Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Φινλανδία: συγκλονιστικά ευρήματα από μελέτη για τα προβλήματα υγείας απ' τους υπόηχους των ανεμογεννητριών.


Προσοχή, το FB έχει μειώσει τη διάδοση της σελίδας Greeklignite και δεν θα σας εμφανίσει σχετική ειδοποίηση. Επισκεφθείτε το ιστολόγιο!
Attention, FB is limiting Greeklignite page reach. Visit the blog!

Οι υπόηχοι είναι θόρυβος συχνότητας μη ακουστός απ' το ανθρώπινο αυτί, καθώς έχει συχνότητα κάτω από 20Hz. Μπορεί να μην είναι ακουστός θόρυβος, είναι όμως αισθητός ως πίεση από τη μετατοπιζόμενη μάζα αέρα. Χαμηλή συχνότητα σημαίνει ταυτόχρονα μεγάλο μήκος κύματος και, με τη σειρά του, μεγάλο μήκος κύματος σημαίνει δυσκολία έως πλήρη αδυναμία λήψης μέτρων απόσβεσης των συνεπειών. Είναι καλά τεκμηριωμένο πως πολλές μηχανές παράγουν υπόηχους, αλλά μέχρι τώρα ήταν συνήθως μέσα σε κτήρια και οι συνέπειες ήταν περιορισμένες. Οι νέες, θηριώδεις ανεμογεννήτριες, με ύψος 80 μέτρα και περισσότερο, παράγουν υπόηχους που γίνονται ιδιαίτερα αισθητοί κι έχουν αναφερθεί προβλήματα υγείας σε ανθρώπους σε διάφορες χώρες. Μάλιστα, με κατάλληλες συνθήκες τη νύκτα, υπόηχοι έχουν καταγραφεί σε απόσταση ενενήντα (90) χιλιομέτρων από αιολική εγκατάσταση 60 ανεμογεννητριών των 1,6MW στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ! 

Το ιστολόγιο έχει παρουσιάσει ξανά το θέμα των υποήχων και των προβλημάτων που δημιουργούν σε ανθρώπους και ζώα. Σήμερα έχουμε μια μελέτη που έγινε για τους υπόηχους από ανεμογεννήτριες στη Φινλανδία, από τη Φινλανδική Ένωση Περιβαλλοντικής Υγείας (SYTe), με έναρξη την άνοιξη του 2016. Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στις περιοχές Satakunnassa και Pohjois-Pohjanmaalla, δείχνει ότι η ενόχληση που προκαλείται από τους υπόηχους των ανεμογεννητριών θα μειωθεί σημαντικά μόνο σε απόσταση περισσότερο από ...
15 χιλιόμετρα από τις ανεμογεννήτριες.

Η μελέτη εξέτασε προβλήματα σε περίπου 200 άτομα 50 οικογενειών, στην περιοχή κατοικίας των οποίων είχαν τοποθετηθεί ανεμογεννήτριες πριν από μισό έως ενάμισι χρόνο. Η διερεύνηση ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2016 και μέχρι τον Ιανουάριο  2017 είχαν τοποθετηθεί 20 συσκευές μέτρησης υποήχων σε απόσταση 1-10 χιλιόμετρα από ανεμογεννήτριες και σε κατοικίες στις οποίες αναφέρθηκαν προβλήματα υγείας μετά την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Οι άνθρωποι είχαν βιώσει π.χ. αρρυθμίες, αύξηση της αρτηριακής πίεσης, ανεξήγητη νυχτερινή αφύπνιση, χτύπημα στα αυτιά και εμβοές χαμηλής συχνότητας. Οι συσκευές μέτρησης βρίσκονταν σε ένα μέρος κάθε φορά για ένα μήνα και οι ενδείξεις τους δεν ήταν διαθέσιμες στους κατοίκους, προκειμένου ν' αποφευχθεί επηρεασμός των κατοίκων απ' τις ενδείξεις. Ταυτόχρονα, τα σπίτια συμπλήρωναν ένα καθημερινό ημερολόγιο συμπτωμάτων.

Το σχετικό υλικό απ' την καταγραφή υποήχων απέδειξε πως οι ανεμογεννήτριες δημιουργούν ένα νέο σήμα στο περιβάλλον και η περιγραφή της διαδικασίας δημοσιεύθηκε στο kauppasuomi.fi τον Αύγουστο 2017. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ. 

Απ' το Σεπτέμβριο 2017 μέχρι το Δεκέμβριο 2018 οι μετρήσεις μεταφέρθηκαν στην περιοχή Santavuoren, μετά από αίτημα κατοίκων της περιοχής Ilmajoen Oksivuoren, όπου θα τοποθετούνταν 20 ανεμογεννήτριες Vestas των 3MW. Τα υποηχογραφήματα των 8 συσκευών μέτρησης για τον Οκτώβριο βρίσκονται εδώ. Οι μετρήσεις έδειξαν ξεκάθαρα ότι το υποηχογράφημα των ανεμογεννητριών εντοπίζεται σε μια ευρεία περιοχή γύρω από τις ανεμογεννήτριες. Ιδιαίτερα κατά τη φορά του ανέμου, το υποηχογράφημα από ανεμογεννήτριες μπορεί να ανιχνευθεί δεκάδες χιλιόμετρα μακριά.  Είναι απολύτως σαφές πως τα βιομηχανικά αιολικά έργα μετατρέπουν την κάθε περιοχή σε βιομηχανική περιοχή. 

Οι άνθρωποι που συμμετείχαν στη μελέτη έχουν κρατήσει ένα ημερολόγιο συμπτωμάτων, που προσπάθησε να χαρτογραφήσει τη χρονική σχέση των συμπτωμάτων με το υποηχογράφημα που παράγεται από ανεμογεννήτριες. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα ήταν πονοκέφαλος, προβλήματα ύπνου, εμβοές καθώς και υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακά συμπτώματα. Η έναρξη των συμπτωμάτων δεν μειώθηκε σημαντικά μέχρι τα 15-20 χλμ. Συνεπώς η ζημιά που προκαλείται στον άνθρωπο θα μειωθεί μόνο σε απόσταση πάνω από 15 χιλιόμετρα!

Στην Ελλάδα η κυβέρνηση ΝΔ, μέσα στην περίοδο της καραντίνας, προώθησε νομοσχέδιο για τον "εκσυγχρονισμό περιβαλλοντικής νομοθεσίας", ένα εκτρωματικό νομοσχέδιο που πάρα πολλοί ζήτησαν να αποσυρθεί, αλλά τελικά ψηφίστηκε. Και τρέχουν να γεμίσουν τις βουνοκορφές με ανεμογεννήτριες, προκειμένου να μη χαθούν θέσεις εργασίας στη Γερμανία και τη Δανία. Δεν περίμενε φυσικά κανείς κάτι διαφορετικό απ'  το κόμμα που μας οδήγησε σε χρεοκοπία το 2009, σε 2ο μνημόνιο το 2012 και, εντελώς αμετανόητο, σε νέα καταστροφή της οικονομίας το 2020.
 
Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου