Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

Fake News - Παραπληροφόρηση: ακόμα και τώρα τρέμουν το λιγνίτη, τον βλέπουν ακόμα και στον ύπνο τους!

Η σελίδα Greeklignite εντός του 2021 σκοπεύει ν' αποχωρήσει απ' τη λογοκρισία του Facebook, ήδη βρίσκεται στο MeWe. (Στη δεξιά στήλη θα βρείτε το σύνδεσμο).

Greeklignite plans to leave censoring Facebook, now is on MeWe. (Link at the right column).

Μ' ένα "περισπούδαστο" "άρθρο" "ενεργειακός" ιστότοπος μας "ενημέρωσε" το τελευταίο διάστημα για τη "Σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων της Πορτογαλίας". Για να προσδώσει σοβαροφάνεια στο "άρθρο", φρόντισε να το στολίσει με φωτογραφία της υπό ανέγερση Ελληνικής λιγνιτικής μονάδας, της Πτολεμαΐδα 5. Για να μη μείνει με την απορία ο αναγνώστης, η 1η παράγραφος είναι απολύτως ξεκάθαρη: "Ένα μόνο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με λιγνίτη, το Pego βρίσκεται αυτή τη στιγμή εντός λειτουργίας στην Πορτογαλία, καθώς τα μεσάνυχτα της 14ης Ιανουαρίου «έσβησε» το λιγνιτικό εργοστάσιο Sines."

Κι ακόμα χειρότερα για την αξιοπιστία του "άρθρου", ακολουθεί το βαθυστόχαστο "Όταν αυτό συμβεί, η Πορτογαλία θα γίνει η τέταρτη χώρα στην Ευρώπη που θα εξαλείψει πλήρως τον άνθρακα από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ακολουθώντας τα βήματα του Βελγίου (2016), της Αυστρίας και της Σουηδίας (2020)".

Η αλήθεια βεβαίως είναι εντελώς διαφορετική, το άρθρο είναι σκέτη παραπληροφόρηση! Η Πορτογαλία ΔΕΝ έχει λιγνιτικά εργοστάσια, αλλά λιθανθρακικά, λειτουργούν με λιθάνθρακα που εισάγεται από Κολομβία και ΗΠΑ. Να υποθέσουμε πως γράφουν για ενεργειακά χωρίς να ξέρουν τη διαφορά ανάμεσα σε λιγνίτη και λιθάνθρακα; Ούτε και ανάμεσα σε εγχώριες και εισαγόμενες πρώτες ύλες; Ή απλά όπου δουν στα αγγλικά "coal" το μεταφράζουν στα Ελληνικά "λιγνίτη", επειδή έτσι βολεύει στην παραπληροφόρηση που κάνουν;

Η Πορτογαλία έχει μόνο τα δυο εργοστάσια κάρβουνου που αναφέρονται στο άρθρο: Το Pego, με 2 μονάδες των 314MW (σύνολο 628MW), βρίσκεται περί τα 150km βόρεια της Λισαβόνας, στην αριστερή όχθη του Τάγου. Η 1η μονάδα μπήκε σε λειτουργία το 1993 και η 2η το 1995. Το Sines, με 4 μονάδες των 314MW (σύνολο 1.256MW), βρίσκεται περί τα 120km νότια της Λισαβόνας. Οι μονάδες μπήκαν διαδοχικά σε λειτουργία στο 2ο μισό της δεκαετίας του 1980. 

Το Νοέμβριο 2017 η Πορτογαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόσυρση των ανθρακικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής έως το 2030. Ωστόσο, όπως ενημερώνει η Euracoal, από 1.1.2018, ο άνθρακας που χρησιμοποιείται για την ηλεκτροπαραγωγή φορολογήθηκε με συντελεστή που αντιστοιχεί στο 10% του φόρου επί του πετρελαίου και της ενέργειας προϊόντων, συν φόρο άνθρακα που αντιστοιχεί στο 10% της πρόσθετης εισφοράς για τις εκπομπές CO2. Αυτά τα ποσοστά θα αυξάνονται κάθε χρόνο για να φτάσουν το 100% το 2022. Λόγω της υπερφορολόγησης, οι ιδιοκτήτριες εταιρείες των Pego & Sines έσπευσαν για πρόωρη απόσυρση των σταθμών και ήδη από το καλοκαίρι 2020 το Sines έκαιγε το  λιθάνθρακα που είχε σε απόθεμα, καθώς η μεγάλη πτώση τιμών του φυσικού αερίου λόγω της πανδημίας, σε συνδυασμό με τη μειωμένη ζήτηση ηλεκτρισμού, επέτειναν το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας του Sines. Το Pego έχει κι αυτό προγραμματίσει το κλείσιμο εντός του 2021.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Για λίγο καιρό ακόμα θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν και στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ.

Με τα εργοστάσια που προσφέρουν αξιόπιστη ηλεκτροπαραγωγή να κλείνουν στη Δυτική Ευρώπη λόγω της υπερφορολόγησης του άνθρακα, το έλλειμμα αξιόπιστης ισχύος συνεχώς θα μεγεθύνεται. Ας μη μας διαφεύγει πως στο παρ' ολίγον Πανευρωπαϊκό μπλακ άουτ της 8/1/2021 ...

η ΒΔ Ευρωπαϊκή Περιοχή είχε έλλειμμα ισχύος 6,3GW, σε ημέρα που τα Γερμανικά αιολικά ήταν περίπου εξαφανισμένα. Για να μην αναρωτιόμαστε στο επόμενο μπλακ άουτ τι έφταιξε: η πολιτική της ΕΕ θα φταίει!


Όσο για το Βέλγιο, την Αυστρία και τη Σουηδία, είναι αστείο να συζητούμε για ηλεκτροπαραγωγή από κάρβουνο, αφού το μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής τους στηρίζεται σε πυρηνικά, φυσικό αέριο και υδροηλεκτρικά. Ο πιο πάνω χάρτης της Euracoal είναι απόλυτα διαφωτιστικός για το πού υπάρχει κάρβουνο στην ΕΕ: η Δυτική Ευρώπη είναι καθαρά εισαγωγική, δεν έχει πια δική της παραγωγή και κανείς δεν έχει συμφέρον να εισάγει ενέργεια. Η Ανατολική έχει μεγάλη παραγωγή και δεν έχει πρόθεση να την κλείσει πρόωρα. Εκτός απ' τη χρεοκοπημένη Ελλάδα, που είναι η μόνη χώρα που κλείνει εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή, προκειμένου να την αντικαταστήσει με εισαγωγές ενέργειας.

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου