Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

Ανεμογεννήτριες: όχι και τόσο "πράσινες", όσο τις πλασάρουν όσοι τις προωθούν.


Τι συμβαίνει με τα παλιά αιολικά πάρκα; Είναι ένα ερώτημα στο οποίο επεχείρησε να δώσει μια απάντηση το Γερμανικό περιοδικό Wiwo, καθώς πολλές από τις ανεμογεννήτριες της πρώτης γενιάς πλησιάζουν την ηλικία απόσυρσης. Περισσότερες από 28.000 ανεμογεννήτριες έχουν εγκατασταθεί ήδη, κυρίως κοντά στη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική. Και το περιοδικό εντοπίζει σοβαρό πρόβλημα ειδικά για τις γιγαντιαίες φτερωτές, για την απόσυρση των οποίων εξακολουθεί να μην υπάρχει ικανοποιητική απάντηση.

Τα τεράστια πτερύγια του ρότορα των ανεμογεννητριών είναι πολύ δύσκολα ανακυκλώσιμα, καθώς κατασκευάζονται από συγκολλημένες ίνες ρητίνης ή μείγματα υλικών με γυαλί ή ίνες άνθρακα. Ως εκ τούτου, στο τέλος του κύκλου της ζωής τους, τα περισσότερα από αυτά τα πτερύγια καταλήγουν ως απόβλητα σε χωματερές. Επίσης συχνά τεμαχίζονται και καίγονται, αλλά τότε μολύνουν τα φίλτρα των κλιβάνων. Τα τσιμεντάδικα είναι ήδη εξαιρετικά απρόθυμα να εμπλακούν στο πρόβλημα, παίρνουν διστακτικά περιορισμένες μόνο ποσότητες πτερυγίων για καύση.

Τώρα πλησιάζει το τέλος της 20ετούς περιόδου επιδοτήσεων με βάση το νόμο EEG, οπότε χωρίς επιδοτήσεις τα αιολικά πάρκα δεν θα είναι κερδοφόρα και θα οδηγηθούν στην απόσυρση. Κάποια ίσως αντικατασταθούν από νέα, με τις τωρινές, πολύ μεγαλύτερες και έως θηριώδεις ανεμογεννήτριες, όπως φαίνεται στην πιο πάνω εικόνα. Αλλά όλα τα παλιά θα ...
χρειαστούν διαχείριση των υλικών τους κι εκεί η Γερμανία τρέχει ολοταχώς προς ένα τεράστιο πρόβλημα: η εταιρεία ανακύκλωσης Remondis υπολόγισε για το 2017 πως απαιτείται διαχείριση πάνω από 9000 τόνων υλικών πτερυγίων ανεμογεννητριών και στη συνέχεια αύξηση σε 16 χιλ. τόνους ετησίως μέχρι το 2021.  

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν είναι βέβαιο πως θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση.

Μεγάλο μέρος των υλικών των ανεμογεννητριών αποτελούνται από χάλυβα, χαλκό και αλουμίνιο, υλικά που μπορούν ν' ανακυκλωθούν, εφόσον βεβαίως κάποιος καταβάλλει το κόστος διαχείρισης. Το ίδιο συμβαίνει και με τις βάσεις από σκυρόδεμα. Αλλά, γιατί να καταβάλει κάποιος το κόστος διαχείρισης, αν δεν τον υποχρεώνει σχετικά η νομοθεσία; Ακόμα κι έτσι, για τα πτερύγια δεν υπάρχει λύση και μόνο τώρα τρέχουν ερευνητικά προγράμματα για αναζήτηση λύσης στο Τμήμα Χημικής Τεχνολογίας του Ινστιτούτου Fraunhofer, κοντά στην Καρλσρούη. Αλλά η λύση στην οποία προσανατολίζονται, θραύση σε μικρά κομμάτια για να διευκολυνθεί η αποδέσμευση των διαφόρων υλικών, δεν αναμένεται να είναι διαθέσιμη για εφαρμογή σε βιομηχανική κλίμακα πριν περάσουν 3-5 χρόνια κι αυτό εφόσον όλα πάνε καλά. Μόνο που μέχρι τότε τα πτερύγια ήδη θα συσσωρεύονται με εκρηκτικούς ρυθμούς, καθώς δεκάδες χιλιάδες ανεμογεννήτριες θα μπαίνουν στη σειρά για αποσυναρμολόγηση.

Αλλά ακόμα κι αν βρεθεί κι εφαρμοστεί κάποια λύση, δεν υπάρχει πρόβλεψη για το ποιος θα πληρώσει το κόστος υλοποίησης της όποιας λύσης. Στη Γερμανία βεβαίως πάντα καταφέρνουν να βρουν λύσεις, όπως έδειξε η περίπτωση της απόσυρσης των πυρηνικών εργοστασίων: ένα μέρος του κόστους το ανέλαβαν οι εταιρείες που έχουν τα εργοστάσια και το υπόλοιπο το ανέλαβε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, δηλαδή το φόρτωσε στους πολίτες. Και κάτι παρόμοιο μάλλον θα γίνει στο τέλος και με τα αιολικά και τα Φ/Β και κάθε άλλο δήθεν ανανεώσιμο σκουπίδι. Όπως άλλωστε ζούμε κι εμείς εδώ και πολλά χρόνια, απ' την εποχή της δήθεν "σοσιαλμανίας" του Καραμανλή, πάντα έτσι γίνεται στην καπιταλιστική οικονομία, τα κέρδη ιδιωτικοποιούνται και οι υποχρεώσεις κοινωνικοποιούνται ...

5 σχόλια:

  1. https://anapoda.news/2017/06/ollandia-ola-ta-trena-leitourgoun-pleon-me-aioliki-energeia/#

    http://www.naftemporiki.gr/story/1243180/ollandia-ola-ta-trena-leitourgoun-pleon-me-aioliki-energeia

    Ολλανδία: Όλα τα τρένα λειτουργούν πλέον με αιολική ενέργεια

    Δεν τους πιστεύω αλλά από marketing πάνε καλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και για να τα λέμε όλα, μπορεί η Ν να το έβαλε τώρα, αλλά η "είδηση" είναι εντελώς μπαγιάτικη, αρχές Ιανουαρίου: https://www.theguardian.com/world/2017/jan/10/dutch-trains-100-percent-wind-powered-ns

      Διαγραφή
  2. Προπαγάνδα της δημιουργικής λογιστικής. Στην πραγματικότητα οι Ολ. σιδ/μοι υπέγραψαν σύμβαση με την Eneco, που έχει virtual power plant. Τι είναι πάλι τούτο; Υπογράφει συμβόλαια με μικροπαραγωγούς που έχουν βιομάζα ή Φ/Β οροφής ή λίγες ανεμογεννήτριες κι εμπορεύεται το ρεύμα που πωλούν στο δίκτυο. Κάτι σαν εμπορία του net metering. Οπότε δηλώνει ό,τι θέλει, αλλά στην πραγματικότητα και πάλι τα τρένα μπορεί να τρέχουν με ρεύμα απ' τα πυρηνικά του Βελγίου ή της Γαλλίας, ή με αιολικό ρεύμα της Σκωτίας ή με ρεύμα απ' το λιγνίτη της Τσεχίας. Πιασ' τ' αυγό και κούρευ' το, που λένε.
    https://www.enecogroup.com/what-we-do/in-practice/how-we-realize-our-mission/working-together-to-make-heat-more-efficient/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και μπαγιάτικη η είδηση...
    Θέλει λίγη προσοχή το θέμα με τις ΑΠΕ =Αιολικά+Φωτοβολταϊκά.


    "Κάτι σαν εμπορία του net metering. Οπότε δηλώνει ό,τι θέλει, αλλά στην πραγματικότητα και πάλι τα τρένα μπορεί να τρέχουν με ρεύμα απ' τα πυρηνικά του Βελγίου ή της Γαλλίας, ή με αιολικό ρεύμα της Σκωτίας ή με ρεύμα απ' το λιγνίτη της Τσεχίας"
    Συμφωνούμε

    http://okeanis.lib.puas.gr/xmlui/bitstream/handle/123456789/734/hlg_00629_parousiasi.pdf?sequence=2

    "...
    Από οικονομική άποψη η παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές δεν έχει φτάσει ακόμα στο σημείο να μπορεί να ανταγωνιστεί τις μεγάλες μονάδες παραγωγής,με αποτέλεσμα να απαιτείται επιχορήγηση από το κράτος για να καταστεί βιώσιμη η επένδυση σε αυτές
    Έχει αποδειχθεί ότι ευρεία εφαρμογή διεσπαρμένης παραγωγής μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία του δικτύου.
    Συγκεκριμένα,μπορεί να δημιουργήσει αντίστροφη ροή ενέργειας στα δίκτυα διανομής,η οποία ενδέχεται να έχει αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα της παρεχόμενης ισχύος,στα επίπεδα της τάσης(αργές και
    γρήγορες μεταβολές της τάσης),στην ποιότητα της τάσης(αρμονική παραμόρφωση).
    Γενικά,η παρουσία μονάδων διεσπαρμένης παραγωγής αυξάνει την τάση στην περιοχήόπου εγκαθίσταται.
    Άλλα προβλήματα που μπορεί να προκληθούν λόγω της διεσπαρμένηςπαραγωγής είναι αυξημένα ρεύματα βραχυκύκλωσης
    ,δυσλειτουργία των διατάξεων προστασίας του δικτύου και ασυμμετρία φάσεων.
    Στη Μέση Τάσηο κρίσιμος παράγοντας για τη σύνδεση νέων διεσπαρμένων πηγών είναι συνήθως οι μεταβολές της τάσης στο σημείο κοινής σύνδεσης στο δίκτυο,
    Στη Χαμηλή Τάση ένα από τα πιο βασικά ζητήματα είναι η ποιότητα της τάσης που παρέχεται στους καταναλωτές ιδιαίτερα όσον αφορά φαινόμενα υπερτάσεων που προκαλούνται από συνδέσεις πηγών.
    Επίσης,η τήρηση των ορίων της μέγιστης τάσης και της χωρητικότητας των γραμμών είναι απαραίτητη και πραγματοποιείται με τον έλεγχο μέσω πραγματοποίησης ροής φορτίου στο δίκτυο.
    ..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι. Γι' αυτό και το νέο άγιο δισκοπότηρο λέγεται μικροδίκτυα. Τζίρος να γίνεται, να κινείται το χρήμα και να μην αποταμιεύεται.

      Διαγραφή