Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

Τι είναι αυτό που έκανε με επιτυχία η Αυστραλία και γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε και στην Ελλάδα ;

Η σελίδα Greeklignite εντός του 2021 αποχωρεί απ' τη λογοκρισία του Facebook και μεταφέρεται στο MeWe. (Στη δεξιά στήλη θα βρείτε το σύνδεσμο).

Greeklignite is leaving censoring Facebook, now is on MeWe. (Link at the right column).

Οι ηγέτες ξεχωρίζουν στα δύσκολα και χαράζουν δρόμους. Οι λαϊκιστές και οι δημαγωγοί στην πραγματικότητα είναι απλά πλασιέ συμφερόντων. Και η περίπου κοινά αποδεκτή πραγματικότητα είναι πως ο τελευταίος ηγέτης στην Ελλάδα ήταν ο Ανδρέας. Καθόλου περίεργο λοιπόν που τα τελευταία 20 χρόνια βιώνουμε μια εντελώς ανόητη ενεργειακή πολιτική, που μετατρέπει καθημερινά το ρεύμα σε είδος πολυτελείας για όλο και περισσότερους, ενώ ταυτόχρονα εισάγουμε σταθερά ρεύμα από Βουλγαρία και Τουρκία.

Οι δήθεν "αριστεροί" του Σύριζα μας πούλησαν "ενεργειακή δημοκρατία", αλλά, όταν με το ν.4414/2016 τροποποίησαν τη νομοθεσία για τις ΑΠΕ, ξέχασαν πως πρέπει να ωφελούνται οι πολλοί κι έκαναν μια επανάληψη της "κονόμας" για τους λίγους. 


Την ίδια στιγμή, στην άλλη άκρη του πλανήτη, στην Αυστραλία, γίνεται μια πραγματική "κοσμογονία" με την  ...
εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες. Παρόλο που πρόκειται για μια αχανή χώρα, με ατελείωτες εκτεταμένες εκτάσεις διαθέσιμες για "αξιοποίηση", μόνο το 2019 έγιναν 287.504 εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών στις στέγες, συνολικής ισχύος 2,2GW.Η επίδοση αυτή ήταν μόλις η 3η υψηλότερη από τότε που ξεκίνησαν οι εγκαταστάσεις. Το μέσο μέγεθος συστήματος αυξήθηκε σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια στα 7,62kW. Οι ενδείξεις είναι πως το 2020 έτρεξε με ακόμα πιο γρήγορο ρυθμό, με 275MW Φ/Β σε στέγες μόνο τον Ιούλιο, με το μέσο μέγεθος συστήματος να ξεπερνά τα 8kW. Mε το νέο λοκ ντάουν για τον κορονοϊό το φθινόπωρο ο ρυθμός εγκατάστασης μειώθηκε, πάντως το Υπουργείο Ενέργειας αναφέρει πως στις 31/10 υπήρχαν 2,59 εκατ. Φ/Β συστήματα στις στέγες: πάνω από το 21% των σπιτιών είχε βάλει Φ/Β!

Τα περισσότερα φωτοβολταϊκά μπήκαν στις στέγες του Κουήνσλαντ, ακριβώς στην Πολιτεία όπου οι ψηφοφόροι το 2019 έστειλαν το δικό τους μήνυμα πως θέλουν τις δουλειές που δίνει το τοπικό κάρβουνο, αναγκάζοντας τους Εργατικούς να χάσουν την "άχαστη εκλογή". Στην Πολιτεία όπου ένα νέο μεγάλο ανθρακωρυχείο ήδη κατασκευάζεται, δίνοντας πάνω από 2000 θέσεις εργασίας. Ένας ενεργειακός πλουραλισμός, όχι μια μονομανής μονομέρεια!


Το 2019 τα Φ/Β στις στέγες έδωσαν το 5,3% του ηλεκτρισμού όλης της Αυστραλίας. Και παρόλο που η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ήδη τον Ιούνιο 2020 ξεπέρασε τα 11,8GW, υπάρχει ακόμα τεράστιο ανεκμετάλλευτο δυναμικό στις Αυστραλιανές στέγες: σε έκθεση του Clean Energy Council, απ' όπου οι σημερινές πληροφορίες, αναφέρεται πως μελέτη των Clean Energy Finance Corporation και Property Council of Australia το υπολόγισε σε 179GW! Και τη δυνατότητα παραγωγής σε 245TWh, πάνω απ' τις συνολικές ετήσιες ανάγκες της Αυστραλίας. Πόσο είναι άραγε το δυναμικό στις Ελληνικές στέγες, εκεί όπου τις προηγούμενες δεκαετίες εγκαταστήσαμε, άκρως επιτυχημένα, ηλιακούς θερμοσίφωνες;

Στη χρεοκοπημένη Ελλάδα, οι λαϊκιστές πολιτικοί ανακάλυψαν τις "εμβληματικές επενδύσεις" κι ετοιμάζονται να γεμίσουν ατελείωτα τετραγωνικά χιλιόμετρα με Φ/Β, προκειμένου να ωφεληθούν και Γερμανικές εταιρείες. Έτσι η καραντίνα στην Κοζάνη θα τελειώσει μάλλον μόνο αφού πρώτα τακτοποιηθεί η επένδυση της RWE  στα λιγνιτωρυχεία, εκεί όπου ήδη στο Γεωπληροφοριακό χάρτη της ΡΑΕ μπορεί να δει κανείς επακριβώς ποιες εκτάσεις σκοπεύουν να καλύψουν: πρόκειται για τις επίπεδες εκτάσεις των αποθέσεων χωμάτων των ορυχείων, αλλά επίσης και για πολλά χωράφια που απαλλοτριώθηκαν, δεν σκάφτηκαν και θα σκεπαστούν με Φ/Β. Μόνο που έτσι αλλοιώνεται ο σκοπός της απαλλοτρίωσης, δεν προβλέπεται απαλλοτρίωση για να μπουν Φ/Β. Αλλά ποιος να ζητήσει ανάκληση της απαλλοτρίωσης, όταν είναι ερμητικά έγκλειστος απ' τις 16 Οκτωβρίου και ψάχνει να βρει τρόπο να επιβιώσει;

Κι όμως, μπορούν να μπουν Φ/Β στις Ελληνικές στέγες, όπως στην Αυστραλία, ξεκινώντας ιδίως απ' τα Μη Διασυνδεμένα Νησιά, τα οποία σήμερα ηλεκτροδοτούνται πανάκριβα με πετρέλαιο. Νησιά τα οποία ετοιμάζονται να ξεπατώσουν, γεμίζοντάς τα ανεμογεννήτριες. Αλλά το έγραψα και στην αρχή, οι λαϊκιστές και οι δημαγωγοί στην πραγματικότητα είναι απλά πλασιέ συμφερόντων. Κι αντί να ενισχύσουν τα δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ, απαραίτητη προϋπόθεση για να μπουν Φ/Β στις στέγες, προτιμούν να βάλουν Φ/Β σε χωράφια και βοσκότοπους και λίμνες, σκοτώνοντας γεωργία, κτηνοτροφία και πλέον και την αλιεία και τον όποιο τουρισμό έχουν οι λίμνες. Καταστροφείς της χώρας ...

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Για λίγο καιρό ακόμα θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν και στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ.

Θυμάται κανείς άραγε τις προγραμματικές δηλώσεις της 2ης Κυβέρνησης Σύριζα, τον Οκτώβριο 2015, όταν ο Οικολόγος Αναπλ. Υπουργός Τσιρώνης έλεγε: "Προχωράμε σε στρατηγικές πολιτικές προτεραιότητες τον επόμενο χρόνο, με ορίζοντα διετίας: .....

3. Ενεργειακή πολιτική με στόχο την τελική απεξάρτηση της χώρας διαδοχικά:

α. Από την παραγωγή ενέργειας από εισαγόμενο πετρέλαιο.

β. Από τις εισαγωγές ενέργειας.

γ. Εν τέλει απεξάρτηση από τους λιγνίτες"

Από τις προθέσεις μέχρι την πράξη υπάρχει απόσταση και τελικά, με το Μητσοτακέικο καταλήξαμε στο ακριβώς ανάποδο: έχουμε μια άρον-άρον απεξάρτηση απ' τους λιγνίτες για να ωφεληθούν και Γερμανικές εταιρείες, συνεχείς εισαγωγές ηλεκτρισμού και μάλιστα από Τουρκία και διαιώνιση της ηλεκτροδότησης των νησιών απ' το πετρέλαιο. Καταστροφείς της χώρας, που θέλουν να γεμίσουν τις βουνοκορφές ανεμογεννήτριες, καταστρέφοντας ΚΑΙ το τουριστικό προϊόν.

Η ενίσχυση των δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ όχι μόνο θα μάζευε τα καλώδια μπροστά απ' τα μπαλκόνια, αλλά κυρίως θα έδινε δουλειές στους Έλληνες στην εποχή της καλπάζουσας ανεργίας λόγω των κυβερνητικών μέτρων για τον κορονοϊό. Θα μπορούσε μάλιστα να χρηματοδοτηθεί απ' το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, όμως οι λαϊκιστές ετοιμάζονται να το ξεκοκκαλίσουν, αυτό είναι το νέο όραμα των αδιόρθωτων. Η εγκατάσταση Φ/Β στις στέγες επίσης θα μπορούσε να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας. Αλλά ποιος νοιάζεται γι' αυτό; Καθώς το πρόβλημα της χώρας δεν είναι είναι η χρεοκοπία, δεν είναι ο κορονοϊός, είναι μόνο το πολιτικό της σύστημα, είναι τα δυο κόμματα που λεηλάτησαν την Αγροτική Τράπεζα και είναι μακράν οι πρωταθλητές Ευρώπης στα χρωστούμενα και μηδέποτε επιστρεφόμενα.

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".

 

2 σχόλια:

  1. I read this post your post so nice and very informative post thanks for sharing this post

    Solar Panel System Australia Renewable energy is one such thing gifted to mankind by mother nature. Decades of scientific advancements now make us competent enough to explore these renewable sources for accomplishing our energy demand in the most suitable way so that we can leave a better world for our upcoming generations.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Thank you for your comment. I am surprised that you have commented on a post written in Greek. Melbourne is the 2nd largest Greek city/city with Greeks, has someone translated this for you?

      Διαγραφή