Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Σάββατο 2 Μαΐου 2020

Αυστραλία: πόσα MW αιολικών μπορούν να αντικαταστήσουν 1600MW ανθρακικής ηλεκτροπαραγωγής;


Προσοχή, το FB έχει μειώσει τη διάδοση της σελίδας Greeklignite και δεν θα σας εμφανίσει σχετική ειδοποίηση. Επισκεφθείτε το ιστολόγιο!
Attention, FB is limiting Greeklignite page reach. Visit the blog!

Το Σεπτέμβριο 1964 η τοπική κυβέρνηση της Νότιας Νέας Ουαλίας στην Αυστραλία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο απ' τον τοπικό λιθάνθρακα της κοιλάδας Hunter, στις όχθες της λίμνης Liddell. Η πρώτη μονάδα μπήκε σε λειτουργία το 1971, άλλες δυο το 1972 και μια τέταρτη το 1973. Εκείνη την εποχή ο σταθμός Liddell, με 4x500MW, ήταν ο μεγαλύτερος της Αυστραλίας.


Τα χρόνια πέρασαν και τον Απρίλιο 2015 η τωρινή ιδιοκτήτρια, AGL Energy, ανακοίνωσε πως σκοπεύει να κλείσει το σταθμό στο τέλος του 2022, λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας: 50 χρόνια είναι αρκετά για ένα παλιό σταθμό. Το 2017 επαναβεβαίωσε την πρόθεσή της, ειδοποιώντας την αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή. Ωστόσο ο λειτουργός της αγοράς ηλεκτρισμού (ΑΕΜΟ) διαπίστωσε έλλειμμα ισχύος 1000MW στο φορτίο βάσης και τελικά τον Αύγουστο 2019 η AGL ανακοίνωσε πως θα κλείσει τον Απρίλιο 2022 την 1η μονάδα και θα κρατήσει τις υπόλοιπες μέχρι τον Απρίλιο 2023, προκειμένου να περάσουν οι καλοκαιρινοί μήνες με τη μεγάλη ζήτηση ηλεκτρισμού. Δείτε στα πιο πάνω διαγράμματα τη σημασία του λιθάνθρακα για την ηλεκτροπαραγωγή της πιο πολυάνθρωπης Πολιτείας της Αυστραλίας, της Νότιας Νέας Ουαλίας (New South Wales, NSW) ενδεικτικά το βράδυ της 18/3 και το πρωί της 7/4/2020.

Οπότε το ερώτημα είναι τι θα αντικαταστήσει το σταθμό; Αφού η Αυστραλία βάζει συνεχώς αιολικά και φωτοβολταϊκά, πόσα MW αιολικών και φωτοβολταϊκών μπορούν να αντικαταστήσουν 1600MW ανθρακικής ηλεκτροπαραγωγής; 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ. 

Η απάντηση είναι εύκολη, ...
ΔΕΝ μπορούν! Η ανθρακική ηλεκτροπαραγωγή δίνει αξιόπιστο ρεύμα καλύπτοντας φορτίο βάσης 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες τη βδομάδα, 365 ημέρες το χρόνο. Καταρχήν τα φωτοβολταϊκά μπορεί να είναι πιο αξιόπιστα απ' τα αιολικά, αλλά το βράδυ είναι ΜΗΔΕΝ. Η Αυστραλία έχει βάλει κάποιες μπαταρίες, τις πολυδιαφημισμένες ως "μεγαλύτερες στον πλανήτη", αλλά αν μιλούμε με όρους ηλεκτροδότησης οι μπαταρίες είναι ανέκδοτο! Εντελώς ανύπαρκτες στα πιο πάνω ενδεικτικά διαγράμματα! Οπότε μένουν τα αιολικά και το ερώτημα επανέρχεται: πόσα MW αιολικών μπορούν να αντικαταστήσουν 1600MW ανθρακικής ηλεκτροπαραγωγής;

Η απάντηση είναι και πάλι εύκολη, ΔΕΝ μπορούν! Η Αυστραλία έχει ήδη περίπου 7GW αιολικών εγκατεστημένα και δρομολογημένα άλλα 7GW, συνολικά λοιπόν 14GW θα έλεγαν οι αιολικοί και οι ανεύθυνοι πολιτικάντηδες πως είναι υπεραρκετά για ν' αντικαταστήσουν το γερασμένο Liddell. Δεν λένε κάθε φορά πως τα αιολικά παράγουν ενέργεια ικανή να ηλεκτροδοτήσει χιλιάδες σπίτια; Αλλά καμιά σημασία δεν έχει η ποσότητα της παραγόμενης ενέργειας, σημασία έχει το πώς η ενέργεια αυτή μπορεί -ή δεν μπορεί- να αξιοποιείται απ' το δίκτυο ηλεκτροδότησης σε πραγματικό χρόνο, διασφαλίζοντας τη συχνότητα λειτουργίας του δικτύου στα 50±0,2Hz. Αυτό οι υπέρμαχοι των αιολικών το κάνουν μονίμως γαργάρα! Καθώς εδώ έρχεται η αναξιοπιστία ισχύος των αιολικών: η ελάχιστη εγγυημένη ισχύς των αιολικών είναι περί το 1% ή ακόμα και κάτω του 1%, όπως μας έχει πει η Handelsblatt για τη Γερμανία, όπως έχουμε δει για τη Δανία κι όπως ακριβώς συμβαίνει και στην Αυστραλία, ο άνεμος παντού συμπεριφέρεται με τον ίδιο αναξιόπιστο τρόπο!


Ήδη το 2012 μια αναλυτική μελέτη εξέτασης της 5λεπτης συμπεριφοράς 21 αιολικών έργων στο δίκτυο της Ανατολικής Αυστραλίας προειδοποιούσε για σοβαρή απειλή αξιοπιστίας και ασφάλειας. Μια 2η ανάλυση, το 2015, όταν η συνολική εγκατεστημένη ισχύς αιολικών είχε φθάσει τα 3753MW, βρήκε το κάτω όριο αξιοπιστίας των αιολικών στο 2,7% και 29 ημέρες η αξιοπιστία ήταν κάτω του 10%. Κι όπως μπορείτε να δείτε στο πιο πάνω διάγραμμα, στις 19:05 της Κυριακής 19 Απριλίου 2020, στο Πάσχα των Ορθοδόξων, η αξιοπιστία έπεσε στο 1,3%! Ακριβώς όπως σε Γερμανία, Δανία, αλλά και στην Ελλάδα!

Αν τώρα βάλουν πολλά αιολικά, π.χ. 10 φορές περισσότερα-140GW, προκειμένου να καλύψουν την αναξιοπιστία ισχύος, όταν θα φυσά πολύ θα πρέπει να σταματούν τις περισσότερες ανεμογεννήτριες, διαφορετικά η υπερπροσφορά ενέργειας θα διαταράξει ανεπανόρθωτα την ευστάθεια του δικτύου και θα οδηγήσει σε μπλακ άουτ. Πολύ απλά, η μορφή της καμπύλης απόδοσης των αιολικών παντού και πάντα έχει την εντελώς ακανόνιστη κι εντελώς τυχαία μορφή του διαγράμματος για τον Απρίλιο και δεν μπορεί να παρακολουθήσει τη μεταβολή της καμπύλης ζήτησης φορτίου απ' τους καταναλωτές.

Δεν είναι βέβαια σύμπτωση πως η αποτυχία των αιολικών να υποκαταστήσουν με ασφάλεια ένα παλιό λιγνιτικό εργοστάσιο καταγράφηκε και πάλι στην Αυστραλία: η πιο δημοφιλής ανάρτηση σ' αυτό το ιστολόγιο αφορά την απόσυρση του ηλικίας 53 ετών Hazelwood, της Πολιτείας της Βικτόρια. Κι όσο αποσύρονται τα παλιά ανθρακικά εργοστάσια είτε θα αντικαθίστανται από αξιόπιστες μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου είτε η ΝΑ Αυστραλία θα βρίσκεται όλο και πιο κοντά στο γενικό μπλακ άουτ.

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου