Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

Μάνατζερ της συμφοράς: με τα πολλά αιολικά στο Τέξας κατέληξαν με μπλακάουτ, σκοτώνοντας κοσμάκη.

Η σελίδα Greeklignite εντός του 2021 σκοπεύει ν' αποχωρήσει απ' τη λογοκρισία του Facebook, ήδη βρίσκεται στο MeWe. (Στη δεξιά στήλη θα βρείτε το σύνδεσμο).

Greeklignite plans to leave censoring Facebook, now is on MeWe. (Link at the right column).

Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Τέξας στα μέσα Φλεβάρη, όταν για ακόμα μια φορά ο χιονιάς επισκέφθηκε τις νότιες Πολιτείες των ΗΠΑ και η ενεργειακή καρδιά των ΗΠΑ ξέμεινε από ρεύμα. Άλλοι από υποθερμία επειδή έμειναν χωρίς θέρμανση, άλλοι από δηλητηρίαση επειδή άναψαν μαγκάλια, άλλοι από πυρκαϊές επειδή άναψαν τζάκια σε ξύλινα σπίτια, κλπ, κλπ, η παγωνιά σκοτώνει με πολλούς τρόπους! Δεν ήταν "η κακιά η ώρα", ήταν ένα έγκλημα που προετοιμαζόταν χρόνια, στο βωμό της αιολικής κερδοσκοπίας.

Το 2011 και το 2014 ο χιονιάς κι η παγωνιά επισκέφτηκαν το Τέξας, έφεραν το σύστημα ηλεκτροδότησης στα όριά του, αλλά οι πάροχοι είδαν το χιονιά σαν ευκαιρία να πουλήσουν το ρεύμα ακριβά. Τότε δεν είχαν μπει ακόμα πολλά αιολικά και στο σύστημα υπήρχαν ακόμα εργοστάσια που δούλευαν με κάρβουνο εισαγόμενο απ' το Γουαϊόμινγκ και επιτόπου παραγόμενο λιγνίτη. Αλλά οι μάνατζερ της συμφοράς απ' το 2015 υπερδιπλασίασαν τα αιολικά, αύξησαν και τα φωτοβολταϊκά και οδήγησαν κάποια απ' τα ανθρακικά εργοστάσια στο κλείσιμο. Έκαναν "απανθρακοποίηση", ικανοποιώντας τα τρίσβαθα της ψυχής των οικωλόγων.

Κι έπειτα ήρθε ένας ακόμα χιονιάς, το Φλεβάρη 2021. Δείτε στο πιο πάνω σχήμα την ωριαία εξέλιξη της ηλεκτροπαραγωγής στο Τέξας στο 11ήμερο του απόλυτου χάους, 7-17/2/2021, όπως την δίνει το Energy Information Administration, το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ. Την Τρίτη 8/2 ξεκίνησε να πέφτει η θερμοκρασία πολύ και ταυτόχρονα η υγρασία έφθασε στο 100%, οπότε οι ανεμογεννήτριες στο ΒΔ Τέξας πάγωσαν. Δείτε τη μεγάλη βουτιά στην παραγωγή των αιολικών, άλλη μια βουτιά απ' τις πάμπολλες που έχουμε δει κατά καιρούς στο ιστολόγιο: δεν υπάρχει πιο αναξιόπιστη πηγή ηλεκτροπαραγωγής απ' τα αιολικά, το έχω γράψει ατελείωτες φορές, καθώς το λέει τουλάχιστον απ' το 2013 ο ΑΔΜΗΕ.

Σε διάσωση του συστήματος έσπευσαν η κύρια πηγή του Τέξας, το άφθονο αέριο που διαθέτει, αλλά και το ...κάρβουνο! Όποιο κάρβουνο είχε απομείνει στο Τέξας. Δείτε στο διάγραμμα πώς αυξάνεται ραγδαία η ηλεκτροπαραγωγή από αέριο και κάρβουνο μόλις εξαφανίζονται τα αιολικά. Όσο πέφτουν οι θερμοκρασίες κι αυξάνεται η ζήτηση φορτίου, οι μονάδες φυσικού αερίου συνεχίζουν για ημέρες να αυξάνουν την παραγωγή τους, απ' τα περίπου 15GW έφθασαν περί τα 44GW. Οι μονάδες του κάρβουνου πιάνουν αμέσως την οροφή της διαθέσιμης ισχύος και τη διατηρούν σταθερή. Τα φωτοβολταϊκά έχουν κι αυτά βαριές απώλειες.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Για λίγο καιρό ακόμα θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν και στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ.

Το απόγευμα της Κυριακής 14/2 νέα βουτιά των αιολικών ταλαιπωρεί εκ νέου το σύστημα, καθώς ...

οι πολίτες ζητούσαν ρεύμα για να ζεσταθούν κι η ζήτηση φορτίου στη βραδινή αιχμή πλησίαζε τα 70GW, όπως φαίνεται στη 2η εικόνα. Πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας 15/2 η ζήτηση φορτίου ήταν ακόμα στα 65GW και οι μονάδες αερίου αγκομαχούσαν να ανταποκριθούν στη ζήτηση. Οι πρώτες ενδείξεις είναι πως με τη θερμοκρασία να πέφτει στους -15οC ξεκίνησαν να παγώνουν τα συστήματα τροφοδοσίας φυσικού αερίου στα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, κάποια εργοστάσια βγήκαν εκτός και η αδυναμία της παραγωγής να καλύψει τη ζήτηση έφερε ταλάντωση στη συχνότητα του δικτύου μεταφοράς (γαλάζια γραμμή στο πιο κάτω σχήμα), απ' τα 60Hz στα 59,3Hz, (στο Τέξας η συχνότητα είναι στα 60Hz, ενώ στην Ευρώπη στα 50Hz).


Δεν είναι ακόμα σαφές τι ακριβώς έγινε εκείνη τη στιγμή, ασφαλώς κάποιο διάστημα αργότερα θα υπάρξει πόρισμα. Είτε λοιπόν εργοστάσια αερίου συνέχισαν να βγαίνουν εκτός λόγω της παγωνιάς είτε η ταλάντωση της συχνότητας έθεσε κάποια εργοστάσια για λόγους προστασίας εκτός συστήματος, σημασία έχει πως το έλλειμμα παραγωγής διευρύνθηκε και έγινε το μπλακάουτ. Για την προστασία του δικτύου ο διαχειριστής προχώρησε σε εκ περιτροπής διακοπές φορτίων περί τα 10GW, για να αποκαταστήσει τα 60Hz, και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Το Τέξας έγινε η μεγαλύτερη απόδειξη για το έγκλημα των κυβερνήσεων απέναντι στους πολίτες τους, τους οποίους υποτίθεται πως προστατεύουν. Η "απελευθερωμένη" αγορά ηλεκτρισμού οδήγησε τις επενδύσεις στις "Α"ΠΕ κι έκλεισε τα τελευταία χρόνια κάποια αξιόπιστα ανθρακικά εργοστάσια ηλεκτρισμού. Αυτά τα εργοστάσια δεν υπήρχαν την ώρα που οι πολίτες ζητούσαν ρεύμα για να ζεσταθούν και τα συστήματα αερίου πάγωναν κι αυτά, ενώ οι πολυδιαφημισμένες και χρυσοπληρωμένες "Α"ΠΕ ήταν θεαματικά απούσες.

Στην επόμενη ανάρτηση η συνέχεια, θα έχουμε ακόμα πιο ωραία, για το ρόλο των αιολικών στη μαζική δολοφονία πολιτών στο Τέξας. Μείνετε συντονισμένοι!

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου