Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

Κάποιοι μας κοροϊδεύουν: βαθύ Ηλιακό Ελάχιστο και ψύξη στην ατμόσφαιρα, αλλά "υπερθέρμανση" στον πλανήτη!


Σήμερα έχουμε 4 Οκτωβρίου, οπότε συμπτωματικά η σημερινή ανάρτηση είναι επετειακή: στις 4 Οκτωβρίου 1957 ξεκίνησε επίσημα η εποχή του Διαστήματος, η Space Age, όταν η Σοβιετική Ένωση πρωτοπόρα εκτόξευσε το δορυφόρο Σπούτνικ. Σχεδόν αμέσως ακολούθησε ο Σπούτνικ 2 με τη Λάικα και στη συνέχεια πάμπολλοι δορυφόροι, τόσοι που πλέον στη γήινη ατμόσφαιρα περιφέρονται και διαστημικά σκουπίδια.

Η θερμόσφαιρα (thermosphere) είναι το τέταρτο στρώμα της ατμόσφαιρας, αρχίζει σε ύψος 80 - 90 χιλιόμετρα απ' την επιφάνεια της γης και φθάνει σε μέγιστο ύψος 800 χιλιόμετρα. Η θερμοκρασία στο στρώμα αυτό αρχίζει από τους -92°C, αυξάνει αλματωδώς μέχρι τα 400 - 500 χλμ. και φθάνει μέχρι και τους 2.000°C στα 400 χλμ. ή κάποιες φορές ακόμα και τους 2.500°C. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ονομάστηκε "θερμόσφαιρα".

Όταν η θερμόσφαιρα ψύχεται, συρρικνώνεται, κυριολεκτικά μειώνοντας την ακτίνα της γήινης ατμόσφαιρας. Αυτή η συρρίκνωση μειώνει την αεροδυναμική αντίσταση στους δορυφόρους σε τροχιά low-earth (χαμηλή - γης), επεκτείνοντας τη διάρκεια ζωής τους, ωστόσο καθυστερεί επίσης τη φυσική αποσύνθεση των διαστημικών σκουπιδιών. Και τώρα οι δορυφόροι της ΝΑΣΑ καταγράφουν δεδομένα που δείχνουν πως αν η τωρινή τάση συνεχιστεί, σε μερικούς μήνες θα έχουμε ρεκόρ κρύου στη θερμόσφαιρα, για την εποχή του διαστήματος! Φυσικά, πάντα λόγω της δήθεν "ανθρωπογενούς", δήθεν "υπερθέρμανσης" του πλανήτη.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με άρθρο, που αναρτήθηκε στο τέλος Σεπτέμβρη στο spaceweather.com, "The sun is ...
entering a deep Solar Minimum, and Earth's upper atmosphere is responding. Data from NASA's TIMED satellite show that the thermosphere (the uppermost layer of air around our planet) is cooling and shrinking, literally decreasing the radius of the atmosphere. If current trends continue, the thermosphere could set a Space Age record for cold in the months ahead. - Ο ήλιος εισέρχεται σ' ένα βαθύ Ηλιακό Ελάχιστο και η ανώτερη ατμόσφαιρα της γης αποκρίνεται. Δεδομένα από το δορυφόρο TIMED της NASA δείχνουν ότι η θερμόσφαιρα (το ανώτατο στρώμα αέρα γύρω από τον πλανήτη μας) ψύχεται και συρρικνώνεται, κυριολεκτικά μειώνοντας την ακτίνα της ατμόσφαιρας. Αν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις, η θερμόσφαιρα θα μπορούσε να θέσει ένα ρεκόρ της Εποχής του Διαστήματος για το κρύο τους επόμενους μήνες".

Οι μετρήσεις προέρχονται από το σύστημα SABER στο δορυφόρο TIMED της NASA. Το SABER παρακολουθεί τις εκπομπές υπερύθρων από διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και οξείδιο του αζώτου (NO), δύο ουσίες που διαδραματίζουν βασικό ρόλο στο ενεργειακό ισοζύγιο αέρα 100 με 300 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη μας. Μέσω της μέτρησης της υπέρυθρης λάμψης αυτών των μορίων, το SABER μπορεί να αξιολογήσει τη θερμική κατάσταση του αερίου στη θερμόσφαιρα. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις ή να ρυθμίσετε κατάλληλα την προτεραιότητα προβολής στο Facebook, διαφορετικά δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. 

O Thermosphere Climate Index - Δείκτης Kλίματος Θερμόσφαιρας (TCI), είναι ένας αριθμός που εκφράζεται σε Watt και αναφέρει πόση θερμότητα απορρίπτουν τα μόρια NO  στο διάστημα. Παρόλο που το SABER βρίσκεται σε τροχιά εδώ και 17 χρόνια, με αναγωγές άλλων μετρήσεων στη NASA προσδιόρισαν πρόσφατα το δείκτη TCI έως τη δεκαετία του 1940 και προέκυψε το πιο πάνω διάγραμμα. Κι ενώ τις δεκαετίες 1970-80-90 ο δείκτης είχε αυξητική τάση, απ' τη δεκαετία του 1990 η τάση έχει αναστραφεί κι η θερμόσφαιρα ψύχεται. Πώς τώρα γίνεται να ψύχεται η θερμόσφαιρα κι ο πλανήτης να "υπερθερμαίνεται", αυτό μάλλον εκφεύγει της φυσικής κι ανάγεται στη σφαίρα της μεταφυσικής ή μάλλον της πολιτικής. Μήπως να μας το εξηγούσαν ο Τσίπρας κι ο Μητσοτάκης, που και οι δυο ομνύουν στην "κλιματική αλλαγή"; 

Κάποιοι μας κοροϊδεύουν ασύστολα και το μόνο που μένει είναι να μας πουν πως στα όρια της θερμόσφαιρας με τη μεσόσφαιρα έχουμε αδιαβατική μεταβολή. Λέτε να το τολμήσουν κι αυτό;


Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον κάτω απ' την αναδημοσιευμένη ανάρτηση εμφανίζεται επί λέξει η φράση "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr". Σε κάθε άλλη περίπτωση η αναδημοσίευση ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ, θεωρείται παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας και θα υπάρχει αστική απαίτηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου