Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021

Η "κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2060" Κίνα, το Bitcoin και το ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ της άρον-άρον απολιγνιτοποίησης

Η σελίδα Greeklignite εντός του 2021 σκοπεύει ν' αποχωρήσει απ' τη λογοκρισία του Facebook, ήδη βρίσκεται στο MeWe. (Στη δεξιά στήλη θα βρείτε το σύνδεσμο).

Greeklignite plans to leave censoring Facebook, now is on MeWe. (Link at the right column).

Στο τέλος 2019/αρχές 2020 ξέσπασε στην Κίνα η πανδημία του κορονοϊού, που από τότε ταλαιπωρεί όλο τον πλανήτη. Οι οικονομίες γονάτισαν, οι αεροπορικές συγκοινωνίες καταβαραθρώθηκαν και οι ανθρωπογενείς εκπομπές "αερίων του θερμοκηπίου" θεωρητικά μειώθηκαν, αν και στην πράξη το παρατηρητήριο στο Mάουνα Λόα της Χαβάης ΔΕΝ κατέγραψε μείωση του ατμοσφαιρικού CO2, όπως βλέπουμε στο πιο πάνω διάγραμμα, καθώς οι ανθρωπογενείς εκπομπές είναι ελάχιστες συγκρινόμενες με αυτές των φυσικών διεργασιών.


Το Σεπτέμβριο 2020, σε μια μη αναμενόμενη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της Κίνας έκανε γνωστό στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πως η χώρα του έχει θέσει ως στόχο την κλιματική "ουδετερότητα" για το έτος 2060, ενώ αναμένει να κορυφώσει τις εκπομπές "αερίων του θερμοκηπίου" το 2030. Η ΕΕ έχει θέσει τον ίδιο στόχο για το 2050. "Ουδετερότητα" δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν ...
εκπομπές, αλλά πως υπάρχει ισοζύγιο ανάμεσα στις εκπομπές και στην απομάκρυνση CO2 από την ατμόσφαιρα.


Ωστόσο από τότε οι ειδήσεις που έρχονται απ' την Κίνα δεν φαίνονται να συμβαδίζουν με τα όσα είπε ο Κινέζος Πρόεδρος. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε τον Ιανουάριο η Κινεζική Υπηρεσία Στατιστικής και αναδημοσίευσε το mining.com, η παραγωγή κάρβουνου το 2020 έφθασε τα 3,84 δισεκατομμύρια τόνους, αυξημένη σε σχέση με το 2019, παρά την πανδημία του κορονοϊού. Η Κίνα είχε επιβάλει ένα προσωρινό απαγορευτικό σε εισαγωγές κι αυτό οδήγησε σε αύξηση την εγχώρια παραγωγή.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Για λίγο καιρό ακόμα θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν και στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ.


Επιπλέον, η μείωση των επιπτώσεων του κορονοϊού στην Κίνα οδήγησε σε έκρηξη την κατανάλωση ηλεκτρισμού και το Νοέμβριο 2020 η ζήτηση αυξήθηκε 9% σε σχέση με το Νοέμβριο 2019, όπως δημοσίευσε πρόσφατα το Reuters. Η παραγωγή ηλεκτρισμού σχεδόν δεν προλαβαίνει να ικανοποιήσει τη ζήτηση και καίει όσο περισσότερο κάρβουνο και αέριο προλαβαίνει, προκειμένου να διατηρηθεί το ισοζύγιο ζήτησης-παραγωγής και να μην καταρρεύσει το δίκτυο. Για να αντιλαμβανόμαστε τα μεγέθη, το Νοέμβριο η ζήτηση φορτίου στην Κίνα ήταν 646TWh, πιο λίγες απ' την κορύφωση τον Αύγουστο (729TWh), αλλά αρκετά περισσότερο απ' τη ζήτηση της Γερμανίας για ολόκληρο το έτος.

Το Δεκέμβριο 2020 η State Grid Corporation of China ανακοίνωσε ένα σχέδιο οκτώ έκτακτων μέτρων για να διατηρήσει τον εφοδιασμό σε ηλεκτρισμό, μετά από διακοπές που παρατηρήθηκαν στις νότιες επαρχίες Hunan, Jiangxi and Zhejiang μόλις έπεσαν οι θερμοκρασίες λόγω χειμώνα. Το χειμώνα οι στάθμες στα υδροηλεκτρικά είναι χαμηλά, οι "Α"ΠΕ είναι ακόμα πρακτικά ασήμαντες στην αχανή αγορά ηλεκτρισμού της Κίνας και το βάρος για κάλυψη της ζήτησης πέφτει στα πυρηνικά και κυρίως στο κάρβουνο και το αέριο, με όλες τις επιπτώσεις που έχει στις εκπομπές CO2.


Τέλος, τις αρχές Φεβρουαρίου 2021 το Reuters μετέδωσε ΤΗΝ είδηση, που δείχνει για ποιο λόγο η κατεπείγουσα απολιγνιτοποίηση, που προώθησε εδώ ο Μητσοτάκης, για να ωφεληθούν και Γερμανικές εταιρείες, είναι ένα ακόμα εθνικό έγκλημα. Όλες μαζί οι Ελληνικές λιγνιτικές μονάδες είναι μόλις 3,9GW (καθαρή ισχύς) και κλείνουν άρον-άρον "για να σωθεί ο πλανήτης", την ώρα που Γερμανία-Τσεχία υπόσχονται να κλείσουν τις δικές τους στο τέλος του 2038 και Πολωνία στο τέλος του 2049. Αλλά, το 2020, η Κίνα πρόσθεσε στο ηλεκτρικό της σύστημα 38,4GW νέων ανθρακικών εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής. Επειδή κάποια παλιά εργοστάσια έκλεισαν, η καθαρή αύξηση ήταν "μόνο" 29,8GW.

Μέσα στο 2020 εγκρίθηκε επίσης η κατασκευή νέων ανθρακικών εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής συνολικής ισχύος 36,9GW, ανεβάζοντας τη συνολική ισχύ των υπό κατασκευή εργοστασίων μέσα στην προσεχή δεκαετία στα 88,1GW. Με ποιο ακριβώς τρόπο η Κίνα θα γίνει "κλιματικά ουδέτερη" μέχρι το 2060, μένει να αποδειχθεί στην πράξη. 

Και, "το κερασάκι στην τούρτα": πρόσφατα ο Έλον Μασκ, (αυτοκινητοβιομηχανία Τέσλα), αγόρασε πρόσφατα $1,5 δισ. κρυπτονομίσματα Bitcoin, ωθώντας την τιμή του στα $48.000. Τα Bitcoin δεν κόβονται σε νομισματοκοπεία, αλλά παράγονται ηλεκτρονικά, από εξαιρετικά ενεργοβόρα συστήματα υπολογιστών. Μαντέψτε ποια χώρα έχει φθηνή ηλεκτρική ενέργεια, ποιο καύσιμο χρησιμοποιεί και πόσες εκπομπές CO2 προκαλεί η παραγωγή Bitcoin. Σωστά, στην Κίνα πραγματοποιήθηκαν τα 2/3 της παγκόσμιας παραγωγής μέχρι τον Απρίλιο 2020 και το 1/3 στην επαρχία Xinjiang, που έχει την πιο χαμηλή τιμή ηλεκτρισμού στην Κίνα. Χάρη στο τοπικό κάρβουνο, βεβαίως-βεβαίως. 

Το 2018 ερευνητές υπολόγισαν την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρισμού για το Bitcoin στις 48TWh. Από τότε η κατανάλωση έχει αυξηθεί σημαντικά, κάθε επόμενο Bitcoin χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να παραχθεί. Η Ελλάδα το 2020, κατά τον ΑΔΜΗΕ, κατανάλωσε 50,07TWh, όσο "καίει" το Bitcoin, κι η κυβέρνηση κλείνει τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ λιγνίτη "για να σώσει τον πλανήτη". Και να ωφεληθούν Γερμανικές εταιρείες, βεβαίως-βεβαίως … 

Λεπτομέρεια: σήμερα, 16/2/2021, που χιόνισε μέχρι και στην Ακρόπολη, παίρνουμε σχεδόν 1200MW από τον "ακριβό" λιγνίτη και δουλεύουμε και νερά όλο το 24ωρο, φέρνουμε και ρεύμα απ' την Τουρκία, Βουλγαρία, Αλβανία και Ιταλία, για να μην καίμε αέριο. Βλέπετε είναι χειμώνας, η Βόρεια Ευρώπη καίει πολύ αέριο, η τιμή ακρίβυνε και δεν "πρέπει"  εδώ να καίμε αέριο ... "Α"ΠΕ είπατε; Ποιες "Α"ΠΕ; Μόλις τις "σχόλασε" ο ΑΔΜΗΕ! Η συνέχεια, προσεχώς!

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου