούμενου ξεπουλήματος των λιγνιτικών μονάδων στη Φλώρινα και τη Μεγαλόπολη.

Μια απ’ τις ερωτήσεις ήταν "Πώς βλέπετε την επόμενη ημέρα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας; Θα υπάρχουν δύο ή περισσότεροι πόλοι ανταγωνιστικοί της ΔΕΗ; Η ΔΕΗ θα καταφέρει να βελτιώσει τη θέση της; Θα υπάρξει όφελος για τον καταναλωτή στο νέο περιβάλλον;"

Η ερώτηση φωνάζει από μακριά πως διατυπώθηκε αφού πρώτα είχε ετοιμαστεί η απάντηση, αλλά ας το ξεπεράσουμε, για να δούμε την απάντηση του Σταθάκη: "Η ΔΕΗ, στο τέλος της ημέρας, θα παραμείνει ισχυρός πυλώνας του ενεργειακού συστήματος της χώρας. Μπορεί και πρέπει να ανταποκριθεί σε προκλήσεις που ανοίγονται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας, να συνεχίσει να είναι καινοτόμα και ανταγωνιστική ευρωπαϊκή εταιρία. Και πιστεύω ότι θα πετύχει τους στόχους της, με την αξιοποίηση του έμπειρου και καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού της. Στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται την επόμενη ημέρα στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, μετά και τη μετάβαση μας στο μοντέλο-στόχο, το αποκαλούμενο target model, η εκτίμηση μας είναι ότι θα δημιουργηθούν άλλοι δύο-τρεις μεγάλοι καθετοποιημένοι ανταγωνιστικοί πόλοι, όπως τους χαρακτηρίζετε κι αυτό θα καταλήξει προς όφελος του καταναλωτή." 

Οπότε εδώ μας ζώνουν τα φίδια: από πού κι ως πού ...

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Από τη Βαυαρία με αγάπη: "Η πολιτική δεν πρέπει να συντρίψει την οικονομία και τους πολίτες με πράσινα όνειρα."


Από το 2012 η Prognos εκδίδει εκθέσεις Παρακολούθησης της Γερμανικής Ενεργειακής Μετάβασης, της περίφημης Energiewende, για λογαριασμό του Συνδέσμου Βιομηχανίας της Βαυαρίας, (Vereinigung der Bayerischen Wirtschaft - VBW) και πριν λίγες ημέρες εξέδωσε την 6η κατά σειρά έκθεση, η οποία ουδόλως είναι κολακευτική. 

Στην παρουσίαση που έγινε στο Μόναχο, ο πρόεδρος της VBW Alfred Gaffal δεν μάσησε τα λόγια του: "Η ενεργειακή μετάβαση έχει κολλήσει. Θα κοστίσει συνολικά 520 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2025, εκ των οποίων περίπου 180 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2015 (τα "καλύτερα" έρχονται). Η τροφοδοσία στη Γερμανία και τη Βαυαρία είναι ασφαλής, αλλά η ηλεκτρική ενέργεια γίνεται ολοένα και πιο δαπανηρή κι ο βασικός παράγοντας αύξησης των τιμών είναι η επιπλέον χρέωση για το EEG, (οι επιδοτήσεις των ΑΠΕ). Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά είναι πολύ υψηλότερες από το επίπεδο του 2008 και κορυφαίες σε διεθνές επίπεδο. Οι εκπομπές CO2 λιμνάζουν από το 2014 και για επτά συναπτά έτη είναι αρκετά πάνω από το στόχο. Παρά τη χρηματοδότηση δισεκατομμυρίων, οι στόχοι σαφώς χάνονται. Αυτές οι δαπανηρές αποτυχίες είναι απλά απαράδεκτες."
Και μετά το τερμάτισε: "Αντί να επιβαρύνουμε μονομερώς την οικονομία μας, χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά ενέργειας με κοινούς κανόνες. Η πολιτική δεν πρέπει να συντρίψει την οικονομία και τους πολίτες με πράσινα όνειρα." (Στα πιο πάνω, οι επισημάνσεις με έντονα είναι του Gaffal, οι παρενθέσεις δικές μου).

Για όποιον τώρα δεν "έπιασε με την πρώτη" τα πιο πάνω, το εξώφυλλο της έκθεσης είναι χαρακτηριστικό: αριστερά οι ανεμογεννήτριες, δεξιά οι πυλώνες μεταφοράς, που έγιναν απολύτως απαραίτητοι για να εξομαλύνουν το χάος που έφεραν τα αιολικά στο Γερμανικό δίκτυο. Αιολικά και πυλώνες μεταφοράς πάνε πακέτο, μόνο που άλλοι πληρώνουν, τόσο για τις επιδοτήσεις των αιολικών όσο και για τις επενδύσεις σε νέα δίκτυα. Και δεν πρέπει να ξεχνούμε πως οι Βαυαροί ήταν που ...

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Προλάβατε ν' αγοράσετε πετρέλαιο θέρμανσης; Αν όχι, σπεύσατε, διαφορετικά χάσατε!

Εδώ και τρία χρόνια το ιστολόγιο σας ενημερώνει για τις σημαντικές μεταβολές στις τιμές του πετρελαίου, απ' τον περασμένο Σεπτέμβρη σας έχει ειδοποιήσει για νέα σημαντική άνοδο και πριν ένα μήνα για την πιθανά επερχόμενη 4η πετρελαϊκή κρίση. Πλέον η κατάσταση έχει ξεκαθαρίσει, μετά και την πρωτοφανούς κυνικότητας ενέργεια του Τραμπ ν' αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, αναζωπυρώνοντας τις φλόγες στη Μέση Ανατολή, μπορούμε να το πούμε με σιγουριά: μέσα στο 2018 το πετρέλαιο Brent θα επιστρέψει σε τιμές πάνω απ' τα 100€/βαρέλι (η τιμή για συμβόλαιο ενός μήνα), κι όποιος πρόλαβε να βάλει πετρέλαιο θέρμανσης πρόλαβε, οι υπόλοιποι ας πρόσεχαν, αν φυσικά έχουν λεφτά για "είδη πολυτελείας", όπως έχουν καταντήσει ΌΛΕΣ οι μνημονιακές κυβερνήσεις το πετρέλαιο θέρμανσης. Κάτι περισσότερο ξέρει η Φλώρινα, που ήταν η πρώτη περιοχή η οποία στα χρόνια της κρίσης στράφηκε σε πέλετς.


Μετά την ενδοσυνεδριακή διάσπαση του επιπέδου των 65€/βαρέλι στις 12/12/2017 άνοιξε ο δρόμος για να δούμε τα ...

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Κατολίσθηση λιγνιτωρυχείου Αμυνταίου: τοπικές κοινωνίες και μέτοχοι της ΔΕΗ περιμένουν απαντήσεις.

Έξι μήνες συμπληρώθηκαν χθες από την κατολίσθηση της 10/6/2017 που κατέστρεψε ολοκληρωτικά το λιγνιτωρυχείο της ΔΕΗ στο Αμύνταιο, ευτυχώς χωρίς θύματα. Πρόκειται για μια απ' τις μεγαλύτερες κατολισθήσεις που έχουν συμβεί παγκοσμίως, κι όπως από τα τέλη Αυγούστου φαίνεται στο Google Earth πρέπει να μετατοπίστηκαν βίαια περίπου 150 εκατομμύρια κυβικά μέτρα μαζών (κι όχι 80 που είχε ανακοινωθεί αρχικά).


Σ' αυτούς τους έξι μήνες μέχρι στιγμής ΔΕΝ μάθαμε ΓΙΑΤΙ έπεσε το λιγνιτωρυχείο. Την 1η Σεπτέμβρη η ΔΕΗ με δελτίο τύπου ανακοίνωσε το ό,τι είχε παραδοθεί το πόρισμα της δικής της Επιτροπής, έδωσε κάποια τεχνικά στοιχεία για το πώς έγινε η κατολίσθηση και κατέληγε πως "Η αναγκαία αναλυτική ενημέρωση και επεξηγήσεις για τα συμπεράσματα του πορίσματος θα παρασχεθούν στους αρμόδιους φορείς και παράγοντες, ιδιαίτερα της περιοχής, το προσεχές διάστημα." Τρεισήμισι μήνες δεν ήταν αρκετοί για να δοθεί η παραμικρή κι όχι η "η αναγκαία αναλυτική ενημέρωση και επεξηγήσεις" και είναι άγνωστο αν θα δοθεί ποτέ. 

Φαίνεται πως κάποιοι εκεί στη ΔΕΗ θεωρούν πως αν δεν μιλούν για την κατολίσθηση θα πείσουν την κοινωνία πως το κακό δεν συνέβη ποτέ, όλα ήταν ένα κακό όνειρο και η ζωή συνεχίζεται ανέμελα. Ασφαλώς κάποιοι βολεύονται από τη "μούγκα στη στρούγκα", αλλά είναι περισσότερο από βέβαιο πως ...

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

ΔΕΗ: απ' τα Αλβανικά βουνά στο Σαγγάριο της Μικράς Ασίας, με το καλό και στην Κόκκινη Μηλιά!


Πριν λίγες ημέρες μίλησε στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου “28th Annual The Greek Economy Conference” ο Πρόεδρος της ΔΕΗ κι εξέφρασε πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις, προσπαθώντας να αιτιολογήσει τα της "αποεπένδυσης" που επιχειρούν οι Σύριζα/Ανελ στις λιγνιτικές μονάδες:

  • "Η δεύτερη μονάδα του ΑΗΣ Μελίτης, o οποίος πωλείται στα πλαίσια της αποεπένδυσης μπορεί να γίνει μόνο από άλλον επενδυτή και όχι από τη ΔΕΗ."
  • "Σε ότι αφορά στην προοπτική λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου, είναι μεν εκτός της συμφωνίας, όμως με βάση τις διαβουλεύσεις με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ, είναι στην πλήρη ευχέρεια της ΔΕΗ να τον αξιοποιήσει όπως νομίζει. Στο βαθμό που το ενεργειακό πρόγραμμα της χώρας που αναμένουμε να ολοκληρωθεί και ανακοινωθεί, θα επιβεβαιώσει την άποψή μας ότι χρειάζεται η λιγνιτική παραγωγή στη 10ετία του ’20 σε ποσοστό 25%-28%, ο ΑΗΣ Αμυνταίου χρειάζεται ανακαινισμένος και περιβαλλοντικά αναβαθμισμένος. Αυτό θα το κάνει η ΔΕΗ με κάποιο συνεταίρο ο οποίος θα αναλάβει και τη σχετική επένδυση. Γιατί όπως είπαμε δεν είναι στα σχέδιά μας να επενδύσει πλέον η ΔΕΗ στο λιγνίτη."
  • "Στους ΑΗΣ Μεγαλόπολης θα πουληθούν δύο μονάδες η Μεγαλόπολη 3, (ως γνωστόν οι 1 και 2 έχουν σταματήσει να λειτουργούν), με ορίζοντα παύσης λειτουργίας το 2025 και η Μεγαλόπολη 4 με ορίζοντα παύσης λειτουργίας το 2032-2033 ανάλογα με τα λιγνιτικά αποθέματα. Είναι φανερό ότι η μεταλιγνιτική εποχή είναι επί θύραις. Ποια είναι τα δεδομένα; Θα διασφαλιστούν τα συμφέροντα των εργαζομένων και αυτό θα φανεί γρήγορα με άμεσα μέτρα που θα πάρουμε εμείς σαν ΔΕΗ, αλλά και με συγκεκριμένες προβλέψεις της σύμβασης, στην οποία εμείς ως ΔΕΗ, θα έχουμε πρωτεύοντα ρόλο. Ακόμη θα διασφαλιστούν τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας γιατί θα συνεχιστεί η παροχή της τηλεθέρμανσης και θα γίνει περιβαλλοντική αποκατάσταση για την οποία τον κύριο ρόλο θα παίξει η ΔΕΗ. Γιατί η ΔΕΗ ήταν εκείνη η οποία εκμεταλλευόταν τα ορυχεία 50 και πλέον χρόνια. Ο νέος επενδυτής θα τα εκμεταλλευθεί πολύ λιγότερο."
  • "Δεν μπορεί οι βιομηχανίες να παραμένουν παθητικοί καταναλωτές. Θα πρέπει να γίνουν ενεργοί παίχτες στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Ας μου επιτραπεί να κάνω έκκληση από αυτό το βήμα: οι μεγάλοι βιομήχανοι, η ενεργοβόρος βιομηχανία θα πρέπει να δουν με προσοχή και να λάβουν μέρος στη διαδικασία της αποεπένδυσης."
  • "Σε συνεργασία με την κινεζική SHENHUA, τον κολοσσό αυτό, εξετάζουμε να επενδύσουμε από κοινού και να λειτουργήσουμε ένα λιγνιτικό σταθμό στην Τουρκία 1.000 MW."

Τι πρέπει λοιπόν να καταλάβουμε απ' τα πιο πάνω;

  • Η ΔΕΗ δεν έχει λεφτά για να επενδύσει στον Ελληνικό λιγνίτη, στη Μελίτη και στο Αμύνταιο, αλλά έχει λεφτά για να επενδύσει στον Τούρκικο λιγνίτη; Ενδεχομένως αύριο και στο λιγνίτη των Σκοπίων, της Βοσνίας, της Σερβίας, της Βουλγαρίας, καθώς όλα τα Βαλκάνια βασίζουν την ηλεκτροπαραγωγή τους στο λιγνίτη, όπως ακριβώς έκανε και η χώρα μας μέχρι να χρεοκοπήσει και ν' αποφασίσουν οι πολιτικοί πως τώρα πια μας χρειάζονται "μεταξωτά βρακιά";
  • Τον ΑΗΣ Αμυνταίου τον τυλίγουμε με κορδελίτσα για τον "επενδυτή" που έσπευσε να εμφανίσει Κινέζους συνεργάτες; Αν "ο ΑΗΣ Αμυνταίου χρειάζεται ανακαινισμένος και περιβαλλοντικά αναβαθμισμένος" και η ΔΕΗ έχει λεφτά για να επενδύσει στον Τούρκικο λιγνίτη, γιατί άραγε δεν θέλει να επενδύσει στον Ελληνικό λιγνίτη;
  • Τον περιζήτητο ΑΗΣ Μεγαλόπολης πρέπει να σπεύσει να τον πάρει "η Ελληνική ενεργοβόρα βιομηχανία", μια που είναι ο ΑΗΣ και το ορυχείο που δεν χρειάζονται επενδύσεις, τις έχει ήδη κάνει η ΔΕΗ και δεσμεύεται ξανά τώρα να κάνει και την αποκατάσταση του ορυχείου; Άλλωστε "η Ελληνική ενεργοβόρα βιομηχανία", η ίδια που έσπευσε να χτίσει μονάδες φυσικού αερίου, ήταν που πήγε τη ΔΕΗ στην Κομισιόν και στο Ευρωδικαστήριο για την πρόσβαση στο λιγνίτη, οπότε δικαιούται τώρα να πάρει τα λάφυρα; Για να ηλεκτροδοτείται φθηνά το αλουμίνιο και να πωλείται ακριβά το ρεύμα από φυσικό αέριο στους ιθαγενείς;
Πριν μια δεκαετία επικεφαλής στη ΔΕΗ ήταν ο Αθανασόπουλος, που σαν καλός μάνατζερ έσπευσε να ...

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

Verba volant, Scripta manent: τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν, για να θυμίζουν μια εντελώς άλλη "κλιματική αλλαγή".


Τα λόγια είναι εύκολα, πετούν και φεύγουν, γι' αυτό κι αρέσουν στους πολιτικούς. Τα γραπτά ωστόσο μένουν για να θυμίζουν σ' όλους πως το 1975 οι "επιστήμονες" της εποχής προειδοποιούσαν για την "παγκόσμια ψύξη". Η σημερινή εικόνα είναι απ' τη σελίδα 10 του φύλλου της 3ης Μαρτίου 1975 της τοπικής εφημερίδας "The Sedalia Democrat", στη Sedalia του Μισούρι των ΗΠΑ κι όπως βλέπετε και στις αρχές του 1975 "η κλιματική αλλαγή προβληματίζει τους επιστήμονες". Αν ωστόσο διαβάσετε το αρθράκι θα δείτε πως πρόκειται για ανταπόκριση του Associated Press απ' την Ουάσιγκτον, που σπέρνει τρόμο για επερχόμενη εποχή παγετώνων!

Όπως και σήμερα έτσι και τότε υπήρχαν πολλοί "κλιματολόγοι" πρόθυμοι να προβλέψουν το μέλλον κοιτώντας σε μια γυάλινη σφαίρα, αλλά και πολλοί δημοσιοκάφροι έτοιμοι να αναπαράγουν οποιαδήποτε αρλούμπα θα ήταν ικανή να πουλήσει φύλλα. Το τρίπτυχο της σάπιας δημοσιογραφίας "αίμα, ψέμα, σπέρμα" τότε και σήμερα επιβάλλει να βρίσκουν οπωσδήποτε χώρο δημοσίευσης "ειδήσεις" που κρατούν τους πολίτες ανήσυχους ή και τρομοκρατημένους με κατασκευασμένες απειλές. Κι ενώ κάποτε λεγόταν πως "ο Τύπος είναι πυλώνας της δημοκρατίας", σήμερα έχει γίνει παροιμιώδης η ...

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

Οι 20 πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ που δείχνουν το δρόμο του αγώνα των πολιτών ενάντια στα αιολικά.


Τα εντελώς αναξιόπιστα αιολικά   είναι η μόνη τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρισμού που έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν εναντίον τους τέτοια μαζική αντίδραση των πολιτών ανά τον πλανήτη και συνεχείς είναι οι προσφυγές στα δικαστήρια εναντίον τους. Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς μόλις έπεσε το καθεστώς των ΣαμαροΒενιζέλων "η μισή Ελλάδα" έστειλε υπόμνημα στον Τσιρώνη κατά των αιολικών.

Το ιστολόγιο παρουσιάζει σήμερα μια συλλογή 20 πρόσφατων αποφάσεων του ΣτΕ, που είναι χρήσιμο να τις μελετήσουν όλοι όσοι σκέφτονται να προσφύγουν στο ΣτΕ για τα αιολικά και να δουν κυρίως τους λόγους για τους οποίους απορρίφθηκαν κάποιες προσφυγές. Όπως θα δείτε πιο κάτω, το παιχνίδι "είναι στημένο κι από πριν ξεπουλημένο", οι δικαστές δικάζουν με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο είναι φτιαγμένο τα προηγούμενα χρόνια κατά τρόπο που να καθιστά δύσκολη την προσβολή των εγκρίσεων περιβαλλοντικών όρων και των αδειών εγκατάστασης αιολικών που έχει μοιράσει τα προηγούμενα χρόνια η ΡΑΕ σαν μαρουλόφυλλα. Η εξέταση της νομολογίας του ΣτΕ δείχνει τον τρόπο σκέψης των δικαστών, που σε κάποιες περιπτώσεις έχουν δικαιώσει τους προσφεύγοντες πολίτες, ενώ σε άλλες έχουν απορρίψει τις προσφυγές.

Φυσικά κανένας αγώνας δεν είναι εκ των προτέρων χαμένος, απλά χρειάζεται οργάνωση κι αγώνας για την αλλαγή των συσχετισμών. Οι αποφάσεις που εντόπισα, (και φυσικά μπορεί να υπάρχουν κι άλλες), δίνονται αναλυτικά σε αρχείο pdf 271 σελίδων και συνοπτικά είναι οι πιο κάτω, ξεκινώντας απ' τις πιο πρόσφατες :


  • 696/2016, αφορά αίτηση ακύρωσης της απόφασης της Γενικής Γραμματέως Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την εγκατάσταση και λειτουργία αιολικού σταθµού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν αιτιολογείται επαρκώς η διάνοιξη νέας οδού που διέρχεται κατά το μεγαλύτερο τμήμα της εντός αναδασωτέας έκτασης, και η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών σε ύψος άνω των 800 μ. Δεν αιτιολογείται η κρίση της Διοίκησης ότι η διάνοιξη της οδού θα βοηθήσει την αντιπυρική προστασία της περιοχής. Αντίθετη μειοψηφία. Δεκτή η αίτηση ακύρωσης.

  • 515/2016, αφορά αίτηση ακύρωσης πράξεων σχετικών με την αδειοδότηση αιολικών πάρκων. Εφόσον η επίμαχη δραστηριότητα δεν χωροθετείται σε Ζ.Ε.Π. δεν απαιτείτο να είχε συνταχθεί ειδική ορνιθολογική μελέτη. Στη ΜΠΕ εξετάζονται τα μορφολογικά, τα τοπιολογικά, τα εδαφολογικά και τα γεωλογικά χαρακτηριστικά. Ο χώρος εγκατάστασης του αιολικού πάρκου βρίσκεται εκτός κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων. Δεν διαταράσσεται το ανάγλυφο της κορυφογραμμής. Απορρίπτεται η αίτηση ακύρωσης.

  • 514/2016, αφορά αίτηση ακύρωσης της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και έγκρισης επέμβασης σε δασική έκταση αιολικού πάρκου και της άδειας εγκατάστασης. Από τη ΜΠΕ, με βάση την οποία εκδόθηκε η προσβαλλόμενη πράξη Ε.Π.Ο., δεν προκύπτουν ...

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Η "Μικρή ΔΕΗ" των Σύριζα/Ανελ και το "ξεπούλημα με το πιστόλι στον κρόταφο".


Σε ανάρτηση τον περασμένο Οκτώβρη, για το "μπάχαλο" του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας, επί των ημερών Σύριζα/ΑΝΕΛ, είχα πει πως σύντομα θα μιλήσω για το πώς ο Ελληνικός λιγνίτης, ο δικός μας μαύρος χρυσός, καλείται ν' ανταγωνιστεί στην αγορά ηλεκτρισμού της ΝΑ Ευρώπης επί -δήθεν- ίσοις όροις με το λιγνίτη των Σκοπίων, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Βοσνίας, τον αδρά υποστηριζόμενο λιγνίτη και τον εισαγόμενο σε συνεχώς αυξανόμενες ποσότητες λιθάνθρακα της Τουρκίας, ίσως αύριο και το λιγνίτη του Κοσσόβου με "διαδικασίες προμηθειών Νομαρχίας", τις οποίες έχουν επιβάλει οι Σύριζα/Ανελ στη ΔΕΗ, μια κατά τα λοιπά εισηγμένη στο Χρηματιστήριο "επιχείρηση", που δραστηριοποιείται σε "απελευθερωμένη" απ' το 1999 "αγορά" ηλεκτρισμού.

Στην πιο πάνω εικόνα βλέπετε τον τίτλο της Οδηγίας 2014/25/ΕΕ του Φλεβάρη 2014 για τις προμήθειες φορέων του Δημοσίου, που ενσωματώθηκε στην Ελληνική νομοθεσία με το ν. 4412 της 8.8.2016 για τις "Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών & Υπηρεσιών", επί Υπουργίας Σκουρλέτη. Καθόλου συμπτωματικά, μια μέρα αργότερα και δυο νούμερα μετά εκδόθηκε ο ν. 4414 της 9.8.2016 "Νέο Καθεστώς Στήριξης των Σταθμών Παραγωγής από ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ", με τον οποίο ο Σκουρλέτης επαναβεβαίωσε την προσήλωσή του στην επίτευξη του "εθνικού στόχου" της Μπιρμπίλη και του ΓΑΠ για 7500MW αιολικά μέχρι το 2020, για να παραδώσει στη συνέχεια τη σκυτάλη της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος στο Σταθάκη.

Με το ν.4412/2016 καταργήθηκε ο μέχρι τότε Κανονισμός Έργων της ΔΕΗ, με τον οποίο η ΔΕΗ δημοπρατούσε έργα και υπηρεσίες επί πολλά χρόνια και η ΔΕΗ εντάχθηκε στο καθεστώς με το οποίο δημοπρατούν Δήμοι και Νομαρχίες. Μόνο που απ' τον ιδρυτικό νόμο της ΔΕΗ, το 1950, αμέσως μετά τη λήξη του Εμφύλιου, προβλεπόταν πως η ΔΕΗ "αποτελεί δημοσίαν επιχείρησιν ανήκουσαν εξ ολοκλήρου εις το Ελληνικόν Δημόσιον, λειτουργούσαν χάριν του δημοσίου συμφέροντος, αλλά κατά τους κανόνας της ιδιωτικής οικονομίας, απολαμβάνουσαν διοικητικής και οικονομικής αυτοτελείας, τελούσαν όμως υπό την ανωτάτην εποπτείαν και τον έλεγχον του Κράτους", προκειμένου να είναι πιο ευέλικτη, σαν πραγματική επιχείρηση, κι όχι με τις αργόσυρτες γραφειοκρατικές διαδικασίες του Δημοσίου.


Η Κοινοτική Οδηγία στη "σκέψη 12" το αναφέρει ρητά: "θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι ένας οργανισμός ο οποίος λειτουργεί υπό κανονικές συνθήκες αγοράς, στοχεύει στο κέρδος και υφίσταται τις ζημίες που απορρέουν από την άσκηση της δραστηριότητάς του δεν θα πρέπει να θεωρείται «οργανισμός δημοσίου δικαίου», δεδομένου ότι έχει συσταθεί για να ικανοποιήσει ή του έχει ανατεθεί το καθήκον να ικανοποιήσει ανάγκες γενικού συμφέροντος οι οποίες θεωρούνται ότι έχουν βιομηχανικό ή εμπορικό χαρακτήρα." Η διάταξη αυτή ουσιαστικά είναι αντίστοιχη της πρόβλεψης του ιδρυτικού νόμου της ΔΕΗ, αλλά ο Σκουρλέτης το ...

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

Το ΥΠΕΝ του Σύριζα τώρα προγραμματίζει να εξοντώσει προστατευόμενα αρπακτικά και λοιπά πουλιά.


Την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή το ΥΠΕΝ διοργανώνει σεμινάριο εξόντωσης προστατευόμενων αρπακτικών και λοιπών πουλιών μέσω των αιολικών, με τον ψευδεπίγραφο τίτλο "Καλές πρακτικές για τη διατήρηση και προστασία της βιοποικιλότητας κατά την ανάπτυξη αιολικών πηγών ενέργειας". Όμως στην πραγματικότητα ΔΕΝ υπάρχουν "καλές" πρακτικές κατά την ανάπτυξη των αιολικών σε περιοχές όπου ζουν προστατευόμενα αρπακτικά, ούτε σε περιοχές που διέρχονται αποδημητικά κι αυτό επειδή παγκοσμίως οι ανεμογεννήτριες θεωρούνται "bird choppers" (τεμαχιστές πουλιών).

Στο πάνω δεξί μέρος του ιστολογίου ο επισκέπτης μπορεί να βλέπει το καταπληκτικό βίντεο του Γιάννη Σκαρπαθιωτάκη απ' το "ατύχημα" ενός γύπα στα Αστερούσια βουνά της Νότιας Κρήτης. Το περήφανο -και κατά τα λοιπά προστατευόμενο- αρπακτικό πουλί έκανε το μοιραίο λάθος να πετάξει πάνω από αιολικό πάρκο και η φτερωτή μιας ανεμογεννήτριας το τσάκισε, κάτι το εντελώς αναμενόμενο, ακόμα και για τις "Καλές πρακτικές" του ΥΠΕΝ. Μάλιστα το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο είναι σχετικά παλιό κι έχει μικρές ανεμογεννήτριες, αυτές που εγκαθίστανται τώρα είναι πολύ μεγαλύτερες κι ολοένα μεγαλώνουν, τόσο σε ύψος όσο και σε διάμετρο, οπότε η φτερωτή τους σαρώνει πολύ μεγαλύτερη έκταση κι αυξάνει κατά πολύ τις πιθανότητες να τσακίσει ό,τι πετούμενο βρεθεί στο "βεληνεκές" της. Αυτή είναι η "προστασία της βιοποικιλότητας", που προωθεί το ΥΠΕΝ.

Το Μάρτη 2016 είχα δημοσιεύσει την ανάρτηση "Αγάπη μου, με τα αιολικά, -εκτός απ' τους γύπες της Κρήτης- τώρα συρρίκνωσα και τους μαυρόγυπες της Ροδόπης", παρουσιάζοντας μια τότε πρόσφατη επιστημονική δημοσίευση στο περιοδικό Biological Conservation με τίτλο "Reconciling endangered species conservation with wind farm development: Cinereous vultures (Aegypius monachus) in south-eastern Europe". Σήμερα παρουσιάζω μια νεότερη ...

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Blockchain: μια νέα τεχνολογία, που κυριολεκτικά και μεταφορικά "θα μας αλλάξει τα φώτα";


Distributed ledger technology, Blockchain technology, Ethereum, Enerchain, Tobalaba και άλλες παρόμοιες εξωτικές λέξεις φαίνεται να μπαίνουν για τα καλά στη ζωή μας, όσο κι αν ο εκστασιασμένος με την ιδέα της "ενεργειακής δημοκρατίας" Σύριζα δεν φαίνεται καν "να τις έχει πάρει χαμπάρι". Καλά, για τους άλλους δεν το συζητάμε, τις τελευταίες ημέρες βολοδέρνουν κάπου μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Υεμένης, καθώς μάλλον τη δουλειά την πήραν άλλοι κι οι χαμένοι σκύλιασαν.

Το Blockchain είναι μια βάση δεδομένων όπου καταχωρούνται διάφορες συναλλαγές με μεγάλη ασφάλεια και απόλυτη πιστοποίηση, ενώ αντίγραφα της βάσης μπορεί να βρίσκονται σε πολλά δικτυακά σημεία "κόμβους", τα οποία ενημερώνονται ταυτόχρονα και είναι προσβάσιμα απ’ όλα τα μέρη που συμμετέχουν στη βάση. Είναι μια νέα τεχνολογία, παρουσιάστηκε πριν λίγα χρόνια, βρίσκεται πίσω απ' την ανάπτυξη των κρυπτονομισμάτων τύπου Bitcoin και στη βασική της σύλληψη είναι κάτι σαν το διαμοιρασμό αρχείων μέσω torrent (peer-to-peer, πόσοι θυμούνται το Napster για το διαμοιρασμό μουσικής;), αλλά με πολύ προχωρημένα συστήματα ασφαλείας. 

Πάντως όσο προχωρημένα κι αν είναι τα συστήματα ασφαλείας δεν πρέπει να ξεχνούμε ποτέ πως "τα πάντα όλα" χακάρονται, το 2016 είχαν κλαπεί Bitcoin στο Hong Kong και πρόσφατα εκλάπησαν κρυπτονομίσματα Tether. Σύμφωνα με μια συνήθη έκφραση, "ο μόνος ασφαλής υπολογιστής, που δεν χακάρεται ποτέ, είναι αποσυνδεμένος από τα πάντα και φυτεμένος 10 μέτρα βαθιά στο χώμα".

Το μεγαλύτερο όφελος του συστήματος Blockchain είναι η εξάλειψη οποιουδήποτε ενδιάμεσου φορέα, τμήματος, υπαλλήλου, επαγγελματία για τις ανάγκες πιστοποίησης μιας συναλλαγής και μιας ταυτότητας. Αυτό σημαίνει ταχύτατες συναλλαγές και μικρά κόστη ανάπτυξης και υλοποίησης, ενώ σε επίπεδο μεγάλων οργανισμών και τραπεζών η εξοικονόμηση χρημάτων με μια τέτοια υλοποίηση θα είναι τεράστια, οπότε ο κίνδυνος χακαρίσματος αντιμετωπίζεται ως κίνδυνος ληστείας τράπεζας. 

Το 2016 το World Economic Forum είχε παρουσιάσει μια έκθεση 130 σελίδων για το πώς η νέα τεχνολογία θα επηρεάσει το χρηματοοικονομικό σύστημα και μπορεί να τη δει όποιος ενδιαφέρεται γενικά, αλλά αυτό που ενδιαφέρει εν προκειμένω ειδικότερα είναι πώς επηρεάζει ήδη το χώρο του ηλεκτρισμού.

Το Φεβρουάριο 2017 μεγάλες εταιρείες, όπως οι JPMorgan Chase & Co, Microsoft, Intel, Accenture, Banco Santander, BP Plc, Credit Suisse Group AG, UBS Group AG, Banco Bilbao Vizcaya Argentari, κλπ, σχημάτισαν την ένωση Enterprise Ethereum Alliance (EEA) βασισμένη στο blockchain λογισμικό ...