Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018: κάποιος "έριξε Χ" στο "κλεινόν άστυ" και μάλλον ξέρουμε ποιος;


Όπως βλέπετε στην πιο πάνω εικόνα, ένα τεράστιο Χ εμφανίστηκε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στον ουρανό της Αθήνας. Ο συγκεκριμένος δρόμος είναι η Λένορμαν, αλλά την ίδια εικόνα μπορούσε να δει κανείς απ' οπουδήποτε: κάποιος "έριξε Χ" στο "κλεινόν άστυ". "Ρίχνω Χ" στην αργκό σημαίνει "ρίχνω άκυρο" σε κάποιον, τον απορρίπτω κι ίσως το συγκεκριμένο Χ το έριξε κάποιος που δεν εκτιμά ιδιαίτερα τις προσπάθειες του Τσίπρα να μας πείσει πως μας έβγαλε απ' τα μνημόνια. 

Είναι φυσικά προφανές πως το Χ έγινε από αεροσκάφη που βρέθηκαν να διασταυρώνουν τις πορείες τους πάνω απ' το πολεοδομικό συγκρότημα, σχεδόν σημαδεύοντας την Ακρόπολη και μάλλον δεν ήταν τα ελικόπτερα που ενημερώνουν για την κυκλοφορία. Ποιος ήταν λοιπόν αυτός που "έριξε Χ" στο "κλεινόν άστυ";

Ήταν αρχές του 2017 όταν παρουσίασα την ανάρτηση Για να έχετε πάντα τους πιο "καλούς" γεωμηχανικούς ψεκασμούς, να ζητάτε πρώτα τη γνώμη του Χάρβαρντ. Η ανάρτηση ...
παρουσίαζε το άρθρο ερευνητών του Χάρβαρντ με τίτλο "Stratospheric solar geoengineering without ozone loss", που δημοσιεύτηκε στο PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America).


Οι ερευνητές του Χάρβαρντ, για τη "σωτηρία του πλανήτη" απ' την "ανθρωπογενή υπερθέρμανση" προτείνουν ψεκασμούς στη στρατόσφαιρα, μια δράση γεωμηχανικής για περιορισμό της ηλιακής ακτινοβολίας που φθάνει στη γη. Όχι όμως οποιουσδήποτε ψεκασμούς, σαν αυτούς τους "κακούς" με τις θειούχες ενώσεις, που καταλήγουν να παράγουν θειικό οξύ και να καταστρέφουν το όζον: "In solar geoengineering research, introducing sulfuric acid into the atmosphere has been the only idea that had any serious traction until now". Αλλά "καλούς" ψεκασμούς, με τριμμένο ασβεστίτη, που έχει βασικό χημικό χαρακτήρα και δεν δημιουργεί οξέα, που καταστρέφουν το όζον. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις ή να ρυθμίσετε κατάλληλα την προτεραιότητα προβολής στο Facebook, διαφορετικά δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. 

Η περίληψη του άρθρου ξεκινά (η επισήμανση με έντονα δική μου) "Injecting sulfate aerosol into the stratosphere, the most frequently analyzed proposal for solar geoengineering, may reduce some climate risks, but it would also entail new risks, including ozone loss and heating of the lower tropical stratosphere, which, in turn, would increase water vapor concentration causing additional ozone loss and surface warming". Δηλαδή οι ψεκασμοί ζεσταίνουν την κατώτερη τροπική στρατόσφαιρα και την επιφάνεια της γης. Σας θυμίζει μήπως τίποτα σχετικά μ' όλη αυτή την αγωνιώδη προσπάθεια να μας πείσουν ότι "ο πλανήτης υπερθερμαίνεται";

Παρ' όλη την "υπερθέρμανση" πάντως, το φθινόπωρο είναι εδώ και το κρύο έρχεται πιστό όπως πάντα στο ραντεβού του, τις τελευταίες μέρες του Σεπτέμβρη, να μας θυμίσει πως σύντομα θ' ανάψουν και τα τζάκια. Σε 3 μάλιστα εβδομάδες ξεκινά και η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης και τα μέχρι στιγμής ευχάριστα μαντάτα είναι πως η τιμή του αργού (brent, συμβόλαιο επόμενου μήνα) καθυστέρησε να κινηθεί προς τα 100 δολάρια/βαρέλι, το καλοκαίρι συγκρατήθηκε τεχνητά κάτω απ' τα 80 δολάρια. Μόλις έκανε πως πάει να περάσει τα 80 "άγνωστες δυνάμεις" έδιναν μια στην τιμή και την πήγαιναν κάτω απ' τα 79. Αυτό ξεκίνησε να συμβαίνει απ' τη συνάντηση Τραμπ-Πούτιν τον Ιούλιο στο Ελσίνκι και δυστυχώς δεν ελπίζουμε πλέον να κρατήσει, την ώρα που "ανεβαίνει" αυτή η ανάρτηση το πετρέλαιο είναι ήδη πάνω απ' τα 80, έχει ήδη κάνει υψηλό ημέρας στα 80,74δολάρια/βαρέλι. 


Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον κάτω απ' την αναδημοσιευμένη ανάρτηση εμφανίζεται επί λέξει η φράση "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr". Σε κάθε άλλη περίπτωση η αναδημοσίευση ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ, θεωρείται παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας και θα υπάρχει αστική απαίτηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου