Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020

Θάνατοι "από" ή "με" τον κορονοϊό; το 5ο έκτακτο δελτίο της ΕΛΣΤΑΤ για μέχρι και την 44ή εβδομάδα του 2020.

Η σελίδα Greeklignite σταδιακά αποχωρεί απ' τη λογοκρισία του Facebook και μεταφέρεται στο MeWe. (Στη δεξιά στήλη του ιστολογίου θα βρείτε το σύνδεσμο).

Greeklignite is leaving censoring Facebook, now is on MeWe. (Link at the right column).

Με προηγούμενες αναρτήσεις, στις 4/9, στις 16/9, στις 15/10 και στις 18/11 είδαμε τα έκτακτα δελτία τύπου, που είχε εκδώσει η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) για τα εβδομαδιαία στοιχεία θανάτων από οποιαδήποτε αιτία στα διαστήματα μέχρι την 21η, την 26η, την 30ή και την 35η εβδομάδα του 2020 αντίστοιχα. Τα στοιχεία αναφέρονται στους θανάτους που έλαβαν χώρα στην Ελληνική επικράτεια, κατά την εν λόγω περίοδο, οι οποίοι προκλήθηκαν από διάφορες αιτίες, περιλαμβανομένων των θανάτων λόγω της πανδημίας Covid-19.

Στις 14/12/2020 η ΕΛΣΤΑΤ εξέδωσε προγραμματισμένα το 5ο έκτακτο δελτίο, που αφορά το διάστημα μέχρι και την 44ή εβδομάδα. Για να μην το ψάχνετε, η 21η εβδομάδα ήταν μέχρι και 24/5/2020, η 26η μέχρι και 28/6/2020, η 30ή μέχρι και 26/7/2020, η 35η μέχρι και 30/8/2020, ενώ η 44η μέχρι και 1/11/2020. Αυτή τη φορά δηλαδή η ΕΛΣΤΑΤ έφερε τα στοιχεία δυο μήνες πιο μπροστά, αλλά πάλι δεν περιλαμβάνει τους πάρα πολλούς θανάτους που έχουν αναφερθεί το Νοέμβριο.

Σύμφωνα τώρα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η ΕΛΣΤΑΤ στο δελτίο της 14/12/2020, οι θάνατοι στην Ελλάδα κατά τις πρώτες 44 εβδομάδες του 2020 ανήλθαν σε 106.322 (53.387 άνδρες και 52.935 γυναίκες), ενώ για την ...

αντίστοιχη περίοδο του 2019 ανήλθαν σε 105.529 (53.235 άνδρες και 52.294 γυναίκες), αύξηση 0,75% και σε σχέση με το μέσο όρο της πενταετίας 2015 – 2019 (102.341), παρουσιάζουν αύξηση κατά 3.981 θανάτους (3,89%). Σε αντίθεση με όσα βλέπαμε στα προηγούμενα δελτία της ΕΛΣΤΑΤ, αυτή τη φορά οι θάνατοι που σημειώθηκαν μέσα στο 2020 είναι και περισσότεροι απ' τους αντίστοιχους του 2019, αλλά και οι περισσότεροι της τελευταίας 5ετίας.

Μέχρι και την 1η Νοεμβρίου 2020 (44η εβδομάδα), σύμφωνα με τις Ημερήσιες Εκθέσεις Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ, οι θάνατοι "με" κορονοϊό ήταν 635, ενώ μέχρι τις 27/9/2020 (39η εβδομάδα) οι θάνατοι ήταν 379. Πάντως, όπως φαίνεται στο πιο πάνω γράφημα, οι εβδομαδιαίοι θάνατοι ήταν περισσότεροι στην αριστερή πλευρά, δηλαδή στις πρώτες εβδομάδες του 2020 παρά στη δεξιά πλευρά, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Όμως τις πρώτες εβδομάδες του 2020 ΔΕΝ είχαμε ακόμα κορονοϊό!

Σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία δείχνουν πως μέχρι και τα μέσα του φθινοπώρου η κατάσταση με τον κορονοϊό εξελισσόταν εντελώς ομαλά κι η κυβέρνηση είχε άπλετο χρόνο να προετοιμαστεί για το 2ο κύμα, το οποίο βεβαίως και περίμεναν οι "ειδικοί", μας το τόνισε ρητά και κατηγορηματικά ο Τσιόδρας. Τι έκανε η κυβέρνηση; Συνελήφθη απολύτως κοιμώμενη στο 2ο κύμα, καθώς προτίμησε να επιδοτήσει ηλεκτρικά ποδήλατα αντί να προετοιμάσει κατάλληλα τα νοσοκομεία και τα γηροκομεία.

Ήδη στα μέσα Οκτωβρίου ο ιός είχε μπει σε Παπανικολάου, Άγιο Σάββα και άλλα νοσοκομεία, προσβάλλοντας τόσο υγειονομικούς όσο και νοσηλευόμενους, ενώ η ΠΟΕΔΗΝ ανέφερε πάνω από 300 επιβεβαιωμένα περιστατικά υγειονομικών που νοσούν με κορωνοϊό. Κι ενώ από αρχές Αυγούστου η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Φλώρινας είχε επισημάνει, με έγγραφο προς το ανώτατο επίπεδο, πως η λειτουργία του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κρυσταλλοπηγής (από Αλβανία) γίνεται χωρίς υγειονομικούς ελέγχους και ή θα πρέπει να γίνονται έλεγχοι του ΕΟΔΥ ή η διάβαση να κλείσει, η κυβέρνηση "κατάφερε" μόλις στις 20 Νοέμβρη να κλείσει την Κρυσταλλοπηγή. Αλλά η ζημιά στη Βόρεια Ελλάδα είχε ήδη γίνει.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Για λίγο καιρό ακόμα θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν και στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ.

Μέσα στο Νοέμβριο είχαμε έξαρση θανάτων, που θα εμφανιστεί όμως στο επόμενο δελτίο της ΕΛΣΤΑΤ. Σημειώνεται πως οι θάνατοι "με" κορονοϊό στο 2ο κύμα κορυφώθηκαν μέσα στο Νοέμβριο και στο Δεκέμβριο έχουμε αποκλιμάκωση. Ενδέχεται βέβαια όσο προχωρεί ο χειμώνας, μέσα στον Ιανουάριο να έχουμε νέα επιδείνωση της πανδημίας, αλλά αυτό μένει να το δούμε. Μέχρι τότε μπορούμε να δούμε τι αναφέρει το Euromomo, ο οργανισμός 27 Ευρωπαϊκών χωρών που παρακολουθεί τις αποκλίσεις θανάτων απ' τους συνήθεις, προκειμένου να εντοπίσει έξαρση θανάτων από εποχική γρίπη, πανδημίες κι άλλες απειλές στη δημόσια υγεία.

Όπως φαίνεται στο διάγραμμα του Euromomo, που πάει μέχρι την 50ή εβδομάδα του 2020, (μέχρι και 13/12), η εποχική γρίπη στις αρχές Ιανουαρίου 2017 είχε καταγράψει πιο υψηλή απόκλιση θανάτων απ' τους συνήθεις σε σχέση με την απόκλιση που παρατηρήθηκε στις αρχές Δεκέμβρη 2020. Παρά την ύπαρξη εμβολίου κατά της γρίπης. Κι όμως τότε ούτε που το πήραμε είδηση, ούτε που μας έβαλε κανείς σε καραντίνα για μήνες, ούτε που διανοήθηκε να μας στερήσει Πάσχα, Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, ούτε που διανοήθηκε να διαλύσει την οικονομία και τις ζωές μας. Κι ούτε κι εμφανίζονταν καθημερινά οι "ειδικοί" στα κανάλια, για να τρομοκρατούν συστηματικά όσους ενημερώνονται ακόμα απ' τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης της λίστας Πέτσα. Μέχρι και η αξιοπρέπεια της επιστήμης έχει χαθεί σ' αυτό τον τόπο, για 15 λεπτά δημοσιότητας. Πόση παρακμή πια;

Τέλος, δεν ξέρω πόσοι το μάθατε, αλλά, σύμφωνα με την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 11/12 κόπηκε το ρεύμα στο Νοσοκομείο Γενημματάς της Θεσσαλονίκης κι έμειναν τα μηχανήματα της ΜΕΘ για μια ώρα χωρίς ρεύμα, επειδή δεν λειτούργησε αυτόματα η γεννήτρια. Μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση για τις ζωές των διασωληνωμένων σε καταστολή ασθενών κι επιπλέον, απ' όσο ξέρω, κατά κανόνα στη συγκεκριμένη ΜΕΘ νοσηλεύονται κυρίως παιδιά. Το ρεύμα ήλθε επειδή κατά τύχη η συγκεκριμένη βάρδια είχε ηλεκτρολόγο. Αυτή είναι η κατάσταση στο Σύστημα Υγείας, ζούμε από τύχη. Κατά τα λοιπά, ο Κικίλιας έχει το θράσος να κουνάει το δάχτυλο στους πολίτες κι η Δικαιοσύνη κοιμάται αμέριμνη, ενδιαφέρεται μόνο για τα δικά της προνόμια.

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου