Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Δουλεύουν ξανά κάποιες λιγνιτικές μονάδες; Για ακόμα μια φορά, ΌΧΙ βέβαια για τους Έλληνες!

Ήταν 5/3/2022 όταν ανέβασα την ανάρτηση Δουλεύουν ξανά κάποιες λιγνιτικές μονάδες; Δεν θα πιστεύετε όμως το γιατί! Όχι βέβαια για τους Έλληνες! Και τώρα να που ξαναζούμε μια απ' τα ίδια! Από εκεί που δεν έβαζαν τις λιγνιτικές μονάδες να δουλέψουν και το λιγνιτωρυχείο στη Φλώρινα έστελνε το λιγνίτη στους Σκοπιανούς, για να μας επιστρέφεται ως εισαγόμενο ρεύμα, ξαφνικά τις τελευταίες ημέρες έχουμε επιστροφή των λιγνιτικών μονάδων στη δράση. Όχι όμως για να υποκαταστήσουν το πανάκριβο και εισαγόμενο φυσικό αέριο, αλλά, όπως και το Μάρτιο, για να κάνουμε ξανά εξαγωγές ρεύματος!

Τι είχαμε δει το Μάρτιο; Το λιγνίτη ν' ανεβαίνει ακόμα και πάνω απ' τα 1300MW, με τις εισαγωγές ρεύματος να μειώνονται δραστικά, το φυσικό αέριο στο 52% και τις "Α"ΠΕ να έχουν ψιλοεξαφανιστεί. Τι βλέπουμε τώρα; Το λιγνίτη ν' ανεβαίνει ακόμα και πάνω απ' τα 1300MW, με τις εισαγωγές ρεύματος να μειώνονται δραστικά, το φυσικό αέριο ακόμα και στο 62% και τις "Α"ΠΕ να έχουν ψιλοεξαφανιστεί. Φυσικά όταν λέμε "Α"ΠΕ εννοούμε τα αιολικά, αφού τα ηλιακά είναι απείρως πιο αξιόπιστα. Και, αν το CO2 συνιστά πρόβλημα, είναι τα φ/β που το μειώνουν, όχι τα αιολικά κι αυτό θα το δούμε πολύ σύντομα!

Από τις 20/6 κάνουμε συστηματικά εξαγωγές ρεύματος, όπως δείχνει το διάγραμμα του ΑΔΜΗΕ στην αρχή και ενδεικτικά η πιο πάνω εικόνα για το βράδυ της 27/6/2022. Να πούμε με την ευκαιρία συγχαρητήρια στον ΑΔΜΗΕ, που χρειάστηκε μόλις σχεδόν δυο χρόνια, για να ανακαλύψει πως ...

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

Αυστραλία: Ποιος, πότε και γιατί προχώρησε σε ΑΝΑΣΤΟΛΉ της λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού!

Το "φαινόμενο της πεταλούδας", στη θεωρία του χάους για το φαινόμενο της ευαίσθητης εξάρτησης ενός συστήματος από τις αρχικές συνθήκες, λέει πως "αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα". Στη σημερινή, παγκοσμιοποιημένη οικονομία, οι ενεργειακές ηλιθιότητες των Ευρωπαίων παραλίγο ν’ αφήσουν χωρίς ηλεκτρισμό τους Αυστραλούς!

Λόγω της ενεργειακά εντελώς ανόητης πολιτικής της ΕΕ, και, τώρα πια, και των κυρώσεων στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, η διεθνής τιμή του κάρβουνου έχει εκτοξευθεί σε ιστορικά πρωτόγνωρα επίπεδα! Στο πιο πάνω διάγραμμα φαίνεται η εξέλιξη της τιμής του Αυστραλιανού κάρβουνου από το Δεκέμβριο 2008 κι η τεράστια άνοδος της τιμής του κάρβουνου είχε "παρενέργειες" στους Αυστραλιανούς παραγωγούς ηλεκτρισμού, που είδαν το κόστος λειτουργίας να εκτοξεύεται, παρασύροντας τις τιμές στην αγορά ηλεκτρισμού.

Την εξόρυξη του κάρβουνου κάνουν μεγάλες πολυεθνικές μεταλλευτικές, που έβαλαν το χεράκι τους στην άνοδο των τιμών. Για το λόγο αυτό, η  μεγάλη παραγωγός λιθάνθρακα Πολιτεία του Κουήνσλαντ βρήκε την ευκαιρία να αυξήσει από 1/7/2022 τα τέλη εκμετάλλευσης των ορυχείων, προκειμένου να εγγράψει αυξημένα έσοδα στον προϋπολογισμό 2022/23: μέχρι τώρα τα τέλη ήταν 7% για τιμή μέχρι 100AUS$/Ton, 12,5% για τιμή πάνω από 100AUS$/Ton και 15,0% για τιμή πάνω από 150AUS$/Ton. Από 1/7/2022 προστίθενται νέες κλίμακες: 20% για τιμή πάνω από 175AUS$/Ton, 30% για τιμή πάνω από 225AUS$/Ton και 40% για τιμή πάνω από 300AUS$/Ton. Η νέα κλιμάκωση λειτουργεί ως κίνητρο για επάνοδο σε πιο λελογισμένες τιμές, καθώς δεν θίγεται η υπάρχουσα κλιμάκωση μέχρι 150AUS$/Ton. Επιπλέον η κάθε νέα κλίμακα λειτουργεί μόνο για το επιπλέον τμήμα της τιμής, (π.χ. για τιμή 302AUS$/Ton ο συντελεστής 40% εφαρμόζεται μόνο για το τμήμα 2AUS$/Ton). 

Όσο ωστόσο δεν ομαλοποιείται η κατάσταση στις διεθνείς αγορές φυσικού αερίου, όλοι θα ψάχνουν κάρβουνο για ηλεκτροπαραγωγή, συντηρώντας τις ιστορικά υψηλές τιμές λιθάνθρακα. Μόνο η επάνοδος σε ενεργειακή λογική, με τερματισμό της φρενίτιδας για την κερδοσκοπία μέσω "Α"ΠΕ, μπορεί να μειώσει τις τιμές ηλεκτρισμού για τους καταναλωτές. Αλλά αυτό απαιτεί οι ψηφοφόροι να στείλουν στο πυρ το εξώτερο όλους όσους έχουν προωθήσει το κίβδηλο πολιτικό κατασκεύασμα της δήθεν "κλιματικής κρίσης". Πολύ περισσότερο που πλέον οι ενδείξεις είναι πως η "υπερθέρμανση" οφείλεται σε αυξημένη συχνότητα εμφάνισης του εντελώς φυσικού φαινομένου El Niño και σε μείωση της νεφοκάλυψης.


Ο ΑΕΜΟ, ο διαχειριστής του συστήματος ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου της Αυστραλίας, διαχειρίζεται δυο αγορές ηλεκτρισμού: τη ΝΕΜ-Εθνική, (National Energy Market), που καλύπτει τις Πολιτείες Κουήνσλαντ-Νότια Νέα Ουαλία-Βικτώρια-Περιοχή Πρωτεύουσας-Νότια Αυστραλία-Τασμανία και τη WEM-Χονδρική, (Wholesale Electricity Market), που αφορά την Πολιτεία της Δυτικής Αυστραλίας. Στο πιο πάνω στιγμιότυπο οθόνης βλέπετε τις μέσες τιμές έτους σε κάθε Πολιτεία της ΝΕΜ και, στις 15/6/2022, ...

Κυριακή 26 Ιουνίου 2022

Τιμή ηλεκτρισμού στην Ιβηρική Χερσόνησο: τα μέτρα ήδη αποδίδουν, αλλά στην Ελλάδα ακόμα "συσκέπτονται".


Είναι γνωστό πως στην Ελλάδα μας κυβερνούν οι "άριστοι", γι' αυτό και το δημόσιο χρέος συνεχίζει τη φρενήρη αύξηση, γι' αυτό περάσαμε τους 30 χιλιάδες νεκρούς με την πανδημία, γι' αυτό και η τιμή της βενζίνης αγγίζει πια τα 3€, γι' αυτό κι ο πληθωρισμός επέστρεψε 30 χρόνια πίσω, γι' αυτό κι οι λογαριασμοί του ρεύματος προκαλούν εδώ και μήνες εγκεφαλικά στους πάντες. Και, βεβαίως, η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία δεν έχει την παραμικρή σχέση με τα προηγούμενα, μόνο πολιτικοί απατεώνες θα διανοούνταν να προσπαθήσουν να φορτώσουν τη δική τους ανικανότητα στη Ρωσική εισβολή. Η ανικανότητα βεβαίως πιστοποιείται εδώ και τρία χρόνια καθημερινά, καθώς το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων, συγκεκριμένων ολιγαρχών. 

Στην Ιβηρική χερσόνησο είναι γνωστό πως δεν κυβερνούν "άριστοι", αυτό είναι αποκλειστικό μας προνόμιο. Γι' αυτό κι όταν η τιμή του ρεύματος, (στη χονδρική βεβαίως αγορά), που ανέβαινε στο 2ο εξάμηνο 2021, παρουσίασε σημεία εκτροχιασμού με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία, οι Ίβηρες δεν "μάσησαν": ζήτησαν στην ...

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

Γερμανία: εκατοντάδες προσλήψεις εργαζομένων, για αναβίωση της λιγνιτικής βιομηχανίας! Στην Ελλάδα;


Στην Ελλάδα ο Μητσοτάκης έκανε άρον-άρον απολιγνιτοποίηση, προκειμένου να παραδώσει τις εκτάσεις του λιγνιτωρυχείου Αμυνταίου στη Γερμανική RWE, προκειμένου αυτή να εγκαταστήσει στην Ελλάδα τα φωτοβολταϊκά που δεν βάζει στα Γερμανικά λιγνιτωρυχεία. Και γιατί να βάλει άλλωστε φωτοβολταϊκά στα λιγνιτωρυχεία της, αφού στη Γερμανία η λιγνιτική βιομηχανία θα παραμείνει μέχρι και το 2038;

Η νέα κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων-Φιλελεύθερων Δημοκρατών ήθελε ανοήτως να φέρει το κλείσιμο των λιθανθρακικών και λιγνιτικών εργοστασίων ακόμα και στο 2030. Υπακούοντας στις ανοησίες των πολιτικών, η RWE είχε ξεκινήσει πρόωρη συνταξιοδότηση εργαζομένων στη λιγνιτική βιομηχανία, αφού δεν θα τους χρειαζόταν πλέον.

Όμως πλέον όλα έχουν ανατραπεί: 140GW "Α"ΠΕ απέδειξαν πως η Energiewende το μόνο που κατάφερε ήταν να κάνει το ρεύμα πανάκριβο και δεν μπορεί επ' ουδενί να εγγυηθεί την ασφάλεια ηλεκτροδότησης της Γερμανίας. Το 2013 η Μέρκελ είχε αποκαλέσει το λιγνίτη "Schwarze Gold", μαύρο χρυσό. Αυτός ο μαύρος χρυσός καλείται για ακόμα μια φορά να σώσει τη Γερμανία, τώρα που οι Αμερικανοί επέβαλαν τη διακοπή της ροής του φθηνού Ρωσικού αερίου στη Γερμανική βιομηχανία. Κι όπως μετέδωσε το κρατικό κανάλι ARD, ...

Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

EV-Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: οι Γερμανοί βάζουν ΤΈΛΟΣ στις "εσφαλμένες" επιδοτήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων!


Για πάνω από δυο δεκαετίες επικράτησε στη Γερμανία η νεοΜαοϊκή αντίληψη μιας οικονομίας κεντρικά κατευθυνόμενης με άγριες επιδοτήσεις. Μετά την εμφάνιση του κόμματος των Πρασίνων η αντίληψη αυτή διαπότισε το σύνολο των αστικών κομμάτων, καθώς όλοι προσπαθούσαν να υπερθεματίσουν σε "πράσινο" λαϊκισμό. Όμως η εισβολή των Ρώσων στη Γερμανία κι η σταδιακή απώλεια της για δεκαετίες φθηνής Ρωσικής ενέργειας έδρασε ως καταλύτης κι αναγκάζει επιτέλους τους "πράσινους" Μαοϊστές να συμμαζέψουν το μυαλό τους και να σκεφθούν με όρους οικονομικής λογικής και ελεύθερης οικονομίας. 

Καταρχήν το μερικό κλείσιμο της στρόφιγγας στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream αναδεικνύει το Schwarze Gold, το Γερμανικό λιγνίτη, ως το μοναδικό αξιόπιστο εγχώριο στυλοβάτη της ηλεκτροπαραγωγής, αφού οι δήθεν "Α"ΠΕ αποδείχθηκαν στην πράξη μάπες. Ακόμα κι ο 100% εισαγόμενος λιθάνθρακας μπορεί ν' αποδειχθεί κρίσιμος σταθεροποιητικός παράγοντας, σε περίπτωση ολοκληρωτικής διακοπής της ροής του Ρωσικού αερίου: επί χρόνια ο λιθάνθρακας ήταν φθηνός κι οι Γερμανοί προτιμούσαν να καίνε λιθάνθρακα αντί για φυσικό αέριο, αδιαφορώντας πλήρως για τις εκπομπές CO2. Με τις ανοησίες των Δυτικών ωστόσο πλέον κι ο λιθάνθρακας έχει γίνει πανάκριβος.

Κατά δεύτερον, έρχεται η ώρα διόρθωσης των ανοησιών με τα αγρίως επιδοτούμενα ηλεκτρικά αυτοκίνητα: σε μακροσκελή του συνέντευξη στη Welt am Sonntag ο Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ...

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

Θάνατοι "από" ή "με" κορονοϊό: η κοινή λογική και οι εκλογικές ανάγκες του κυβερνώντος κόμματος.


Την Παρασκευή 10/6/2022, πριν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, η ΕΛΣΤΑΤ έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία θανάτων για την περίοδο 1η έως 17η εβδομάδα του 2022 , που καλύπτει το διάστημα 3/1/2022 - 1/5/2022. Τα στοιχεία αναφέρονται στους θανάτους που έλαβαν χώρα στην Ελληνική επικράτεια από διάφορες αιτίες, περιλαμβανομένων των θανάτων λόγω της πανδημίας Covid-19. Βεβαίως κανείς δεν γνωρίζει πόσοι θάνατοι οφείλονται στον κορονοϊό, αφού οι εκθέσεις του ΕΟΔΥ καταγράφουν μόνο θανάτους "με" κι όχι "από" τον ιό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι θάνατοι στην Ελλάδα κατά τις πρώτες δεκαεπτά (17) εβδομάδες του 2022 ήταν 51.960 (26.147 άνδρες και 25.813 γυναίκες), ενώ κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2021 (4/1/2021 – 2/5/2021) ήταν 45.761 (23.503 άνδρες και 22.258 γυναίκες) σημειώνοντας αύξηση κατά 6.199 θανάτους (13,55%). Αύξηση κατά 8.261 θανάτους (18,90%) σημειώθηκε σε σχέση με το μέσο όρο των πρώτων δεκαεπτά (17) εβδομάδων των ετών της εξαετίας 2016 – 2021 (43.699 θάνατοι).


Συνεχίζει να παρατηρείται συνεπώς το άνοιγμα της ψαλίδας του 2022 σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, άνοιγμα που οφείλεται κυρίως στους θανάτους που καταγράφηκαν κατά τις πρώτες εβδομάδες του έτους. Αλλά, αναθαρρήστε, τις τελευταίες 4 εβδομάδες του εξεταζόμενου διαστήματος, όπως βλέπουμε στο διάγραμμα, οι αναφερόμενοι θάνατοι είναι κατά τι λιγότεροι σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021.


Μόνο που τα συγκρινόμενα διαστήματα των ετών 2021 και 2022 αντιστοιχούν σε διαφορετικές φάσεις των κυμάτων, όπως δείχνει το πιο πάνω διάγραμμα. Εκείνο που είναι εντελώς χαρακτηριστικό βέβαια στο πιο πάνω διάγραμμα, είναι η απότομη μείωση των καταγραφόμενων θανάτων από το Μάιο, καθώς οι εκλογικές ανάγκες του κυβερνώντος κόμματος φαίνονται να υπερισχύουν της κοινής λογικής: θυμίζω πως ...

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

Ευτυχισμένο το Νέο Έτος 1994! Εσείς, πόσους φόρους πληρώσατε για τα καύσιμα;;;


Να μας ζήσει το Νέο Έτος 1994, αφού στον Ιανουάριο 1994 κατάφερε να μας γυρίσει η λαομίσητη κυβέρνηση του Μητσοτάκη! 11,3% πληθωρισμό ανακοίνωσε για το Μάιο 2022 η ΕΛΣΤΑΤ και, όπως βλέπουμε στο διάγραμμα, η προηγούμενη φορά που είχαμε τέτοιο πληθωρισμό ήταν ο Ιανουάριος 1994. Είχε βεβαίως προηγηθεί η διακυβέρνηση του πατέρα Μητσοτάκη, που επίσης είχε εκτοξεύσει τον πληθωρισμό, κάνοντας τους Έλληνες φτωχότερους. Κι είχε εκτροχιάσει τα δημόσια οικονομικά, ακριβώς όπως τώρα κάνει ο γιος. Και, βεβαίως, είχε και τότε προωθήσει έργα σε "ημετέρους", ακριβώς όπως τώρα κάνει κι ο γιος. Σόι πάει το βασίλειο.

Η εκτόξευση του πληθωρισμού ασφαλώς οφείλεται κυρίως στην άνοδο των τιμών των καυσίμων: ήδη η αμόλυβδη έχει περάσει παντού τα 2,40€/λίτρο και στα νησιά βλέπει πολύ κοντά πια τα 3€. Την ίδια ακριβώς στιγμή, παντού στην ΕΕ η αμόλυβδη είναι πολύ πιο φθηνή, ενδεικτικά στη Λιουμπλιάνα/Σλοβενία είναι στο 1,56€/λίτρο, στη Βιέννη 2,05-2,20, στην Πράγα 45-50 κορόνες, δηλ. έως 2,0€/λίτρο, στο Μόναχο 1,95-2,05€/λίτρο, στο Παρίσι 2,15-2,20€/λίτρο, στη Μπρατισλάβα 1,84-1,93, στη Βαρσοβία 7,5-8,05 ζλότι, δηλ. 1,63-1,73€/λίτρο, στη Βουδαπέστη 718-776 φιορίνια, δηλ. 1,8-1,94€/λίτρο, στο Βελιγράδι 184-198 δηνάρια/λίτρο, δηλ. 1,57-1,68€/λίτρο, στο Βουκουρέστι 8,21-8,69 λέι/λίτρο, δηλ. 1,65-1,75€/λίτρο, στη Σόφια 3,22-3,37 λέβα/λίτρο, δηλ. 1,64-1,72€/λίτρο και στα κοντινά μας Σκόπια 111,5 δηνάρια/λίτρο, δηλ. 1,80€/λίτρο.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φαίνεται υποχρεωτικά και ξεχωριστά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού. Μην κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε!

Μετά τα πιο πάνω, πώς πρέπει κανείς ν' αξιολογήσει την περίπου πανηγυρική σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, πως "Νέα σημαντική υπέρβαση κατέγραψαν τα ...

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022

EV-Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: η εμπειρία της Wall Street Journal με 8 ηλεκτρικά αυτοκίνητα ανά τον πλανήτη!

 
Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο, για την εμπειρία συμβίωσης με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ανά τον πλανήτη, εμφανίστηκε στις 3/6/2022 στη Wall Street Journal. Το έστειλε αναγνώστης και τον ευχαριστούμε! Η μεγάλη αμερικανική εφημερίδα πήρε την πρωτοβουλία και έκανε ένα πολύ μεγάλο τεστ σε πραγματικές συνθήκες, στέλνοντας 8 ανταποκριτές της σε συμβίωση τριών εβδομάδων με ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε πέντε περιοχές των ΗΠΑ, (Χιούστον/Τέξας με Nissan Leaf, Ντιτρόιτ/Μίσιγκαν με Chevrolet Bolt, Raleigh/Βόρεια Καρολίνα με Jaguar i-pace, Λος Άντζελες/Καλιφόρνια με Hyundai Kona, Νέα Υόρκη με Tesla Model 3), στη Σαγκάη με Buick Velite 6, στο Τόκιο με Nissan Leaf Ε+ και στο Βερολίνο με Mercedes EQC. Το τεστ φαίνεται να έγινε στο τέλος του 2019, ωστόσο το άρθρο βγήκε τώρα.

Για τη συγκεκριμένη δοκιμή οι αυτοκινητοβιομηχανίες προμήθευσαν ολοκαίνουργια αυτοκίνητα κι αυτό σημαίνει πως οι μπαταρίες τους ήταν σε αρχική εργοστασιακή κατάσταση. Εξαίρεση ήταν το Tesla Model 3, που πήραν από εταιρεία ενοικίασης. Κάθε ανταποκριτής κρατούσε αναλυτικό ημερολόγιο για τα χιλιόμετρα που οδηγούσε, τις ώρες φόρτισης, τι τύπο φορτιστή χρησιμοποιούσε, τις κυκλοφοριακές συνθήκες (π.χ. μποτιλιάρισμα), κλπ.

Παρά τα διαφορετικά αυτοκίνητα και τις διαφορετικές συνθήκες, όλοι καταρχήν έπρεπε να εξοικειωθούν με τα νέα αυτοκίνητα και τη διαδικασία φόρτισης. Ανακάλυψαν επίσης πως, όταν πατούσαν το γκάζι και μετά το άφηναν, το αυτοκίνητο (Nissan Leaf) ξεκινούσε να φρενάρει αυτόματα, για να διατηρήσει την κατάσταση της μπαταρίας. Πάντως, μετά την πρώτη εξοικείωση, τα αυτοκίνητα φάνηκαν ευχάριστα στην οδήγηση.

Η διαδικασία φόρτισης αποδείχθηκε ωστόσο με τα περισσότερα προβλήματα, καθώς άλλοι έμεναν σε μονοκατοικίες με δικό τους γκαράζ κι άλλοι σε διαμερίσματα. Στις μονοκατοικίες ρόλο παίζει η δυναμικότητα της ...

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022

Επιτέλους! Άρχισαν να πιάνουν τόπο οι κυρώσεις Αμερικανών και Ευρωπαίων κατά της Ρωσίας!


Στις 24/2/2022 η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και οι υποκριτές της Δύσης έτρεξαν να επιβάλουν "κυρώσεις". Οι ίδιοι που ενθάρρυναν για χρόνια τους Ουκρανούς Ναζί, οι ίδιοι που ακόμα ψάχνουν τα χημικά του Σαντάμ, οι ίδιοι που δολοφόνησαν τον Καντάφι και βύθισαν τη Λιβύη στο χάος, οι ίδιοι που χρηματοδότησαν και υπέθαλψαν το ISIS, αυτοαναγορεύθηκαν σε παγκόσμιους χωροφύλακες, αλλά, βεβαίως δεν τόλμησαν να πουν πως δεν θα παίρνουν το Ρωσικό φυσικό αέριο και το Ρωσικό πετρέλαιο.

Κατόπιν αυτού, μιλώντας χθες σε Υποεπιτροπή της Αμερικανικής Γερουσίας για την Ευρώπη και την Περιφερειακή Συνεργασία, ο επί ενεργειακών σύμβουλος της κυβέρνησης Amos Hochstein είπε πως σήμερα, παρά τις κυρώσεις, τα έσοδα της Ρωσίας απ' την ενέργεια είναι μάλλον μεγαλύτερα απ' ό,τι πριν τις κυρώσεις! Οι κυρώσεις έπαιξαν το ρόλο τους στην αύξηση των διεθνών τιμών και οι πωλήσεις της Ρωσίας, κυρίως σε Κίνα και Ινδία, της εξασφάλισαν μεγαλύτερα έσοδα. 

Σημαίνει όμως αυτό πως οι κυρώσεις δεν αποδίδουν; Κάθε άλλο! Μπορεί να μην έβλαψαν τη Ρωσία, αλλά υπάρχει κάποια άλλη χώρα, που βλέπει με μεγάλη ανησυχία τις επιπτώσεις των κυρώσεων! Είναι η χώρα στην οποία κατάληγε απευθείας απ' τη Ρωσία αγωγός φυσικού αερίου, η ίδια που κατασκεύασε και 2ο απευθείας αγωγό και που με το ισχυρό ευρώ είχε καταφέρει να έχει θηριώδη εμπορικά πλεονάσματα σε βάρος όλων. Είναι η ίδια χώρα που με το ισχυρό ευρώ και τη φθηνή Ρωσική ενέργεια είχε καταφέρει τον πλήρη οικονομικό έλεγχο στην ΕΕ και τώρα, χωρίς ισχυρό ευρώ και με ακριβή ενέργεια ξαναγυρνά σ' αυτό που αιματοκύλισε δυο φορές στον 20ό αιώνα την Ευρώπη: στον επανεξοπλισμό της.

Στις 3/6/2022 η Γερμανική Στατιστική Υπηρεσία Destatis έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τις εξαγωγές του Απριλίου, ανακοινώνοντας θριαμβευτικά πως ήταν αυξημένες κατά 4,4% σε σχέση με το Μάρτιο. Λιγότερο θριαμβευτικός ήταν ωστόσο ο υπότιτλος, όπου σημειωνόταν πως ...

Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

Τα αιολικά μας απειλούν πλέον και με νέες επιδημίες: "ειδικός" της κυβέρνησης μόλις αποκάλυψε το σύνδεσμο!

Ένας απ' τους "ειδικούς", που χρησιμοποιούν τα τρομοκάναλα για να περνούν στους πολίτες το κυβερνητικό αφήγημα περί "πανδημίας", άθελά του ίσως αποκάλυψε το μηχανισμό με τον οποίο τα -ηλεκτροδοτικά εντελώς αναξιόπιστα- αιολικά πιθανόν ήδη ευθύνονται, αλλά σίγουρα θα ευθύνονται στο μέλλον για τη μετάδοση νέων ιών στον άνθρωπο.

Καθώς με 4000 κρούσματα ημερησίως βγάλαμε τις μάσκες που είχαμε φορέσει με 200 κρούσματα, μιλώντας για τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού, ο διαρκώς διακινών το τρομοκρατικό αφήγημα γιατρός Παυλάκης φέρεται να είπε πως "Έχουμε συνεχείς επιθέσεις από ιούς, βακτήρια, πρωτόζωα, που είναι σε ένα μέρος της Γης, σε νυχτερίδες ή άλλα ζώα, και όταν δεν παίρνουμε τα μέτρα μας πάντα υπάρχει πιθανότητα για καινούργιες επιδημίες".

Μισό λεπτό όμως! Τα αιολικά είναι γνωστό πως τεμαχίζουν ό,τι πετούμενο κάνει το λάθος να βρεθεί στο διάβα των πτερυγίων τους και, ειδικά οι νυχτερίδες, δεν χρειάζεται καν να βρεθούν στο διάβα, σκοτώνονται κι από απόσταση! Όπως γράφει ερευνητική δημοσίευση του Αυγούστου 2020 στο PLOS ONE από ερευνητή του Υπουργείου Εσωτερικών των ΗΠΑ, βασισμένη σε παλαιότερες βιβλιογραφικές αναφορές, η θνησιμότητα νυχτερίδων λόγω αιολικών εκτιμήθηκε σε 600-949 χιλιάδες. Δυστυχώς η αναφορά αυτή είναι απίστευτα βαθιά υποεκτιμημένη, καθώς βασίζεται σε αναφορές των εταιρειών των αιολικών κι η πραγματικότητα αποδεικνύεται πλέον ριζικά διαφορετική.

Σύμφωνα λοιπόν με ρεπορτάζ του αμερικανικού The Atlantic τον Ιούλιο 2021, στις ΗΠΑ οι εταιρείες αιολικών προσλαμβάνουν πλέον ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους για την ανακάλυψη νεκρών νυχτερίδων κι από εκεί είναι η πιο πάνω εικόνα! Μελέτη που δημοσιεύθηκε το Μάρτιο 2020 στο Wildlife Management έδειξε πως τα σκυλιά ανακάλυψαν 96% δειγμάτων νεκρών νυχτερίδων που τοποθετήθηκαν για τους σκοπούς της έρευνας, ενώ οι άνθρωποι ανακάλυψαν μόλις 6%!

Η τεράστια εξάπλωση αιολικών στην Κίνα, όπου είναι γνωστό πως ζουν τεράστιοι πληθυσμοί νυχτερίδων κι ακριβώς εκεί υπάρχει το εργαστήριο ιολογίας της Γουχάν, που μελετούσε τον SARS-Cov 2 σε νυχτερίδες, δείχνει ξεκάθαρα πως ...

Κυριακή 5 Ιουνίου 2022

5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: η τρομοκρατική προπαγάνδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν έχει βάση!

Η 5η Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και το ΑΠΕ-ΜΠΕ έσπευσε να διακινήσει ένα τρομοκρατικό δελτίο προπαγάνδας, για "Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το περιβάλλον", "Τριπλό σήμα SOS", καθώς, "Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ, η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή κατάσταση έκτακτης ανάγκης".

Αντιλαμβάνομαι πλήρως την προσπάθεια του ΑΠΕ-ΜΠΕ να αποπροσανατολίσει το ενδιαφέρον των πολιτών απ' την πυρκαγιά που έκαψε σπίτια στη Βούλα. Οι αναφορές  κάνουν λόγο πως ξεκίνησε από θαμνώδη έκταση κι όχι σε δάσος, οπότε απλά την φωτιά την πήρε ο "στρατηγός άνεμος" και δεν ήταν εκεί κι ο σύμβουλος του Μητσοτάκη να τη σβήσει μέσα σε 53 λεπτά. Ξέρετε, ο εξαφανισμένος κύριος με το παπιγιόν, που μέσα στις περυσινές φωτιές στη Βαρυμπόμπη τόλμησε να ξεστομίσει πως πρέπει να χτίζουμε με ξύλινα σπίτια. Τεράστιες οι κυβερνητικές ευθύνες για την καταστροφή στη Βούλα κι ό,τι και να κάνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι πολίτες και βλέπουν και ξέρουν.

Επειδή λοιπόν ο πλανήτης όχι μόνο δεν έχει τα προβλήματα που κατασκευάζουν οι πολιτικοί για να προωθήσουν τη δική τους ατζέντα, αλλά η βιοποικιλότητα γνωρίζει μια πρωτοφανή έξαρση, αφιερώνουμε στους τρομολάγνους το βίντεο που δημοσίευσε πριν λίγες ημέρες ο Πρωινός Λόγος της Κοζάνης. Το βίντεο είναι τραβηγμένο σε κάποια πλαγιά της περιοχής της ...

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022

Γερμανία: κλείσιμο του τελευταίου εργοστάσιου πτερυγίων ανεμογ@@ητριών, ένα νέο καρφί στο φέρετρο των αιολικών!


Η Γερμανία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και η βιομηχανική δύναμη της Ευρώπης. Έχει μερικούς από τους πιο φιλόδοξους κλιματικούς στόχους στον κόσμο. Μετά από μια δικαστική απόφαση ορόσημο του 2021, η χώρα αυτοδεσμεύτηκε για "κλιματική ουδετερότητα" έως το 2045. Και μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2021, η νέα κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων-Φιλελευθέρων Δημοκρατών ανακοίνωσε ότι ο τομέας ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι 85% ανανεώσιμος έως το 2030: μια τεράστια αλλαγή για μια χώρα που παραμένει μακράν ο μεγαλύτερος καυστήρας άνθρακα της Ευρώπης. Βεβαίως το ιστολόγιο έσπευσε να ευχηθεί "Καλή τύχη στη νέα κυβέρνηση", καθώς ο στόχος διάθεσης του 2% της Γερμανικής γης για ανεμογ@@ήτριες φαντάζει κομματάκι δύσκολος, σε μια χώρα που τα δικαστήρια συνεχίζουν να λειτουργούν ανεξάρτητα απ' τις κυβερνητικές επιθυμίες.

Ωστόσο, τον Φεβρουάριο του 2022, η Nordex με έδρα το Αμβούργο - ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ανεμογεννητριών στον κόσμο - ανακοίνωσε ότι τον Ιούνιο θα κλείσει το μοναδικό γερμανικό εργοστάσιο πτερυγίων ανεμογ@@ητριών στο Ροστόκ, καταργώντας περίπου 600 "πράσινες" θέσεις εργασίας. Ο Ιούνιος ήδη έφθασε και η εταιρεία θα συνεχίσει να κατασκευάζει πτερύγια στο εργοστάσιο της Acciona στην Ισπανία, αλλά το εργοστάσιο του Ροστόκ θα κατασκευάζει πλέον μόνο ατράκτους, πύργους και συστήματα κίνησης. Εδώ και κάποια χρόνια βεβαίως και η Nordex έχει μεταφέρει μέρος της παραγωγής της στην Κίνα, θεωρητικά για τις ανάγκες της αχανούς Κινεζικής αγοράς.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φαίνεται υποχρεωτικά και ξεχωριστά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού. Μην κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε!

Το εργοστάσιο στο Ροστόκ κατασκευάζει πτερύγια για ανεμογ@@ήτριες διαμέτρου μέχρι 149 μέτρα, όταν πλέον η αγορά ζητά ολοένα και μεγαλύτερες διαμέτρους. Αυτό φυσικά θα μπορούσε να λυθεί με επενδύσεις στο εργοστάσιο του Ροστόκ, ωστόσο η εταιρεία προτίμησε να το κλείσει. Την αιτία τη βλέπετε στο πιο πάνω διάγραμμα, μετά το 2017 οι εγκαταστάσεις νέων ανεμογ@@ητριών στη Γερμανία ξεφούσκωσαν.

Μόλις στο τέλος του 2021 η Γερμανία είχε 6 πυρηνικά εργοστάσια σε λειτουργία, είχε τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream να τροφοδοτεί απευθείας απ' τη Ρωσία με 55 δισ. κυβικά μέτρα αερίου τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά της, ολοκλήρωνε και τον αγωγό Nord Stream 2, που θα έφερνε απευθείας απ' τη Ρωσία ακόμα 55 δισ. κυβικά μέτρα αερίου, είχε και την ισοτιμία του ευρώ στο 1,16-1,17 δολάρια. Πλέον η Γερμανία έχει χάσει τα 3 πυρηνικά της εργοστάσια, έχει χάσει τον αγωγό Nord Stream 2, ετοιμάζεται να χάσει και τον αγωγό Nord Stream, ενώ η ισοτιμία του ευρώ έπεσε στο 1,06-1,07 δολάρια. Θυμηθείτε πως το ιστολόγιο έγκαιρα, προ 6,5 ετών, είχε επισημάνει πως με το ευρώ και την ενέργεια κανείς δεν χρειάζεται μια Βέρμαχτ για να κυριαρχεί στην Ευρώπη.

Ήδη πλέον, χωρίς τη φθηνή Ρωσική ενέργεια και με αδύναμο το ευρώ, η Γερμανία ετοιμάζει ξανά τη Βέρμαχτ, σκορπίζοντας ρίγη ανατριχίλας στην Ευρώπη. Μπρρρ!!!

Και, βεβαίως, μπορείτε να καταλάβετε για ποιο λόγο πρέπει να γεμίσουν ανεμογ@@ήτριες οι Ελληνικές βουνοκορφές: για να στηρίξουμε την αναξιοπαθούσα Γερμανική βιομηχανία. Αλλά στο νέο Ενεργειακό Σχέδιο της Βαυαρίας, που παρουσιάστηκε στις 31/5/2022, στα πλαίσια της απεξάρτησης της Γερμανίας απ' το "κακό" Ρωσικό αέριο, ΔΕΝ καταργήθηκε ο κανόνας 10Η (απόσταση ανεμογ@@ήτριας 10 φορές το ύψος της από κατοικημένες περιοχές), που έχει καταστήσει ανεπιθύμητες τις ανεμογ@@ήτριες στη Βαυαρική γη. Αφού υπάρχουν Γερμανικές μαριονέτες στην Ελλάδα, πρόθυμες να καταστρέψουν τη χώρα τους, ποιος ο λόγος να καταστραφεί η Βαυαρία;

 

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

Λαδιές με "πράσινο" χρώμα: δεν φαντάζεστε για ποιο λόγο παραιτήθηκε ο επικεφαλής θυγατρικής της Deutsche Bank!


Η DWS, θυγατρική της Beutsche Bank για επενδύσεις στους τομείς των ESG στόχων του ΟΗΕ, (Environmental-Social-corporate Governance / Περιβαλλοντική, Κοινωνική και εταιρική Διακυβέρνηση), στις 1/6/2022 ανακοίνωσε προς τη Γενική Συνέλευση των μετόχων, που πρόκειται να συνέλθει στις 9/6/2022, πως απ' τις 10/6/2022 τοποθετείται νέος επικεφαλής, καθώς ο προηγούμενος μας τελείωσε και αποχωρεί στις 9/6. Στην πραγματικότητα, μια μέρα πριν την ανακοίνωση είχε προηγηθεί έφοδος της Οικονομικής Αστυνομίας στα γραφεία της εταιρείας στη Φρανκφούρτη.

Οι ερευνητές έκαναν "φύλλο και φτερό" συγκεκριμένα γραφεία στις κεντρικές εγκαταστάσεις της Deutsche Bank και στο γειτονικό κτίριο της DWS. Σύμφωνα με το γραφείο της εισαγγελίας, εμπλέκονται περίπου 50 υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, Σύμφωνα με εκπρόσωπο, επρόκειτο για υποψία απάτης σε επενδύσεις κεφαλαίων και η έρευνα κατευθύνεται σε μέχρι πρότινος άγνωστους υπαλλήλους και διευθυντές της DWS. Τι είδους απάτη όμως; Εδώ είναι το "ζουμί" της υπόθεσης!

Οι έρευνες διεξάγονται από την αρχή του έτους και εξακολουθούν να στρέφονται κατά αγνώστων, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επώνυμοι ύποπτοι. Το παρασκήνιο της εφόδου, που φέρεται να έκαναν περίπου 50 αξιωματικοί από την Εισαγγελία, την Αρχή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας BaFin και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγκληματικής Αστυνομίας (BKA), είναι οι "πράσινες" καταγγελίες κατά της DWS, που κυκλοφορούν εδώ και μήνες. Σύμφωνα με αυτές, λέγεται ότι η επενδυτική θυγατρική έχει υπερεκτιμήσει τις πληροφορίες σχετικά με τα κριτήρια ...

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

Κυβέρνηση των Πινόκιο: τροπολογία έκτακτης κοροϊδίας καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος.


Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, στα πλαίσια συζήτησης του εγ-Κλιματικού νόμου, η κυβέρνηση των Πινόκιο σερβίρει νέο σανό με τη δήθεν "ενίσχυση καταναλωτών", για τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος. 

Όπως ρητά φαίνεται στο κείμενο της ψηφισμένης τροπολογίας, η δήθεν "ενίσχυση καταναλωτών", για τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος, προέρχεται απ' τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή τους φόρους που πληρώνουμε και τα δάνεια που μας βαρύνουν. Λεφτά δικά μας με άλλα λόγια, που, οι πολιτικοί απατεώνες που μας κυβερνούν, μας κάνουν τη χάρη να μας λένε πως τα δίνουν ως ενίσχυση. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει στο παραμικρό τις αιτίες που οδήγησαν στην εκτρωματική αύξηση της τιμής του ρεύματος, απλά φροντίζει να παίρνει λεφτά των πολλών και να τα δίνει στους δικούς της λίγους, που κάνουν το εμπόριο της ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φαίνεται υποχρεωτικά και ξεχωριστά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού. Μην κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε!

Προσέξτε επίσης το "κάλυψη μέρους της αύξησης", όχι ολόκληρης της αύξησης. Τα μόνιμα υποζύγια πρέπει να συνηθίζουν σιγά-σιγά πως το ρεύμα θα είναι πανάκριβο! Πολύ σύντομα, αφού θα έχουν πετάξει/ξεκοκαλίσει τα δικά μας δισεκατομμύρια χωρίς να έχουν αντιμετωπίσει το πρόβλημα, θα βγουν να μας πουν πως δεν υπάρχουν άλλα λεφτά και να κόψουμε το λαιμό μας να ζήσουμε με πανάκριβο ρεύμα, πανάκριβη βενζίνη, πανάκριβο πετρέλαιο κίνησης, πανάκριβα λιπάσματα, πανάκριβα τρόφιμα. Κι όποιος ζήσει, έζησε, όποιος δεν μπορεί ας πάει σε μια σπηλιά με τη γκαζόλαμπα, αφού πρώτα ξεπουλήσει ό,τι έχει και δεν έχει: ασφαλώς και θα βρεθούν πρόθυμοι αγοραστές, ώστε σταδιακά τα περιουσιακά στοιχεία των πολλών να καταλήγουν στα χέρια των λίγων!

Το πολιτικό σύστημα της χώρας έχει σαπίσει κι η μπόχα είναι ανυπόφορη. Πρέπει να βρούμε τρόπο να εξωπετάξουμε τη σαπίλα, μήπως κι ανασάνουμε πιο καθαρό αέρα! Στη δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρχουν αδιέξοδα κι ας το κάνουμε όπως στο ποδόσφαιρο: αν χρωστάς της Μιχαλούς, δεν παίρνεις άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα!