Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Τα "μαθήματα από τη Ρόδο" -και την Αυστραλία- για τα αιολικά, που φαίνεται να έμαθε -επιτέλους- ο ΔΕΔΔΗΕ! (Μέρος 2ο)


Στην προηγούμενη ανάρτηση είδαμε Τα "μαθήματα από τη Ρόδο" -και την Αυστραλία- για τα αιολικά, που φαίνεται να έμαθε -επιτέλους- ο ΔΕΔΔΗΕ!  (Μέρος 1ο) και σήμερα θα δούμε το 2ο μέρος. Ξεκινούμε με το πιο πάνω βίντεο, διάρκειας μόλις ενάμισι λεπτού, που είναι ένα επιλεγμένο απόσπασμα απ' την ακρόαση του Μ. Παναγιωτάκη στις 6/4/2015 στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, κατά την επικύρωση του ορισμού του ως νέου Προέδρου της ΔΕΗ. Ολόκληρο το βίντεο μπορείτε φυσικά να το βρείτε απ' το Αρχείο Πολυμέσων της Βουλής και το πιο πάνω απόσπασμα είναι στο 1:21:10. Ο Νικ. Κακλαμάνης της ΝΔ έχει μόλις ρωτήσει αν οι ανεμογεννήτριες των ιδιωτών λειτουργούν κατά προτεραιότητα έναντι των ανεμογεννητριών της ΔΕΗ, ο Μ. Παναγιωτάκης κατ' ουσία το επιβεβαιώνει, αλλά το πολύ-πολύ ενδιαφέρον έρχεται λίγο αργότερα, στα 1:22: "Πολλές φορές το δίκτυο δουλεύει οριακά, γιατί, στα μικρά συστήματα, παραπάνω από 7-8%, 10% της ισχύος ΔΕΝ μπορεί να είναι από Ανανεώσιμες Πηγές, που είναι τελείως τυχαία η έγχυσή τους στο σύστημα". 

"Το δίκτυο δουλεύει οριακά" ή να 'τες πάλι οι "προϋποθέσεις αστάθειας στο δίκτυο, λόγω της μη σταθερής απόδοσης των αιολικών", που είδαμε στην προηγούμενη ανάρτηση ότι βλέπει ο ΔΕΔΔΗΕ.


Φυσικά ο Πρόεδρος της ΔΕΗ κι ο ΔΕΔΔΗΕ δεν λένε κάτι το νέο, καθώς 10 χρόνια νωρίτερα την ίδια διαπίστωση είχε δημοσιεύσει η μεγαλύτερη Γερμανική εταιρεία ενέργειας, η Ε.On, στο Wind Report 2005, απ' όπου το πιο πάνω σχήμα.


Το ίδιο είχε πει το φιλελεύθερο Reason Foundation των ΗΠΑ το 2012, σε έκθεση με τίτλο The Limits of Wind Power, που κατέληγε να βρίσκει το επιτρεπόμενο όριο διείσδυσης των αιολικών στα δίκτυα στο 10%.

Το ίδιο έχει διαπιστώσει με τον πιο πικρό τρόπο η ίδια η πολύ αιολική Γερμανία, που έβαλε περισσότερα αιολικά απ' όσα μπορεί να αντέξει το δίκτυό της και για να ξεπεράσει τα προβλήματα σχεδίασε τεράστιες και πανάκριβες επεκτάσεις των δικτύων, μόνο που επρόκειτο να τις έχει ολοκληρώσει το 2014 και θα είναι ιδιαίτερα ευτυχής αν καταφέρει να τις ολοκληρώσει το 2025, έχοντας εκτοξεύσει το κόστος λόγω αναγκαστικής υπογείωσης εκτεταμένων τμημάτων, μήπως και με τον τρόπο αυτό καταφέρει κάποτε να τα κατασκευάσει. Μέχρι τότε η Γερμανία εξάγει το 80% του αιολικού ρεύματος, όπως μας είπε πέρυσι ο Γκάμπριελ στην Αθήνα, γιατί δεν ξέρει τι να το κάνει. 


Το ίδιο διαπίστωσαν από κοινού η Ισπανία και η Πορτογαλία, που λειτουργούν από κοινού το δίκτυο ηλεκτρισμού της Ιβηρικής χερσονήσου και ξαφνικά αντιλήφθηκαν πως έπρεπε να παρακαλούν τους -καθόλου συνεργάσιμους, λόγω των πυρηνικών τους- Γάλλους να τους δίνουν διέξοδο του τυχαίου αιολικού ρεύματος προς την Κεντρική Ευρώπη. 

Η μόνη χώρα στην Ευρώπη, που κατόρθωσε να παράγει πραγματικά μεγάλες ποσότητες αιολικού ρεύματος και να τις ενσωματώσει στα δίκτυα είναι ...

Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Τα "μαθήματα από τη Ρόδο" -και την Αυστραλία- για τα αιολικά, που φαίνεται να έμαθε -επιτέλους- ο ΔΕΔΔΗΕ! (Μέρος 1ο)


Τις τελευταίες ημέρες ήλθε για πολλοστή φορά στο προσκήνιο το θέμα των "ΥΚΩ" (Υποχρεώσεων Κοινής Ωφέλειας) στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, που χρεώνουν όλοι οι πάροχοι (κι όχι μόνο η ΔΕΗ), προκειμένου να επιδοτείται η τιμή του ρεύματος στα Μη Διασυνδεμένα Νησιά, όπου η ηλεκτροπαραγωγή γίνεται με πετρελαϊκούς σταθμούς. Ανάμεσα στα επιδοτούμενα νησιά είναι βεβαίως κορυφαία η Κρήτη, που το 2013 ο Σταθάκης είχε χαρακτηρίσει ως υπόδειγμα μη επιδοτούμενης οικονομίας και η οποία στην πραγματικότητα αποτελεί τυπικό παράδειγμα του εθνικού μας success story της αλά καρτ απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού. Αλλά αυτό δεν πρόκειται ποτέ να τ' ακούσετε απ' το Σταθάκη. 

Μετά απ' όλα αυτά λοιπόν, στην προηγούμενη ανάρτηση εμφανίστηκε αναγνώστης στη σελίδα στο Facebook να ρωτά "Γιατί πρέπει να πληρώνουμε οι υπόλοιποι το ρεύμα των νησιών, όταν με τα αιολικά θα λυνόταν άμεσα και επί τόπου το πρόβλημα της ρευματοδότησης των νησιών ;;; Στο Αιγαίο, εγώ ξέρω πως φυσάει 367 μέρες το χρόνο, 25 ώρες τη μέρα. Πώς γίνεται να μην μπορούν να αποδώσουν οι ανεμογεννήτριες ;;;"

Η πρόχειρη απάντηση ήταν "Δεν είναι θέμα απόδοσης, είναι θέμα έντονης μεταβλητότητας και αδυναμίας ενσωμάτωσης στα μικροδίκτυα των νησιών. Αν μπουν πολλά αιολικά στα νησιά, το μπλακ άουτ είναι εξασφαλισμένο! Όπως πέρυσι, στη Ρόδο.

Ωστόσο ο επεξεργαστής κειμένου στα σχόλια του FB δεν προσφέρεται για αναλύσεις, για απάντηση λοιπόν στην απορία ας δούμε, στην  πιο πάνω εικόνα, ένα πολύ ενδιαφέρον δημοσίευμα του energypress την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, (η επιλογή και τα έντονα γράμματα δικά μου): "Υπέρογκες περικοπές της διαθέσιμης αιολικής παραγωγής στα νησιά μέσα από αδιαφανείς πρακτικές που εφαρμόζει ο ΔΕΔΔΗΕ, ως διαχειριστής στα ΜΔΝ, καταγγέλλουν εταιρείες που εκμεταλλεύονται αιολικούς σταθμούς. 
...σύμφωνα με τις εταιρείες, είναι συχνό το φαινόμενο, σε ώρες υψηλής αιολικής παραγωγής, να επιβάλλεται από το ΔΕΔΔΗΕ, η περικοπή της λειτουργίας των ανεμογεννητριών. Από την άλλη, σε ώρες χαμηλού ανέμου ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά την πλήρη παραγωγή
.....Η αιτιολογία που προτάσσει ο ΔΕΔΔΗΕ για αυτές τις απορρίψεις παραγόμενης ενέργειας είναι ότι καθίστανται απαραίτητες όταν εκτιμάται ότι διαμορφώνονται προϋποθέσεις αστάθειας στο δίκτυο, λόγω της μη σταθερής απόδοσης των αιολικών.

Το Μάρτιο 2016 απανωτά μπλακ άουτ σημειώθηκαν στη Ρόδο και τη Χάλκη. Το ιστολόγιο κάλυψε απ' την πρώτη στιγμή το θέμα, καθώς η ανακοίνωση της ΔΕΗ "φωτογράφιζε" την αυξημένη διείσδυση των αιολικών στο μικροδίκτυο της Ρόδου ως αποκλειστικά υπαίτια για το πρόβλημα. Ρίχνοντας μια ματιά στις αναρτήσεις του διαστήματος 9/3 έως και 11/5/2016 εύκολα θα βρείτε αρκετές αναρτήσεις για τα απανωτά μπλακ άουτ, για το πώς ο ΔΕΔΔΗΕ πέρασε πέρυσι ένα ήσυχο Πάσχα και, το αποκορύφωμα στις 11/5, την περίφημη "αδέσποτη άεργο ισχύ", που μας σύστησε ο ΔΕΔΔΗΕ.

Λίγους μήνες αργότερα, στις 28/9, γενικό μπλακ άουτ σημειώθηκε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στην Πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας, εκεί όπου οι πολιτικοί νόμιζαν πως αν βάλουν πολλά αιολικά θα έχουν και ηλεκτροδότηση. Το ιστολόγιο κάλυψε με πολλές αναρτήσεις κι αυτό το θέμα απ' την πρώτη στιγμή, καθώς όλοι στην Αυστραλία ξεφώνιζαν ως υπαίτια τα αιολικά. Οι διαδοχικές εκθέσεις του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρισμού της Αυστραλίας ήταν αποκαλυπτικές, η προκαταρκτική έδινε ποσοστό διείσδυσης των αιολικών 48,36% και πολύ χαρακτηριστικά σημείωνα στις 6/10/2016: "Αν λοιπόν ξαναθυμηθούμε το Δελτίο Τύπου του ΔΕΔΔΗΕ για τη Ρόδο, σε κάποιο σημείο έλεγε πως "η ασφαλής λειτουργία του συστήματος Ρόδου από πλευράς ευστάθειας τάσεως μπορεί να εξασφαλιστεί με την απορρόφηση αέργου ισχύος από τις γεννήτριες του σταθμού παραγωγής που είναι σε λειτουργία": στη Νότια Αυστραλία ποιές γεννήτριες θ' απορροφούσαν την άεργο ισχύ, αφού κράτησαν μόλις 330MW φυσικού αερίου; Μήπως τα λιγνιτικά εργοστάσια της Πολιτείας της Βικτώρια; Κι όταν στην Ελλάδα βάλουμε όλα τα αιολικά που ονειρεύεται ο Σκουρλέτης, θα περιμένουμε απ' τα λιγνιτικά εργοστάσια των Σκοπίων και της Βουλγαρίας ν' απορροφούν την άεργη ισχύ;" 

Το τελικό πόρισμα του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρισμού της Αυστραλίας πριν ένα μήνα επεσήμανε ακριβώς αυτό, (και το επεσήμαναν και οι Καναδοί, που επικύρωσαν το πόρισμα), ότι το σύστημα ηλεκτροδότησης ...

Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Φωνή λαού, οργή Θεού! Να γιατί αν οι πολιτικοί δεν θέλουν να το καταλάβουν, καιρός ν’ αλλάξουμε πολιτικούς!


Συγκέντρωση-διαμαρτυρία κατά της εγκατάστασης νέων αιολικών στη Νότια Εύβοια πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 23 Απρίλη στην Κάρυστο, απ' όπου και η πιο πάνω εικόνα. Το ιστολόγιο ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των διοργανωτών κι έστειλε τον πιο κάτω χαιρετισμό συμπαράστασης στον αγώνα των κατοίκων, αγώνα που είναι κοινός με τον αγώνα της μισής Ελλάδας ενάντια στη σύγχρονη μάστιγα των ανεμογεννητριών. Μπορεί για κάποια άσχετη με τον ηλεκτρισμό αρχαιολόγο μια ανεμογεννήτρια να αποτελεί "μνημείο της εποχής μας", αλλά η γνώμη της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών που διαμαρτύρονται είναι πως στην πραγματικότητα πρόκειται για μνημείο μιας ακόμα τρανταχτής αρπαχτής σε βάρος των λαών του πλανήτη. Ακολουθεί ο χαιρετισμός (οι σύνδεσμοι και η εικόνα προστέθηκαν στην τωρινή ανάρτηση) και στη συνέχεια υπάρχει σχόλιο:

Προς την Επιτροπή Αγώνα Φορέων και Πολιτών Ν.Καρυστίας
Αγαπητοί φίλοι της Εύβοιας,

Χρόνια Πολλά, Χριστός Ανέστη!

Το ιστολόγιο «Λιγνίτης, ο δικός μας μαύρος χρυσός» (Greeklignite blogspot) χαιρετίζει τη σημερινή σας συγκέντρωση και συμπαραστέκεται στον αγώνα σας για απαλλαγή απ’ τη μάστιγα των ανεμογεννητριών.


Φίλες και φίλοι, στις αρχές του 2014 ο ΑΔΜΗΕ δημοσίευσε την περίφημη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2013-2020, μπορείτε ο καθένας σας να τη βρείτε στον ιστότοπο του ΑΔΜΗΕ, και στη σελίδα 30 λέει ρητά και ξεκάθαρα πως η αξιοπιστία των αιολικών είναι μόλις 10%. Η διεθνής εμπειρία λέει πως και το 10% είναι πολύ, η πραγματική αξιοπιστία είναι γύρω στο 2%. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Σημαίνει πως, αν βάζουμε αιολικά, με σιγουριά 98% κάποιες ημέρες ΔΕΝ θα έχουμε ρεύμα! Χρειαζόμαστε και εφεδρικά εργοστάσια, δηλαδή πρέπει να ξοδευτούμε δυο φορές. Κι ακόμα χειρότερα, για τεχνικούς λόγους, αυτά τα εφεδρικά εργοστάσια πρέπει να καίνε ή φυσικό αέριο ή πετρέλαιο, που είναι και τα δυο και πλήρως εισαγόμενα και εντελώς πανάκριβα. Κι ακόμα τρισχειρότερα, αυτά τα εργοστάσια δουλεύουν αντιοικονομικά όταν αναγκάζονται να παρακολουθούν τις μεταβολές των αιολικών, θα δούλευαν πολύ πιο οικονομικά αν δεν υπήρχαν τα αιολικά. 

Κάθε χρόνο πληρώνουμε μέσα απ’ τους λογαριασμούς του ηλεκτρισμού ένα ολόκληρο δισεκατομμύριο ευρώ στους δήθεν επενδυτές των ΑΠΕ. Μ’ αυτό το δισεκατομμύριο θα μπορούσαμε να είχαμε κάθε χρόνο κι από μια νέα λιγνιτική μονάδα, σύγχρονης τεχνολογίας, που να μην έχει απολύτως καμιά σχέση με τις παλιές της δεκαετίας του 1970 και ’80. Όπως έκαναν οι πατεράδες μας κι εξηλέκτρισαν τη χώρα, όπως έκανε όλη η Ευρώπη μόλις την προηγούμενη δεκαετία, όταν οι πολιτικοί που μας χρεοκόπησαν φύτευαν εδώ παντού μονάδες φυσικού αερίου. Το ηλεκτρικό μας σύστημα χωρά άνετα τουλάχιστον 3500MW λιγνιτικών μονάδων, η χώρα θα εκπλήρωνε τις υποχρεώσεις για την πολιτική της Ευρ. Ένωσης στην κλιματική αλλαγή και θα ξέραμε πως έχουμε ηλεκτρισμό. Σύντομα ωστόσο θα έχουμε πολύ λιγότερα λιγνιικά μεγαβάτ. Γιατί; Ποιοι δεν θέλουν τον εγχώριο λιγνίτη; Μα, καταρχήν, όσοι κερδίζουν απ’ την εμπορία φυσικού αερίου. Και θέλουν τα αναξιόπιστα αιολικά, για να σιγουρευτούν πως θα ηλεκτροδοτούμαστε με φυσικό αέριο.

Τα αιολικά είναι η μόνη μορφή παραγωγής ηλεκτρισμού που συσπειρώνει, παντού στον πλανήτη, πλατιές μάζες πολιτών εναντίον της. Επειδή δεν πρόκειται για μια μορφή Ανανεώσιμης Πηγής Ενέργειας, πρόκειται ουσιαστικά για μια ακόμα χυδαία μορφή αναδιανομής πλούτου, μεταφοράς χρημάτων απ’ τους πολλούς προς τους λίγους.

Ήδη έχουμε βάλει περισσότερα αιολικά απ’ όσα αντέχει το ηλεκτρικό μας σύστημα, η χώρα δεν αντέχει κι άλλα, οι πολίτες παντού ξεσηκώνονται. Αν οι πολιτικοί δεν θέλουν να το καταλάβουν, καιρός ν’ αλλάξουμε πολιτικούς! Ο αγώνας σας είναι ίδιος με τον αγώνα των πολιτών των Κυκλάδων, της Μάνης, της Κοζάνης, της Ικαρίας, της Ευρυτανίας, της Σκύρου, της Κρήτης, της Άρτας και πολλών άλλων περιοχών. Μήπως ήρθε ο καιρός τα διάφορα μαζικά κινήματα κατά των αιολικών ν’ αποκτήσουν μια ενιαία έκφραση;

Καλόν Αγώνα!

Ιστολόγιο «Λιγνίτης, ο δικός μας μαύρος χρυσός»

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.

Ο χαιρετισμός προβλήθηκε νωρίτερα από φιλικό ιστολόγιο, καθώς η πρόταση "Αν οι πολιτικοί δεν θέλουν να το καταλάβουν, καιρός ν’ αλλάξουμε πολιτικούς!" δίνει νέα διάσταση στον αγώνα των μαζικών κινημάτων ενάντια στα αιολικά. Μαζικά κινήματα, που, αν παραμείνουν απομονωμένα το καθένα στην περιοχή του, είναι καταδικασμένα να ξεφουσκώσουν, αν ωστόσο καταφέρουν να συντονίσουν τη δράση τους μέσα από ένα ενιαίο φορέα μπορούν να μετεξελιχθούν από κίνημα διαμαρτυρίας σε φορέα αλλαγής της εγκληματικής σε βάρος του τόπου πολιτικής του φυτέματος ανεμογεννητριών σε κάθε βουνοκορφή και λοφοκορφή. "Εν τη ενώσει η ισχύς!" έλεγαν ανέκαθεν για τα μαζικά κινήματα, αλλά οι εκάστοτε κυβερνώντες, όποιοι κι αν είναι αυτοί, είναι γνωστό πως αρέσκονται στο "Διαίρει και βασίλευε".


Για να μην έχουμε δε ψευδαισθήσεις ποιο σχεδιασμό εξυπηρετούν οι ΣυριζοΑΝΕΛ για την ηλεκτροδότηση της χρεοκοπημένης χώρας, χαρακτηριστική είναι η (ν)τροπολογία του Σταθάκη στον πρόσφατο νόμο 4467/2017 (ΦΕΚ τ. Α/56/13.4.2017) "Τροποποιήσεις διατάξεων της δασικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις", όπου στο άρθρο 10 δίνεται μια ακόμα παράταση, μέχρι 31.3.2019 αυτή τη φορά, για να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση ανεμογεννητριών με το παλιό καθεστώς της εγγυημένης τιμής και να επιτευχθεί ο "εθνικός στόχος" της Μπιρμπίλη, του Μανιάτη και του Σκουρλέτη, για 7500MW αιολικών μέχρι το 2020. 

Ποιος είναι ο ν.4414/2016 που τροποποιείται; Μα ο νόμος του Σκουρλέτη για την προώθηση των ΑΠΕ, που έγινε μόλις τον περασμένο Αύγουστο και χρειάζεται κιόλας τροποποίηση, για να ικανοποιηθούν οι "ανασφάλειες" των "επενδυτών". Ή μάλλον για να σιγουρευθούν κάποιοι πως η πολιτική που εξέφρασε τόσο γλαφυρά τον Οκτώβρη 2010 ο Μανιάτης θα γίνει πράξη και η χώρα θα δεθεί χειροπόδαρα στην ηλεκτροδότηση από φυσικό αέριο. Να γιατί αν οι πολιτικοί δεν θέλουν να το καταλάβουν, καιρός ν’ αλλάξουμε πολιτικούς!


Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Μαγική Εικόνα; Όχι δα! Οι ανθρωπογενείς εκπομπές CO2 αυξάνονται, η θερμοκρασία ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ!


Στις αρχές του έτους η ΝΑΣΑ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας και το σύνολο των διαπλεκόμενων μέσων, που προπαγανδίζουν διεθνώς την κλιματική απάτη, έσπευσαν να μας ενημερώσουν πως "το 2016 ήταν το θερμότερο έτος στα χρονικά". Ήταν -ίσως- το κύκνειο άσμα ενός βαθιά διεφθαρμένου συστήματος, που, μη διστάζοντας να παραποιήσει "άβολα" δεδομένα θερμοκρασιών, επί 30 χρόνια προώθησε τη θεωρία της "παγκόσμιας υπερθέρμανσης" προκειμένου να υποτάξει το σύνολο των λαών του πλανήτη σε μια κεντρική υπερεξουσία και να διαιωνίσει τη ληστεία των πολιτών. Μόνο που απ' το 1998 και το εξαιρετικά δυνατό Ελ Νίνιο, που ζέστανε για τα καλά όλο τον πλανήτη κι έκανε τις παπαρούνες ν' ανθίζουν στα βουνά στα τέλη Νοέμβρη, οι θερμοκρασίες σταμάτησαν ν' αυξάνονται με το ρυθμό που προέβλεπαν οι καταστροφολόγοι, τα κλιματικά μοντέλα αποδείχθηκαν μη επαληθεύσιμα και η θεωρία της "υπερθέρμανσης" μετατράπηκε σε θεωρία της "ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής".

Οι ανθρωπογενείς εκπομπές CO2 συνεχίζουν στο διάστημα αυτό ν΄ αυξάνονται μ' εκθετικό ρυθμό, όπως φαίνονται στην πιο πάνω εικόνα και όπως τις δίνει από το 1982 το Carbon Dioxide Information Analysis Center (CDIAC), μια υπηρεσία του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ στην υπηρεσία της παρακολούθησης της "κλιματικής αλλαγής". Όπως λοιπόν μας λέει το CDIAC, από το 1751 μέχρι και το 2014, που δίνει αναλυτικά στοιχεία, οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα στην ατμόσφαιρα απ' τις διάφορες πηγές, περιλαμβανομένης της παραγωγής τσιμέντου, είναι συνολικά περίπου 402,1 δισεκατομμύρια τόνοι. (Επισημαίνω πως τα στοιχεία που βλέπουμε σήμερα είναι νεότερα απ' αυτά που είχαμε δει στις 23 Γενάρη). Το 62% απ' αυτές τις εκπομπές έχουν γίνει απ' το 1979 και μετά, που οι δορυφόροι μετρούν θερμοκρασίες στην τροπόσφαιρα και δεν δείχνουν την αναμενόμενη απ' τα κλιματικά μοντέλα "υπερθέρμανση", ενώ απ' το πραγματικά θερμότερο 1998 μέχρι και το 2014 είναι το 34,6% των εκπομπών. Δεδομένου ότι γνωρίζουμε πως Κίνα, Ινδία και όλη η ΝΑ Ασία, καθώς και η Γερμανία έκαψαν τουλάχιστον το ίδιο κάρβουνο για ηλεκτροπαραγωγή την τελευταία 2ετία, μπορούμε να υποθέσουμε βάσιμα πως η καμπύλη εκπομπών CO2 συνέχισε και τα επόμενα χρόνια ανοδικά, πάνω απ' το 39% των ανθρωπογενών εκπομπών CO2 είναι απ' το 1998 μέχρι το 2016, ακριβώς στα χρόνια που οι "μη συνεργάσιμοι" δορυφόροι επιμένουν να μην ανιχνεύουν τη θέρμανση της τροπόσφαιρας, που υπολογίζουν τα κλιματικά μοντέλα του IPCC του ΟΗΕ.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.



Το πολύ ωραίο τώρα είναι πως, παρόλο που οι ανθρωπογενείς εκπομπές CO2 αυξάνονται εκθετικά, απ' το 1998 και μετά η τάση θερμοκρασιών στην ...

Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

24 "μελέτες" για "ηλεκτρισμό από 100% ΑΠΕ" απορρίπτονται "άνευ επαίνων", φυσικά και των WWF - Greenpeace.


Την τελευταία διετία έχουν εμφανιστεί "διάφοροι περίεργοι να πετούν σαπουνόφουσκες" πως ένας κόσμος με 100% ηλεκτρισμό από ΑΠΕ είναι "εδώ και τώρα" εφικτός. Ανάμεσά τους και οι γνωστές βρώμικες ΜΚΟ, που πρότειναν δικά τους σενάρια. Τώρα ωστόσο έρχεται η ώρα της κριτικής των ανοησιών τους απ' το δικό τους "στρατόπεδο", καθώς στο Open Access επιστημονικό περιοδικό Renewable and Sustainable Energy Reviews, (Τόμος 76, Σεπτέμβριος 2017, Σελίδες 1122–1133), δημοσιεύεται η εργασία "Burden of proof: A comprehensive review of the feasibility of 100% renewable-electricity systems" και κυριολεκτικά ξετινάζει όλες τις ανοησίες που έχουν γραφεί.

Οι συγγραφείς της εργασίας δεν προέρχονται απ' την πληθώρα των επιστημόνων που αμφισβητούμε και δεν δεχόμαστε τις απόψεις του IPCC του ΟΗΕ, απόψεις που βασίζονται σε μη επαληθεύσιμα μαθηματικά μοντέλα. Αντίθετα, πρόκειται για επιστήμονες από Αυστραλία & ΗΠΑ, που έχουν δημοσιεύσει πολλές εργασίες υποστηρίζοντας τη θεωρία της ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης. Και είναι "ωραίο" πως ξεκινούν την εργασία τους παρουσιάζοντας, με πολύ προσεγμένες διατυπώσεις, ασύνδετα μεταξύ τους γεγονότα, προσπαθώντας να υποβάλουν τη σύνδεση στο υποσυνείδητο του αναγνώστη: "The recent warming of the Earth's climate is unequivocal. Over the 20 years to 2015, atmospheric concentration of carbon dioxide has risen from around 360 ppm (ppm) to over 400 ppm; emissions of carbon dioxide from fossil fuels have grown from approximately 6.4 Gt C year−1 in 1995 to around 9.8 Gt C year−1 in 2013. Global average temperature rise has continued, with 2016 confirmed as the warmest year on record. Thermal coal production increased for 14 consecutive years to 2013 before recording a slight decline, with a net increase of approximately 3 billion tonnes of production per year since 1999.


Ναι, είναι γεγονός πως υπάρχει θέρμανση του πλανήτη κι αυτό είναι ευχάριστο, καθώς στα τέλη της δεκαετίας του 1970 η ίδια προπαγάνδα προσπαθούσε να μας πείσει πως έρχεται νέα εποχή των παγετώνων και τώρα φαίνεται πάλι να το ξανασκέφτεται. Ναι, είναι γεγονός πως τα επίπεδα του CO2 στην ατμόσφαιρα έχουν αυξηθεί, ιδίως όταν τα μετράς στις ...

Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

Πασχαλινό δώρο: τι είν' αυτό που ξεπροβάλλει σαν ουρανοξύστης και "τρυπά" τον ορίζοντα;


Πολλούς μήνες, απ' τον περασμένο Σεπτέμβρη, είχαμε να μάθουμε νέα για την πρόοδο της κατασκευής της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5 και σήμερα έχουμε φωτογραφίες απ' την εικόνα του εργοταξίου τη Μεγάλη Εβδομάδα, που μας έστειλε φίλος του ιστολόγιου και τον ευχαριστούμε. 

Από την πιο πάνω φωτογραφία είναι εμφανές πως αρχίζει να σχηματοποιείται η νέα λιγνιτική μονάδα, που, όπως μας είχε πει πριν τρία χρόνια η Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2013-2020 του ΑΔΜΗΕ, είναι η μόνη μας ελπίδα για να έχουμε ρεύμα τα βράδια του 2020. Και το πόσο δίκιο είχε τότε ο ΑΔΜΗΕ φαίνεται απ' το άγχος που διαπέρασε το Υπουργείο Ενέργειας το φετινό χειμώνα, αλλά κι απ' την αγωνία που αποπνέει πρόσφατο άρθρο της Καθημερινής : "Μεγαλύτερος από ποτέ ο κίνδυνος μπλακ άουτ στη χώρα". 

Αυτό το άγχος και η αγωνία δεν είναι τίποτ' άλλο απ' το αποτέλεσμα της σάπιας πολιτικής, που εφαρμόστηκε απ' τους "εκσυγχρονιστές" και τους "επανιδρυτές" της χώρας, αυτούς που ...

Κυριακή 16 Απριλίου 2017

Χριστός Ανέστη! Χρόνια Πολλά! Και μια ανασκόπηση για τις μέρες του Πάσχα.


Το ιστολόγιο "Λιγνίτης: ο δικός μας μαύρος χρυσός" εύχεται σ' όλους τους αναγνώστες Χρόνια Πολλά, να είστε όλοι καλά, με υγεία και οικογενειακή ευτυχία. Και στην επόμενη ανάρτηση θα έχουμε ένα "Πασχαλινό δώρο", μην τη χάσετε!

Είναι πια θεσμός πως με την ευκαιρία του Πάσχα έχουμε μια σύνοψη των αναρτήσεων της τελευταίας χρονιάς, (η προηγούμενη ανασκόπηση ήταν το Πάσχα 2016), με ταξινόμηση σύμφωνα με θεματολογία. Και βεβαίως υπήρξαν στο διάστημα αυτό κι άλλες αναρτήσεις, όλες τους αναφέρονται χρονολογικά στην "Αρχειοθήκη", στο δεξί μέρος της οθόνης. Για καλύτερη νοηματικά περιήγηση συνιστάται πρώτα ν' ανοίγουμε τις πιο παλιές αναρτήσεις. Στους νέους αναγνώστες συνιστούμε να ξεκινήσουν διαδοχικά από τις χρήσιμες αναρτήσεις στην κάτω δεξιά πλευρά και στη συνέχεια, ανάλογα με τη θεματολογία, να "ξεφυλλίσουν" διαδοχικά τις ετήσιες ανασκοπήσεις.

Αισίως έχουμε φθάσει στις 870 αναρτήσεις, με μια σαφή επιβράδυνση την τελευταία χρονιά, καθώς δεν υπάρχει πια πολύς ελεύθερος χρόνος. Το ιστολόγιο ωστόσο όχι μόνο "διατηρείται στις επάλξεις", αλλά πρόσφατα, χάρη σε σας, είχαμε πλήρη ανανέωση στις απαρχής πιο δημοφιλείς αναρτήσεις: η ανάρτηση για την αδυναμία των αιολικών ν' αντικαταστήσουν το παλιό λιγνιτικό εργοστάσιο στην Αυστραλία σάρωσε τα πάντα στο διάβα της, με δεκάδες χιλιάδες νέους αναγνώστες. Από κοντά η πρωταπριλιάτικη "είδηση" για το "τεράστιο κοίτασμα λιθίου", που διαδόθηκε αστραπιαία από κάποιους απρόσεκτους ως αληθινή, έγινε hoax και θα παίζει για χρόνια στο Ελληνικό ίντερνετ.

Ξεκινούμε φυσικά με αναφορές στο λιγνίτη, καθώς το 2016 ...

Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Τελικό πόρισμα για το μπλακ άουτ στη Νότια Αυστραλία, ΚΟΛΑΦΟΣ για αιολικά ΚΑΙ πολιτικούς!


Στο τέλος Μάρτη 2017 ο Διαχειριστής της Αγοράς Ηλεκτρισμού της Αυστραλίας (Australian Energy Market Operator, ΑΕΜΟ) έδωσε στη δημοσιότητα την τέταρτη και τελική έκθεσή του για το ΓΕΝΙΚΟ μπλακ άουτ της 28ης Σεπτέμβρη 2016, στην πιο πάνω εικόνα βλέπετε το εξώφυλλο. Το τελικό πόρισμα δόθηκε για ανεξάρτητη εκτίμηση στο Καναδέζικο Manitoba HVDC Research Centre του Manitoba Hydro International Ltd. Η αξιολόγηση των Καναδών επιβεβαίωσε πλήρως τα ευρήματα του ΑΕΜΟ, που είναι ΚΟΛΑΦΟΣ, τόσο για τα αιολικά όσο και για τους πολιτικούς, που εντελώς απερίσκεπτα γέμισαν την Πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας με αιολικά και διατάραξαν την ασφάλεια ηλεκτροδότησης.

Με τη σημερινή ανάρτηση ολοκληρώνεται ένας κύκλος δέκα αναρτήσεων για το Αυστραλιανό μπλακ άουτ, με διαδοχικές αναρτήσεις από την πρώτη στιγμή, στις 30/9/2016, στις 2/10/2016, στις 6/10/2016, στις 9/10/2016, στις 11/10/2016, στις 13/10/2016, στις 31/10/2016, στις 8/1/2017 και στις 17/3/2017. Και το βασικό συμπέρασμα όλων αυτών των αναρτήσεων στηρίζει μια και μόνο μια άποψη: κ.Σταθάκη, το όραμα για μια Ελλάδα γεμάτη αιολικά είναι ένα διαρκές έγκλημα κατά του λαού και του τόπου. Φυσικά η περίπτωση της Αυστραλίας θα μας απασχολήσει ξανά στο μέλλον, καθώς στην εποχή του διαδικτύου ο πλανήτης έχει γίνει απελπιστικά μικρός! Η πρόσφατη ανάρτηση για την παντελή αδυναμία των αιολικών ν' αντικαταστήσουν το 53 ετών λιγνιτικό εργοστάσιο Hazelwood έγινε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η πιο δημοφιλής στο ιστολόγιο, με αρκετά "Μου αρέσει" στο Facebook να έρχονται από την πρώτη ημέρα από το Σύδνεϋ και τη Μελβούρνη.


Το πόρισμα καταλήγει πως η μη αιτιολογημένη ενεργοποίηση των συστημάτων προστασίας των αιολικών είχε σαν συνέπεια να ...

Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Ποιο σχεδιασμό εξυπηρετούν οι ΣυριζοΑΝΕΛ για την ηλεκτροδότηση της χρεοκοπημένης χώρας;


Πριν από 6,5 χρόνια ο Σύριζα με τον Τσίπρα ήταν ακόμα ένα μικρό κόμμα του 4,6% και στις 14 Οκτώβρη 2010 συζητήθηκε στην Ολομέλεια μια επίκαιρη ερώτηση της βουλευτίνας Λάρισας του Σύριζα Ηρ. Διώτη για την Απελευθέρωση Αγοράς Ενέργειας, κυρίως ωστόσο για να μην ανοίξει ποτέ το λιγνιτωρυχείο Ελασσόνας. Στο πιο πάνω βίντεο μπορείτε να δείτε ολόκληρο το διάλογο που αναπτύχθηκε κι εκείνο που πρέπει να προσέξετε υπάρχει στο 13ο λεπτό, στο κλείσιμο της δευτερολογίας του Μανιάτη: Τελευταία παρατήρηση: Λιγνίτης και ο ρόλος του στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. "ΝΑΙ" πρέπει να μειώσουμε τη συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. "ΝΑΙ" ο λιγνίτης από το 2013 και μετά δεν θα είναι πια το φθηνό καύσιμο, λόγω των ρύπων που θα πρέπει να πληρώνουμε στο Διεθνές Χρηματιστήριο Ρύπων που μπορεί και να ξεπεράσουν, κύριε Πρόεδρε, ανά έτος το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Με άλλα λόγια, ο λιγνίτης μας ανέστησε ως χώρα, μας ανέπτυξε. Τα τελευταία πενήντα χρόνια στηριχτήκαμε στο εθνικό μας αυτό καύσιμο και αυτό "την έκανε τη δουλειά του". Από το 2013 και μετά, όμως, ο λιγνίτης θα πάψει να είναι το φθηνό καύσιμο, θα γίνει ακριβό καύσιμο και γι’ αυτό και βαδίζουμε, όσο πιο γρήγορα μπορούμε, σε μια άλλη κατεύθυνση: Πλήρης αντικατάσταση των περισσότερων μονάδων της ΔΕΗ που καίνε λιγνίτη με μονάδες ίδιας ή ανάλογης δυναμικότητας που θα καίνε πια το πολύ πιο ευγενές καύσιμο, το φυσικό αέριο.  

Αυτά λοιπόν έλεγε ο Μανιάτης το 2010, επί ημερών του οποίου χάθηκε η ισορροπία στην ενεργειακή πολιτική της χώρας και τώρα, που έχουμε αισίως φθάσει στον Απρίλιο 2017, μπορούμε να δούμε πως ναι, πράγματι, το 2013 φάνηκε προς στιγμή πως θα μπορούσε η τιμή του δικαιώματος εκπομπής CO2 να είναι σ' απαγορευτικά επίπεδα, σύντομα ωστόσο η τιμή κατέρρευσε, καθώς η όποια υψηλή τιμή είναι εξαιρετικά άβολη για τη Γερμανία. Παρά τις κραυγές και την προπαγάνδα για αιολικά και Φ/Β, χωρίς το λιγνίτη της η Γερμανία δεν θα έχει απλά μεγάλο πρόβλημα, χάρη στη ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΟΗΣΙΑ της Energiewende θα βρεθεί αντιμέτωπη με το φάσμα απανωτών μπλακ άουτ.


Αν τώρα συνδυάσουμε αυτά που έλεγε το 2010 ο Μανιάτης, μ' αυτά που έλεγε το 2013 ο καθηγητής Φώσκολος στο τέλος του πιο πάνω βίντεο, για τις πέντε ...

Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Ο Σταθάκης τινάζει στον αέρα τη λιγνιτική βιομηχανία της χώρας. Θα τον μαζέψει άραγε ο Σύριζα;


Με μια λιτή ανακοίνωση χθες το Υπουργείο Ενέργειας μας πληροφόρησε ότι "το τμήμα του κοιτάσματος της Βεύης, το οποίο έχει παραχωρηθεί με αδιαφανείς διαδικασίες σε ιδιώτες χωρίς διεθνή διαγωνισμό, θα επαναπροκηρυχθεί με νόμιμο τρόπο". Πάνω από δυο χρόνια απ' την ανάληψη της διακυβέρνησης απ' τον Σύριζα, και τρεις Υπουργούς Ενέργειας αργότερα, μάθαμε επιτέλους πως "οι διαδικασίες ήταν αδιαφανείς" και πως έπρεπε να προκηρυχθεί "διεθνής διαγωνισμός". Έλεος!!! 

Πρώτα απ' όλα, δεν πρόκειται για "κοίτασμα", όπως παραπλανητικά αναφέρει το Δελτίο Τύπου. Πρόκειται για ήδη ανοικτό λιγνιτωρυχείο, που λειτούργησε επί περίπου 65 χρόνια. Άλλο πράγμα ένα ήδη ανοικτό λιγνιτωρυχείο κι εντελώς άλλο πράγμα ένα απλό κοίτασμα, όπως π.χ. το κοίτασμα της Δράμας. Αλλά υπάρχουν άραγε σύμβουλοι στο ΥΠΕΝ που ν' αντιλαμβάνονται τη διαφορά; Μάλλον αμφίβολο!

Δεύτερον, από πουθενά δεν προκύπτει υποχρέωση για "διεθνή" διαγωνισμό: ούτε απ' το Μεταλλευτικό Κώδικα προβλέπεται ούτε η Κομισιόν μάθαμε να είχε μέχρι τώρα κάποια αντίρρηση. Η θιγόμενη εταιρεία ανακοίνωσε χθες πως "επιλέχθηκε ως ανάδοχος, με ομόφωνη απόφαση πενταμελούς επιτροπής στην οποία συμμετείχαν εγνωσμένης αξίας καθηγητές πανεπιστημίου, μετά από Διεθνή διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχαν 14 ελληνικοί και ξένοι όμιλοι". Μόνο που απ' την ανακοίνωση το Φεβρουάριο 2010 δεν προκύπτει ακριβώς διεθνής διαγωνισμός, προκύπτει ότι "το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προτίθεται να προχωρήσει σε απευθείας σύμβαση για τη εκμίσθωσή του, σύμφωνα με το άρθρο 144 παρ. 3 του Μεταλλευτικού Κώδικα". Η Πρόσκληση είχε σταλεί για δημοσίευση στην Εφημερίδα της ΕΕ, αλλά αυτό από μόνο του συνιστά διεθνή διαγωνισμό; Όταν δεν ζητούσε προσφορές διαγωνισμού, αλλά "αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος"; Εντός 35 κι όχι 52 ημερών, που είναι η συνήθης προθεσμία για μεγάλα έργα; Εκτός κι αν ο Σταθάκης το έριξε από μόνος του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της 2ης αξιολόγησης, προσφέροντας το "κοίτασμα" στους δανειστές.

Αν ο Σύριζα θεωρούσε πως έπρεπε να επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός "με νόμιμο τρόπο", έπρεπε να το έχει κάνει στις αρχές του 2015, διαφορετικά έπρεπε να προχωρήσει με την ανάθεση στους ιδιώτες κι αυτό είναι κάτι που είχα την ευκαιρία να το επισημάνω πολύ νωρίς στο Λαφαζάνη, τόσο γραπτά στο ιστολόγιο, όπου έγραφα για "καθαρές λύσεις", όσο και προφορικά, καθώς τότε ήταν που το Iskra.gr ενδιαφέρθηκε και αναδημοσίευσε το "Για ποιο λόγο ο Ντάισελμπλουμ ακύρωσε τις ιδιωτικοποιήσεις ενεργειακών εταιρειών στην Ολλανδία;" 

Το ζητούμενο ήταν, είναι και θα είναι πάντα να δουλέψει επιτέλους η Βεύη, ένα λιγνιτωρυχείο που ήταν ανέκαθεν ιδιωτικό, απ' την πολύ μακρινή πια δεκαετία του 1930. Ένα λιγνιτωρυχείο που ο τρόπος λειτουργίας του τα τελευταία χρόνια απέδειξε με τον καλύτερο τρόπο ότι ο λιγνίτης είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να εμπλέκονται ιδιώτες όταν χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες για ηλεκτροπαραγωγή. Και το ίδιο βεβαίως έχει καταφέρει ν' αποδείξει και το άλλο κοντινό ιδιωτικό λιγνιτωρυχείο, αυτό της Αχλάδας.

Δυστυχώς ο Λαφαζάνης είχε άλλες προτεραιότητες, με τη διάσπαση του Σύριζα τον χάσαμε νωρίς και μας προέκυψε στη διαδοχή ο Σκουρλέτης. Ένας Υπουργός Ενέργειας που θυμήθηκε να επισκεφθεί το λιγνίτη μια μέρα πριν τον ανασχηματισμό και τη μετακίνησή του στο Υπουργείο Εσωτερικών. Ένας Υπουργός Ενέργειας που αγνόησε επιδεικτικά την επαναλειτουργία της Βεύης, καθώς είχε βεβαίως ως προτεραιότητα να φέρει πιο κοντά τον "εθνικό στόχο" της Μπιρμπίλη και το να μοιράζει "χάντρες και καθρεφτάκια στους ιθαγενείς".

Κι έπειτα μας προέκυψε ο Σταθάκης, ένας Υπουργός που τον υποδεχτήκαμε μ' ανακούφιση, καθώς όσο ήταν στην αντιπολίτευση, το Μάρτιο 2014, μας τα 'λεγε πολύ καλά για την ηλεκτροδότηση της χρεοκοπημένης χώρας. Δυστυχώς ο Σταθάκης αποδείχθηκε μια απ' τα ίδια, είναι ο Υπουργός που δέχτηκε να παζαρέψει το ξεπούλημα λιγνιτικών μονάδων. Και χθες μας πληροφόρησε πως "κατόπιν ενεργειών του" το λιγνιτωρυχείο της Βεύης ΔΕΝ πρόκειται να ξαναδουλέψει, καθώς η λαϊκή σοφία το λέει ξεκάθαρα, "όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει", κάνει ξανά διαγωνισμό για τη Βεύη όποιος δεν θέλει να γίνει η Μελίτη 2 και παρεμπιπτόντως, αν γίνεται, να ...

Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Το Ελ Νίνιο, ο Τραμπ και τα χελιδόνια, που δεν λένε να 'ρθουν.


Το 2016 ήταν "το θερμότερο έτος στα χρονικά", αυτό πρέπει πια να το έχουμε εμπεδώσει όλοι. Ταυτόχρονα βέβαια ήταν και το έτος κορύφωσης της προπαγάνδας της κλιματικής απάτης, καθώς στις εκλογές του Νοέμβρη βγήκε ο Τραμπ κι εδώ και λίγο διάστημα φαίνεται οι κατεργάρηδες της ΝΑΣΑ να μπαίνουν στον πάγκο τους, δεν ξαναείχαμε ανακοίνωση ότι "ο περασμένος μήνας ήταν ο θερμότερος στα χρονικά". Και πώς να την έχουμε άλλωστε μια τέτοια ανακοίνωση, όταν έχει μπει ο Απρίλιος και δεν εμφανίστηκαν ακόμα τα χελιδόνια, που παραδοσιακά πετούν συμμετέχοντας στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου; Είπαμε, "ένα το χελιδόνι κι η άνοιξη ακριβή", αλλά πού είναι έστω κι αυτό το ένα χελιδόνι, οέοοο; Γιατί δεν λένε να εμφανιστούν, αφού μέχρι και τον καταπαγωμένο Γενάρη η ΝΑΣΑ επέμενε ότι βιώνουμε πρωτόγνωρη "υπερθέρμανση"; 

Το 2016 χαρακτηρίστηκε από ένα αναπάντεχα ισχυρό Ελ Νίνιο, που διαδέχθηκε το επίσης ισχυρό Ελ Νίνιο του 2015. Κάπως ασύνηθες να έχουμε δυο χρονιές στη σειρά με ισχυρό Ελ Νίνιο, φαίνεται ωστόσο πως το 2017 θα είναι και τρίτη στη σειρά χρονιά με ισχυρό Ελ Νίνιο, κι αυτό κι αν είναι ασυνήθιστο.

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο/Νότια Ταλάντωση (ENSO), είναι μια μη φυσιολογική αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας στην κεντρική και ανατολική παράκτια ζώνη του Ειρηνικού στη Νότια Αμερική, που είναι σε θέση να αλλάξει τις καιρικές συνθήκες σε όλο τον κόσμο και να προκύψουν από ακραία ξηρασία έως καταρρακτώδεις βροχές σε διάφορα μέρη του κόσμου. Εμφανίζεται κάθε δυο ως επτά χρόνια και οι κλιματικοί επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για τις αιτίες που το προκαλούν ούτε μπορούν να προβλέψουν πότε θα εμφανιστεί, αλλά κατά τα λοιπά είναι σίγουροι πως υπάρχει ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή, το 2100 η θερμοκρασία του πλανήτη θα έχει αυξηθεί και η μόνη σωτηρία για τις ψυχές μας θα είναι τα Γερμανικά και Δανέζικα αιολικά.


Στην αρχή βγήκε πριν λίγες ημέρες ένας Περουβιανός επιστήμονας, που εργάζεται στη Γιούτα των ΗΠΑ, και μίλησε για τεράστιες μάζες πολύ θερμού νερού, θερμοκρασίας 31οC, που  ...

Κυριακή 2 Απριλίου 2017

"Το Τέλος του Άνθρακα που πλησιάζει" και η μάχη για το 40% των λιγνιτικών μονάδων.

Τις τελευταίες ημέρες αναδείχθηκε ως κυρίαρχο, για να κλείσει η 2η αξιολόγηση, το ζήτημα της πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες, προσχηματικά προκειμένου να ικανοποιηθούν οι δανειστές για το δήθεν "άνοιγμα" της αγοράς ενέργειας, στην πραγματικότητα ωστόσο επειδή το 2018, σ' ένα χρόνο και κάτι, τελειώνει το πρόγραμμα του 3ου Μνημονίου και οι δανειστές δεν έχουν προλάβει να λεηλατήσουν τη δημόσια περιουσία. Φυσικά βεβαίως η φασαρία δεν γίνεται για το τεράστιο κοίτασμα λιθίου, που ανακάλυψε πρωταπριλιάτικα το ιστολόγιο στο λιγνίτη της περιοχής Φλώρινας!

Το σάπιο πολιτικό σύστημα που οδήγησε το 2010 τη χώρα στη χρεοκοπία, αυτό που ποτέ δεν έκανε την αυτοκριτική του, αυτό που ποτέ δεν έκανε την αυτοκάθαρση του, αυτό που πρώτα γέμισε τη χώρα μονάδες φυσικού αερίου και στη συνέχεια μας έβαλε στην εποχή της "πράσινης ανάπτυξης", για να διαπιστώσουμε ξαφνικά φέτος το χειμώνα πως χωρίς τα παλιά λιγνιτικά εργοστάσια δεν θα είχαμε ρεύμα, έχει αποθρασυνθεί πλήρως και λειτουργεί απροκάλυπτα υπέρ των δανειστών. 

Οι συστηματικοί μιζαδόροι, οι τύποι που ανέβαιναν στα κότερα κι άφηναν κάποιους άλλους να ζηλεύουν, αυτοί που παρέλαβαν τρένα που δεν χωρούσαν στις ράγες, αυτοί που παρέλαβαν υποβρύχια που έγερναν, αυτοί που έβλεπαν ποδόσφαιρο στα Ευρωπαϊκά γήπεδα μαζί με τους Χριστοφοράκους, αυτοί που παζάρευαν τη ΛΑΡΚΟ με τους Γάλλους και δεν κατάφεραν να κλείσουν "τη μπίζνα", αυτοί που κρύβονται πίσω απ' τους κρυφούς λογαριασμούς της Novartis κι όχι μόνο, αυτοί που έστελναν λεφτά για την κλιματική αλλαγή στην Αντίγκουα και στα Μπαρμπάντος, αυτοί που έχαναν τις λίστες της ντροπής, όλοι αυτοί έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν απ' την παράταση του βίου της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου.  Προκαλεί ιδιαίτερα αλγεινή εντύπωση ότι αντί να έχουν λουφάξει και να κοιτούν με δέος το πιο πάνω διάγραμμα, από έκθεση που δημοσίευσε στις 7/2/2017 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θεωρούν πως με το να σκούζουν καθημερινά στα βοθροκάναλα της διαπλοκής θα καταφέρουν να ρίξουν την κυβέρνηση, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η παραγραφή για τα σκάνδαλά τους σύμφωνα με την κατάπτυστη διάταξη-κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τα εγκλήματα των πολιτικών, που είχε περιληφθεί στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση.

Η πράσινη γραμμή στο διάγραμμα του ΔΝΤ είναι η εξέλιξη της κρίσης του 1929-30 στις ΗΠΑ, που έμεινε στην ιστορία ως "το Μεγάλο Κραχ". Η κόκκινη γραμμή είναι η εξέλιξη του δικού μας Κραχ απ' το 2008 και είναι κόκκινη απ' το χρώμα του αίματος που φέρνει μαζί της, τις χιλιάδες αυτοκτονίες, τα εκατοντάδες χιλιάδες λουκέτα επιχειρήσεων, τις εκατοντάδες χιλιάδες νέους που μετανάστευσαν, το εκατομμύριο -και βάλε- ανέργων. Και, βεβαίως, το ερώτημα είναι, επιτέλους, ...

Σάββατο 1 Απριλίου 2017

Αποκλειστικό: Τεράστιο κοίτασμα λιθίου ανακαλύφθηκε στο λιγνίτη της περιοχής Φλώρινας!


Το λίθιο είναι το σύγχρονο "άγιο δισκοπότηρο" της βιομηχανίας των ηλεκτρονικών, καθώς αποτελεί τη βάση για τις μπαταρίες μεγάλης ενεργειακής πυκνότητας που τροφοδοτούν εδώ και λίγα χρόνια όλα τα smartphones, τα tablet και τα laptop, ενώ ήδη χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη και εξέλιξη  των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Στη Νεβάδα των ΗΠΑ η Tesla κατασκεύασε τεράστιο εργοστάσιο κατασκευής μπαταριών λιθίου, το επονομαζόμενο και Gigafactory, προκειμένου μέσα από οικονομίες κλίμακας να μειώσει το κόστος των μπαταριών για τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα. Άλλα 11 αντίστοιχα Gigafactories βρίσκονται υπό κατασκευή, τα επτά απ' αυτά βρίσκονται στην Κίνα και τα υπόλοιπα στις ΗΠΑ και τη Νότιο Κορέα.

Η ζήτηση για λίθιο αναμένεται ν' αυξάνεται τα επόμενα χρόνια μ' εκθετικούς ρυθμούς, καθώς ο πλανήτης θα περνά σταδιακά στην εποχή της ηλεκτροκίνησης. Η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση στην Ασία θα είναι αποτέλεσμα επιλογής, καθώς η εκρηκτική αύξηση του πληθυσμού και του αριθμού των αυτοκινήτων έχουν προκαλέσει αξεπέραστα προβλήματα ρύπανσης του αέρα στην ατμόσφαιρα των αστικών κέντρων. Στην ΕΕ η μετάβαση θα είναι αποτέλεσμα επιβολής της απόφασης των Γερμανών να χρησιμοποιήσουν τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων ως μέσα αποθήκευσης της τυχαίας και γι' αυτό άχρηστης ενέργειας των αιολικών, που εντελώς απερίσκεπτα έβαλαν στα πλαίσια της δικής τους Energiewende.

Σύμφωνα με έκθεση της UBS το 2014, αναμένεται μια "ηλεκτρική επανάσταση" στο χώρο της αυτοκίνησης, αλλά αμέσως μετά ακολούθησε μια μελέτη του Βρετανικού Energy Research Centre, που εξετάζει τη διαθεσιμότητα υλικών για τις τεχνολογίες "χαμηλού άνθρακα". Η μελέτη εξετάζει την επάρκεια σε μια σειρά μέταλλα, όπως Ίνδιο, Γάλλιο, Τελλούριο, Κοβάλτιο, Λίθιο, Άργυρο, Σελήνιο, Σπάνιες Γαίες, που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία των ΑΠΕ, υπογραμμίζει ότι προς το παρόν δεν ...