Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

Ηλεκτροπαραγωγή 12μήνου 2020: ήταν στραβή η ενεργειακή πολιτική, ο κορονοϊός της έλειπε ...

Η σελίδα Greeklignite εντός του 2021 σκοπεύει ν' αποχωρήσει απ' τη λογοκρισία του Facebook, ήδη βρίσκεται στο MeWe. (Στη δεξιά στήλη θα βρείτε το σύνδεσμο).

Greeklignite plans to leave censoring Facebook, now is on MeWe. (Link at the right column).

Στο τέλος Ιανουαρίου ο ΑΔΜΗΕ δημοσίευσε το Μηνιαίο Δελτίο Ενέργειας για το Δεκέμβριο 2020, με το οποίο ολοκληρώνονται τα στοιχεία ηλεκτροπαραγωγής για το σύνολο του 2020. Λόγω του κορονοϊού η συνολική ζήτηση ηλεκτρισμού ήταν μειωμένη κατά 4,2% (2.170GWh) κι αυτό είχε την επίδρασή του στην παραγωγή. Η κατανομή ωστόσο της παραγωγής στις επιμέρους κατηγορίες, που βλέπουμε στο πιο πάνω διάγραμμα, δεν έχει άμεση σχέση με τον κορονοϊό.

Έτσι το 2020 η παραγωγή από φυσικό αέριο ήταν 17.808GWh και 36% στο μείγμα παραγωγής, ενώ το 2019 ήταν 16.228GWh και 31% στο μείγμα. Η παραγωγή από λιγνίτη ήταν 5.722GWh το 2020 και μόλις 11%, ενώ το 2019 ήταν 10.418GWh και 20% στο μείγμα παραγωγής. Ασφαλώς στην αύξηση παραγωγής από αέριο έπαιξε ρόλο η κατάρρευση τιμής του αερίου το 2020 λόγω κορονοϊού, ενώ για τη μείωση της παραγωγής από λιγνίτη κατά ένα μέρος η μείωση τιμής του αερίου και κατά τα λοιπά η αύξηση της τιμής του δικαιώματος εκπομπής "αερίων θερμοκηπίου"/φόρος άνθρακα.

Τα υδροηλεκτρικά συνέχισαν την πτωτική τους πορεία το 2020, δίνοντας μόλις 2.899GWh και 6% της παραγωγής, όσο ποσοστό είχαν το 2019, αλλά με 3.363GWh. Το 2018 είχαν δώσει 5.051GWh, 10% του μείγματος κι είναι άξιο διερεύνησης αν η μείωση την τελευταία διετία οφείλεται μόνο σε μείωση της υδραυλικότητας ή και σε αλλαγή του τρόπου διαχείρισης των νερών. Δεν πρέπει να ξεχνούμε πως τα υδροηλεκτρικά δίνουν την πιο αξιόπιστη, αξιόπιστα ελεγχόμενη και ταυτόχρονα φθηνή κιλοβατώρα, οπότε η ...

μεγιστοποίηση της χρήσης τους θα έχει μόνο όφελος για τον καταναλωτή. Το πρόβλημα είναι πως η μεγιστοποίηση της χρήσης των νερών δεν δίνει όφελος σε συγκεκριμένες κατηγορίες παραγωγών κι η κυβέρνηση δεν πείθει ποτέ πως ενδιαφέρεται για το συμφέρον των πολλών.

Οι εισαγωγές ηλεκτρισμού απ' όλη τη γύρω γειτονιά έχουν παγιοποιηθεί, με 8.861GWh, οι οποίες ήταν τουλάχιστον λιγότερες απ' τις 9.944GWh του 2019, αλλά σημαντικά περισσότερες απ' τις 6.279GWh του 2018. Τους δυο τελευταίους μήνες του έτους σημειώθηκε ραγδαία πτώση των εισαγωγών, ενδεχομένως επειδή ο βαρύς χειμώνας της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης οδήγησε εκεί την όποια πλεονάζουσα ενέργεια, διαφορετικά οι εισαγωγές θα ήταν τουλάχιστον στα περυσινά επίπεδα. Εισαγωγές απ' τη λιγνιτική παραγωγή των Βαλκανίων, την ανθρακική της Τουρκίας, αλλά ενδεχομένως και την αιολική της Ιταλίας. Σημασία έχει πως το 18% του μείγματος είναι από εισαγωγές και μαζί με το 36% του φυσικού αερίου αθροίζουν 54% εισαγόμενης ενέργειας κι εξαγωγής συναλλάγματος, το οποίο δεν υπάρχει και το δανειζόμαστε με όρους μνημονίων.


Το πιο ανησυχητικό στη μείωση της συνολικής ζήτησης ηλεκτρισμού είναι η μείωση της υψηλής τάσης, που είναι η ζήτηση της βιομηχανίας και φυσιολογικά δεν επηρεάστηκε ιδιαίτερα απ' τον κορονοϊό. Με πτώση 7,7% ως προς το 2019 δείχνει πως το ΑΕΠ πολύ δύσκολα θα ανακάμψει, όσα παραμύθια κι αν διαδίδουν τα Μέσα Μαζικής Παραπληροφόρησης.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Για λίγο καιρό ακόμα θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν και στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ.


Εντελώς απογοητευτική είναι και η εικόνα για τους συντελεστές χρησιμοποίησης συμβατικών μονάδων το Δεκέμβριο, που δείχνει γιατί δεν υπάρχει λογική στο σύστημα ηλεκτροδότησης: οι λιγνιτικές μονάδες, που παράγουν φορτίο βάσης, είχαν πιο χαμηλό συντελεστή χρησιμοποίησης απ' τους αεριοστρόβιλους, που παράγουν φορτίο αιχμής! Παράγουν επίσης φορτίο εξισορρόπησης των αυξομειώσεων των αιολικών κι επειδή η παραγωγή με αεριοστροβίλους μόνο φθηνή δεν είναι, ας αναρωτιούνται κανένα χρόνο ακόμα γιατί δεν κατεβαίνουν οι τιμές στην αγορά εξισορρόπησης του Target Model. Χαμηλός είναι επίσης ο συντελεστής χρησιμοποίησης των μονάδων αερίου συνδυασμένου κύκλου, οι οποίες πλέον αποτελούν μονάδες βάσης του συστήματος.

Συνολικά και το 2020 έρχεται να προστεθεί στις χρονιές που πιστοποιούν την πλήρη αποτυχία της ενεργειακής πολιτικής, μιας πολιτικής που αυξάνει την εξάρτηση της χώρας από εισαγωγές, μαζί με τα κέρδη των λίγων, ενώ ταυτόχρονα ωθεί τους πολλούς σε ενεργειακή φτώχεια. Ήταν που ήταν στραβή η πολιτική, την έφαγε κι ο κορονοϊός ... 

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου