Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

Black Out στις 7/2/2021, "Εθνικό" Σχέδιο για Ενέργεια-Κλίμα και Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΕΣΜΗΕ 2022-2031

Η σελίδα Greeklignite εντός του 2021 σκοπεύει ν' αποχωρήσει απ' τη λογοκρισία του Facebook, ήδη βρίσκεται στο MeWe. (Στη δεξιά στήλη θα βρείτε το σύνδεσμο).

Greeklignite plans to leave censoring Facebook, now is on MeWe. (Link at the right column).

Το βράδυ της Κυριακής 7/2/2021 εξερράγη μετασχηματιστής 400/150/30kV (ισχύος 280MVA, βλ. εικόνα) στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) "Κουμουνδούρου" του ΑΔΜΗΕ στον Ασπρόπυργο, μεγάλες περιοχές της Αττικής και της Πελοποννήσου βυθίστηκαν στο σκοτάδι και η Πυροσβεστική έδωσε μάχη με τις φλόγες για να περιοριστεί η ζημιά μόνο στο ΚΥΤ. Ταυτόχρονα σημειώθηκε αδυναμία λειτουργίας του αντίστοιχου διακόπτη προστασίας ισχύος 150 kV. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από δημοσιεύματα, ο μετασχηματιστής που έσκασε κατασκευάστηκε το 1986 και ο διακόπτης το 1972, με τα δύο στοιχεία να τίθενται σε ηλέκτριση και λειτουργία το 1991. Όμοιας ηλικίας είναι οι τέσσερις μετασχηματιστές που μένουν πλέον στο ΚΥΤ.
 

Το ΚΥΤ είχε αρχικά κατασκευαστεί για να εξυπηρετεί τη μεταφορά ηλεκτρισμού απ' τα Λιγνιτικά Κέντρα στην Αττική και τη Πελοπόννησο. Πλέον οι λιγνιτικές μονάδες υπολειτουργούν ή κάποιες είναι ήδη κλειστές, αλλά η Στερεά Ελλάδα κι η Πελοπόννησος έχουν γεμίσει μονάδες φυσικού αερίου και ...αιολικά. Πρόσφατα η ΕΛΕΤΑΕΝ, η Ένωση των αιολικών, έδωσε στη δημοσιότητα τη στατιστική ανεμογεννητριών για το 2020. Όπως φαίνεται στο πιο πάνω διάγραμμα, οι ανεμογεννήτριες έχουν κυριολεκτικά ξεσκίσει τις Περιφέρειες που συνδέονται με την περιοχή, την οποία εξυπηρετεί το ΚΥΤ "Κουμουνδούρου". Αλλά το ρεύμα που παράγουν τα αιολικά είναι εντελώς κουτουρού, οπότε οι αυξομειώσεις στο φορτίο είναι πολύ πιο έντονες από τις κλασσικές θερμικές μονάδες, με αποτέλεσμα να καταπονούνται τόσο οι μετασχηματιστές όσο και τα λοιπά στοιχεία του δικτύου. Το πόσο έχει συντελέσει ο τυχάρπαστος τρόπος λειτουργίας των αιολικών στην καταπόνηση του γερασμένου μετασχηματιστή θα το μάθουμε ίσως με σκληρό τρόπο, όταν σκάσει ο επόμενος. Προφανώς δεν περιμένουμε επίσημη ενημέρωση γι' αυτό.

 


Το δήθεν "Εθνικό" Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), μιας κυβέρνησης που ενδιαφέρεται για το πώς θα ωφεληθούν και Γερμανικές εταιρείες απ' την απολιγνιτοποίηση, προβλέπει πως ...
μέχρι το 2030 θα μπουν 7,05GW αιολικά. Τα ήδη εγκατεστημένα είναι 4,114GW και να θυμίσω πως ο "εθνικός στόχος" του ΓΑΠ και της Μπιρμπίλη ήταν 7,5GW για το 2020. Ευτυχώς αυτούς τους χάσαμε νωρίς. Αλλά τα 4,114GW έχουν ήδη σχεδόν καλύψει το στόχο του ΕΣΕΚ για το 2023 (4,42GW), όπως αυτός αποτυπώνεται στη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2020-2030 του ΑΔΜΗΕ.

 

Ο ΑΔΜΗΕ πρόσφατα έθεσε σε διαβούλευση το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας 2022-2031, απ' όπου είναι ο πιο πάνω χάρτης. Φυσικά μην ψάχνετε στο χάρτη το Καστελόριζο, εδώ και μήνες ο ΑΔΜΗΕ δεν θεωρεί πως βρίσκεται στην Ελλάδα κι ούτε το Υπουργείο Ενέργειας ούτε η ΡΑΕ ενδιαφέρθηκαν ποτέ γι' αυτό. Δείτε μόνο ποιες είναι οι περιοχές με μεγάλη διείσδυση "ΑΠΕ", δηλαδή αιολικών, στο Διασυνδεμένο Σύστημα.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Για λίγο καιρό ακόμα θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν και στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ.


Εδώ και χρόνια ο ΑΔΜΗΕ καταγράφει στις Μελέτες του το μέγα μπάχαλο, που έχει δημιουργήσει στις ανάγκες επέκτασης των δικτύων μεταφοράς η αθρόα αδειοδότηση αιολικών. Στο Δεκαετές 2022-2031 έχει τον πιο πάνω πίνακα, αλλά και την επισήμανση πως "Ήδη έχουν χορηγηθεί Άδειες Παραγωγής για έργα ΑΠΕ, περί τα 30,5 GW σε όλη τη χώρα."

Όμως ήταν ήδη πριν από επτά (7) χρόνια, όταν είχαμε δει το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς 2015-2024, όπου, στην παράγραφο 2.2.4.3 "Μελλοντικές Προκλήσεις", ο ΑΔΜΗΕ χαρακτηριστικά κατέγραφε: "Στο σύνολο της χώρας έχουν εκδοθεί άδειες παραγωγής τριπλάσιας περίπου ισχύος από τη μέγιστη ζήτηση του Συστήματος. Είναι φανερό ότι η παραγόμενη ισχύς από το σύνολο των αδειοδοτημένων σταθμών δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από το Σύστημα, ούτε όσον αφορά τη διακίνηση της ισχύος, ούτε όσον αφορά την απορρόφηση της ενέργειας. Παρά ταύτα, το ισχύον θεσμικό πλαίσιο επιβάλλει στον ΑΔΜΗΕ να ανταποκριθεί στο σύνολο των αιτημάτων σύνδεσης που του υποβάλλονται. ... Προφανώς υπάρχει αδυναμία ανταπόκρισης σε μια διαρκώς συνεχιζόμενη ροή αιτημάτων σύνδεσης, η οποία οδηγεί σε ένα σύνολο παραγωγής ΑΠΕ που δεν είναι δυνατόν ούτε να διακινηθεί στο Σύστημα ούτε να απορροφηθεί από αυτό". Ο ΑΔΜΗΕ καταβάλλει κάθε προσπάθεια να ανταποκριθεί, δεν έχει όμως ούτε την τεχνική ούτε την οικονομική δυνατότητα να αναπτύξει το Σύστημα, ούτως ώστε να ικανοποιηθεί εξ ολοκλήρου ο όγκος των αιτημάτων".

Αντίστοιχες αναγραφές, για τη χωρίς καμιά λογική αθρόα αδειοδότηση αιολικών, υπάρχουν στις Μελέτες Επάρκειας Ισχύος, που είδαμε κατά καιρούς. Είναι επομένως σαφές πως η πιο πάνω κατάσταση, σε συνδυασμό με τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, τον έχει αναγκάσει να αφήσει πίσω τον εκσυγχρονισμό του δικτύου, προκειμένου να χρηματοδοτεί τα έργα συνδέσεων των αιολικών. Μην απορείτε λοιπόν που έσκασε ο μετασχηματιστής στις 7/2/21 και δεν δούλεψε ο 49 ετών διακόπτης. Αν προσθέσετε και την εθελούσια έξοδο έμπειρου προσωπικού, προκειμένου να μειωθεί το μισθολογικό κόστος και ν' αυξηθεί η κερδοφορία των μετόχων, μην απορείτε αν πλέον από τύχη έχουμε ρεύμα.

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου