Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

UK Wind Week 2020: όταν η "Εβδομάδα Ανέμου" της Βρετανίας (23-27 Νοεμβρίου 2020) ξέμεινε από ...άνεμο!

Η σελίδα Greeklignite σταδιακά αποχωρεί απ' τη λογοκρισία του Facebook και μεταφέρεται στο MeWe. (Στη δεξιά στήλη του ιστολογίου θα βρείτε το σύνδεσμο).

Greeklignite is leaving censoring Facebook, now is on MeWe. (Link at the right column).

Ότι τα αιολικά είναι η πλέον αναξιόπιστη μορφή ηλεκτροπαραγωγής είναι γνωστό και διεθνώς παραδεκτό πλέον, όσα παραμύθια της Χαλιμάς κι αν αραδιάζει περιοδικά με πληρωμένες καταχωρήσεις το αιολικό λόμπι. Άλλη μια απόδειξη ήρθε να προστεθεί στη φετινή "Εβδομάδα Ανέμου" της Βρετανίας, που ήταν η εβδομάδα 23-27/11/2020, στο τέλος του Νοέμβρη: ούτε καν δυο 24ωρα δεν κράτησε η γιορτή, καθώς το βράδυ της 24ης Νοέμβρη παρατηρήθηκε νέα μεγαλοπρεπής εξαφάνιση του Αίολου!

Στο πιο πάνω διάγραμμα βλέπουμε τι έδιναν τα υπεράκτια αιολικά στη διάρκεια της "Εβδομάδας Ανέμου", με βάση τα στοιχεία παραγωγής σε ημίωρα, που δίνει για τη Βρετανία η Πλατφόρμα Διαφάνειας του Entso-e, της Ένωσης των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρισμού. Υποτίθεται πως στις Βρετανικές θάλασσες υπάρχει το πιο "λαμπρό" αιολικό δυναμικό της Ευρώπης, αλλά προσέξτε τι συνέβη: στο διάστημα 22:00-22:30 της 24ης Νοέμβρη τα υπεράκτια αιολικά έδιναν 6034MW. Από εκεί ξεκινά ο κατήφορος και μέσα σε 33 ώρες εξαφανίστηκαν απ' το σύστημα 5477MW! Στο διάστημα 07:30-08:00 της 26ης Νοέμβρη τα υπεράκτια, αυτά που ο Μπόρις Τζόνσον θέλει να τα επεκτείνει πολύ περισσότερο, έδιναν μόλις 557MW! Κι ο κατήφορος συνεχίστηκε κάτω κι απ' τα 500MW, ενώ σ' όλη την εβδομάδα έχουν καταγραφεί και βυθίσεις της παραγωγής σε διψήφια νούμερα, πιθανά πρόκειται είτε για διαστήματα που ο άνεμος κόπαζε εντελώς ...

είτε για προβλήματα καταγραφής. Αλλά αυτά είναι τα στοιχεία που δίνει ο Entso-e.


Όταν αυτά συμβαίνουν στα υπεράκτια, τα ίδια κι ακόμα χειρότερα συμβαίνουν στα χερσαία αιολικά: το παραμυθάκι της ΕΛΕΤΑΕΝ κι όλων των αιολικών λόμπι πως κάθε στιγμή κάπου θα φυσά, λόγω γεωγραφικής διασποράς, και χιλιοειπωμένο είναι και δεν έχει δράκο. Δείτε λοιπόν στο διάγραμμα με ποιο τρόπο σε μόλις 6,5 ώρες η παραγωγή των χερσαίων αιολικών έπεσε απ' τα 5595MW στα 2208MW, (απ' το διάστημα 17:30-18:00 της 24ης Νοέμβρη μέχρι το διάστημα 00:00-00:30 της 25ης Νοέμβρη). Κι ο κατήφορος δεν είχε σταματημό, στο διάστημα 09:00-09:30 της 26ης Νοέμβρη τα χερσαία έδιναν μόνο 233MW, ενώ την ίδια ακριβώς στιγμή το σύστημα κατέγραφε τα υπεράκτια στα 17MW!

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Για λίγο καιρό ακόμα θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν και στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει το RenewableUK, η Ένωση των Αιολικών και των Θαλάσσιων ΑΠΕ της Βρετανίας, η τρέχουσα εγκατεστημένη ισχύς στα χερσαία αιολικά είναι 13.688,4MW, ενώ στα υπεράκτια είναι 10.415,4MW. Αυτό σημαίνει πως στη διάρκεια της "Εβδομάδας Ανέμου 2020", η αξιοπιστία παραγωγής των χερσαίων αιολικών  κυριολεκτικά γκρεμοτσακίστηκε στο (233/13688,4=) 1,7%! Και των υπεράκτιων ήταν απλά λίγο καλύτερη, στο (462/10415,4=) 4,4%, (αγνοώντας όλα τα διαστήματα που ο Entso-e έχει καταγράψει διψήφιες τιμές, ακόμα και βύθιση στα 14MW κατέγραψε). Η πλήρης εορταστική ξευτίλα!

Ποια είναι η πραγματική φυσική σημασία των πιο πάνω; Αν ξεπατώσουμε τη χώρα μέχρι το 2030, βάζοντας τα 7,05GW αιολικά, που ονειρεύονται Μητσοτάκης-Χατζηδάκης, ("για να ωφεληθούν και Γερμανικές εταιρείες" όπως μας είπε ο Μητσοτάκης), τις ώρες που ο Αίολος εξαφανίζεται δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να έχουμε ρεύμα. Συνεπώς, εκτός απ' τα δισεκατομμύρια που θα ρίξουμε στο πηγάδι δίχως πάτο των αιολικών, θα πληρώνουμε και δισεκατομμύρια για να συντηρούμε και αντίστοιχες μονάδες φυσικού αερίου, προκειμένου να έχουμε ρεύμα

Να γιατί στην πρώτη ανάρτηση του ιστολόγιου, πριν ακριβώς 7 χρόνια, έγραψα πως το μόνο που μας σώζει είναι να έχουμε δικό μας φυσικό αέριο, αυτό που υπάρχει νότια της Κρήτης. Και αν δεν θέλουμε πια το καύσιμο που μας ανέστησε στο 2ο μισό του 20ού αιώνα, να αντικαταστήσουμε τον εγχώριο λιγνίτη, το δικό μας μαύρο χρυσό, με εγχώριο φυσικό αέριο. Τα αιολικά είναι απλά και μόνο μια διέξοδος τοποθέτησης κερδοσκοπικών κεφαλαίων, μια νομοθετημένη κλοπή απ' τους πολλούς προς τους λίγους.  Δείτε ξανά την πρώτη ανάρτηση, είναι πριν από 7 χρόνια κι είναι σαν να γράφτηκε σήμερα, τραγικά επίκαιρη.

Κατά τα λοιπά, στα Μέσα της λίστας Πέτσα θα συνεχίσετε να βλέπετε πώς π.χ. την τάδε μέρα φυσούσε και η Βρετανία πήρε Χ% του ηλεκτρισμού απ’ τα αιολικά της ή το πόσο Ψ% των αναγκών της κάλυψε η ανεμοδαρμένη Σκωτία. Και κανείς δεν θα σας πει πως όταν πληρώνεις δυο και τρία εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, ενώ χρειάζεσαι μόνο ένα, δεν υπάρχει περίπτωση να έχεις φθηνό ρεύμα κι ανταγωνιστική οικονομία.

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου