Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

Τι επανεμφανίστηκε το Σεπτέμβρη 2018 στην Πορτογαλία, μετά από 3 αιώνες Ιερά Εξέταση και 48 χρόνια δικτατορία;


Τα Πανεπιστήμια υποτίθεται πως πρώτα απ' όλα είναι χώροι ελεύθερης σκέψης και ανταλλαγής ιδεών. Η επιστήμη ποτέ δεν προόδευσε με το "πίστευε και μη ερεύνα", προόδευσε μέσα απ' την αμφισβήτηση και την πρωτοπόρα σκέψη. Γι' αυτό και στην επιστήμη δεν υπάρχει "πλειοψηφούσα" άποψη, ένας μόνο αρκεί για να έχει δίκιο και ν' αποδείξει πως αυτό που πιστεύουν όλοι οι υπόλοιποι ως "μοναδική αλήθεια" ήταν λάθος. 

Επιπρόσθετα στα πιο πάνω, το 18ο αιώνα και στην περίοδο του Διαφωτισμού ο Βολταίρος είχε πει "Δε συμφωνώ ούτε με μια λέξη από όσα λες, αλλά θα υπερασπίζω και με το τίμημα της ζωής μου ακόμη, το δικαίωμά σου ελεύθερα να λες όσα πρεσβεύεις."

Ωστόσο στη σημερινή εποχή τα πιο πάνω ακούγονται πολύ ωραία για να είναι αληθινά, αντί για Διαφωτισμό έχουμε μάλλον σκοταδισμό κι η κλιματική απάτη είναι άλλο ένα παράδειγμα: στις 7-8 Σεπτεμβρίου έγινε στο Πανεπιστήμιο του Πόρτο της Πορτογαλίας διεθνές συνέδριο με θέμα "Basic science of a changing climate: how processes in the sun, atmosphere and ocean affect weather and climate", όπου συγκεντρώθηκαν ειδικοί επιστήμονες που δεν δέχονται τα συμπεράσματα του IPCC του ΟΗΕ και τεκμηριώνουν δημοσίως την άποψή τους. Ε, επειδή η άποψη αυτή είναι αντίθετη απ' την πολιτικά επιβαλλόμενη, εκεί έκανε την επανεμφάνισή του το φάντασμα της Ιεράς Εξέτασης.

Η Ιερά Εξέταση εγκαθιδρύθηκε στην Πορτογαλία το 1536 και καταργήθηκε το 1821. Τα δικαστήρια της Λισσαβόνας, της Κοΐμπρα και της Εβόρα οδήγησαν στην πυρά τουλάχιστον 1175 άτομα. Τρεις αιώνες σκοταδισμού άφησαν βαθιά σημάδια στη χώρα και πάνω που η χώρα θα ...
έπαιρνε τα πάνω της, ήρθε το 1926 η δικτατορία του Σαλαζάρ ν' αφήσει τα δικά της σημάδια. 48 χρόνια στέναζε η Πορτογαλία κάτω απ' τη μπότα του Σαλαζάρ, μέχρι που το 1974 η Επανάσταση των Γαρυφάλλων απελευθέρωσε τη χώρα. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις ή να ρυθμίσετε κατάλληλα την προτεραιότητα προβολής στο Facebook, διαφορετικά δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. 

Φαίνεται ωστόσο πως το πνεύμα δεν απελευθερώθηκε ποτέ πραγματικά και 60 Πορτογάλοι από διάφορα Πανεπιστήμια της χώρας και του εξωτερικού, ιδίως απ' τη Λισσαβόνα και την Κοΐμπρα, έστειλαν ανοικτή επιστολή στον Πρύτανη του Πανεπιστήμιου του Πόρτο, με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ του ζήτησαν να μην γίνει το συνέδριο! Εντελώς χαρακτηριστική η κατακλείδα της επιστολής (μεταφρασμένη στα Αγγλικά) "Being a public university and one of the largest producers of Science in Portugal, the University of Porto is required to scrutinize the events it hosts. This institution, for the responsibility to disseminate informed knowledge, should not lend the name and give credibility to the denial of Science and Knowledge, but rather to promote knowledge on climate change, following good international scientific practice." (την επιστολή μπορείτε να δείτε στο κάτω μέρος της σελίδας εδώ). 

Προς τιμήν του ο Πρύτανης τους "έγραψε" κανονικά και το συνέδριο είχε επιτυχία, αλλά δεν θ' αποτελέσει έκπληξη αν ξαφνικά αρχίζει ν' αντιμετωπίζει προβλήματα στην πανεπιστημιακή του καριέρα, καθώς η κλιματική απάτη πηγαίνει τα τελευταία χρόνια αλαμπρατσέτα μ' ένα ιδιότυπο νέο Μακαρθισμό. Και οι 60 θα μείνουν στιγματισμένοι με την αιώνια ντροπή, για την απίστευτη προσβολή της ίδιας της ιδέας της ακαδημαϊκής ελευθερίας.

Ο αγώνας ενάντια στον ολοκληρωτισμό και στην κατάπνιξη της ελευθερίας της σκέψης δεν τελειώνει ποτέ, ιδίως στις δυτικές "δημοκρατίες". Ακόμα και σ' εκείνες που αυτάρεσκα λένε στον καθρέφτη τους πως απέκτησαν "πρώτη φορά αριστερή" κυβέρνηση ...


Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον κάτω απ' την αναδημοσιευμένη ανάρτηση εμφανίζεται επί λέξει η φράση "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr". Σε κάθε άλλη περίπτωση η αναδημοσίευση ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ, θεωρείται παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας και θα υπάρχει αστική απαίτηση.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου