Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020

Μεταρρύθμιση νόμου EEG στη Γερμανία: τι προβλέπει για τα φωτοβολταϊκά και ποιοι διαμαρτύρονται.

Η σελίδα Greeklignite σταδιακά αποχωρεί απ' τη λογοκρισία του Facebook και μεταφέρεται στο MeWe. (Στη δεξιά στήλη του ιστολογίου θα βρείτε το σύνδεσμο).

Greeklignite is leaving censoring Facebook, now is on MeWe. (Link at the right column).

Το Υπουργείο Οικονομικών & Ενέργειας της Γερμανίας έχει ετοιμάσει το νομοσχέδιο, που από 1.1.2021 θα μεταρρυθμίσει το νόμο EEG για τις ΑΠΕ. Ένα νόμο που έσπευσαν ν' αντιγράψουν πολλές χώρες, ανάμεσά τους και μια γνωστή μας χρεοκοπημένη. Ο νόμος αυτός το 2000 εισήγαγε τις εξωφρενικές εγγυημένες "ταρίφες" των φωτοβολταϊκών: θυμάστε τις τιμές που πληρώναμε κι εδώ για τα φωτοβολταϊκά που έτρεξαν να βάλουν οι "έξυπνοι" το 2010-11; Κι ακόμα πληρώνουμε πανάκριβα αυτά τα φωτοβολταϊκά της πρώτης φουρνιάς, μην απορείτε που το ΕΤΜΕΑΡ διαρκώς τραβά την ανηφόρα και κάθε τόσο η καταβόθρα που λέγεται Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ ζητά και νέα εκατομμύρια.

Η 20ετία εγγυημένων τιμών του νόμου EEG λήγει οσονούπω και χιλιάδες MW αιολικών και φωτοβολταϊκών στη Γερμανία θα βρεθούν εκτός συστήματος επιδοτήσεων, θα πρέπει πλέον να σταθούν μόνο με τις δικές τους δυνάμεις στην αγορά. Η προοπτική αυτή έχει φέρει σύγκρυο στους μαθημένους σε επιδοτήσεις ΑΠΕτζήδες και ενόψει των αλλαγών της νομοθεσίας πιέζουν για να προβλεφθούν νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις. Στα πλαίσια των ασκούμενων πιέσεων, δημοσιεύτηκε πρόσφατα μελέτη για το πόσα φωτοβολταϊκά κινδυνεύουν να τεθούν εκτός λειτουργίας μέχρι το 2030, αν δεν βρεθεί τρόπος για νέες επιδοτήσεις.

Το νομοσχέδιο προβλέπει πως μετά το πέρας της 20ετούς περιόδου επιδοτήσεων δημιουργείται έναν νέο ειδικό ...

τιμολόγιο, το οποίο για τα συστήματα ισχύος κάτω των 100kW τερματίζεται το 2027, αλλά για συστήματα άνω των 100 kWp τερματίζεται στο τέλος του 2021 και στη συνέχεια η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να τροφοδοτηθεί μόνο μέσω της αγοράς ή μέσω διμερών συμβολαίων (PPA). Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες πρέπει να καταβάλουν το 40% της προσαύξησης EEG για κάθε κιλοβατώρα ηλιακής ενέργειας που ιδιοχρησιμοποιείται.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Για λίγο καιρό ακόμα θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν και στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ.

Τη μελέτη ανέθεσε η βιομηχανική ένωση ηλιακών BSW στην EUPD-Research και το βασικό εύρημα ήταν πως έως και 447.000 συστήματα ηλιακής ενέργειας, με συνολική ισχύ 3,37GW, θα μπορούσαν να κλείσουν στη Γερμανία έως το 2030. Στο διάγραμμα της αρχής βλέπετε τη χρονική εξέλιξη, που επιταχύνεται προς το τέλος της δεκαετίας. Πρόκειται κυρίως για φωτοβολταϊκά σε στέγες, για τα οποία πλέον αφενός θα απαιτείται εντός 5 ετών να εγκατασταθεί "έξυπνος" μετρητής, αφ' ετέρου θα φέρουν το βάρος της ιδιοκατανάλωσης "πράσινης" ενέργειας. Αλλά ποιος θέλει "πράσινη" ενέργεια, αν πρέπει να την πληρώνει ο ίδιος κι όχι να του την πληρώνουν όλοι οι υπόλοιποι;

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου