Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Μέχρι τώρα "έφαγε" 449 εκατομμύρια, υποσχέθηκε 500, δεν δίνει ούτε 400 και σταμάτησε στο 43. Τι είναι;


Η Πολιτεία της Καλιφόρνια έχει ένα εξαιρετικά γενναιόδωρο πρόγραμμα επιδοτήσεων για αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, που καταλήγει να επιδοτεί κυρίως τα μοντέλα της Tesla και στην εικόνα βλέπουμε το Model S, τη σπορ ναυαρχίδα της Tesla, (που στην Ευρώπη πωλείται σε τιμές που ξεκινούν από 67 χιλ. €). Δυο μεταπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστήμιου Berkeley, εξέτασαν από οικονομική και κοινωνιολογική σκοπιά 98.901 αιτήσεις αγοράς αυτοκινήτων "χαμηλών εκπομπών" στην περίοδο απ' την αρχή του προγράμματος Clean Vehicle Rebate Project το 2010 μέχρι το Μάρτη 2015 και παρουσίασαν το 2016 τ' αποτελέσματα της έρευνάς τους στο περιοδικό Transportation Research Record, με θέμα "Evaluating the Economic and Social Implications of Participation in Clean Vehicle Rebate Programs. Who’s In, Who’s Out?"

Τα "καθαρά" αυτοκίνητα που πωλούνται στην Καλιφόρνια ξεκινούν από τιμές 20 χιλ. δολάρια και οι ερευνητές δεν ένιωσαν καθόλου έκπληξη διαπιστώνοντας πως το 83% των αγοραστών είχε δηλώσει ετήσιο εισόδημα άνω των 100 χιλ. δολαρίων. Επιπλέον, οι αγοραστές ήταν κυρίως λευκοί, ενώ οι κοινότητες των Λατινο- και Αφρο-αμερικανών υποεκπροσωπούνταν συστηματικά.

Όπως γράφουν οι Los Angeles Times, μέχρι τώρα το πρόγραμμα επιδοτήσεων έχει κοστίσει στους φορολογούμενους της Καλιφόρνια 449 εκατ. δολάρια και πρόσφατα προωθούν νομοθεσία για ν' αυξήσουν τη δαπάνη στα 3 δισεκατ. δολάρια. Καθαρά ταξική πολιτική, η νομοθεσία προωθεί άλλη μια αναδιανομή πλούτου και οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, σε βάρος φυσικά των πολλών. Κατά τα λοιπά η Καλιφόρνια είναι η κατ' εξοχήν Πολιτεία που ψηφίζει τους Δημοκρατικούς.

Τη δόξα των πλουσίων της Καλιφόρνια ζήλεψε ο -μέχρι το Μάη 2017- Υπουργός Περιβάλλοντος της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Johannes Remmel, που, με τα λεφτά των φορολογουμένων βεβαίως-βεβαίως, όχι τα δικά του, θέλησε να ...

Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Ποια χώρα και γιατί πληρώνει το πιο ακριβό ρεύμα στον πλανήτη;


Η ηλεκτρική ενέργεια είναι η πιο καθαρή μορφή ενέργειας κι αποτελεί βάση για όλες τις αναπτυγμένες οικονομίες. Η Αυστραλία είναι μια από τις πλουσιότερες ενεργειακά περιοχές στον πλανήτη, έχει και κάρβουνο και φυσικό αέριο και ουράνιο, ωστόσο η Πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας έχει καταντήσει να είναι η πρώτη στα μπλακ άουτ περιοχή του ΟΟΣΑ, καθώς θεώρησαν πως βάζοντας αιολικά και Φ/Β θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τους αποσυρόμενους λόγω ηλικίας θερμικούς τους σταθμούς.

Από την 1η Ιουλίου 2017 σε κάποιες Πολιτείες υπήρξαν αυξήσεις τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, οπότε μέσα στον Αύγουστο η Αυστραλιανή εταιρεία συμβούλων MarkIntell κυκλοφόρησε δείκτες για τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στις Πολιτείες της Αυστραλίας και τάραξε τη μακαριότητα των Αυστραλών, καθώς ...

Σάββατο 26 Αυγούστου 2017

Συμφωνία στο Παρίσι, λαμογιά στην Δυτική Ευρώπη, "ρουφιάνος" στην Ελβετία, αμηχανία μετά το Brexit στη Βρετανία.


Το Δεκέμβρη 2015 στο Παρίσι υπογράφηκε μια Συμφωνία για το Κλίμα, με βάση την οποία υποτίθεται πως τα κράτη που την υπέγραψαν θα προσπαθήσουν να μειώσουν τις εκπομπές τους σε "αέρια του θερμοκηπίου". Κάθε χώρα είχε στείλει μια μη δεσμευτική δήλωση προθέσεων στον ΟΗΕ για τα επίπεδα μειώσεων που θα προσπαθήσει να πετύχει, αλλά, ως γνωστόν, ο δρόμος για την κόλαση είναι ανέκαθεν στρωμένος με αγνές προθέσεις.

Σε μια μονίμως χιονισμένη βουνοκορφή των Ελβετικών Άλπεων, στη λεγόμενη "κορυφή της Ευρώπης", ανάμεσα στις κορυφές ύψους άνω των 4000μ και περιτριγυρισμένος από παγετώνες, βρίσκεται ο ερευνητικός σταθμός Jungfraujoch, που λειτουργεί ως εργαστήριο του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης και τον βλέπουμε στην πιο πάνω εικόνα. Λόγω της μοναδικής του θέσης, με προσβασιμότητα όλο το χρόνο και άριστη υποδομή, ο συγκεκριμένος σταθμός είναι κατάλληλος για μακροχρόνια επίγεια παρακολούθηση των τάσεων των συγκεντρώσεων των αερίων στην ελεύθερη τροπόσφαιρα. Λόγω της γεωγραφικής θέσης στην Κεντρική Ευρώπη και της εγγύτητας με τις ανθρωπογενείς περιοχές εκπομπής "αερίων θερμοκηπίου" είναι επίσης ένας κατάλληλος χώρος μελέτης για την περιφερειακή κατανομή των ρύπων κατά τη διάρκεια επεισοδίων ρύπανσης.

Το πρόγραμμα μέτρησης στο Jungfraujoch περιλαμβάνει συνεχείς in-situ αναλύσεις για τις συγκεντρώσεις σε όζον, μονοξείδιο του άνθρακα, μονοξείδιο του αζώτου (ΝΟ), διοξείδιο του αζώτου (ΝΟ2), και το άθροισμα των οξειδίων του αζώτου (ΝOx). Επιπρόσθετα, ένα εκτεταμένο σύνολο αλογονoανθράκων και μια επιλογή πτητικών οργανικών ενώσεων (αλκάνια, αρωματικά) μετρούνται από το 2000 σε τετράωρα διαστήματα. Ο προσδιορισμός του αέριου SO2 και του σωματιδιακού θείου γίνεται σε ημερήσια δείγματα. Οι συγκεντρώσεις των ολικών αιωρούμενων σωματιδίων παρακολουθούνται συνεχώς καθώς και μετριούνται ως δείγματα χύδην 48 ωρών. Οι μετρήσεις του μεθανίου, του υποξειδίου του αζώτου και του εξαφθοριούχου θείου άρχισαν το Φεβρουάριο του 2005. Όπως γίνεται αντιληπτό απ' τα πιο πάνω, στο Jungfraujoch παρακολουθείται συνεχώς το σύνολο των αερίων θερμοκηπίου εκτός του CO2.

Με βάση λοιπόν τις μετρήσεις στο Jungfraujoch, μετά το Brexit, μια εκπομπή του Radio 4 του BBC διαπίστωσε πολύ πρόσφατα πως, σε ό,τι αφορά τις δημοσιευμένες εκπομπές "αερίων του θερμοκηπίου", ή ο γιαλός είναι στραβός ή κάποιοι πολύ στραβά αρμενίζουν, καθώς ...

Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

Πόσο CO2 εκπέμπουν τα ηφαίστεια;


Αναγνώστης του ιστολόγιου εκθείαζε προχθές "τα σύγχρονα μοντέλα πρόβλεψης φυσικών φαινομένων", οπότε του απάντησα πως "Πριν από μερικούς αιώνες τα τότε "σύγχρονα μοντέλα" επέμεναν ότι η Γη ΔΕΝ γυρίζει. Τα τωρινά "σύγχρονα μοντέλα" έχουν αποτύχει παταγωδώς να προβλέψουν ο,τιδήποτε, καθώς δεν ξέρουν την τύφλα τους για το τι συμβαίνει στον πλανήτη." Έγραψα αυτό το "δεν ξέρουν την τύφλα τους" με πλήρη επίγνωση, καθώς μόλις στο τέλος Μαΐου είχε δημοσιευθεί η "αναπάντεχη" ανακάλυψη, από ερευνητές του πανεπιστήμιου του Εδιμβούργου, ούτε ενός ούτε δυο, αλλά ενενήντα ενός (91) νέων ηφαιστείων κάτω απ' τους πάγους της Δυτικής Ανταρκτικής και τις θέσεις κάποιων απ' αυτά βλέπουμε στην πιο πάνω εικόνα. Τα μέχρι τώρα γνωστά ηφαίστεια στην Ανταρκτική ήταν σαράντα επτά (47), δηλαδή τώρα βρέθηκαν σχεδόν τα διπλά.

Τα ηφαίστεια έχουν ύψος από 100 μέχρι 3.850 μέτρα και καλύπτονται απ' τον πάγο της Ανταρκτικής, που κατά θέσεις έχει πάχος μέχρι 4 χιλιόμετρα. Οι ερευνητές θεωρούν πως υπάρχουν κι άλλα ηφαίστεια στην περιοχή κι ότι η συγκεκριμένη ζώνη είναι η μεγαλύτερη ηφαιστειακή περιοχή του πλανήτη. Αλλά η ζώνη αυτή ανακαλύφθηκε μόλις τώρα, ενώ το IPCC του ΟΗΕ μας λέει εδώ και δεκαετίες πως "ο πλανήτης υπερθερμαίνεται" και πως για να σώσουμε την ψυχή μας απ' το αμάρτημα της "ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής" πρέπει να γεμίσουμε τις βουνοκορφές αιολικά.


Πριν από δυο χρόνια, πάλι εντελώς "αναπάντεχα", ερευνητές του Αυστραλιανού Πανεπιστήμιου CSIRO που έψαχναν ...

Κυριακή 20 Αυγούστου 2017

Η ΝΑΣΑ εμμένει στην προπαγάνδα, περιμένοντας την κάθαρση που δεν έρχεται.

Στην πιο πάνω εικόνα βλέπουμε μια ημιτονοειδή καμπύλη. Έχει χαρακτηριστικές "κορυφές" και "κοιλάδες" και η απόσταση ανάμεσα σε μια "κορυφή" και μια "κοιλάδα" είναι το μέγιστο πλάτος της καμπύλης, αλλά, αν κοιτάξει κανείς τη συνολική εικόνα της καμπύλης κατά μήκος του άξονα των χ, "κορυφές" και "κοιλάδες" είναι αλληλοαναιρούμενες. Ανάλογα τώρα με τις εντυπώσεις που θέλει να δημιουργήσει κάποιος, μπορεί να "παίξει" με τη βραχυπρόθεσμη μορφή της καμπύλης και να πει π.χ. ότι "η καμπύλη έχει έντονη καθοδική τάση", (μεταβαίνοντας από "κορυφή" προς "κοιλάδα", ας πούμε απ' το σημείο Α στο σημείο Β), ή ακόμα και ότι "η καμπύλη έχει έντονη ανοδική τάση" (μεταβαίνοντας απ' το σημείο Β στο σημείο Γ). Στο παράδειγμα χρησιμοποίησα την ημιτονοειδή, αλλά τέτοιες τοπικές τάσεις μπορεί κανείς να εντοπίσει σε όλων των τύπων τις καμπύλες. Ωστόσο, τέτοια "παιχνίδια" με τις τοπικές τάσεις δείχνουν ελάχιστη επιστημονική σοβαρότητα και κατά κανόνα χρησιμοποιούνται για λόγους προπαγάνδας.

Αυτή την ίδια τακτική της συστηματικής προπαγάνδας χρησιμοποιεί η ΝΑΣΑ για να μας πείσει πως ο πλανήτης σώνει και καλά υπερθερμαίνεται: ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο το Goddard Institute for Space Studies ανέβασε ένα επιεικώς κατάπτυστο κείμενο, που αντί να ...

Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Άλλη μια "ανθρωπογενής" κλιματική αλλαγή, πριν από ...94 εκατομμύρια χρόνια!


Τις τελευταίες δεκαετίες οι επιστήμονες μπορούν να μετρήσουν τα επίπεδα οξυγόνου στον ωκεανό και τα στοιχεία δείχνουν μείωση κατά 2% των επιπέδων οξυγόνου τα τελευταία 50 χρόνια. Αν και αυτή η μείωση των επιπέδων οξυγόνου του ωκεανού φαίνεται μικρή, μπορεί να μεταβάλλει τα οικοσυστήματα. Σε συνδυασμό με εκτιμήσεις ότι, λόγω της "ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής", τα επίπεδα οξυγόνου θα συνεχίσουν να μειώνονται κατά ένα έως επτά τοις εκατό έως το 2100, δίνει τη δυνατότητα να διατυπώνονται ανησυχίες για το τι πρόκειται να ακολουθήσει, ανησυχίες που κατά κανόνα συνοδεύονται από αναζήτηση χρηματοδότησης για έρευνα.

Η μείωση στο οξυγόνο του ωκεανού θα πιέσει τα οικοσυστήματα και θα αλλάξει τις συνήθειες των ψαριών και των θηλαστικών. Για παράδειγμα, τα μεγαλύτερα ψάρια, που απαιτούν περισσότερο οξυγόνο, θα έχουν στη διάθεσή τους πιο περιορισμένες περιοχές που μπορούν να φάνε να φάνε και να αναπαραχθούν, οπότε έχει πολύ μεγάλη σημασία η διερεύνηση  των λόγων για τους οποίους μειώνεται το οξυγόνο στους ωκεανούς, που μπορεί να επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, ωστόσο οι βασικοί "ένοχοι" πιθανότατα είναι η αυξημένη η χρήση λιπασμάτων και η αύξηση της θερμοκρασίας.

Η ποσότητα λιπάσματος στη γεωργία έχει αυξηθεί δραστικά, στο κυνήγι ολοένα και υψηλότερης παραγωγής. Με την άρδευση και τις βροχές τα νιτροφωσφορικά λιπάσματα ξεπλένονται απ' το χώμα, μπαίνουν στις υδάτινες οδούς και νομοτελειακά καταλήγουν στους ωκεανούς, παρέχοντας τροφικές ουσίες στις μικροβιακές κοινότητες και στην άλγη. Με τον ευτροφισμό των θαλασσών αυξάνονται εκθετικά τα βακτηρίδια και οι αποικίες των φυκών και παίρνουν το οξυγόνο που είναι διαλυμένο στον ωκεανό, απελευθερώνοντας διοξείδιο του άνθρακα. Κατά τα λοιπά, τον πλανήτη τον "υπερθερμαίνει" το CO2 απ' την καύση των ορυκτών καυσίμων και γι' αυτό πρέπει να βάλουμε αιολικά.

Τυπικό παράδειγμα νέκρωσης ωκεάνιας ζώνης λόγω μεταφοράς θρεπτικών ουσιών με τα ποτάμια αποτελεί η νέκρωση μιας ζώνης στον Κόλπο του Μεξικού στις εκβολές του Μισσισσιππή, του ποταμιού που αποστραγγίζει το 41% των ΗΠΑ. Ο ευτροφισμός στη θάλασσα έχει φθάσει σε τέτοιο βαθμό, που σκοτώνει τα ψάρια κοντά στην ακτή, προκαλώντας απόγνωση σ' όσους περιμένουν να ζήσουν απ' την αλιεία. Ανοξικό φαινόμενο (χωρίς οξυγόνο) στην Ελλάδα έχουμε τα τελευταία χρόνια στον Αμβρακικό κόλπο, αλλά φαίνεται να προέρχεται μάλλον από διαφορετικές αιτίες.

Για τη μελέτη και κατανόηση των φαινομένων αυτών μπορεί κανείς ν' ανατρέξει στο πολύ μακρινό παρελθόν, καθώς ένα παρόμοιο, καλά τεκμηριωμένο επιστημονικά ...

Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

Σε τι διαφέρει ο μετασχηματισμός του τομέα ηλεκτρισμού στην Κίνα και στην ΕΕ;


Η θερμική ενέργεια είναι ένας από τους βασικούς τομείς, στους οποίους η Κίνα ελπίζει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία μέσω μεταρρυθμίσεων στις κρατικές επιχειρήσεις και η είδηση εμφανίστηκε στις αρχές του μήνα στη Shanghai Daily: η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής λιθάνθρακα της Κίνας China Shenhua Energy Co σκοπεύει να συγχωνευθεί με την China Guodian Corp, μία από τις πέντε μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής, στα πλαίσια της μεταρρύθμισης της Κινεζικής θερμικής ηλεκτροπαραγωγής.

Η China Shenhua Energy Co δραστηριοποιείται στην παραγωγή και πώληση λιθάνθρακα για θερμική και μεταλλουργική χρήση, στην ηλεκτροπαραγωγή, σε έργα υποδομών για λιμάνια και σιδηρόδρομο, στις σιδηροδρομικές και θαλάσσιες μεταφορές, στη μετατροπή άνθρακα σε ολεφίνη, σε παροχή διάφορων υπηρεσιών σχετικά με τις πιο πάνω δραστηριότητες. Έχει 91 χιλ. εργαζόμενους και 41,8GW δυναμικότητα ηλεκτροπαραγωγής, ενώ τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία της είναι 457,4 δισ. γουάν (~58 δισ. ευρώ).


Η China Guodian Corp έχει 45 θυγατρικές στην ηλεκτροπαραγωγή, τα χρηματοικονομικά, την κατασκευή αιολικών & Φ/Β, έργα περιβαλλοντικής προστασίας και τα logistics. Έχει 120 χιλ. προσωπικό, δυναμικότητα ηλεκτροπαραγωγής 143GW που περιλαμβάνουν 25,83GW αιολικά και συνολικά περιουσιακά στοιχεία 803,1 δισ. γουάν (~102 δισ. ευρώ).

Στις 5 Ιουνίου ανεστάλη η διαπραγμάτευση των μετοχών των Shenhua και Guodian, χωρίς να ανακοινωθούν λεπτομέρειες, παρά μόνο πως "υπήρχαν μεγάλα θέματα υπό έγκριση από τις αρχές, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει τη διακύμανση των τιμών των μετοχών λόγω μεγάλης αβεβαιότητας". Η υλοποίηση του σχεδίου θα δημιουργήσει τη State Power Investment Corp, που θα είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας, και του πλανήτη, με δυναμικότητα παραγωγής 185GW και περιουσιακά στοιχεία άνω των 160 δισ. ευρώ. Για να καταλαβαίνουμε τα μεγέθη, η δυναμικότητα παραγωγής της νέας εταιρείας θα μπορεί να ηλεκτροδοτεί δεκαοκτώ χώρες σαν την Ελλάδα, ενώ τα περιουσιακά της στοιχεία θα είναι κατά τι μικρότερα απ' το Ελληνικό ΑΕΠ ή περίπου το μισό Ελληνικό χρέος.

Η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης της Κίνας συντονίζεται πλέον με την Εθνική Διοίκηση Ενέργειας για να παρουσιάσουν από κοινού σχέδιο για τη μεταρρύθμιση της βιομηχανίας άνθρακα στον τομέα της προσφοράς, όπου τα προηγούμενα χρόνια έγιναν υπερβολικές επενδύσεις και δημιουργήθηκε υπερβάλλουσα παραγωγική δυναμικότητα. Το σχέδιο προβλέπει ότι ...

Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Τα καπνοχώραφα, η Γερμανία, ο λιγνίτης και η κερδοσκοπία με το φυσικό αέριο.


Μετά τη χρεοκοπία του 2010 ένα νέο κύμα ξενιτειάς των νέων μαστίζει άλλη μια φορά τη χώρα μας. Μετά τη μαζική μετανάστευση στις ΗΠΑ, μετά τη μετανάστευση στην Αυστραλία, μετά τη μετανάστευση στη Γερμανία και τη λοιπή Δυτική Ευρώπη, τα παιδιά των Ελλήνων ψάχνουν για άλλη μια φορά να βρουν δουλειά μακριά απ' τον τόπο τους. Πίσω μένουν οι ηλικιωμένοι και οι αλλοδαποί μετανάστες, που έφτασαν με τη σειρά τους στη χώρα μας διωγμένοι από τη φτώχεια και την ανέχεια στις δικές τους πατρίδες, αλλά κι από τους πολέμους που συντηρούν οι Μεγάλες Δυνάμεις. Και μένουν και οι πολιτικοί που μας χρεοκόπησαν για να σώσουν ξένους τραπεζίτες, το ίδιο σκυλολόι που νομίζει ότι ελέγχοντας μέσα μαζικής αποχαύνωσης μπορεί να ονειρεύεται παλινόρθωση στην κουτάλα της εξουσίας.

Ένα μικρό αφιέρωμα σήμερα στη μετανάστευση στη Δυτική Γερμανία αμέσως μετά τον Εμφύλιο, τότε που, χάρη και στην Ελληνική μεγαθυμία να χαρίσουμε το 1953 το χρέος στους κληρονόμους του ναζισμού, η Δυτική Γερμανία έγινε ξανά η βιομηχανική καρδιά της Ευρώπης. Τα πιο κάτω αποτελούν προδημοσίευση από υπό έκδοση βιβλίο και δείχνουν την κατάσταση που επικρατούσε τότε στα χωριά της Δυτικής Μακεδονίας: 

"Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και τον εμφύλιο, αρχές δεκαετίας του 50, στο χωριό επικρατούσε μεγάλη φτώχεια. Η καλλιέργεια του καπνού δεν μπορούσε να συντηρήσει τις οικογένειες και οι ανάγκες ήταν πολλές και επιτακτικές. Τότε ξεκίνησε το μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα στην τότε Δυτική Γερμανία. Το χωριό άδειασε ξαφνικά και πίσω έμειναν οι γυναίκες, οι γέροι και τα παιδιά. Ο αγώνας για την επιβίωση ήταν πολύ σκληρός, όσοι έμειναν πίσω εξακολουθούσαν να καλλιεργούν καπνά, το ίδιο έκανε και η δική μου μάνα.
Τα χρόνια περνούσαν, τα παιδιά μεγάλωναν και η ζωή στο χωριό άρχισε να καλυτερεύει, μια και τα εμβάσματα από την Γερμανία συνετέλεσαν ώστε να κτιστούν νέα σπίτια, τα παιδιά να πάνε στο Γυμνάσιο, ένα μόνον δεν άλλαξε η νοσταλγία της πρώτης γενιάς για την πατρίδα.
Η Γερμανία μετά την οικονομική και πολιτική κατάρρευση ήθελε φτηνά εργατικά χέρια. Οι γερμανικές επιτροπές ...

Κυριακή 6 Αυγούστου 2017

Μια "άβολη αλήθεια": πώς να πετάξετε 250.000 δολάρια, αν φυσικά σας περισσεύουν.


Αν ξαφνικά κερδίσατε το τζακποτ του εξαμήνου, βρεθήκατε απότομα με πολλά λεφτά, και δεν ξέρετε πώς να τα ξοδέψετε, ένας καλός τρόπος για να τα πετάξετε είναι ν' ακολουθήσετε το παράδειγμα που δίνει ένας νομπελίστας στη "σωτηρία του πλανήτη". Ο λόγος για τον, ευτυχώς μόνο παρ' ολίγον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Αλ Γκορ, ο οποίος το 2007 είχε πάρει -μαζί με το IPCC του ΟΗΕ- το Νόμπελ Ειρήνης, για τη συμβολή του στην εξάπλωση της κλιματικής προπαγάνδας. Μαζί με το Νόμπελ είχε πάρει και δυο Όσκαρ για την ταινία του "An Inconvenient Truth - Μια άβολη αλήθεια", αλλά η πραγματικά "άβολη" για τον ίδιο αλήθεια ήλθε όταν αποκαλύφθηκε πως το 2007 το "σπίτι" του, που το βλέπουμε στην πιο πάνω εικόνα, έκαιγε 20 φορές περισσότερο ρεύμα απ' τη μέση οικιακή κατανάλωση στις ΗΠΑ. 

Μια μικρή παρένθεση, για να δούμε πως το "σπίτι" βρίσκεται στη "φτωχογειτονιά" Belle Meade, -είναι "μόλις" η 8η πλουσιότερη των ΗΠΑ-, ένα νοτιοδυτικό προάστιο στο Νάσβιλ του Τεννεσσή (312 Lynnwood Boulevard, Nashville). Είναι μια έπαυλη 20 δωματίων, χτισμένη το 1915, γι' αυτό και η πρόσοψη θυμίζει κάτι από "Δυναστεία". Έχει 8 μπάνια και δυο WC, ξεπερνά σ' αυτό και το "φτωχικό" των Μητσοτάκηδων στα Χανιά. Κι επειδή ο Γκορ αγόρασε πριν λίγα χρόνια κι ένα ακόμη "φτωχόσπιτο" στο Μοντεσίτο της Καλιφόρνια, αρκετοί ιστότοποι μπερδεύουν το σπίτι στην Καλιφόρνια  με το σπίτι του Νάσβιλ.
Κλείνει η παρένθεση και το Beacon Center του Τεννεσσή έγραψε τότε ότι το 2006 το "σπίτι" έκαψε σχεδόν 221.000kWh, ενώ η μηνιαία κατανάλωση αυξήθηκε από 16.200 kWh το 2005 σε 18.400 kWh το 2006. Με το μείγμα ηλεκτροδότησης των ΗΠΑ να βασίζεται κυρίως σε ορυκτά καύσιμα, το "σπίτι" του Γκορ ήταν υπεύθυνο για απαράδεκτα υψηλές εκπομπές "αερίων του θερμοκηπίου", "καταστρέφοντας τον πλανήτη". Το Associated Press είδε λογαριασμούς για περίπου 191.000kWh στο διάστημα 3 Φεβ 2006 έως 5 Ιαν 2007, κατανάλωση που είναι πολύ μεγαλύτερη απ' την αντίστοιχη ενός "μέσου" σπιτιού στο Νάσβιλ, που είναι 15.600kWh το χρόνο.

Θορυβημένος τότε ο Γκορ απ' το τσαλάκωμα της δημόσιας εικόνας του, υποσχέθηκε να ...

Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

Οι δασικές πυρκαϊές και η προπαγάνδα για τη δήθεν κλιματική αλλαγή.


Από αρχαιοτάτων χρόνων στις αρχές Αυγούστου παραδοσιακά το θερμόμετρο κοκκινίζει για τα καλά, οι επιχειρήσεις ανέκαθεν κατεβάζουν ρολά κι όλοι τρέχουν στις παραλίες, για λίγη δροσιά. Το μελτέμι κάπου-κάπου φέρνει λίγη δροσιά, αλλά δημιουργεί ταυτόχρονα τις ιδανικές συνθήκες για να μεταδοθεί γρήγορα μια δασική πυρκαϊά, τα ξεραμένα απ' τη ζέστη αγριόχορτα είναι το τέλειο προσάναμμα. Κάπως έτσι το βόρειο ημισφαίριο ταλανίζεται κάθε χρόνο από δασικές πυρκαϊές, αλλά, όπως βλέπουμε στην πιο πάνω εικόνα, κάποιοι, γνωστοί και μη εξαιρετέοι, φρόντισαν φέτος να συνδέσουν τις δασικές πυρκαϊές με τη δήθεν κλιματική αλλαγή.

Η κλιματική προπαγάνδα αργά αλλά σταθερά φροντίζει να δηλητηριάζει τα μυαλά των ανθρώπων ώστε όλα τα φυσικά φαινόμενα να καταλήξουν στο τέλος να συνδεθούν στο υποσυνείδητο με την υποτιθέμενη κλιματική αλλαγή: 

  • χιονίζει το Γενάρη; Φταίει η κλιματική αλλαγή! 
  • Καθυστερούν να έλθουν τα χελιδόνια το Μάρτη, επειδή ακόμα κάνει κρύο; Μα πώς υπερθερμαίνεται έτσι η Αρκτική!
  • Ρίχνει χαλάζι το Μάη; Να η απόδειξη για την κλιματική αλλαγή! 
  • Κάνει ζέστη το καλοκαίρι; Μα πώς άλλαξε έτσι ο άνθρωπος το κλίμα! 
  • Πλημμυρίζει ο τόπος με τις πρώτες μπόρες το Σεπτέμβρη; Μα σίγουρα η κλιματική αλλαγή ευθύνεται! 
  • Κιτρινίζουν και πέφτουν τα φύλλα το Νοέμβρη; Μα τι αλλοιωμένο κίτρινο είναι αυτό, σίγουρα η κλιματική αλλαγή ευθύνεται!
Η κλιματική προπαγάνδα θέλει να μας κάνει να ξεχάσουμε την εναλλαγή των εποχών, να μας κλείσει σε τέσσερεις τοίχους με σταθερή θερμοκρασία, προκειμένου να καταναλώνουμε την αποχαύνωση των τηλεοπτικών σειρών και κατασκευασμένων "ειδήσεων". Σαν το μετεωρολόγο που ...

Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Το λιγνιτωρυχείο στο Αμύνταιο, το τεράστιο κοίτασμα λιθίου και τα πορίσματα που δεν βγαίνουν.


"Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες από την περιοχή, τεράστιο κοίτασμα λιθίου ανακαλύφθηκε στην περιοχή Αμυνταίου Φλώρινας, μετά από βαθιές γεωτρήσεις που έγιναν από το ΙΓΜΕ, για τη διερεύνηση της συνέχειας των λιγνιτικών κοιτασμάτων της περιοχής. Το λίθιο βρίσκεται σε μορφή στρωμάτων φωσφορικών αλάτων, που αποτέθηκαν ενδιάμεσα στα στρώματα των βαθιών ιζημάτων της περιοχής. Το πάχος των στρωμάτων κυμαίνεται από μισό έως έξι μέτρα και το βάθος τους απ' την επιφάνεια από 400 έως 500 μέτρα περίπου. Η εκμετάλλευσή τους θεωρείται ιδιαίτερα ευχερής, καθώς μπορεί να γίνει με επιτόπου διάλυση των αλάτων και άντληση των ρευστών μέσα από κατάλληλες γεωτρήσεις. 

Ίσως λοιπόν η ξαφνική πρεμούρα που έπιασε τους δανειστές να αποκτήσουν λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ να μην είναι και τόσο αθώα, καθώς η αξία του κοιτάσματος λιθίου του Αμυνταίου είναι ανυπολόγιστη. Γερμανοί και Γάλλοι κατασκευάζουν αυτοκίνητα, αλλά δεν έχουν πρόσβαση σε δικά τους κοιτάσματα λιθίου για να κατασκευάσουν τις μπαταρίες."

Έτσι κατέληγε μια ανάρτηση στο ιστολόγιο πριν τέσσερεις μήνες και μέσα σε λιγότερο από δυόμισι μήνες το λιγνιτωρυχείο στο Αμύνταιο κατέρρευσε, σε μια πρωτοφανούς μεγέθους κατολίσθηση στις 10/6/2017. Ακολούθησε η συγκρότηση δυο επιτροπών για τη διερεύνηση του φαινομένου, μία απ' τη ΔΕΗ και μια απ' το Υπουργείο Ενέργειας. Ενώ η επιτροπή της ΔΕΗ συγκροτήθηκε αμέσως, η Επιτροπή του Υπουργείου χρειάστηκε σαράντα ολόκληρες ημέρες για να συγκροτηθεί. Φαίνεται πως ο γραφειοκρατικός μηχανισμός του Υπουργείου είναι μάλλον αργοκίνητος, εκτός κι αν περίμενε πρώτα να βγει το πόρισμα της επιτροπής της ΔΕΗ, ώστε η επιτροπή του Υπουργείου να βρει έτοιμο πόρισμα κι απλά να κάνει κριτική. Είναι τυχαίο πως μόλις κάποιος σχολίασε στο διαδίκτυο "Δευτέρα με Τρίτη θα βγει το πόρισμα της ΔΕΗ", αμέσως έσπευσε το Υπουργείο, την ίδια ημέρα, ν' ανακοινώσει τη δική του επιτροπή; 

Το πόρισμα της ΔΕΗ θεωρητικά θα έβγαινε μέχρι τέλος Ιουνίου, αλλά βγήκε κι ο Ιούλιος και πόρισμα δεν είδαμε. Το Υπουργείο έδωσε στη δική του επιτροπή προθεσμία 45 ημερών, οπότε πάμε για καλό Σεπτέμβριο, αλλά ούτε κι ο Σεπτέμβριος πρέπει να θεωρείται δεδομένος, καθώς η απόφαση συγκρότησης της επιτροπής λέει επίσης πως "Σε αντικειμενικά αιτιολογημένες περιπτώσεις που δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα του αναδόχου, δύναται η συνολική διάρκεια της σύμβασης να παραταθεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ.2 του άρθρου 217 του Ν.4412/2016".

Όσο λοιπόν καθυστερούν και δεν βγαίνουν τα πορίσματα, τόσο αυξάνονται τα ερωτηματικά:
  • Θα αποδειχθεί η επιτροπή της ΔΕΗ μια ακόμα επιτροπή συγκάλυψης, όπως έσπευσαν κάποιοι καλοθελητές να πουν "πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι" της καθαρογραφής της απόφασης;
  • Περιμένουν να ...