Η σελίδα Greeklignite εντός του 2021 σκοπεύει ν' αποχωρήσει απ' τη λογοκρισία του Facebook, ήδη βρίσκεται στο MeWe. (Στη δεξιά στήλη θα βρείτε το σύνδεσμο).
Greeklignite plans to leave censoring Facebook, now is on MeWe. (Link at the right column).
Μετά από 20 χρόνια εφαρμογής του νόμου EEG για τις "Α"ΠΕ και τον πακτωλό δισεκατομμυρίων, που τον συνόδευσε, η Γερμανική Ένωση Συνδικάτων (DGB) έκανε πρόσφατα ένα απολογισμό της απασχόλησης στον τομέα αυτό.
Ο αριθμός των θέσεων εργασίας στο Γερμανικό τομέα "Α"ΠΕ, (παραγωγή και εγκατάσταση), μειώθηκε από περίπου 300.000 το 2011 σε περίπου 150.000 το 2018, σύμφωνα με τη DGB, σε μια ανάλυση της απασχόλησης κατά την ενεργειακή μετάβαση. Η πτώση της απασχόλησης οφείλεται κυρίως στην κατάρρευση της βιομηχανίας ηλιακής ενέργειας της Γερμανίας κατά την τελευταία δεκαετία, καθώς πολλές εταιρείες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις δραστηριότητές τους λόγω του ανταγωνισμού από την Κίνα, που συγκεντρώνει πλέον το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς. Ο αριθμός των θέσεων εργασίας στην παραγωγή και εγκατάσταση ηλιακών φωτοβολταϊκών πάνελ μειώθηκε από το ρεκόρ των 133.000 το 2011 σε λιγότερο από 28.000 το 2018.
Ας όψονται κι αυτοί οι "αχάριστοι" Έλληνες, που αφού τους "έσωσε" ο Σόιμπλε με το πρώτο μνημόνιο, δεν έβαλαν το 2011 τα 12.000MW φωτοβολταϊκά, που προωθούσε ο τύπος που έχασε το δισκάκι της λίστας Λαγκάρντ, με το αλήστου μνήμης "Σχέδιο Ήλιος". Επειδή όμως οι καιροί έχουν γυρίσματα και σ' αυτό τον τόπο πάντα βρίσκονται κάποιοι πρόθυμοι για εξυπηρετήσεις, βρέθηκε το 2021 η πρόθυμη ΔΕΗ να προσφέρει στην RWE "γην και ύδωρ", κυριολεκτικά μάλιστα γην, κυρίως στη Δυτική Μακεδονία, για να βάλει έως 2.000ΜW φωτοβολταϊκών. Εντάξει, δεν είναι τα 12.000MW του 2011, αλλά κι οι θέσεις εργασίας στη Γερμανική βιομηχανία, που κάπως πρέπει να συντηρηθούν, δεν είναι πλέον τόσες όσες το 2011. Και στο κάτω-κάτω τρώγοντας έρχεται η όρεξη, μετά τα πρώτα 2.000MW γιατί να μην ακολουθήσουν ακόμα 2.000; Πρόθυμοι σίγουρα θα βρεθούν!
Στην αιολική
βιομηχανία, ο αριθμός των θέσεων εργασίας μειώθηκε από το ρεκόρ των περίπου 108.000
το 2016 σε λιγότερο από 70.000 μόλις δύο χρόνια αργότερα. Εδώ οι Έλληνες δεν
ήταν τόσο αχάριστοι, φρόντισαν να ξεπατώσουν Εύβοια, Βοιωτία, συνολικά τη
Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο, τρέχουν να ξεπατώσουν κάθε βουνοκορφή απ’
άκρη σ’ άκρη της χώρας κι η Ελλάδα έχει πολλές βουνοκορφές! Κι αν δεν θέλουμε στις
βουνοκορφές, πρόσφατα η Ομάδα Εργασίας του ΥΠΕΝ είπε να τα βάλουμε στους κάμπους, κοντά σε δρόμους!
Έτσι η DGB εκτιμά πως ...
Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Για λίγο καιρό ακόμα θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν και στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ.
Σύμφωνα πάντα με τη DGB, στους τομείς λειτουργίας και συντήρησης "Α"ΠΕ η ανάπτυξη ήταν θετική, με τον αριθμό των θέσεων εργασίας να αυξάνεται συνεχώς από το 2000 και να φτάνει τις 86.000 το 2018, με τους περισσότερους εργαζόμενους ν' απασχολούνται στα χερσαία αιολικά. Χάρη στη μεγάλη εγκατεστημένη δυναμικότητα, η απασχόληση στη λειτουργία και συντήρηση θα είναι λιγότερο ευαίσθητη σε πολιτικές αποφάσεις, υποστήριξε η DGB. Ωστόσο, προειδοποίησε πως το 60% των θέσεων εργασίας στον τομέα των "Α"ΠΕ είναι ακόμη στην παραγωγή και το χαμηλότερο σημείο εδώ ενδέχεται να μην έχει επιτευχθεί ακόμη.
Κατόπιν των πιο πάνω είναι απολύτως εξηγήσιμη η τοποθέτηση
του Μητσοτάκη στην περυσινή συνέντευξη στη Bild, όταν είπε πως από την
απολιγνιτοποίηση θα ωφεληθούν και Γερμανικές εταιρείες κι οι εδώ κάτοικοι να
κόψουν το λαιμό τους θα πρέπει πλέον να βρουν κάτι άλλο να κάνουν. Η
πρόθυμη ΔΕΗ, που παραχώρησε το 51% της κοινής εταιρείας στην RWE, για να βάλει φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα κι όχι στη Γερμανία, εντολές
Μητσοτάκη εκτέλεσε.
Η DGB είπε επίσης ότι η απασχόληση στον κλάδο των "Α"ΠΕ εξακολουθεί να επηρεάζεται σημαντικά απ' την πολιτική ατζέντα, δηλαδή ότι οι νομοθετικές αλλαγές μεταφράζονται άμεσα σε απολύσεις ή προσλήψεις. Προκειμένου να σταθεροποιηθούν τα επίπεδα απασχόλησης στον τομέα, απαιτείται καλύτερος σχεδιασμός ασφάλειας και αξιόπιστοι δρόμοι επέκτασης για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υποστήριξε. Π.χ. κάτι σαν το "Εθνικό" Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα της Ελλάδας μέχρι το 2030, που στηρίζει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τις ανάγκες απασχόλησης της Γερμανίας και προετοιμάζει το μπλακάουτ της Ελλάδας σε κάποιο επόμενο χιονιά: ο ΑΔΜΗΕ το τόνισε στις 14/2/2021 με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, "στις εκτιμήσεις παραγωγής δεν λαμβάνονται υπόψη οι ΑΠΕ, καθώς σε ακραίες συνθήκες ψύχους η συμβολή τους εμφανίζεται πολύ περιορισμένη".
Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου