Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

Θάνατοι "από" ή "με" κορονοϊό: το 1ο έκτακτο δελτίο της ΕΛΣΤΑΤ του 2021, για έως και 49η εβδομάδα του 2020.

Η σελίδα Greeklignite εντός του 2021 σκοπεύει ν' αποχωρήσει απ' τη λογοκρισία του Facebook, ήδη βρίσκεται στο MeWe. (Στη δεξιά στήλη θα βρείτε το σύνδεσμο).

Greeklignite plans to leave censoring Facebook, now is on MeWe. (Link at the right column).

Με προηγούμενες αναρτήσεις, στις 4/9, στις 16/9, στις 15/10, στις 18/11 και στις 27/12/2020 είδαμε τα έκτακτα δελτία τύπου, που είχε εκδώσει η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) για τα εβδομαδιαία στοιχεία θανάτων από οποιαδήποτε αιτία στα διαστήματα μέχρι την 21η, την 26η, την 30ή, την 35η και την 44η εβδομάδα του 2020 αντίστοιχα. Τα στοιχεία αναφέρονται στους θανάτους που έλαβαν χώρα στην Ελληνική επικράτεια, κατά την εν λόγω περίοδο, οι οποίοι προκλήθηκαν από διάφορες αιτίες, περιλαμβανομένων των θανάτων λόγω της πανδημίας Covid-19. Η 44η εβδομάδα ήταν μέχρι και 1/11/2020, όταν δεν είχε ξεκινήσει ακόμα το 2ο κύμα κορονοϊού, κατά το οποίο οι αναφερόμενοι θάνατοι εκτοξεύθηκαν σε μερικές χιλιάδες. 

Στις 17/1/2021 είδαμε ότι το Ημερολόγιο Ανακοινώσεων Δελτίων Τύπου της ΕΛΣΤΑΤ για το 2021, δεν περιείχε πρόβλεψη έκδοσης νέου ανάλογου Δελτίου Τύπου. Ωστόσο μόλις 3 μέρες αργότερα η ΕΛΣΤΑΤ έδωσε στη δημοσιότητα έκτακτο δελτίο τύπου, αν και είναι αυτό που λέμε "μισές δουλειές". Κι είναι "μισές δουλειές" επειδή δίνει στοιχεία μέχρι και την 49η εβδομάδα του 2020 (μέχρι και 6/12/2020), την ώρα που απ' τις 4/1/2021 το Υπουργείο Εσωτερικών έχει δημοσιεύσει στοιχεία θανάτων απ' τα κατά τόπους Ληξιαρχεία για το σύνολο του 2020! Το πρόβλημα βέβαια με τα στοιχεία του Υπουργείου είναι πως τα "ενημέρωσε" στις 1/2/2001 και μείωσε τους θανάτους κατά 3,6 χιλιάδες, ενώ τις γεννήσεις κατά 9,7 χιλιάδες, οπότε πάλι θα πρέπει να περιμένουμε την ΕΛΣΤΑΤ για οριστικά στοιχεία. 

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του Έκτακτου Δελτίου της ΕΛΣΤΑΤ, στο διάστημα απ' την 45 μέχρι και 49η εβδομάδα του 2020 είχαμε αυξημένη θνησιμότητα στη χώρα, καθώς οι ...

θάνατοι στην Ελλάδα κατά τις πρώτες 49 εβδομάδες του 2020 ανήλθαν σε 121.444 (61.266 άνδρες και 60.178 γυναίκες) ενώ για την αντίστοιχη περίοδο του 2019 ανήλθαν σε 117.171 (59.141 άνδρες και 58.030 γυναίκες), αύξηση 3,65%. Ο μέσος όρος της πενταετίας 2015 – 2019 ήταν 113.979 θάνατοι, συνεπώς έχουμε αύξηση το 2020 κατά 7.465 θανάτους (6,55%). Θυμίζω πως μέχρι και την 44η εβδομάδα η αύξηση ως προς το 2019 ήταν 0,75%, ενώ ως προς το μέσο όρο της πενταετίας ήταν 3,89%.


Η αύξηση της θνησιμότητας απ' την 45η μέχρι και 49η εβδομάδα του 2020 είναι εμφανής στο γράφημα που δίνει η ΕΛΣΤΑΤ. Πρόκειται για θανάτους από οποιαδήποτε αιτία, οπότε αν οφείλονται σε τροχαία, καρκίνους, ανακοπές, δυστυχήματα, γρίπη ή ό,τιδήποτε άλλο δεν θα το μάθουμε ποτέ. Η αύξηση αυτή πάντως ταυτίζεται με το 2ο κύμα του κορονοϊού, που, όπως μας "ενημερώνει" ο ΕΟΔΥ, έχει τσακίσει όσους είχαν υποκείμενα νοσήματα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.


Όπως φαίνεται στο διάγραμμα του Euromomo, που πάει μέχρι την 4η εβδομάδα του 2021, (μέχρι και 24/1), η εποχική γρίπη στις αρχές Ιανουαρίου 2017 είχε καταγράψει (z-score = 8,52) πιο υψηλή απόκλιση θανάτων απ' τους συνήθεις σε σχέση με την απόκλιση που παρατηρήθηκε την τελευταία εβδομάδα του 2020 (48η εβδομάδα, z-score = 6,38, σημείο κορύφωσης της θνησιμότητας στο 2ο κύμα). Παρά την ύπαρξη εμβολίου κατά της γρίπης. Κι όμως τότε ούτε που το πήραμε είδηση, ούτε που μας έβαλε κανείς σε καραντίνα για μήνες, ούτε που διανοήθηκε να μας στερήσει Πάσχα, Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, ούτε που διανοήθηκε να διαλύσει την οικονομία και τις ζωές μας. Κι ούτε κι εμφανίζονταν καθημερινά οι "ειδικοί" στα κανάλια, για να τρομοκρατούν συστηματικά όσους ενημερώνονται ακόμα απ' τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης της λίστας Πέτσα. Μέχρι και η αξιοπρέπεια της επιστήμης έχει χαθεί σ' αυτό τον τόπο, για 15 λεπτά δημοσιότητας. Πόση παρακμή πια; 

Το ΕΣΥ βέβαια φέτος έχει πιεστεί περισσότερο, καθώς στο 2ο κύμα η μεταδοτικότητα του κορονοϊού ήταν αυξημένη. Αλλά γι' αυτό ακριβώς χρειαζόμαστε κυβερνήσεις που να ενδιαφέρονται για τους πολίτες και να ενισχύουν το ΕΣΥ, όχι τα κανάλια, όχι να πετούν τα λεφτά μας σε επιδοτήσεις ηλεκτρικών πατινιών. Κι η συγκεκριμένη κυβέρνηση, απέτυχε παταγωδώς στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Να θυμίσω μόνο πως, σύμφωνα με την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 11/12 κόπηκε το ρεύμα στο Νοσοκομείο Γενημματάς της Θεσσαλονίκης κι έμειναν τα μηχανήματα της ΜΕΘ για μια ώρα χωρίς ρεύμα, επειδή δεν λειτούργησε αυτόματα η γεννήτρια. Μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση για τις ζωές των διασωληνωμένων σε καταστολή ασθενών κι επιπλέον, απ' όσο ξέρω, κατά κανόνα στη συγκεκριμένη ΜΕΘ νοσηλεύονται κυρίως παιδιά. Το ρεύμα ήλθε επειδή κατά τύχη η συγκεκριμένη βάρδια είχε ηλεκτρολόγο. Αυτή είναι η κατάσταση στο Σύστημα Υγείας, ζούμε από τύχη. Κατά τα λοιπά, ο Κικίλιας έχει το θράσος να κουνάει το δάχτυλο στους πολίτες, ο Χαρδαλιάς κρατά την Εορδαία σε σκληρό lockdown συνεχώς από τις 16/10/2020, κάτι που ίσως είναι παγκόσμιο ρεκόρ, κι η Δικαιοσύνη κοιμάται αμέριμνη, ενδιαφέρεται μόνο για τα δικά της προνόμια.

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".

 

4 σχόλια:

  1. Ξεχνάτε κάτι σημαντικότατο: τα νούμερα (θανάτων, ποσοστών κτλ.) συγκρίνοντας κορωνοιο και γρίπη, υπολογίζονται για τον μεν πρώτο λαμβάνοντας όλα τα μέτρα πρόληψης, για την δε δεύτερη με ΑΠΟΥΣΙΑ οποιουδήποτε μέτρου. Η ερώτηση που θα έπρεπε να θέσετε στον εαυτό σας είναι: "τί θα γινόταν εάν δεν παίρναμε κανένα μέτρο κατά του κορωνοιου;"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εσείς με τη σειρά σας ξεχνάτε πως για τη γρίπη υπάρχει εδώ και χρόνια εμβόλιο, ενώ οι θάνατοι που αποδίδονται στη γρίπη οφείλονται σ' αυτή. Αντίθετα, κανείς δεν έχει πεθάνει "από" κορονοϊό, οι ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ αφορούν θανάτους "με" κορονοϊό. Το 95,6% των άνω των 6 χιλ. θανάτων μέχρι χθες αφορά άτομα με υποκείμενα νοσήματα ή/και ηλικία 70 ετών & άνω. Εξέχοντες επιστήμονες από την αρχή είχαν μιλήσει για πολύ χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας κι είχαν τονίσει την ανάγκη να γίνονται τεστ, πολλά τεστ, κάτι που η εδώ κυβέρνηση δεν έκανε ποτέ. Απλά έδωσε 38,5 εκατ, στα Μέσα Αποβλάκωσης.

      Διαγραφή
    2. Δεν ξεχνώ κάτι από αυτά που θέτετε. Απλώς δεν τα εθιξα. Δεν είχαν θέση στο επιχείρημα μου. Το "από" και "με" υπαινίσσεται κάτι. Ευθέως λοιπόν: πιστεύετε ότι δεν υπάρχει πανδημία; Πιστεύετε ότι τα νούμερα των θανάτων είναι πλαστά; Πιστεύετε ότι πολλές χώρες λένε ψέματα στους πολίτες τους για τον αριθμό των θανάτων; Όσον αφορά τα πολλά τεστ και τη διαχείριση εν Ελλάδι, τείνω να συμφωνήσω.

      Διαγραφή
    3. Κάνετε πολλές νοητικές προεκτάσεις. Συνιστώ να διαβάσετε πιο προσεκτικά το ιστολόγιο, υπάρχουν κι άλλες αναρτήσεις για το ίδιο θέμα.

      Διαγραφή