Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Προσοχή, κυκλοφορούν ανάμεσά μας! Απάτη 600 εκατ. ευρώ στο όνομα της "σωτηρίας του πλανήτη"!


Τα δάση απορροφούν CO2 απ' την ατμόσφαιρα, στα πλαίσια του κύκλου του άνθρακα στη φύση. Όσο πιο πολλά δάση έχει μια χώρα, τόσο περισσότερο CO2 απορροφά. Τα δάση ανήκουν στους τομείς που δεν υπάγονται -ακόμα- στο Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών (ETS) της ΕΕ. Στα πλαίσια της ολοένα και αυξανόμενης καταλήστευσης των Ευρωπαίων πολιτών, μέσω της φορολογίας για τη δήθεν "σωτηρία του πλανήτη", η Κομισιόν θέλει να βάλει και τα δάση στο ETS κι ετοίμασε μια ανάλυση ως non paper, για να πιέσει κάποιες χώρες που αντιδρούν στις προωθούμενες αλλαγές του ETS.

Στις 24/3 το Euractiv αποκάλυψε σε σχετικό δημοσίευμα πως έχει στη διάθεσή του την ανάλυση της Κομισιόν, απ' την οποία προκύπτει πως κάποιες χώρες-μέλη εκμεταλλεύθηκαν κενά των ...
κανόνων του ΟΗΕ για τη διαχείριση των δασών και, δηλώνοντας ανακριβή στοιχεία για την υλοτομία, κατάφεραν να τσεπώσουν 600 εκατομμύρια ευρώ σε μορφή δικαιωμάτων εκπομπών CO2. Τα δικαιώματα αυτά αντιστοιχούν σε εκπομπές από 114 εκατομμύρια αυτοκίνητα, δηλαδή περισσότερα απ' όσα έχουν αθροιστικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ, η Γερμανία (44 εκατ.), η Ιταλία (37 εκατ.) και η Γαλλία (32 εκατ.)!

Πώς έγινε η κομπίνα; Πολύ απλά, οι χώρες δήλωναν υπερβολικούς στόχους υλοτομίας στον ΟΗΕ, αλλά όταν στη συνέχεια δήλωναν στην ΕΕ την τελική επίτευξη δήλωναν πολύ λιγότερες ποσότητες κι έπαιρναν πιστωτικές μονάδες δικαιωμάτων εκπομπών. Δεν ξέρω γιατί, αλλά αυτή η κομπίνα μου θυμίζει πολύ τις δηλούμενες μέχρι πριν λίγα χρόνια ως καλλιεργούμενες εκτάσεις από Έλληνες αγρότες, σύμφωνα με τις οποίες μάλλον πρέπει να καλλιεργούσαμε βαμβάκι ακόμα και πάνω στην Πίνδο!

Η ανάλυση αποκάλυψε πως η έκταση της απάτης ήταν 30% μεγαλύτερη απ' τις αρχικές εκτιμήσεις και στη διετία 2013-14, για την οποία είναι διαθέσιμα τα πλέον πρόσφατα στοιχεία σε επίπεδο ΕΕ, κάποιες χώρες εισέπραξαν ούτε λίγο ούτε πολύ 120 εκατομμύρια πιστωτικές μονάδες δικαιωμάτων εκπομπών. Με την τιμή του δικαιώματος στο Χρηματιστήριο να ανεβοκατεβαίνει γύρω απ' τα 5 ευρώ/τόννο, η αξία αυτών των πιστωτικών μονάδων είναι περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Το δημοσίευμα δεν αναφέρει ποιες είναι οι χώρες που καταστρατήγησαν τις διατάξεις για να κερδίσουν εκατομμύρια, κατονομάζει ωστόσο Αυστρία και Φινλανδία ως τις χώρες που δεν επιθυμούν αλλαγή στη διαδικασία δήλωσης των στοιχείων για τα δάση. Οι ίδιες χώρες πιέζουν επίσης για να μην συνυπολογίζονται οι εκπομπές CO2 από καύση βιομάζας, την οποία η ΕΕ θεωρεί ως ΑΠΕ και με τη θεώρηση αυτή το μόνο που θα καταφέρει τελικά θα είναι να μετατρέψει σε καυσόξυλα τα δάση όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και όλων των χωρών απ' όπου εισάγει η ΕΕ βιομάζα για παραγωγή ηλεκτρισμού, σε αντικατάσταση του κάρβουνου. Το είχε πει άλλωστε ο Νορβηγός πριν από τρία χρόνια: "Οι πολιτικοί πρέπει να σταματήσουν να ανακατεύονται με την ενέργεια. Όλα τα προβλήματα, που βλέπουμε στην αγορά, εξηγούνται πάρα πολύ καλά από την αυξανόμενη παρέμβαση των πολιτικών." 

Η αγορά δικαιωμάτων εκπομπών CO2 είναι μια αγορά βασισμένη σε προθέσεις και σε δηλώσεις, όχι σε κάποιο συγκεκριμένο προϊόν. Η θεμελιώδης αυτή αντινομία δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για χειραγώγηση της αγοράς, αλλά και κουτοπόνηρες απάτες, με την ελπίδα πως όταν αποκαλυφθεί η απατεωνιά θα είναι αργά για να επιστραφεί το παραδάκι.

Μπορεί το προχθεσινό δημοσίευμα να μην κατονομάζει τις χώρες, ωστόσο υπάρχει ένα περυσινό δημοσίευμα, με ανάλογο θέμα, που κατονομάζει το Ενωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία (λείπει ο Μάρτης απ' τη Σαρακοστή;), τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Λιθουανία, την Πορτογαλία και τη Σλοβακία ως τις χώρες που υπέβαλαν υψηλούς στόχους υλοτόμησης για τη διετία 2013-14. Για δείτε κάτι τύπους, που κουνάνε το δάχτυλο της ηθικότητας στους υπόλοιπους! ΚΑΙ ψευταράδες ΚΑΙ απατεώνες, στο όνομα της "σωτηρίας του πλανήτη"!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου