Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

κ.Σταθάκη & κ.Βερροιόπουλε, με ποιο τρόπο οι ΑΕΠΟ για τα αιολικά προστατεύουν τις νυχτερίδες;


Οι πολιτικοί γεμίζουν τις βουνοκορφές της Ελλάδας με ανεμογεννήτριες στο όνομα δήθεν της προστασίας του κλίματος, αλλά καταστρέφοντας το περιβάλλον. Τελευταία απόδειξη για μια ακόμα οικολογική καταστροφή που προκαλούν οι ανεμογεννήτριες και επιμένουν να αγνοούν οι πολιτικοί, αποτελεί η εργασία που δημοσιεύθηκε το Μάρτιο 2018 στο Ecological Engineering, τόμος 112, σελίδες 51-54, με τίτλο "Wind turbines impact bat activity, leading to high losses of habitat use in a biodiversity hotspot".

Οι ερευνητές εξέτασαν τη δραστηριότητα των νυχτερίδων σε περιοχές με ανεμογεννήτριες και σε συγκριτικά σημεία ελέγχου. Βρήκαν πως οι νυχτερίδες δεν αντέχουν την ανοησία των ανθρώπων, η δραστηριότητα στα σημεία ελέγχου ήταν 20 φορές υψηλότερη απ' ό,τι στις περιοχές με ανεμογεννήτριες.

Οι νυχτερίδες πετούν τη νύχτα κι ελέγχουν οικολογικά την ισορροπία των εντόμων στις περιοχές όπου διαβιούν, είναι πολύτιμες για την ισορροπία των οικοσυστημάτων. Όπως λέει η περίληψη της εργασίας, προηγούμενες μελέτες έχουν επικεντρωθεί κυρίως στη θνησιμότητα των νυχτερίδων μέσω σύγκρουσης από ανεμογεννήτριες και πολύ λίγες μελέτες έχουν αξιολογήσει τις έμμεσες επιπτώσεις στη δραστηριότητα των νυχτερίδων και στη διαθεσιμότητα των οικοτόπων διατροφής τους. Επίσης, υπάρχει παγκόσμια ...

Κυριακή 29 Ιουλίου 2018

Βρετανία-Ιρλανδία-Ελλάδα: ίδιες οι πολιτικές της ΕΕ, ίδιο και το πρόβλημα, πεταμένα λεφτά σε αναξιόπιστη τεχνολογία.


Η Βρετανία είναι απ' τις χώρες που λόγω της πολιτικής της ΕΕ έβαλε πολλά αιολικά, είναι μάλιστα πρωταθλήτρια στα υπεράκτια αιολικά. Αλλά τα αιολικά είναι εκτεθειμένα στις "ανεξιχνίαστες βουλές" του Αίολου, αυτού του "περίεργου" θεού των αρχαίων Ελλήνων, που επέμενε πεισματικά να κρατά καθηλωμένο στην Αυλίδα το στόλο των Αχαιών μέχρι να θυσιάσει ο Αγαμέμνονας την Ιφιγένεια.

Αυτές οι "ανεξιχνίαστες βουλές" του Αίολου ταλαιπωρούν το τελευταίο διάστημα τη Βρετανία καθώς, όπως δημοσιεύτηκε σε πολλά μέσα πρόσφατα,  "July’s wind energy output so far is down 40 per cent when compared to the same period last year – despite more wind turbines having been installed in the interim- Η παραγωγή αιολικής ενέργειας του Ιουλίου μέχρι στιγμής έχει μειωθεί κατά 40% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο - παρόλο που έχουν εγκατασταθεί περισσότερες ανεμογεννήτριες στο ενδιάμεσο". 

Αυτές οι "περισσότερες" ανεμογεννήτριες δεν είναι δωρεάν, είναι λεφτά που οι "επενδυτές" ανακτούν απ' τους καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος, είναι λεφτά που οι κυβερνητικές πολιτικές αρπάζουν βίαια απ' τις τσέπες των καταναλωτών και τα οδηγούν σε εντελώς λίγες και εντελώς συγκεκριμένες τσέπες, είναι μια κανονική αναδιανομή πλούτου, που κάνει καθημερινά τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.

Άμεσο επακόλουθο της έλλειψης ανέμου ήταν η αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο, το οποίο για τη Βρετανία είναι εγχώριος πόρος. Παρόλα αυτά η αυξημένη ζήτηση έφερε αύξηση της τιμής του αερίου και η μια απ' τις "6 μεγάλες" εταιρείες ενέργειας έσπευσε ν' ανακοινώσει μείωση κερδών "λόγω έλλειψης ανέμου" και αύξηση τιμολογίων, τα λεφτά των καταναλωτών τα πήρε και τα σήκωσε ο άνεμος.  Μόνο που αυτά που συμβαίνουν το καλοκαίρι του 2018 είχαν ξανασυμβεί το καλοκαίρι 2014 και το 2010, κανείς δεν μπορεί να καμώνεται πως δεν ήξερε.


Φυσικά τα όσα συμβαίνουν αυτές τις ημέρες στη Βρετανία δεν είναι καινοφανή, καθώς ...

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

Ποιοί προτιμούν να οδηγήσουν την "αποεπένδυση" των λιγνιτών σε προδιαγεγραμένο φιάσκο;


Η πολιτική των κυβερνήσεων όλων των κομμάτων στο τέλος του 20ού και στον 21ο αιώνα προωθεί σταθερά την ηλεκτροδότηση της χώρας απ' το 100% εισαγόμενο φυσικό αέριο, αδιαφορώντας για το ότι είναι πανάκριβη και θα τινάξει στον αέρα την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Πότε αρχικά επιβάλλοντας να καίγεται το αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή και με ρήτρες "take or pay", πότε απαγορεύοντας στη ΔΕΗ ακόμα και το ν' αντικαταστήσει τις λιγνιτικές μονάδες που σταδιακά συμπλήρωναν το όριο ζωής τους με νέες (άρθρο 23 ν.3175/2003), πότε χορηγώντας άδειες για θερμικές μονάδες μόνο με καύσιμο φυσικό αέριο, πότε κοροϊδεύοντας την κοινωνία λέγοντας πως θα βάλουν "ΑΠΕ", προκειμένου να καίνε όλο και περισσότερο αέριο, πότε μεταφέροντας τις μονάδες αερίου της Κορακιάς Κρήτης στη Μεγαλόπολη και βαφτίζοντάς τες "Μεγαλόπολη 5", πότε ανακοινώνοντας επισήμως πλήρη αντικατάσταση του λιγνίτη με φυσικό αέριο, πότε κάνοντας ό,τι περνούσε απ' το χέρι τους για να μην ξαναδουλέψει ποτέ το λιγνιτωρυχείο της Βεύης και πότε ανακοινώνοντας "ανεπίσημα" ημερομηνία κλεισίματος των Ελληνικών λιγνιτωρυχείων, πριν το ανακοινώσει οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ, που να εξακολουθεί να έχει σημαντικά αποθέματα.

Στα ίδια πλαίσια εντάσσεται η πολιτική χαρακτηρισμού του λιγνίτη ως "δυσβάστακτου" για τη ΔΕΗ και η προώθηση της περίφημης "αποεπένδυσης", προκειμένου να μοιραστούν κι άλλοι το "βάρος". Τώρα το πώς ακριβώς ο λιγνίτης που είναι "δυσβάστακτος" για τη ΔΕΗ δεν θα είναι "δυσβάστακτος" για οποιονδήποτε άλλον, ε, αυτό μην περιμένετε να μας το εξηγήσουν αυτοί που προωθούν σταθερά την ηλεκτροδότηση της κατά τα λοιπά χρεοκοπημένης χώρας με ένα 100% εισαγόμενο και πανάκριβο καύσιμο, τινάζοντας στον αέρα και το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών και διαιωνίζοντας το καθεστώς εξάρτησης της χώρας από νέο δανεισμό.

Την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε στην περιοχή της Φλώρινας η διαδικασία "ενημέρωσης" των "επενδυτών" για τη νέα "Μελίτη Ενεργειακή Λιγνίτη ΑΕ", μόνο που ξεκίνησε με πολλά "παρατράγουδα". Κάθε μέρα επισκεπτόταν και διαφορετικός "επενδυτής" και κάθε μέρα κατέληξαν περιφερόμενοι να "ενημερώνονται" σε διαφορετικά σημεία, γνωρίζοντας η κάθε ομάδα και διαφορετικές πτυχές της υπέροχης Φλωρινιώτικης ή και Κοζανίτικης φύσης, καθώς η ΓΕΝΟΠ φρόντισε να κλείσει την πύλη του ΑΗΣ Μελίτης, κάνοντας ξεκάθαρο στη διοίκηση "ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο". Σε μια οποιαδήποτε σοβαρή χώρα και σε μια οποιαδήποτε σοβαρή εταιρεία αυτοί που "τρέχουν" την "αποεπένδυση" θα ...

Τρίτη 24 Ιουλίου 2018

Η αμηχανία για την αδήριτη πραγματικότητα μπέρδεψε τη γραμμή της κλιματικής προπαγάνδας!


Το ιστολόγιο εκφράζει την αμέριστη θλίψη του για την τραγωδία της Αν.Αττικής. Εκατομμύρια Έλληνες έχουμε περάσει απ' το Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι, που ποτέ πια δεν θα είναι τα ίδια. Συλλυπητήρια στις οικογένειες που έχασαν δικούς τους ανθρώπους, καλό κουράγιο σ' όσους έχασαν περιουσίες. 

Επί της κλιματικής επικαιρότητας τώρα, στις 9/7/2018 ο προπαγανδιστής της κλιματικής απάτης Guardian έβλεπε ένα "global heatwave - παγκόσμιο κύμα ζέστης", που φυσικά λιώνει τους πάγους της Αρκτικής ζώνης. Απαραίτητο συμπλήρωμα ήταν φυσικά η φωτογραφία μια πολικής αρκούδας να δοκιμάζει τον πάγο πριν βουτήξει, πάγος που ήταν "λεπτός", βεβαίως-βεβαίως. Είναι καλά μελετημένη η προπαγάνδα, χτυπά κατευθείαν στις ευαίσθητες χορδές: αρχικά προσπαθεί να προκαλέσει οίκτο για τις "καημένες" αρκούδες, ώστε στη συνέχεια να υποβάλλει και την παρόρμηση "κάτι πρέπει να κάνουμε για να σώσουμε τις αρκούδες, ας βάλουμε αιολικά!" Κι ακολουθούσε στο άρθρο μια βαθυστόχαστη ανάλυση για τους πάγους που λιώνουν στη Σιβηρία, μια περιοχή που στο υποσυνείδητο όλου του πλανήτη είναι καλυμμένη με πάγους κι υποφέρει από "σιβηριανούς" χειμώνες.

Φυσικά οι πολικές αρκούδες είναι μια χαρά, οι πληθυσμοί τους είναι πιο ρωμαλέοι από ποτέ κι είναι ακριβώς η Σιβηρία η περιοχή όπου εμφανίζονται στις πλαγιές σαν "κοπάδια από πρόβατα". Το ίδιο και οι πληθυσμοί των πιγκουίνων στην Ανταρκτική, το ίδιο οι πληθυσμοί της άγριας πανίδας παντού: η Ελληνική ύπαιθρος έχει γεμίσει με πρωτοφανείς πληθυσμούς αγριογούρουνων, ζαρκαδιών, ελαφιών, αρκούδων, ζώων που εκμεταλλεύονται στο έπακρο την εκρηκτική αύξηση της βλάστησης που έχει φέρει η άνοδος της συγκέντρωσης CO2 στην ατμόσφαιρα. Άνοδος που οφείλεται βέβαια κατά το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος στην απελευθέρωσή του απ' τους ωκεανούς κι όχι στις ανθρωπογενείς εκπομπές.

Μόλις 4 μέρες μετά το Guardian, στις 13/7/2018, ένας άλλος προπαγανδιστής της κλιματικής απάτης, το Scientific American, (που δεν είναι ούτε Scientific ούτε American, απ' το 1986 ανήκει στο Γερμανικό όμιλο Verlagsgruppe Georg von Holtzbrinck της Στουτγάρδης), κινήθηκε σε ...

Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

κ. Βερροιόπουλε, ακούτε στο ΥΠΕΝ τις καμπάνες, που χτυπά ο λειτουργός αγοράς ηλεκτρισμού της Αυστραλίας;


Η με διαφορά πιο δημοφιλής ανάρτηση σ' αυτό το ιστολόγιο αναφέρεται στην πλήρη αποτυχία των αιολικών στην Αυστραλία να υποκαταστήσουν το παλιό καλό λιγνιτικό εργοστάσιο Hazelwood, το οποίο έκλεισε το 2017 μετά από 53 χρόνια ζωής. 1.750 ανεμογεννήτριες, συνολικής ισχύος 3.891MW και γεωγραφικά διεσπαρμένες σε τεράστια έκταση και κυρίως στις Πολιτείες της Νότιας Αυστραλίας και της Βικτόρια, απέτυχαν παταγωδώς να δώσουν την αξιόπιστη και παραγόμενη ακριβώς τη στιγμή που τη ζητούσαν οι καταναλωτές ενέργεια των 8Χ200MW μονάδων του Hazelwood.

Η κατάσταση αυτή άφησε ασυγκίνητους τους πολιτικούς, έχει ωστόσο θορυβήσει έντονα τους μηχανικούς της Αυστραλίας. Κι ο ΑΕΜΟ, ο λειτουργός της αγοράς ενέργειας της Αυστραλίας, μόλις εξέδωσε μια νέα μελέτη ανάπτυξης των δικτύων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου κατά την προσεχή 20ετία, στην προοπτική της ενσωμάτωσης περισσότερων ΑΠΕ.


Τα παθήματα που προέκυψαν απ' το κλείσιμο του Hazelwood φαίνεται πως έγιναν μαθήματα και ...

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

3 εντελώς νέα διαγράμματα αποκαλύπτουν την εντελώς αποτυχημένη πολιτική στον ηλεκτρισμό.


Η θλιβερή κατάσταση της εντελώς στρεβλής "απελευθερωμένης" αγοράς ηλεκτρισμού της χώρας μας προκύπτει ανάγλυφα απ' τη σύγκριση των στοιχείων δυο διαγραμμάτων, (ενώ ένα 3ο αποσαφηνίζει το 2ο). Στην πάνω εικόνα βλέπουμε τους συντελεστές αξιοποίησης των 50 μεγαλύτερων θερμικών εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής της Γερμανίας, όπως τους έδωσε η Aurora Energy στην τελευταία της έκθεση “German Plant Performance Summary”, για το Μάιο 2018. Βλέπουμε τα πυρηνικά εργοστάσια με συντελεστές πάνω από 90% ή πάνω από 70% και αυτά που έχουν χαμηλούς είναι αυτά που είχαν συντηρήσεις. Τα λιγνιτικά έχουν τους αμέσως καλύτερους συντελεστές χρησιμοποίησης, μια ομάδα στο 80%, η επόμενη στο 60%. Αυτές οι δυο κατηγορίες, τα πυρηνικά και τα λιγνιτικά είναι αυτά που καλύπτουν ανάγκες φορτίου βάσης. Και το "ωραίο" είναι πως οι συντελεστές χρησιμοποίησης της πιο πάνω εικόνας είναι οι χαμηλότεροι του τελευταίου τριμήνου!

Τα λιθανθρακικά και τα φυσικού αερίου έχουν κάτω από 40% ή και κάτω από 20%, καθώς καλύπτουν ανάγκες μεταβλητού φορτίου ή φορτίου αιχμής. Οι Γερμανοί ξέρουν πως η ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο είναι ακριβή και προτιμούν να ...

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

Κατολίσθηση ορυχείου Αμυνταίου: οι εργαζόμενοι ενός κατώτερου Θεού ήταν πιο τυχεροί από κάποιους άλλους.


Στις 10/6/2017 μια πρωτοφανώς τεράστια κατολίσθηση κατέστρεψε το λιγνιτωρυχείο Αμυνταίου της ΔΕΗ. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, που εξέδωσε αυθημερόν η επιχείρηση, "οι υπηρεσίες της ΔΕΗ παρακολουθούσαν με τα κατάλληλα τεχνικά όργανα την εξέλιξη του φαινομένου και είχαν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη προστασία των εργαζομένων και του εξοπλισμού έχοντας διακόψει τη λειτουργία του ορυχείου από τις 3/6/2017.

Στη συνέχεια ΔΕΗ και ΥΠΕΝ όρισαν τις δικές τους επιτροπές διερεύνησης, τα πορίσματα υποβλήθηκαν και με πολύ λιτές ανακοινώσεις, μισή σελίδα η κάθε μία, μάθαμε την άποψη της ΔΕΗ και του ΥΠΕΝ για το τι υποτίθεται πως λένε τα πορίσματα. Πορίσματα ωστόσο δεν είδαμε ποτέ ούτε απ' τη ΔΕΗ ούτε απ' το ΥΠΕΝ, παρά το γεγονός πως οι αστοχίες τέτοιου μεγέθους σε τεχνικά έργα διδάσκονται ως μελέτες περίπτωσης σ' όλα τα Πολυτεχνεία του πλανήτη και παρά το γεγονός πως υπάρχουν κι άλλα λιγνιτωρυχεία στην Ελλάδα, που πρέπει να προστατευθούν απ' τις αιτίες που κατέστρεψαν το Αμύνταιο. Κι ενώ πρόκειται σαφώς για τεχνική αστοχία, υπάρχουν παπαγαλάκια που ένα χρόνο μετά μιλούν ακόμα για "απρόβλεπτη φυσική καταστροφή".


Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις ή να ρυθμίσετε κατάλληλα την προτεραιότητα προβολής στο Facebook, διαφορετικά δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση.


Τα δυο πιο πάνω βίντεο αναρτήθηκαν την ίδια μέρα της κατολίσθησης στο κανάλι του Ράδιο Φλώρινα και είναι τα πρώτα που αποτύπωσαν το μέγεθος της καταστροφής. Φαίνεται να έχουν βιντεοσκοπηθεί με τα κινητά τηλέφωνα εργαζόμενων με φορτηγά στο λιγνιτωρυχείο τη στιγμή της κατολίσθησης. Και ασφαλώς θα υπάρχουν κι άλλα παρόμοια βίντεο, πλέον όλοι έχουν smartphone. Στο τέλος του 2ου βίντεο φαίνονται εργαζόμενοι με σταματημένα όπως-όπως τα φορτηγά, αρχικά να παρακολουθούν με δέος το φαινόμενο, μέχρι που αντιλαμβάνονται πως η κατολίσθηση έρχεται κατά πάνω τους και ακολουθώντας το ένστικτο της αυτοπροστασίας σπεύδουν ν' απομακρυνθούν. Οπότε το "άβολο" ερώτημα που ανακύπτει είναι απλό: αφού ...

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: τα αιολικά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν εργοστάσιο που παράγει φορτίο βάσης.


Όταν ο Βρετανός Πρωθυπουργός Κάμερον κατάλαβε τι είναι τα αιολικά, θρυλείται πως είπε το περίφημο "Get rid of the green shit" (Ξεφορτωθείτε τα πράσινα σκ...) κι έσπευσε να προωθήσει το νέο πυρηνικό Hinkley Point C, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 18 δισ. στερλινών, προβλεπόμενης διάρκειας ζωής 60 χρόνια και με εγγυημένη τιμή 92,5 στερλίνες/MWh για 35 χρόνια.

Η Γερμανία, που έκλεισε άρον-άρον 8 πυρηνικά μετά τη Φουκουσίμα και θέλει να κλείσει όλα τα υπόλοιπα μέχρι το 2022 δεν διαμαρτυρήθηκε για το Hinkley Point C, έσπευσε ωστόσο η Αυστρία, με την υποστήριξη του Λουξεμβούργου, να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επικαλούμενη μη επιτρεπόμενη κρατική ενίσχυση. 

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ανακοινώθηκε χθες 12/7/2018 και, μια που ζούμε μέρες Παγκοσμίου Κυπέλλου, το αποτέλεσμα το βλέπετε στην πιο πάνω εικόνα με ποδοσφαιρικούς όρους.

Στην υπόθεση παρενέβησαν υπέρ της Κομισιόν οι Τσεχία, Γαλλία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Ενωμένο Βασίλειο. Η προσφεύγουσα Αυστρία πρόβαλε ότι κακώς η Κομισιόν ενέκρινε τη σχεδιαζόμενη ενίσχυση, καθόσον εσφαλμένα δέχθηκε την ύπαρξη ξεχωριστής αγοράς πυρηνικής ενέργειας και – επίσης εσφαλμένα – διαπίστωσε την ύπαρξη αδυναμίας στο πλαίσιο της αγοράς αυτής, εσφαλμένα χαρακτήρισε το Hinkley Point C ως "νέας τεχνολογίας". Πρόβαλε επίσης ανυπαρξία στόχου κοινού συμφέροντος.  

Ωστόσο, όπως λέει η απόφαση στη σκέψη 405, (οι επισημάνσεις δικές μου), "According to the Commission’s findings, it is not possible to address the future ...

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

H επίκληση της "κλιματικής αλλαγής" για τις πλημμύρες στη Μάνδρα είναι το δήθεν άλλοθι των αποτυχημένων.


Στα μέσα του περασμένου Νοέμβρη μια παρατεταμένη νεροποντή πλημμύρισε τη Μάνδρα και τη γύρω περιοχή, αφήνοντας πίσω της 23 νεκρούς. Και πριν λίγες μέρες με μια λιγότερο έντονη νεροποντή η Μάνδρα ξαναπλημμύρισε, ευτυχώς χωρίς να χαθούν αυτή τη φορά ανθρώπινες ζωές.

Από την πρώτη στιγμή ήταν ξεκάθαρο πως η αιτία της πλημμύρας ήταν τα μπαζωμένα ρέματα κι ο μόνος πλέον τρόπος για να μην πλημμυρίζει κάθε τόσο η Μάνδρα είναι η αποκατάσταση της φυσικής ροής του νερού μακριά απ' τα σπίτια. Ωστόσο η Ρένα Δούρου δεν μπόρεσε ν' αντισταθεί στον πειρασμό να δείξει τις φιλοδοξίες της για την επόμενη μέρα στο Σύριζα και το διέπραξε: με άρθρο της στην Κυριακάτικη Αυγή επέλεξε να συνταχθεί με τις απόψεις του Αλ Γκορ:«Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική, η επιστήμη είναι σαφής και όσο περισσότερο περιμένουμε τόσο δυσκολότερα θα λυθεί το πρόβλημα».  

Μετά το Φάμελο, που κάθε 2η φράση του περιέχει τις λέξεις "κλιματική αλλαγή", τώρα μας προέκυψε η Δούρου να αναφέρεται στις νεροποντές ως "φαινόμενα που παραπέμπουν στο διακύβευμα της κλιματικής αλλαγής". Αλλά δυστυχώς γι' αυτή, τέτοιες γελοιότητες είναι απλά το ...

Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

κ.Βερροιόπουλε, το μείγμα ηλεκτροπαραγωγής της Ιαπωνίας μέχρι το 2030 το μαθαίνει κανείς στη Λ. Μεσογείων;


Η Ιαπωνία είναι μια πλούσια χώρα, με εξαιρετικά προηγμένη τεχνολογία και μια φιλοσοφία των κατοίκων της για τη ζωή και τη χώρα τους που διαφέρει εντελώς απ' αυτή αρκετών Δυτικών χωρών. Είναι μια εξαιρετικά σεισμογενής χώρα, αλλά το τεχνολογικό της επίπεδο της επέτρεψε να παίρνει για χρόνια μεγάλο μέρος του ηλεκτρισμού της από πυρηνικά εργοστάσια. Ακόμα και στο μεγάλο σεισμό του 2011 στη Φουκουσίμα τα εργοστάσια άντεξαν τη δόνηση, ήταν το τσουνάμι που προκάλεσε την καταστροφή στο εργοστάσιο της TEPCO.

Όπως ήταν αναμενόμενο η καταστροφή της Φουκουσίμα έφερε το προσωρινό κλείσιμο όλων των πυρηνικών εργοστασίων, προκαλώντας αιφνίδιο και πολύ μεγάλο έλλειμμα ηλεκτροπαραγωγής. Τα διαγράμματα της επάνω εικόνας δείχνουν το μείγμα ηλεκτροπαραγωγής πριν και μετά τη Φουκουσίμα. Το έλλειμμα από το κλείσιμο των πυρηνικών καλύφθηκε βραχυπρόθεσμα με αυξημένες εισαγωγές κάρβουνου και υγροποιημένου φυσικού αερίου και σταδιακά τα πυρηνικά επανέρχονται σε λειτουργία, επιτρέποντας τη μείωση των εισαγωγών. Κι επειδή οι Ιάπωνες φημίζονται για τη μεθοδικότητά τους, τον Απρίλιο 2014 ανανέωσαν την ενεργειακή τους στρατηγική, (4th Basic Energy Plan), που μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ και βασίζεται στην εξής απλή σκέψη:

"Energy is the foundation that supports all human activities. 
Japan cannot keep developing without establishing an energy supply-demand structure that realizes a stable energy supply system which imposes a light burden on society."

Η πολιτική τους συμπυκνώνεται στο "3Ε+S", δηλαδή Energy security, Economic efficiency, Environmental protection &Safety. Απλά πράγματα δηλαδή: ασφάλεια εφοδιασμού και σύστημα που δεν επιβαρύνει την κοινωνία. Ακριβώς το αντίθετο απ' τις ανοησίες που βλέπουμε στον 21ο αιώνα στην ΕΕ, όπου ...

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

Ζητούνται κατεπειγόντως χώρες-αποικίες, για ν' απορροφήσουν αζήτητα αιολικά της μητρόπολης.


Ήταν το 2011 όταν οι Κινέζοι είχαν πια καθαρά επικρατήσει στη διεθνή αγορά φωτοβολταϊκών και τα αντίστοιχα Γερμανικά εργοστάσια ένιωθαν ήδη ασφυξία. Το φαραωνικό Σχέδιο Desertec, εγκατάστασης χιλιάδων Φ/Β στη Σαχάρα και μεταφοράς του ρεύματος στην Ευρώπη, είχε ήδη εγκαταλειφθεί. Μόλις τα Γερμανικά εργοστάσια άρχισαν να κλείνουν το ένα πίσω απ' τ' άλλο ή να μεταφέρουν την παραγωγή στην Άπω Ανατολή, προκειμένου να επιβιώσουν, βρέθηκε μια "μαγική" λύση : το Σχέδιο Ήλιος!

Το Νοέμβριο 2011 Υπουργός ΠΕΚΑ είχε γίνει κάποιος που φεύγοντας απ' το Οικονομικών είχε χάσει ένα δισκάκι, αλλά αυτό καθόλου δεν τον εμπόδισε να μας πει ανερυθρίαστα πως "Το Σχέδιο «Ήλιος» στοχεύει να αποτελέσει εφαλτήριο της “πράσινης” ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας". Η χρεοκοπημένη Ελλάδα θα έβαζε 12.000MW Φ/Β (μαντέψτε από πού θα τ' αγοράζαμε) και θα έκανε εξαγωγή ηλεκτρισμού σε κράτη-μέλη της ΕΕ. Είχαν μάλιστα βρει και τις εκτάσεις, 200 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Επειδή το ρεύμα δεν μεταφέρεται με βαπόρια, αλλά έχει την κακή συνήθεια να θέλει καλώδια, όπως φαίνεται στην πιο κάτω εικόνα, και καλώδια για 10.000MW δεν υπάρχουν (και δεν πρόκειται να υπάρξουν μέχρι τουλάχιστον και το 2050), το Σχέδιο Ήλιος ναυάγησε. Και μαζί ναυάγησαν τα σχέδια διάσωσης ενός μέρους των δήθεν "πράσινων" θέσεων εργασίας στη Γερμανία.


Τώρα η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα, καθώς αντί για σοσιαλδημοκρατική έχουμε "πρώτη φορά αριστερή" κυβέρνηση και είναι οι δήθεν "πράσινες" θέσεις εργασίας των αιολικών αυτές που βλέπουν το μέλλον μαύρο κι άραχλο. Όπως μας ...

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

Να πώς η χώρα συνεχίζει να πυροβολεί τα πόδια της: το παράδειγμα της Απειράνθου στη Νάξο.


Ο Ιούλιος δυστυχώς δεν ξεκίνησε ευχάριστα, καθώς το πρωί της Κυριακής είδα στην τηλεόραση τη γραφική Απείρανθο της Νάξου ζωσμένη από ανεμογεννήτριες. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες, που ήταν εμφανές πως έγιναν στο μοντάζ για να μην πολυφαίνονται τα μεταλλικά ικριώματα, δυστυχώς ο λεκές στο τοπίο ήταν ιδιαίτερα ευδιάκριτος. Είναι απορίας άξιο πώς επέτρεψε να συμβεί αυτό το ανοσιούργημα ο Απεραθιώτης Μανώλης Γλέζος, που έχει καταφερθεί επανειλημμένα κατά των "σιδερένιων φυτών", όπως ονόμασε τα Φ/Β που γέμισαν τα χωράφια.

Είχα τη χαρά να βρεθώ στη Νάξο για διακοπές πριν αρκετά χρόνια, τότε που ακόμα μπορούσε κανείς να φωτογραφήσει την Απείρανθο να αστράφτει μοναδικά στο καλοκαιρινό φως του Αιγαίου, χωρίς την κακάσχημη σιλουέτα των θηριωδών ανεμογεννητριών να δεσπόζει στις φωτογραφίες. Και δυστυχώς για τα επόμενα 20 χρόνια, όσο θα υπάρχουν εκεί οι ανεμογεννήτριες, δεν βλέπω πλέον το λόγο να ξαναπάω στην Απείρανθο. Αν θέλω να δω ανεμογεννήτριες, τις βλέπω και στον Κιθαιρώνα, στο Βέρμιο, στην Κερκίνη, στα Δίδυμα, στη Ροδόπη, σ' ένα σωρό βουνά όπου έχουν ασελγήσει πάνω τους οι "επενδυτές". Κι αν βρεθώ ξανά στη Νάξο θα περιοριστώ στον υπέροχο Άγιο Προκόπη και θα σταματήσω στο Χαλκί, για το ίσως πιο καταπληκτικό ...