Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

Έπαθαν, έμαθαν και λένε: "Επικίνδυνη - Αναποτελεσματική - Δαπανηρή". Στο δικό μας ΥΠΕΝ ακούει κανείς;


Η Energiewende, η Γερμανική ενεργειακή μετάβαση από πυρηνικά σε δήθεν "πράσινη" ενέργεια, συγκεντρώνει ακόμα λαϊκή απήχηση, τουλάχιστον σύμφωνα με κάποιες δημοσκοπήσεις. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, όπως όλοι ξέρουμε, οι απαντήσεις στις δημοσκοπήσεις εξαρτώνται απ' το πώς είναι διατυπωμένο κάθε φορά το ερώτημα, ώστε να εκμαιεύει και την επιθυμητή κάθε φορά απάντηση.

Αντίθετα με τις δημοσκοπήσεις, τα επώνυμα άρθρα σε καθημερινές εφημερίδες κάθε τόσο σφυροκοπούν πλέον αλύπητα την Energiewende. Τελευταίο είναι ένα με τίτλο "Der Selbstbetrug bei der Energiewende - Η αυτοεξαπάτηση με την Energiewende", που δημοσιεύτηκε στο οικονομικό τμήμα της καθημερινής Rheinische Post Online του Ντύσσελντορφ. 

"Το σύνθημα στην ιστοσελίδα του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας ακούγεται σαν μια υπόσχεση βεβαιότητας: «Η ενεργειακή μας μετάβαση: ασφαλής, καθαρή, οικονομικά προσιτή». Φυσικά, η πραγματικότητα είναι δυστυχώς πολύ διαφορετική: με τεράστια προσπάθεια πρέπει τα δίκτυα να διατηρούνται σταθερά απ' τα κύματα απρόβλεπτης πράσινης ενέργειας που εισέρχονται επανειλημμένα στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Οι απαραίτητες παρεμβάσεις έκτακτης ανάγκης από τους φορείς εκμετάλλευσης δικτύων κόστισαν στους πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας 1,4 δισ. ευρώ πέρυσι. Τα γερμανικά νοικοκυριά πρέπει να πληρώσουν σχεδόν 47% και οι βιομηχανικές επιχειρήσεις μόλις κάτω από 15% περισσότερο για την ηλεκτρική τους ενέργεια από ό,τι οι καταναλωτές σε γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έχουν παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για τέσσερα χρόνια. Η γερμανική μετάβαση στην ενέργεια είναι στην πραγματικότητα επικίνδυνη, αναποτελεσματική και δαπανηρή. 

Οι γερμανικές εκπομπές CO2 θα πρέπει να μειωθούν μέχρι το 2020 κατά ένα φιλόδοξο 40%, σε σύγκριση με το 1990. Ωστόσο, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσίευσε το Ινστιτούτο Γερμανικών Επιχειρήσεων το καλοκαίρι, μέχρι το 2017 πραγματοποιήθηκαν μόνο το 28% των περικοπών. Και ακόμη και οι εξαιρετικά δημοφιλείς αριθμοί ρεκόρ στην παραγωγή πράσινου ηλεκτρισμού δεν αλλάζουν αυτό το εύρημα. Παρόλο που οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσωπεύουν το 36% της ακαθάριστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας το 2017, είναι μόνο το 13% του συνολικού γερμανικού ενεργειακού μίγματος. Εάν τα πράγματα πάνε καλά, θα ...
είναι περίπου 16% έως το 2020 κι αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία εξακολουθεί να είναι δύο ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το στόχο της ΕΕ.

Η ιδέα ότι η παραγωγή εναλλακτικής ενέργειας είναι ουσιαστικά ελεύθερη και θα μπορούσε να καλύψει στο άμεσο μέλλον τις ανάγκες μας είναι μια αφελής ψευδαίσθηση. Κάθε χρόνο, καταναλώνουμε ενέργεια στη Γερμανία που ισοδυναμεί με ένα βουνό περίπου 500 εκατομμυρίων τόνων λιθάνθρακα. Η πολιτικά επιθυμητή σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας εντείνει την εξάρτησή μας από τον άνθρακα για τα επόμενα χρόνια. Το μερίδιό του εξακολουθεί να είναι 42%." 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις ή να ρυθμίσετε κατάλληλα την προτεραιότητα προβολής στο Facebook, διαφορετικά δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. 


Τα πιο πάνω είναι μόνο ένα μέρος απ’ το άρθρο. Όταν λοιπόν αυτά τα λένε οι Γερμανοί και αυτές ακριβώς τις μέρες πάνω από 3500 αστυνομικοί καθαρίζουν το δάσος του Hambach απ' τους ενοχλητικούς διαδηλωτές, προκειμένου να μην αποτελούν πλέον εμπόδιο στην επέκταση του μεγαλύτερου λιγνιτωρυχείου στον πλανήτη, στην Ελλάδα οι πολιτικοί σαρώνουν και τσιμεντάρουν τις βουνοκορφές, προωθώντας αναξιόπιστες ανεμογεννήτριες. Και στο τέλος, τα βράδια του 2020 είτε θα ψάχνουμε ρεύμα στα Βαλκάνια είτε θα πάμε να κάνουμε παρέα στον αλήστου μνήμης Ταμήλο, με τις αγαπημένες του γκαζόλαμπες.

Αυτά φυσικά τα έχει πει απ' το 2013 ο ΑΔΜΗΕ, αλλά στο ΥΠΕΝ δεν ακούει κανείς, τόσο επί ΣαμαροΒενιζέλων όσο και επί "πρώτης φορά -δήθεν- αριστεράς". Κι όσο θα επιμένει να μην ακούει, τόσο περισσότερο θα γίνεται μέρος του προβλήματος της διασφάλισης επάρκειας ηλεκτρισμού σε φθηνές τιμές για τους πολίτες και την οικονομία, για τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της χώρας.


Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον κάτω απ' την αναδημοσιευμένη ανάρτηση εμφανίζεται επί λέξει η φράση "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr". Σε κάθε άλλη περίπτωση η αναδημοσίευση ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ, θεωρείται παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας και θα υπάρχει αστική απαίτηση.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου