Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Γερμανία: αποτελέσματα 1ης δημοπρασίας για πρόωρο κλείσιμο λιθανθρακικών εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής.

Η σελίδα Greeklignite σταδιακά αποχωρεί απ' τη λογοκρισία του Facebook και μεταφέρεται στο MeWe. (Στη δεξιά στήλη του ιστολογίου θα βρείτε το σύνδεσμο).

Greeklignite is leaving censoring Facebook, now is on MeWe. (Link at the right column).

Την 1η Σεπτεμβρίου 2020 έγινε στη Γερμανία η 1η δημοπρασία για πρόωρο κλείσιμο λιθανθρακικών εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής και την 1η Δεκεμβρίου η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων Bundesnetzagentur ανακοίνωσε τα αποτελέσματα. Τα εργοστάσια που περιλαμβάνονται στη σχετική λίστα ήδη από 1.1.2021 πρέπει να σταματήσουν να παρέχουν ενέργεια στην αγορά και να κλείσουν οριστικά την 1.7.2021.

Η ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή που μπορούσε να ζητηθεί ως αποζημίωση για το πρόωρο κλείσιμο ήταν €165.000 και η ποσότητα που διατέθηκε για δημοπράτηση ήταν 4GW. Ο διαγωνισμός αποδείχθηκε επιτυχημένος, καθώς έγιναν δεκτές 11 προσφορές, για συνολική ισχύ 4.787,676MW. Το πιο μικρό εργοστάσιο που θα αποσυρθεί έχει (καθαρή) ισχύ 3,571MW, είναι στο εργοστάσιο ζάχαρης της Südzucker AG και βρίσκεται στο Warburg της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Αντίστοιχα, το πιο μεγάλο έχει (καθαρή) ισχύ 875MW, είναι το Heyden 4 της Uniper, βρίσκεται στο Petershagen της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και μπήκε σε λειτουργία το 1987.

Η έκπληξη ήλθε απ' τη Σουηδική εταιρεία Vattenfall, που στη δημοπρασία πέρασε τις δυο μονάδες της πιο πάνω εικόνας στο Αμβούργο. Πρόκειται για το νεότατο εργοστάσιο Moorburg (Block A + Β), (καθαρής) ισχύος 800MW κάθε μονάδα, (ονομαστικής ισχύος συνολικά 1.654 MWe+30 MWth). Οι δυο μονάδες μπήκαν σε λειτουργία το 2015, κόστισαν περί τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά τώρα θα κλείσουν μόλις το 2021, επειδή η Σουηδική κυβέρνηση θέλει ν' απεμπλακεί το συντομότερο πλήρως απ' το κάρβουνο. Ένα λαμπρό "κάψιμο" κεφαλαίων, λεφτά -για πέταμα-υπάρχουν!

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Για λίγο καιρό ακόμα θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν και στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ.

Η RWE πέρασε επίσης δυο δικά της εργοστάσια στη δημοπρασία, τα Ibbenbüren, (καθαρής) ισχύος 794MW, και Westfalen, (καθαρής) ισχύος 763,7MW. Και τα δυο  ...

εργοστάσια βρίσκονται στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Το κλείσιμο του Westfalen αποτελεί μια ακόμα έκπληξη, καθώς μπήκε σε λειτουργία το 2014, (ενώ το Ibbenbüren μπήκε σε λειτουργία το 1985).

Συνολικά τα αποτελέσματα μπορείτε να δείτε στο σχετικό δελτίο της Bundesnetzagentur. Η τελευταία προσφορά που έγινε δεκτή ήταν αυτή που εξάντλησε τη δημοπρατούμενη ποσότητα, συνεπώς πρόκειται για κάποιο απ' τα εργοστάσια με ισχύ άνω των 790MW. Οι διαχειριστές δικτύων μεταφοράς πρέπει τώρα να δουν αν τα συγκεκριμένα εργοστάσια που θα αποσυρθούν είναι σημαντικά για την ευστάθεια του συστήματος, προκειμένου να τα διατηρήσουν σε καθεστώς εφεδρείας. Οπότε μάλλον κάποια θα μείνουν, δεν θα πωλούν ρεύμα στο σύστημα, αλλά με πληρωμές για εφεδρεία.


Η απόσυρση αφορά μόνο λιθανθρακικά εργοστάσια, καθώς η Γερμανία δεν έχει πια δικό της λιθάνθρακα και εισάγει το 100%. Αντίθετα, λιγνίτη έχει ακόμα πολύ, γι' αυτό και κανείς δεν διανοείται να κλείσει λιγνιτικά εργοστάσια. Άλλωστε η Γερμανική κυβέρνηση εδώ και 7 χρόνια έχει πει ευθέως πως ο λιγνίτης είναι ο Schwarze Gold, ο μαύρος χρυσός της Γερμανίας κι ένας σημαντικός παράγοντας για το ενεργειακό μείγμα της χώρας στην εποχή της Ενεργειακής Μετάβασης. Όχι σαν το Μητσοτάκη και τον Τσίπρα, που διαγκωνίζονται ποιος θα κλείσει πρώτος τον πιο σημαντικό εγχώριο ενεργειακό πόρο της χρεοκοπημένης χώρας, προκειμένου να εισάγουν ακόμα περισσότερο αέριο.

Η ουσία πάντως είναι πως η συνεχιζόμενη ηλιθιότητα της Energiewende, της ενεργειακής μετάβασης της Γερμανίας, έχει στρεβλώσει τόσο την αγορά ηλεκτρισμού, που κλείνουν νέα εργοστάσια, (μάλλον επειδή επιβαρύνονται με αποσβέσεις), και διατηρούν παλιά, (που έχουν ήδη αποσβεστεί). Αν δεν διακοπεί η προτεραιότητα απορρόφησης του τυχαίου και απρόβλεπτου ηλεκτρισμού αιολικών & φωτοβολταϊκών, το κόστος του ηλεκτρισμού θα γίνει για όλους δυσβάστακτο. Κάθε πηγή πρέπει να συμμετέχει ισότιμα στην αγορά, αν υπάρχει καθεστώς ελεύθερης οικονομίας. Αλλά, τότε, πώς θα πουλήσει ανεμογεννήτριες σε ξεπουλημένους πολιτικούς η Γερμανική βιομηχανία;

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου