Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Σκάνδαλο στη Ροδόπη: οι ανεμογεννήτριες/bird choppers πετσοκόβουν τους "προστατευόμενους" μαυρόγυπες.


Την πιο πάνω εικόνα κάποιοι ίσως τη βρουν "σκληρή", αλλά αποτυπώνει την ωμή πραγματικότητα, τη "συνάντηση" ενός "προστατευόμενου" γύπα με μια ανεμογεννήτρια, κάπου στη Ροδόπη. Φυσικά δεν πρόκειται για καινοφανές συμβάν, απ' τις αρχές του 2014 το ιστολόγιο έχει συμπεριλάβει στο πάνω δεξιά τμήμα του το καταπληκτικό βίντεο του Γιάννη Σκαρπαθιωτάκη απ' το παρόμοιο "ατύχημα" ενός γύπα στα Αστερούσια βουνά της Νότιας Κρήτης. Και το Μάρτιο 2016 είχα παρουσιάσει τα συμπεράσματα επιστημονικής δημοσίευσης στο περιοδικό Biological Conservation με τίτλο "Reconciling endangered species conservation with wind farm development: Cinereous vultures (Aegypius monachus) in south-eastern Europe", με την οποία ερευνητές απ' τα Πανεπιστήμια Πατρών και Βιέννης, τη Δασική Υπηρεσία Σουφλίου Έβρου, το ΤΕΙ Ιονίων στη Ζάκυνθο και Βρετανική & Αυστριακή περιβαλλοντικές εταιρείες έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου αφανισμού απ' τις ανεμογεννήτριες του κατά τα λοιπά "προστατευόμενου" μαυρόγυπα της περιοχής Ροδόπης-Έβρου.

Στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου υπήρχαν τότε 24 όλα κι όλα αναπαραγόμενα ζεύγη μαυρόγυπα, συνολικά 103 πουλιά. Δυστυχώς οι εκκλήσεις των ερευνητών δεν εισακούστηκαν και, όπως φαίνεται στην πιο πάνω εικόνα, οι ανεμογεννήτριες τσακίζουν κανονικά το προστατευόμενο είδος, διαταράσσοντας την οικολογική ισορροπία της περιοχής. Δεν ήταν καθόλου τυχαίο ότι ...
στις ανεμογεννήτριες διεθνώς αποδόθηκε ο χαρακτηρισμός bird choppers/τεμαχιστές πουλιών, η εικόνα δείχνει πως πρόκειται για εξαιρετικά πιστή απόδοση της πραγματικότητας.


Όπως διαβάζουμε στο Δασαρχείο, απ' όπου και οι εικόνες, το άτυχο πουλί είχε δακτυλιωθεί στην Βουλγαρία, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE14 NAT/NL/000901 με τίτλο «Προστασία του Μαυρόγυπα και του Όρνιου στη διασυνοριακή περιοχή της ορεινής Ροδόπης» (LIFE RE-Vultures – Conservation of Black and Griffon vultures in the crossborder Rhodopes mountains). Έφερε πλαστικό δακτυλίδι με ένδειξη στο αριστερό πόδι και μεταλλικό δακτυλίδι με ένδειξη στο δεξί πόδι, ενώ στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος είχε τοποθετηθεί ετικέτα στο δεξί φτερό με ένδειξη και δορυφορικός πομπός. Όταν στις 21/8/2018 ο πομπός σταμάτησε να εκπέμπει ήταν πλέον αργά για το πουλί, που βρέθηκε στις 26/9/2018 τεμαχισμένο σε συστοιχία 22 ανεμογεννητριών της ENEL GREEN POWER. Προφανώς δεν έχει σημασία ποιας εταιρείας ήταν, όποιας και να ήταν το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο, καθώς η συστοιχία των 22 είναι μέρος ευρύτερου σχηματισμού συνολικά 93 ανεμογεννητριών τοποθετημένων στο βιότοπο του μαυρόγυπα, οπότε το αποτέλεσμα είναι απολύτως αναμενόμενο. Πολύ "GREEN" πραγματικά η "POWER", είναι πολύ "GREEN" ο αποδεκατισμός των "προστατευόμενων" πουλιών. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις ή να ρυθμίσετε κατάλληλα την προτεραιότητα προβολής στο Facebook, διαφορετικά δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. 

Κι όμως, η δημοσίευση στο Biological Conservation ήταν εντελώς ξεκάθαρη: "Under the most likely avoidance rates annual predicted collision mortality was 5–11% of the population, creating risk of population decline.- Κάτω απ' τις πιο ευνοϊκές συνθήκες αποφυγής σύγκρουσης η προβλεπόμενη θνησιμότητα βρέθηκε να είναι 5-11% του πληθυσμού των πουλιών, δημιουργώντας κίνδυνο μείωσης του πληθυσμού". Με πιο απλά λόγια, σε μια 20ετία κινδυνεύει να έχει αφανιστεί ο μαυρόγυπας της Ροδόπης, προκειμένου να ηλεκτροδοτούμαστε με ...φυσικό αέριο, καθώς όποιος νομίζει πως τα αιολικά ηλεκτροδοτούν ας τα βάλει στο σπίτι του, για "να βάλει τον δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων".

Φυσικά δεν περιμένει κανείς απ' το Υπουργείο Περιβάλλοντος να ενδιαφερθεί για το περιβάλλον και τα εναπομένοντα πουλιά, αφού ο σκοπός για τον οποίο εργάζονται πυρετωδώς είναι η ηλεκτροδότηση της χώρας με φυσικό αέριο και κατά προτίμηση με αμερικάνικο LNG. Θα κοροϊδεύουν συστηματικά τους πολίτες δείχνοντας "ΑΠΕ" στις βουνοκορφές και στην πραγματικότητα το ρεύμα θα φθάνει στα σπίτια απ’ τις μονάδες φυσικού αερίου, με τις οποίες γέμισαν τους πέριξ της Αττικής νομούς. 

Όταν το 2013 ο Βαρουφάκης πήγε τον Τσίπρα να δώσει διάλεξη στο Χιούστον, την παγκόσμια πρωτεύουσα των πετρελαιάδων, μόνο για τους πελεκάνους του Κόλπου δεν ενδιαφέρθηκαν. Αλλά όποιος αναζητήσει σήμερα με τα λήμματα "Τσίπρας διάλεξη Χιούστον" ή "Βαρουφάκης Τσίπρας Χιούστον" ή κάτι παρεμφερές, δεν πρόκειται να βρει τα ζητούμενα αποτελέσματα, λες κι άνοιξε το ίντερνετ και κατάπιε την επίσκεψη. Λαμπρή η "πρώτη φορά δήθεν αριστερά". Κι όσο για τους μαυρόγυπες; Αυτοί μάλλον πρέπει να μάθουν το διαχρονικό άσμα του Μπακαλάκου "Ποιος απ' τους προστάτες θα μας προστατέψει, ποιος" ...


Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον κάτω απ' την αναδημοσιευμένη ανάρτηση εμφανίζεται επί λέξει η φράση "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr". Σε κάθε άλλη περίπτωση η αναδημοσίευση ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ, θεωρείται παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας και θα υπάρχει αστική απαίτηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου