Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

ΕΚΤΑΚΤΟ: η ΔΗΜΟΣΙΑ διαβούλευση της μιας (1) ημέρας στη ΡΑΕ και οι "παιδικές αρρώστιες" του target model.

Η σελίδα Greeklignite σταδιακά αποχωρεί απ' τη λογοκρισία του Facebook και μεταφέρεται στο MeWe. (Στη δεξιά στήλη του ιστολογίου θα βρείτε το σύνδεσμο).

Greeklignite is leaving censoring Facebook, now is on MeWe. (Link at the right column).

Η λειτουργία του target model, ("Μοντέλο στόχος" στα Ελληνικά, ο νέος τρόπος λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού μέσω του Ελληνικού Χρηματιστήριου Ενέργειας-ΕΧΕ), ήταν μνημονιακή απαίτηση εδώ και αρκετά χρόνια, καθώς προβλέπεται στο 3ο Ενεργειακό πακέτο της ΕΕ (Οδηγία 714/2009). Επειδή ωστόσο εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε, και τα λεφτά στην ενέργεια είναι πολλά, όπως είχε πει κάποτε ο Καλογήρου στον Κούρκουλο, το target model παραπέμφθηκε στις καλένδες και κατάφερε να λειτουργήσει μόλις το Νοέμβριο 2020.

Όπως μας λέει το Χρηματιστήριο, στο πλαίσιο της Ενοποίησης των Ευρωπαϊκών Αγορών Ηλεκτρικής Ενέργειας, διαχειρίζεται την Αγορά Επόμενης Ημέρας, την Ενδοημερήσια Αγορά και την Προθεσμιακή Αγορά.

  • Η Αγορά Επόμενης Ημέρας διαπραγματεύεται προϊόντα Ηλεκτρικής Ενέργειας με υποχρέωση φυσικής παράδοσης την επόμενη ημέρα και με δυνατότητα δήλωσης ποσοτήτων προθεσμιακών προϊόντων που αποκτήθηκαν από την Προθεσμιακή Αγορά του ΕΧΕ και Διμερών συμβολαίων "Over The Counter".
  • Η Ενδοημερήσια Αγορά διαπραγματεύεται προϊόντα Ηλεκτρικής Ενέργειας για φυσική παράδοση την ημέρα εκπλήρωσης φυσικής παράδοσης μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής εντολών συναλλαγών στην αγορά επόμενης ημέρας και περιλαμβάνει τρεις τοπικές Ενδοημερήσιες Δημοπρασίες (LIDAs). 
  • Η Προθεσμιακή Αγορά ή Αγορά Παραγώγων διαπραγματεύεται Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης με χρηματικό διακανονισμό ή και με προαιρετικό φυσικό διακανονισμό των μηνιαίων συμβολαίων, για συμμετέχοντες στην Αγορά Επόμενης Ημέρας.

Υπάρχει και μια 4η αγορά, η Αγορά Εξισορρόπησης, τη λειτουργία της οποίας έχει ο ΑΔΜΗΕ κι είναι αυτή που μας ενδιαφέρει σήμερα. Τι θα πει "Εξισορρόπηση"; Σ' ένα οποιοδήποτε Σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας η ΠΑΡΑΓΩΓΗ πρέπει συνεχώς να είναι ίση με τη ΖΗΤΗΣΗ ΦΟΡΤΙΟΥ + τις ΑΠΩΛΕΙΕΣ, που είναι εγγενείς σ' οποιοδήποτε Σύστημα. Στόχος της συγκεκριμένης αγοράς είναι η βελτιστοποίηση χρήσης των διαθέσιμων πηγών ενέργειας για εξισορρόπηση, καθώς η συχνότητα του δικτύου πρέπει να διατηρείται στα 50±0,2Hz. Όπως έχουν διαπιστώσει όλοι οι διαχειριστές Συστημάτων, το ίδιο κι δικός μας ΑΔΜΗΕ, η εισαγωγή στο Σύστημα αιολικών κατά κύριο λόγο, αλλά και των φωτοβολταϊκών, "εισάγει σημαντικές προκλήσεις", για να το πω κομψά. Τις "προκλήσεις" τις είχαμε δει με το "διάγραμμα της πάπιας", που είχε δημοσιεύσει προ ετών ο διαχειριστής του Συστήματος της Καλιφόρνια και το βλέπουμε στην αρχή. Αν πάντως το πω λιγότερο κομψά, η ...

τυχαιότητα και η έντονη μεταβολή των ΑΠΕ έχει σπάσει τα νεύρα των διαχειριστών κι έχει αυξήσει σημαντικά το κόστος λειτουργίας του Συστήματος, λόγω ανάγκης αυξημένων εφεδρειών.

Κι ενώ το target model έχει ελάχιστο διάστημα που λειτουργεί, ο ΑΔΜΗΕ και η ΡΑΕ διαπίστωσαν ανάγκη αλλαγών στον Κανονισμό της Αγοράς Εξισορρόπησης και τον Κώδικα Διαχείρισης του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΚΔΕΣΜΗΕ). Με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο δικτυακό της τόπο στις 8/12/2020, η ΡΑΕ αποφάσισε ΔΗΜΟΣΙΑ διαβούλευση επί της εισήγησης της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. για την τροποποίηση του Κανονισμού Αγοράς Εξισορρόπησης και την τροποποίηση του ΚΔΕΣΜΗΕ.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Για λίγο καιρό ακόμα θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν και στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ.


Πότε λήγει η ΔΗΜΟΣΙΑ διαβούλευση; Ακριβώς την επόμενη ημέρα, στις 9/12/2020! Ποιος θα προλάβει να ενημερωθεί, για να πάρει μέρος στη ΔΗΜΟΣΙΑ διαβούλευση της μιας (1) ημέρας, τρέχα γύρευε. Η ανάγκη για τόσο κατεπείγουσα ενέργεια ίσως δείχνει "παιδική αρρώστια" του target model, κάποιο πρόβλημα που δεν είχε προβλεφθεί, παρά τον ΠΟΛΥΕΤΗ σχεδιασμό. Ίσως όμως επίσης δείχνει απλά άλλη μια μεθόδευση των "αρίστων", καθώς, είπαμε, εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε, και τα λεφτά στην ενέργεια είναι πολλά.

Σε κάθε περίπτωση, όποιος περιμένει απ' το target model να κουκουλώσει τα προβλήματα μιας 20ετούς εγκληματικής ενεργειακής πολιτικής στη χώρα, είναι γελασμένος. Η χώρα έχει κατεπείγουσα ανάγκη από έναν Έλληνα Αντόνιο Ντι Πιέτρο, που θα ξεβρωμίσει τον τόπο απ' τις βρωμιές που έχει συσσωρεύσει ένα βαθιά σάπιο πολιτικό σύστημα. Δυστυχώς μάταια θα τον περιμένουμε, οι εδώ ανώτατοι δικαστικοί προτιμούν να γίνονται αντιπρόεδροι ή Υπουργοί στη ΝΔ ή Πρόεδροι Δημοκρατίας, δηλαδή μέρος του προβλήματος κι όχι της λύσης. Η διαπλοκή νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας υπονομεύει ξεκάθαρα το πολίτευμα. Γι' αυτό και δεν πρόκειται να μάθουμε ποτέ ποιοι έφαγαν τα λεφτά της Proton Bank, ποιοι έφεραν 3 τόνους ηρωίνη με το Noor One και πότε θα ξεπληρώσουν ΝΔ & Πασοκ τα "δάνεια" που "πήραν" απ' την Αγροτική Τράπεζα.

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου