Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021

Αιολικά και "βιώσιμη ανάπτυξη" είναι έννοιες ασύμβατες: ούτε στα βουνά, ούτε σε δρόμους, ούτε πουθενά!

Η σελίδα Greeklignite εντός του 2021 σκοπεύει ν' αποχωρήσει απ' τη λογοκρισία του Facebook, ήδη βρίσκεται στο MeWe. (Στη δεξιά στήλη θα βρείτε το σύνδεσμο).

Greeklignite plans to leave censoring Facebook, now is on MeWe. (Link at the right column).

Κάποιοι έχουν βαλθεί να μας αποτρελάνουν εντελώς, δεν εξηγείται αλλιώς! Δεν φτάνει που ισχυρίζονται πως ο ιός δεν κολλάει στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά κολλάει στο κυνήγι, δεν κολλάει στα σχολεία, αλλά κολλάει στις παιδικές χαρές, δεν κολλάει στις βόλτες του Μητσοτάκη στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα, αλλά κολλάει στην εστίαση και όταν πίνεις στο δρόμο τον καφέ. Τώρα θα προσπαθήσουν να μας πείσουν πως για να έχουμε και αιολικά και "βιώσιμη ανάπτυξη", αφού δεν τα θέλουμε στα βουνά, μπορούμε να τα βάλουμε στους κάμπους, ανάμεσα στις πόλεις και τα χωριά!

Πιο συγκεκριμένα, το Υπ. Περιβάλλοντος, μέσω του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), (που από το 2020 αποτελεί διάδοχο του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (EKΠΑΑ)), χρηματοδότησε το έργο "ΑΣΠΗΕ και Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης: βέλτιστη προσέγγιση ως προς την κατάτμηση και την αλλαγή χρήσης γης". Το "έργο" το βρήκα με την επωνυμία "Project Wind", στο Εργαστήριο Διατήρησης της Βιοποικιλότητας του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων. Όπως φαίνεται στη σελίδα του έργου, φιλοδοξεί ν' απαντήσει σε ερωτήματα του τύπου:

  • Πώς θα πρέπει να χωροθετηθούν οι ΑΣΠΗΕ στη χώρα μας ώστε να έχουν τις ελάχιστες δυνατές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και στο τοπίο; 
  • Ποια τεχνικά χαρακτηριστικά τους είναι εκείνα που ικανοποιούν την αποτελεσματική αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας με την ελάχιστη αλλαγή στη χρήση γης; 
  • Ποιες βελτιώσεις προτείνονται για τη σύγκλιση των δυο πολιτικών, της κλιματικής αλλαγής και της διατήρησης της βιοποικιλότητας, στο πλαίσιο των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης;

Ως φαίνεται και απ' τον πιο πάνω χάρτη, η προσπάθεια των ερευνητών ήταν να εξαιρέσουν τις περιοχές του Δικτύου Natura, προκειμένου να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών. Το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς φαίνεται να έχει παραδοτέα μέσα στο 2021 και να καταλήγει σε Παρουσίαση σε Συνέδριο (Helecos) στις 30/10/2021. Ωστόσο οι ερευνητές έχουν προβεί σε δημοσιεύσεις των εργασιών σε Ελληνικά και Αγγλικά κι αυτά που βλέπουμε προκαλούν τρόμο! Προσπαθώντας να διατηρήσουν τη βιοποικιλότητα, οι ερευνητές φαίνεται να ξέχασαν πως υπάρχουν κι οι άνθρωποι!

Εκτός απ' τις δημοσιεύσεις, η ομάδα ερευνητών έχει διαθέσει αρχεία kml και shape. Βάζοντας το kml στο Google Earth, μπορεί κανείς να δει με εξαιρετική ακρίβεια ...

τις προτεινόμενες περιοχές χωροθέτησης αιολικών. Στην πιο πάνω εικόνα βλέπουμε με γαλάζιο χρώμα τις προτεινόμενες περιοχές χωροθέτησης στη Θεσσαλία, όλος ο κάμπος Τρίκαλα-Καρδίτσα-Λαμία προτείνεται για χωροθέτηση αιολικών! Ούτε καν ο Βόλος δεν τη γλιτώνει!

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Για λίγο καιρό ακόμα θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν και στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ.


Ακόμα πιο εξωφρενική γίνεται η κατάσταση στην Κεντρική Μακεδονία: όλος ο κάμπος Βέροια-Γιαννιτσά-Θεσσαλονίκη προτείνεται να παραδοθεί στα αιολικά! Όλη η εξαιρετικά πυκνοκατοικημένη ζώνη Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής στα παράλια του Θερμαϊκού, προτείνεται να παραδοθεί στα αιολικά! Περισσότερη απ' τη μισή χερσόνησο της Κασσάνδρας, ναυαρχίδα του τουρισμού στη Μακεδονία, προτείνεται να παραδοθεί στα αιολικά! Τα πιο τουριστικά σημεία της Σιθωνίας, η περιοχή του Νέου Μαρμαρά και η ζώνη απ' τη Σάρτη μέχρι το Καλαμίτσι, πάνε κι αυτά! Θα έρχονται οι τουρίστες να ξεκουραστούν και θα τους πλακώνουν την ψυχή τα μεταλλικά τέρατα-ανεμογεννήτριες. Ποιος θα τολμήσει να ξανάρθει στη Χαλκιδική; Ακόμα και το πανέμορφο νησάκι της Αμουλιανής, στα ριζά της χερσονήσου του Άθω, παραδίδεται ολόκληρο στις ορέξεις των "επενδυτών".

Η ίδια κατάσταση συνεχίζεται σ' όλη τη χώρα, προκειμένου οι ερευνητές να εξασφαλίσουν τον "εθνικό στόχο" του Μητσοτάκη, να μπουν 7,05GW αιολικών μέχρι το 2030. Η εργασία "εξασφαλίζει" τη δυνατότητα να μπουν 10,71GW. Αλλά, η χωροθέτηση αιολικών σε περιοχές με συνεχή παρουσία ανθρώπων και ζώων, κοντά σε δρόμους, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για ατυχήματα και δυστυχήματα, καθώς οι ανεμογεννήτριες έχουν την κακή συνήθεια το χειμώνα να εκτοξεύουν κομμάτια πάγου, ενώ δεν είναι λίγες διεθνώς οι περιπτώσεις που ανεμογεννήτριες είτε έχουν πάρει φωτιά είτε έχουν καταρρεύσει.

Η λύση βεβαίως είναι πολύ πιο απλή, απ' αυτή που επεξεργάστηκαν οι ερευνητές: έχουμε ήδη εγκατεστημένα 4.114MW αιολικά, ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΆΛΛΑ! Με αυτά έχει ήδη καλυφθεί ο "στόχος" για το 2023 (4,42GW). Αρκετές βουνοκορφές έχουν ήδη ξεπατώσει! Ούτε σε περιοχές Natura ούτε σε κάμπους ούτε σε χωριά, πουθενά, ούτε ένα νέο αιολικό! Αν σώνει και καλά πρέπει να βάλουμε "Α"ΠΕ, για να ικανοποιηθούν οι Βρυξέλλες, μπορούμε να βάλουμε φωτοβολταϊκά σε στέγες! Όπως έκανε ήδη η Αυστραλία, που έχει αχανείς εκτάσεις, αχανείς ερήμους, αλλά μέχρι τον Ιούνιο 2020 έβαλε 11.800MW φωτοβολταϊκά σε στέγες και συνεχίζει! Και να έχουμε και "ενεργειακή δημοκρατία", που εξιτάρει κάποιους δήθεν "αριστερούς".

Για να μπουν τα φωτοβολταϊκά στις στέγες θα χρειαστεί ενίσχυση οπωσδήποτε το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Αλλά την ενίσχυση θα τη χρειαστεί έτσι κι αλλιώς, αν πρόκειται τα επόμενα χρόνια να επεκταθεί η ηλεκτροκίνηση. Επιπλέον, χωροθετώντας τα φωτοβολταϊκά σε στέγες, μπορούμε να σώσουμε χωράφια και βοσκότοπους, ακόμα και τις λίμνες: πήρατε είδηση το σάλο που ξεσηκώθηκε στη Δυτική Μακεδονία, για τα φωτοβολταϊκά, με τα οποία "επενδυτής" θέλει να καλύψει μεγάλη επιφάνεια στη λίμνη Πολυφύτου; Ξεπατώνοντας και την αλιεία, μετά τον υποτυπώδη τουρισμό της περιοχής;

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".

Ενημέρωση 4/2 (21:45): διορθώθηκε το εδάφιο "προκειμένου οι ερευνητές να εξασφαλίσουν τον "εθνικό στόχο" του Μητσοτάκη, να μπουν 7,05GW αιολικών μέχρι το 2030. Η εργασία "εξασφαλίζει" τη δυνατότητα να μπουν 10,71GW.", οι μονάδες ήταν MW αντί του ορθού GW.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου