Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Άρθρο - κόλαφος στη Handelsblatt: λιγότερο από 1% η αξιοπιστία των αιολικών.


Στις 27/9 ένα νέο άρθρο-κόλαφος για τα αιολικά εμφανίστηκε στη Handelsblatt, μαζί με την πιο πάνω εικόνα. Ο τίτλος είναι "Nur wenig Windstrom ist jederzeit verfügbar - Μόνο ελάχιστο αιολικό ρεύμα είναι διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή". Κι απ' το "καλημέρα" η τα "χώνει" κανονικά: "Die Windkraft in Deutschland nimmt zu. Neueste Zahlen belegen jedoch: Die jederzeit verfügbare Windkraftkapazität ist verschwindend gering. - Η αιολική ενέργεια στη Γερμανία αυξάνεται. Ωστόσο, τα τελευταία στοιχεία αποδεικνύουν ότι η διαθέσιμη ισχύς αιολικής ενέργειας είναι αμελητέα."

29 χιλιάδες ανεμογεννήτριες, συνολικής ισχύος 56 χιλιάδων MW είναι εγκατεστημένες σήμερα στη Γερμανία κι όπως είπε ο Oliver Then, εκτελεστικός διευθυντής του Συνδέσμου VGB PowerTech, "Die tatsächlichen Produktionszahlen belegen, dass die jederzeit verfügbare Windkraftkapazität in Deutschland bei unter einem Prozent der installierten Leistung liegt - τα πραγματικά στοιχεία παραγωγής δείχνουν ότι η πάντα διαθέσιμη δυναμικότητα αιολικής ενέργειας στη Γερμανία είναι λιγότερο από το ένα τοις εκατό της εγκατεστημένης ισχύος".

Ο Σύνδεσμος VGB PowerTech λειτουργεί ως μια τεχνολογικά ουδέτερη πλατφόρμα συζήτησης για τους σχεδιαστές, τους κατασκευαστές και τους ιδιοκτήτες όλων των τύπων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής κι ο Then έχει αναλύσει λεπτομερώς την πραγματική παραγωγή αιολικής ενέργειας το έτος 2016 στη Γερμανία και σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Δανία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Το μήνυμα από τις αναλύσεις είναι σαφές: ακόμη και αν η επέκταση της αιολικής ενέργειας προχωρήσει γρήγορα, θα πρέπει πάντα να ...
υπάρχει δυνατότητα εφεδρείας ασφαλείας, για παράδειγμα με τη μορφή μονάδων παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα. "Η αιολική ενέργεια απαιτεί αναπόφευκτα "εταίρους" του συστήματος, οι οποίοι εξασφαλίζουν από κοινού την προσφορά και τη σταθερότητα του δικτύου" είπε στη Handelsblatt ο Then. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις ή να ρυθμίσετε κατάλληλα την προτεραιότητα προβολής στο Facebook, διαφορετικά δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. 

Φυσικά στο ιστολόγιο δεν περιμέναμε κανέναν Then και καμιά Handelsblatt να μας πουν για την αναξιοπιστία ισχύος των αιολικών. Μας το έχει πει ήδη απ' το 2005 η έκθεση Wind Report 2005 της ΕΟΝ, απ' τις αρχές του 2014 ο δικός μας ΑΔΜΗΕ, με την ιστορική Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2013-2020, μας το έχει πει η έκθεση The Limits of Wind Power του Αμερικάνικου Reason Foundation, μας το έχει πει η μελέτη του Ινστιτούτου Adam Smith για τη Βρετανία και συγκλίνουν όλες στο ίδιο συμπέρασμα: η αιολική ενέργεια δεν μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστη λύση για κάλυψη των αναγκών μας σε ηλεκτρική ενέργεια, μπορεί μόνο να έχει εντελώς περιορισμένη διείσδυση στο σύστημα.  

Πρόσθετες αποδείξεις μας έδωσε το πλήρες μπάχαλο που επικράτησε τον Ιανουάριο 2017 στη Γερμανία, όταν τα αιολικά εξαφανίστηκαν απ' το δίκτυο, αλλά και πολύ πρόσφατα η ανάλυση για την αξιοπιστία των Δανέζικων αιολικών. Κι αφού η Δανία συνορεύει με τη Γερμανία, οποία έκπληξις, ίδια ακριβώς η αξιοπιστία ισχύος που διαπίστωνε η ανάρτηση με την αξιοπιστία ισχύος που βρήκε η Handelsblatt: λιγότερο από 1%.

Για όποιον τώρα αναρωτιέται για ποιο λόγο το πολιτικό μας σύστημα διαρρηγνύει τα ιμάτιά του για να γεμίσει τις βουνοκορφές μας αιολικά, η απάντηση είναι πολύ απλή και βρίσκεται σ' αυτό που διαπιστώνει ο Then: στην αναγκαιότητα των αιολικών για εφεδρεία ασφαλείας με τη μορφή μονάδων παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, δηλαδή με μονάδες φυσικού αερίου. Κι επειδή τους ενοχλεί ο εγχώριος λιγνίτης, ο δικός μας μαύρος χρυσός, οι απάτριδες της Πλατείας Συντάγματος εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να οδηγήσουν το λιγνίτη σε χωματοποίηση. Ήδη το 2010 σε συνέδριο του ΤΕΕ είχε ακουστεί η σχετική προειδοποίηση και την είχα δημοσιεύσει πριν από 4,5 χρόνια. Δυστυχώς αποδείχθηκε προφητική ...


Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον κάτω απ' την αναδημοσιευμένη ανάρτηση εμφανίζεται επί λέξει η φράση "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr". Σε κάθε άλλη περίπτωση η αναδημοσίευση ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ, θεωρείται παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας και θα υπάρχει αστική απαίτηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου