Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

Από το "black lives matter" μέχρι το "viețile negre contează", μια Τουρκία δρόμος. Απίστευτο; Μάλλον όχι ...

Η σελίδα Greeklignite σταδιακά αποχωρεί απ' τη λογοκρισία του Facebook και μεταφέρεται στο MeWe. (Στη δεξιά στήλη του ιστολογίου θα βρείτε το σύνδεσμο).

Greeklignite is leaving censoring Facebook, now is on MeWe. (Link at the right column).

Σάλος ξέσπασε την περασμένη Τρίτη, όταν η ομάδα ποδοσφαίρου του Ερντογάν, η Μπασάκσεχιρ, έφυγε στο 14ο λεπτό του αγώνα απ' το γήπεδο Παρκ ντε Πρενς του Παρισιού, όπου έπαιζε με την Παρί Σεν Ζερμέν για το Τσάμπιονς Λιγκ. Ο λόγος; Μια δήθεν "ρατσιστική" επίθεση του Ρουμάνου 4ου διαιτητή σε Καμερουνέζο του πάγκου της ομάδας. Απ' τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες ο Ρουμάνος ακούγεται να υποδεικνύει "ăla negru", που στα Ρουμανικά σημαίνει "αυτός ο μαύρος" και στα Αγγλικά μεταφράζεται "the black one". Φαίνεται πως η λέξη "μαύρος" επιτρέπεται όταν λέμε "Black Lives Matter", όπως έγινε ολόκληρη εκστρατεία πριν 2 μήνες, αλλά δεν επιτρέπεται όταν λέμε "Viețile Negre Contează" ή "Viețile Negrilor Contează", που είναι το αποτέλεσμα της μετάφρασης του "black lives matter" στα Ρουμανικά στο Google Translate και το Bing Translator αντίστοιχα.

Υπάρχουν πιο σοβαρά πράγματα ν' ασχολούμαστε: αν παίζει ένας άσπρος σε μια ομάδα μαύρων κι αυτός θα ξεχωρίζει για το χρώμα του, όπως ξεχωρίζει ο νεαρός της εικόνας σε εξέδρα γηπέδου στη Νιγηρία: ένας άσπρος, μειονότητα ανάμεσα σε μαύρους κι όποιος ήθελε να τον υποδείξει, εύκολα θα έλεγε "να, εκείνος ο άσπρος". Είτε αρέσει είτε δεν αρέσει, το χρώμα είναι ένας προσδιοριστικός παράγοντας που τον χρησιμοποιούμε όλοι στην καθημερινή ζωή. Όπως κι η εθνικότητα και το θρήσκευμα και το ύψος και το βάρος και το ντύσιμο, όλα χρησιμοποιούνται καθημερινά ως προσδιοριστικοί παράγοντες, χωρίς αναγκαστικά να υποδηλώνουν "ρατσιστική" συμπεριφορά. "Ρατσιστικό" είναι μόνο αν κάτι λέγεται υποτιμητικά και δεν προέκυψε πως στο συγκεκριμένο επεισόδιο συνέβη κάτι τέτοιο.

Μια παρεξήγηση(;) της στιγμής, λόγω της ξένης γλώσσας, διογκώθηκε σε "ρατσιστικό επεισόδιο", μάλιστα με σχολιασμό και απ' τον Ερντογάν. Τι θα συνέβαινε ωστόσο αν κάποια στιγμή προκύψει πως η ομάδα του Ερντογάν πήγε στο Παρίσι ψάχνοντας αφορμή για επεισόδιο, λόγω της ...

στάσης της Γαλλίας στις βόλτες του Oruc Reis στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα; Και γι' αυτό έκανε απ' την αρχή φασαρία;

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Για λίγο καιρό ακόμα θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν και στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ.

Την επόμενη ημέρα το παιχνίδι συνεχίστηκε απ' το σημείο που διακόπηκε κι ευτυχώς οι μαύροι παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν δεν "μάσησαν" και στα υπολειπόμενα 76 λεπτά του αγώνα φιλοδώρησαν την Τουρκική ομάδα με μια ξεγυρισμένη πεντάρα, με τρία γκολ του -σκούρου- Νεϊμάρ και δυο γκολ του -σκούρου- Εμπαπέ. Δεν είδα κάπου αν το σχολίασε ο Ερντογάν …

Όσο για την ουσία της υπόθεσης, την περιέγραψε με ρεαλισμό και ψυχραιμία στο τουίτερ ο παλιός -μαύρος- διεθνής άσος της Λίβερπουλ Τζον Μπαρνς, ένας απ' τους "άτυχους", που βρήκαν στο δρόμο τους το Μαραντόνα το 1986, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικό: "Αν δεν ξέρεις το όνομά τους και 6/7 από αυτούς στέκονται μαζί σε μια ομάδα και είστε 15 πόδια μακριά και προσπαθείτε να πείτε σε κάποιον ποιος είναι απ' όλους και είναι Ο ΜΟΝΟΣ ΜΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ... πώς τον περιγράφεις;" Κι αργότερα συμπλήρωσε "Give me another way to identify him please ? You’ve got 10 seconds as the 4th official did!.... ready.... go!" Έχετε 10 δευτερόλεπτα να τον περιγράψετε, όπως είχε ο 4ος διαιτητής. Έτοιμοι; Πείτε το!"

Ας ασχοληθούμε καλύτερα με τον πραγματικό ρατσισμό, τη διάκριση ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς, που δεν κάνει καμιά διάκριση ανάλογα με το χρώμα, την εθνικότητα, τη θρησκεία, το ύψος, το βάρος ή το ντύσιμο. Στο χειμώνα βρισκόμαστε, η ενεργειακή φτώχεια απειλεί ν' αφήσει πίσω της πολλούς περισσότερους νεκρούς απ' όσους ο Covid-19. Η παγωνιά σκοτώνει, η φτώχεια σκοτώνει, αλλά αυτό ουδόλως φαίνεται να συγκινεί τους πολιτικούς, που μονίμως υπηρετούν τα συμφέροντα των ολίγων. Και, φυσικά, δεν συγκινεί ούτε τα Μέσα Μαζικής Παραπλάνησης ...

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου