Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Απ’ την Αυστραλία η ώρα της αλήθειας για όλο τον πλανήτη: πλήρης αποτυχία των αιολικών να ηλεκτροδοτήσουν ο,τιδήποτε!


Η Αυστραλία ηλεκτροδοτείται κυρίως από εργοστάσια που καίνε κάρβουνο (λιγνίτη και λιθάνθρακα), καθώς και φυσικό αέριο, εργοστάσια που κατασκευάστηκαν σε παλαιότερες εποχές, όταν μάλλον επικρατούσε περισσότερος σεβασμός στην κοινή λογική. Ένα απ' τα παλιά εργοστάσια είναι το Hazelwood, της πιο πάνω εικόνας, βρίσκεται στην Πολιτεία της Βικτόρια κι έχει οκτώ λιγνιτικές μονάδες των 200MW. Το ηλικίας πλέον 53 ετών εργοστάσιο, κάτι σαν το δικό μας παλιό και πλέον εδώ και δυο χρόνια εκτός λειτουργίας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, έχει συμπληρώσει τον κύκλο ζωής του και πρόκειται να κλείσει στο τέλος Μαρτίου 2017, σε λίγες ημέρες, λόγω παλαιότητας.

Τα αιολικά πρωτοεμφανίστηκαν στην Αυστραλία γύρω στο 2000. 17 χρόνια μετά έχουν εγκατασταθεί 43 αιολικά πάρκα με συνολικά πάνω από 1.750 ανεμογεννήτριες και ισχύ 3.891MW, κυρίως σε δυο Πολιτείες, τη Νότια Αυστραλία (1.576MW) και τη Βικτόρια (1.485MW). Στην πράξη, το μόνο που ουσιαστικά έχουν καταφέρει είναι ν' αποσταθεροποιήσουν πλήρως το δίκτυο της Πολιτείας της Νότιας Αυστραλίας, μιας μικρής Πολιτείας, με το μόλις 6% της κατανάλωσης ηλεκτρισμού της χώρας.


Δείτε λοιπόν στο 1ο διάγραμμα τις κίτρινες κορυφές, είναι τα χρονικά διαστήματα που τα 3.891MW αιολικά έδιναν το Μάρτιο 2017 περισσότερη ενέργεια απ' το παμπάλαιο Hazelwood. Αξιοπιστία αιολικών; Περίπου ανύπαρκτη, δείτε τις τεράστιες ταχύτατες βυθίσεις απόδοσης, που απαιτούν συνεχή υποστήριξη από εργοστάσια φυσικού αερίου ή πετρελαίου ("στρεφόμενες εφεδρείες"). Αλλά η προπαγάνδα θα σας δείξει μόνο τις κίτρινες κορυφές, για να σας πει πως "στις 7:30πμ της 29/3/2017 τα αιολικά έδωσαν 2.800MW", δεν θα σας πει ποτέ πως λόγω της αναξιοπιστίας των αιολικών η Αυστραλία είναι υποχρεωμένη να καίει φυσικό αέριο και πετρέλαιο, εκτοξεύοντας το κόστος για την κοινωνία. 

Προσέξτε ότι πρόκειται για πάνω από 1.750 ανεμογεννήτριες, γεωγραφικά διεσπαρμένες από δυτικά της Αδελαΐδας μέχρι το Σύδνεϋ, μια απόσταση 1200 χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή. Απ' το διάγραμμα είναι εμφανές πως, όταν ...
φυσά, φυσά παντού κι όταν δεν φυσά, δεν φυσά πουθενά. Ο μύθος πως "αν βάλουμε πολλές ανεμογεννήτριες θα έχουμε και ηλεκτροδότηση, επειδή δεν μπορεί, κάθε στιγμή όλο και κάπου θα φυσά", είναι σκέτη προπαγάνδα! 


17 χρόνια μετά την πρώτη εγκατάσταση τα αιολικά αποδεικνύουν περίτρανα πως είναι παντελώς ανίκανα να αντικαταστήσουν το παμπάλαιο πλέον Hazelwood. Αν δεν σας αρκεί το 1ο διάγραμμα, δείτε στο 2ο την κατάσταση που επικρατούσε το Φεβρουάριο 2017, τα 3.891MW αιολικά μόνο σε κάποιες αιχμές παρήγαγαν περισσότερο απ' το παμπάλαιο λιγνιτικό εργοστάσιο, για να μεταπέσουν αμέσως στην πλήρη ανυποληψία, δείτε στο μέσον του διαγράμματος να τείνουν ακόμα και στο ΜΗΔΕΝ!


Κι αν δεν σας αρκούν τα δυο, ορίστε και τρίτο διάγραμμα, για το τι έδιναν τα αιολικά τον Ιανουάριο 2017: ακόμα πιο οξείς οι κορυφές, ακόμα πιο απότομες οι βυθίσεις και η εξαφάνιση των αιολικών απ' την ηλεκτροδότηση της Αυστραλίας, εντελώς βραχύτατα τα χρονικά διαστήματα που τα 3.891MW αιολικά παρήγαγαν περισσότερο απ' το παμπάλαιο Hazelwood. Με τα λεφτά που κόστισαν τα 3.891MW αιολικά, και που κυριολεκτικά "τα πήρε ο άνεμος", η Νότια Αυστραλία θα μπορούσε να είχε κάνει τουλάχιστον 2.500MW υπερσύγχρονα ανθρακικά εργοστάσια, να έχει μειώσει τους ρύπους, να έχει μειώσει τις εκπομπές CO2, να έχει αντικαταστήσει δυο φορές το παμπάλαιο Hazelwood και να έχει αξιόπιστη και φθηνή ηλεκτροδότηση, αντί για τα απανωτά μπλακ άουτ που έχει τώρα. Αλλά, ξέχασα, τότε "δεν θα έσωζε τον πλανήτη", ενώ τώρα, με τις γκαζόλαμπες, τώρα να δείτε "σωτηρία"!

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Αυτή ακριβώς η ταχύτατη εναλλαγή, ή του ύψους ή του βάθους, είναι η αιτία που όλοι λένε -κι ακόμα και οι αιολικοί ομολογούν, καθώς το λέει και η νομοθεσία- ότι τα αιολικά "εγχέουν", δεν "παράγουν", ηλεκτρισμό. Γιατί η παραγωγή συνεπάγεται αξιοπιστία και ποιο ακριβώς σημείο των διαγραμμάτων τριών μηνών, στο τέλος καλοκαιριού/αρχές φθινοπώρου της Αυστραλίας, δείχνει ίχνος αξιοπιστίας; Απολύτως κανένα! Να γιατί ο δικός μας ΑΔΜΗΕ, στη σελίδα 30 της περίφημης "Μελέτης Επάρκειας Ισχύος 2013-2020" θεωρεί πως "Σε όλα τα σηµεία αναφοράς η συμβολή των αιολικών θεωρείται ίση µε 10% της συνολικής ισχύος τους" και μάλιστα το 10% είναι πάρα πολύ: όπως έχει αποδειχθεί πολλές φορές διεθνώς στην πράξη κι όπως φαίνεται και στα τρία σημερινά διαγράμματα, η αξιοπιστία ισχύος των αιολικών τείνει σε πολύ χαμηλά μονοψήφια νούμερα.


Αυτή την πλήρη αναξιοπιστία των αιολικών εκμεταλλεύθηκε κι ο Έλον Μασκ της Τέσλα, αυτός που κατασκευάζει στις ΗΠΑ τις μπαταρίες-όνειρο του κάθε ανόητου, που στον ονειρόκοσμό του νομίζει πως θα μπορεί ο καθένας να ηλεκτροδοτείται με αιολικά ή Φ/Β+μπαταρίες, και προσφέρθηκε πρόσφατα να τοποθετήσει σε 100 εργάσιμες ημέρες συστοιχία μπαταριών δυναμικότητας 100MWh, αλλά, προσέξτε λίγο στην πιο πάνω εικόνα την εξωφρενικά απίστευτη τιμή που ζητά: 250 δολάρια ΗΠΑ ανά κιλοβατώρα! Ρίξτε τώρα μια ματιά στο λογαριασμό της ΔΕΗ ή όποιου άλλου παρόχου που έχετε στο σπίτι σας και θα δείτε πως πληρώνετε την κιλοβατώρα γύρω στα 10-13 λεπτά του ευρώ! Πώς θα σας φαινόταν αν αντί για 10-13 λεπτά θα πληρώνατε 23.800 λεπτά; Τόσο ακριβώς είναι τα 250 δολάρια που ζητά ο Μασκ! Κάπως έτσι το είχε πει και η Μαρία Αντουανέτα, "αφού δεν έχουν ψωμί, ας φάνε παντεσπάνι" και το κεφάλι της κύλησε στη βάση της γκιλοτίνας ...

Και τι θα συνέβαινε στην οικονομία μ' αυτή την τιμή ηλεκτρισμού; Προφανώς αυτό που μας είχε συμβουλεύσει ο αλήστου μνήμης Ταμήλος, θα επιστρέφαμε στα χωριά για να ζήσουμε με τη γκαζόλαμπα, καθώς "ο ηλεκτρισμός δεν είναι κοινωνικό αγαθό". Και προφανώς για τον ίδιο λόγο η ΝΔ του Μητσοτάκη θέλει να ξεπουλήσει όσο-όσο τη ΔΕΗ, προς μεγάλη χαρά του Σόιμπλε και του Τόμσεν. Γι’ αυτό δεν θα σταματήσω να το λέω, κ.Σταθάκη: το όραμα για μια Ελλάδα γεμάτη αιολικά είναι ένα διαρκές έγκλημα κατά του λαού και του τόπου.

7 σχόλια:

 1. Είναι προφανές πως τα 250$/Kwh είναι το κόστος κατασκευής της υποδομής (μπαταρίες) και όχι το κόστος αγοράς της Kwh από τον καταναλωτή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πιθανά έχετε δίκιο, δεν προκύπτει σαφώς. Ωστόσο ήδη η Νότια Αυστραλία έχει το πιο ακριβό ρεύμα στη χώρα, με περίπου διπλασιασμό της τιμής πέρυσι. Κι έπεται νέα αύξηση, για χρηματοδότηση του νέου ενεργειακού προγράμματος, που εξαγγέλθηκε άρον-άρον μετά το φιάσκο.

   Διαγραφή
 2. Καλημέρα, καλά είναι αυτά που γράφεις αλλά κάποια στιγμή δεν θα έχουμε ούτε λιγνιτη ούτε λιθάνθρακα ούτε πετρέλαιο ⛽ για να λειτουργήσουν τα εργοστάσια. Χρειάζεται να βρεθούν άλλοι τρόποι παραγωγής ρεύματος. Τα ατομικά εργοστάσια είναι επικίνδυνα (Ιαπωνία ��) άραγε από κάπου αλλού πρέπει να παραχθεί ενέργεια,είτε αιολική, είτε ηλιακή. Παλιά εργοστάσια μαζί με αιολική και ηλιακή είναι το μέλλον ��. Σήμερα υπάρχουν ειδικοί σταθμοί αποθήκευσης ηλιακής και αιολικης ενέργειας. Ζω στην Γερμανία και εδώ υπάρχουν αμέτρητα σπίτια που έχουν ηλιακή αποθήκευση ενέργειας. Όση ενέργεια περισσεύει δίνεται στους κεντρικούς σταθμούς για την κατανάλωση στην υπόλοιπη κοινωνία. Ευχαριστώ πολύ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Για να είμαι ειλικρινής, με τίποτε δεν θα το πίστευα! Περιμένω εντούτοις τον αντίλογο (αν υπάρχει) , για να πειστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μπερδεύεστε, προφανώς ζείτε στην πλούσια Νότια Γερμανία κι όχι στη ΒΑ. Η Γερμανία εξάγει το 80% της αιολικής της ενέργειας επειδή δεν ξέρει τι να την κάνει, μας το είπε ο Γκάμπριελ τον Ιούνιο. Τα πυρηνικά είναι επικίνδυνα, αλλά μόνο η Γερμανία τα έκλεισε, η Ιαπωνία τα ξανάνοιξε. Η αποθήκευση είναι πανάκριβη για τους πολλούς κι οσοι την έβαλαν, κανείς δεν αποσυνδέθηκε απ' το δίκτυο. Ή μήπως αποσυνδέθηκε; Αν κλείσουμε το κάρβουνο και τα πυρηνικά, το μέλλον αναγκαστικά θα είναι φυσικό αέριο και Φ/Β. Αναγκαστικά όμως, όχι από ελεύθερη επιλογή.
  Δανία και Γερμανία έχουν την μακράν πιο ακριβή τιμή ηλεκτρισμού στην Ευρώπη, πιο ακριβή απ' την Κύπρο, που καίει μόνο πετρέλαιο. Τέτοιες τιμές δεν αντέχονται απ' τους πολλούς και σίγουρα όχι απ' τους Έλληνες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. www.topontiki.gr/.../ekkenonontai-ektaktos-5-pyrinika-ergostasia-sti-germania-thriler.Κανενα πυρινικο εργοστασιο δεν εκλεισε στην γερμανια τα υπολοιπα ειναι παραμυθια οτι οι γερμανοι ειναι οι καλοι και οι ιαπονες οι κακοι...

   Διαγραφή
 5. Η αλήθει είναι ότι είναι μεγάλη βλακεία εν έτη 2017 να καίμε υδρογονάνθρακες ή άνθρακες για να παράγουμε ενέργεια , την ίδια στιγμή που "κολυμπάμε" σε ωκεανούς ενέργειας.
  Απλά δεν τους χρησημοποιουμε γιατί δεν έχουν βρει τρόπους για να μας χρεώνουν.Όταν βρεθούν οι τρόποι τότε θα πάθουμε ΞΑΝΑ πλάκα....

  ΑπάντησηΔιαγραφή