Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

Τι είπε ο Πούτιν στο World Economic Forum του Νταβός για τις εταιρείες πίσω απ' τα κοινωνικά δίκτυα

Η σελίδα Greeklignite εντός του 2021 σκοπεύει ν' αποχωρήσει απ' τη λογοκρισία του Facebook, ήδη βρίσκεται στο MeWe. (Στη δεξιά στήλη θα βρείτε το σύνδεσμο).

Greeklignite plans to leave censoring Facebook, now is on MeWe. (Link at the right column).

Το καθιερωμένο πανηγυράκι του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο χιονισμένο Νταβός φέτος δεν εξελίχθηκε όπως τα προηγούμενα χρόνια, καθώς ο φόβος της πανδημίας οδήγησε τους οργανωτές να το κάνουν με τηλεδιάσκεψη. Στα 7 χρόνια που υπάρχει το ιστολόγιο δεν ασχολήθηκε ποτέ με το Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν, αλλά ήταν μεταξύ των ομιλητών στο Νταβός και φρόντισε να ταράξει τα νερά.

Καταρχήν, σ' ό,τι αφορά την "κλιματική κρίση" των υστερικών της ΕΕ και πλέον και των ΗΠΑ, ο Πούτιν την υποβάθμισε εντελώς, περιοριζόμενος σε μια εντελώς γενικόλογη και "χλιαρή" αναφορά σχεδόν στο κλείσιμο της ομιλίας του:

Another important area that requires coordination, in fact, the coordination of the efforts of the entire international community, is to preserve the climate and nature of our planet. I will not say anything new in this respect.

Only together can we achieve progress in resolving such critical problems as global warming, the reduction of forestlands, the loss of biodiversity, the increase in waste, the pollution of the ocean with plastic and so on, and find an optimal balance between economic development and the preservation of the environment for the current and future generations.

Ένας άλλος σημαντικός τομέας που απαιτεί συντονισμό, στην πραγματικότητα το συντονισμό των προσπαθειών ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας, είναι η διατήρηση του κλίματος και της φύσης του πλανήτη μας. Δεν θα πω τίποτα νέο από αυτή την άποψη. 

Μόνο μαζί μπορούμε να επιτύχουμε πρόοδο στην επίλυση κρίσιμων προβλημάτων όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη, η μείωση των δασικών εκτάσεων, η απώλεια της βιοποικιλότητας, η αύξηση των αποβλήτων, η ρύπανση του ωκεανού με πλαστικό και ούτω καθεξής, και να βρούμε μια βέλτιστη ισορροπία μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και τη διατήρηση του περιβάλλοντος για τις τρέχουσες και τις μελλοντικές γενιές.

Αν έλειπαν οι λέξεις "global warming", η αναφορά είναι τόσο γενικόλογη, που θυμίζει την τυπική απάντηση εστεμμένης σε καλλιστεία: "θα αγωνιστώ για την εξάλειψη της πείνας και του πολέμου από τον πλανήτη".

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Για λίγο καιρό ακόμα θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν και στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ.

Ωστόσο, από την αρχή της ομιλίας του και πριν παρουσιάσει τις θέσεις της Ρωσίας, επέλεξε ν' αναφερθεί σε 3 θέματα και το 2ο ήταν τα κοινωνικά δίκτυα και όσα ...

έκαναν πρόσφατα στις εκλογές των ΗΠΑ, βάζοντας το δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων:

I would like to emphasise one more important point. Modern technological giants, especially digital companies, have started playing an increasing role in the life of society. Much is being said about this now, especially regarding the events that took place during the election campaign in the US. They are not just some economic giants. In some areas, they are de facto competing with states. Their audiences consist of billions of users that pass a considerable part of their lives in these eco systems.

In the opinion of these companies, their monopoly is optimal for organising technological and business processes. Maybe so but society is wondering whether such monopolism meets public interests. Where is the border between successful global business, in-demand services and big data consolidation and the attempts to manage society at one’s own discretion and in a tough manner, replace legal democratic institutions and essentially usurp or restrict the natural right of people to decide for themselves how to live, what to choose and what position to express freely? We have just seen all of these phenomena in the US and everyone understands what I am talking about now. I am confident that the overwhelming majority of people share this position, including the participants in the current event.

Θα ήθελα να τονίσω ένα ακόμη σημαντικό σημείο. Οι σύγχρονοι τεχνολογικοί γίγαντες, ειδικά οι ψηφιακές εταιρείες, έχουν αρχίσει να διαδραματίζουν αυξανόμενο ρόλο στη ζωή της κοινωνίας. Πολλά λέγονται τώρα για αυτό, ειδικά σχετικά με τα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ. Δεν είναι μόνο μερικοί οικονομικοί γίγαντες. Σε ορισμένες περιοχές, ανταγωνίζονται de facto με τα κράτη. Το κοινό τους αποτελείται από δισεκατομμύρια χρήστες που περνούν σημαντικό μέρος της ζωής τους σε αυτά τα οικοσυστήματα. 

Κατά τη γνώμη αυτών των εταιρειών, το μονοπώλιο τους είναι βέλτιστο για την οργάνωση τεχνολογικών και επιχειρηματικών διαδικασιών. Ίσως ναι, αλλά η κοινωνία αναρωτιέται αν ένα τέτοιο μονοπώλιο εξυπηρετεί τα δημόσια συμφέροντα. Πού βρίσκεται το όριο μεταξύ επιτυχημένης παγκόσμιας επιχείρησης, υπηρεσιών σε ζήτηση και ενοποίησης μεγάλων δεδομένων και των προσπαθειών διαχείρισης της κοινωνίας κατά τη διακριτική της ευχέρεια και με σκληρό τρόπο, αντικατάσταση νόμιμων δημοκρατικών θεσμών και ουσιαστικά σφετερισμός ή περιορισμός του φυσικού δικαιώματος των ανθρώπων να αποφασίζουν πώς θα ζήσουν, τι θα επιλέξουν και ποια θέση να εκφράσουν ελεύθερα; Μόλις είδαμε όλα αυτά τα φαινόμενα στις ΗΠΑ και όλοι καταλαβαίνουν για ποιο πράγμα μιλάω τώρα. Είμαι βέβαιος ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων συμμερίζονται αυτήν τη θέση, συμπεριλαμβανομένων των συμμετεχόντων στην τρέχουσα εκδήλωση.

Αν τυχόν σας ενδιαφέρει, η ομιλία του Πούτιν υπάρχει δημοσιευμένη εδώ και σε βίντεο στο YouTube. Σημασία ωστόσο έχει πως όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται πως η κατάσταση με το Facebook, το Twitter, τη Google και το YouTube έχει ξεφύγει κι έχει φθάσει στο σημείο που αποτελούν απειλή για τη δημοκρατία

Το ιστολόγιο μέσα στο 2020 έχει αγανακτήσει με τη λογοκρισία του Facebook και άνοιξε λογαριασμό στο MeWe. Η δύναμη των εταιρειών των κοινωνικών δικτύων είναι οι λογαριασμοί μας, αν μετακινούμαστε μαζικά απ' τις μεγάλες εταιρείες προς μικρότερες, αν δουν τους λογαριασμούς μας να εξαφανίζονται, θα μειωθούν τα έσοδά τους και κυρίως η τιμή της μετοχής τους: αυτό θα είναι η καλύτερη τιμωρία για την αλαζονεία τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου