Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

Ερευνητές του Harvard αποκαλύπτουν άλλη μια "τρύπα" στις ΜΠΕ των αιολικών.


Ένα απ' τα συνήθη σφάλματα στα οποία υποπίπτουν όσοι προσφεύγουν κατά των Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) αιολικών στο ΣτΕ είναι η παράθεση επιχειρημάτων κατά της σκοπιμότητας εγκατάστασης. Ωστόσο στο ΣτΕ δεν κρίνεται η σκοπιμότητα, καθώς αυτή έχει ήδη αποφασιστεί σε προγενέστερο στάδιο, με την έκδοση της άδειας χωροθέτησης. Αυτό που κρίνεται είναι η ακρίβεια της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και η ανατροπή της δεν είναι πάντοτε ευχερής, καθώς μπορεί οι ΜΠΕ να είναι διάτρητες, αλλά η τεκμηρίωση του διάτρητου απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και συνεργασία πολλών επιστημονικών κλάδων.

Ένα απ' τα σημεία που δεν καλύπτονται από τις ΜΠΕ το αποκαλύπτει έρευνα από προσωπικό του Harvard, που δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες στο περιοδικό Joule με το χαρακτηριστικό τίτλο "Climatic Impacts of Wind Power". Σε συνέχεια προηγούμενης έρευνας, που εξέταζε τις ροές του ατμοσφαιρικού αέρα στις περιοχές των ανεμογεννητριών, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως παρατηρείται τοπική ανύψωση της θερμοκρασίας, η οποία είναι μάλιστα μεγαλύτερη στη διάρκεια της νύχτας. Η νυχτερινή ανύψωση της θερμοκρασίας επιβεβαιώθηκε με παρατηρήσεις σε 28 συστοιχίες (το "πάρκα" δεν αποδίδει την πραγματικότητα) ανεμογεννητριών στην περιοχή του Βόρειου Τέξας. Είναι μάλιστα τόση η ανύψωση της θερμοκρασίας, που σε διάστημα ενός αιώνα υπερβαίνει την ανύψωση από αποφευγόμενες εκπομπές από καύση ορυκτών καυσίμων.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές δημιούργησαν μια κλιματική βάση της περιόδου 2012-2014 και στη συνέχεια ...
προσομοίωσαν την πλήρη κάλυψη των αναγκών ηλεκτρισμού των ΗΠΑ με αιολικά, καλύπτοντας το 1/3 της επιφάνειας των ηπειρωτικών Πολιτειών. Βρήκαν πως η θερμοκρασία των ΗΠΑ θα αυξανόταν κατά μέσο όρο κατά 0,24οC, με τη μεγαλύτερη ανύψωση να γίνεται τη νύχτα και να φθάνει τοπικά μέχρι 1,5οC. Η θέρμανση προκαλείται απ' το ό,τι οι ανεμογεννήτριες αναδεύουν τον ατμοσφαιρικό αέρα κοντά στο έδαφος. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις ή να ρυθμίσετε κατάλληλα την προτεραιότητα προβολής στο Facebook, διαφορετικά δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. 

Η κλιματική επίπτωση απ' τις ανεμογεννήτριες είναι άμεση. Όπως πολύ χαρακτηριστικά είπε ένας απ' τους συγγραφείς, και το βλέπετε στην πάνω εικόνα, "αν η προοπτική σας είναι τα επόμενα 10 χρόνια, η αιολική ενέργεια έχει - σε ορισμένες απόψεις - περισσότερες επιπτώσεις στο κλίμα από ότι ο άνθρακας ή το φυσικό αέριο. Εάν η προοπτική σας είναι τα επόμενα χίλια χρόνια, τότε η αιολική ενέργεια έχει πολύ λιγότερες κλιματικές επιπτώσεις από ό,τι ο άνθρακας ή το φυσικό αέριο." Αυτό πάντως για τα επόμενα χίλια χρόνια θυμίζει το κοινώς λεγόμενο "Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι".

Στην ουσία λοιπόν αυτό που κατέδειξε η συγκεκριμένη έρευνα είναι πως όλες οι ΜΠΕ των αιολικών έχουν άλλη μια "τρύπα", μετά απ' αυτή που είχαμε δει το Μάη 2017. Δεν νομίζω πως υπάρχει έστω και μια ΜΠΕ που να σχολιάζει το θέμα της τοπικής ανύψωσης της θερμοκρασίας, ιδίως τις νυκτερινές ώρες, που η φύση ζωντανεύει. Η νυκτερινή αύξηση της θερμοκρασίας με τη σειρά της επηρεάζει την υγρασία που θα δει η περιοχή, η υγρασία με τη σειρά της επηρεάζει τη βλάστηση και ανάλογα με την περιοχή την κατείσδυση νερού στο υπέδαφος, κλπ. Φυσικά τέτοια θέματα τα εξετάζουν σοβαρές ΜΠΕ κι οι σοβαρές ΜΠΕ απαιτούν σοβαρά κράτη. Ε, στο τελευταίο κολλάμε λίγο!



Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον κάτω απ' την αναδημοσιευμένη ανάρτηση εμφανίζεται επί λέξει η φράση "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr". Σε κάθε άλλη περίπτωση η αναδημοσίευση ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ, θεωρείται παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας και θα υπάρχει αστική απαίτηση.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου