Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

Συγκλονιστική εργασία στο NATURE: Μαζική καταστροφή των Ευρωπαϊκών δασών για τη "σωτηρία του πλανήτη"!

Προσοχή, το Facebook έχει μειώσει τη διάδοση της σελίδας Greeklignite και δεν θα σας εμφανίσει σχετική ειδοποίηση. Επισκεφθείτε το greeklignite.blogspot.com!
Attention, Facebook is limiting Greeklignite page reach.
Visit greeklignite.blogspot.com!

Τον Απρίλιο, εν μέσω της πανδημίας, ανέβηκε στο YouTube το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ του Michael Moore "Planet of the Humans". Μέχρι τώρα έχει 8,7 εκατομμύρια προβολές και πάνω από 64 χιλ. σχόλια. Με διάρκεια 100 λεπτά είναι απ' αυτά που πρέπει να δει κανείς, προκειμένου να διαπιστώσει πολύ γρήγορα την απύθμενη υποκρισία των δήθεν "οικολόγων" κι όσων προτάσσουν τη "σωτηρία του πλανήτη" απ' το "επάρατο CO2". Αν δεν το είδατε σπεύσατε, είναι εξαιρετικά "άβολη αλήθεια" για τους υποστηρικτές της κλιματικής απάτης κι είναι άγνωστο μέχρι πότε θα υπάρχει αναρτημένο.

Μεγάλο τμήμα του ντοκιμαντέρ είναι αφιερωμένο στο πελέκημα των δασών προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στην ηλεκτροπαραγωγή, με το πολύ κομψό όνομα "βιομάζα". Η πιο πάνω εικόνα είναι απ' το ντοκιμαντέρ κι είναι χαρακτηριστική. Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται σε όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ, αλλά το ίδιο συμβαίνει και στην ΕΕ, με εμβληματική τη μετατροπή του μεγαλύτερου ανθρακικού εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής της Βρετανίας Drax σε εργοστάσιο που χρησιμοποιεί βιομάζα, έτσι λέγεται πλέον το πελέκημα των δασών. Το Drax βεβαίως και έσπευσε να δικαιολογηθεί πως η βιομάζα προέρχεται από βιώσιμη διαχείριση δασών, αλλά η αλήθεια είναι διαφορετική.

Μόλις προχθές, 1/7/2020, δημοσιεύθηκε στο Nature μια ακόμα εξαιρετικά "άβολη" εργασία, που έχει τίτλο "Abrupt increase in harvested forest area over Europe after 2015" (Απότομη αύξηση στην ξύλευση των δασών της Ευρώπης μετά το 2015). Χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης οι ερευνητές εύκολα διαπίστωσαν το συστηματικό ξεπάτωμα των δασών της Ευρώπης.


Η περίληψη της εργασίας, που φαίνεται στην εικόνα, είναι αρκετή για ν' αντιληφθεί εύκολα κανείς πού οδηγεί η παράνοια της ΕΕ για δαιμονοποίηση του CO2: θα έχει ως αποτέλεσμα να μας επιστρέψουν ενεργειακά στο 18ο αιώνα, τότε που η βιομάζα, δηλαδή η δασική ξυλεία, ήταν η κύρια ενεργειακή πηγή των ανθρώπων. Μόνο που τώρα οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες, ακόμα κι ο πληθυσμός είναι πολύ μεγαλύτερος, οπότε ο ρυθμός εξαφάνισης των δασών ολοένα και θα επιταχύνεται. Μη ρωτήσετε φυσικά που θα πάνε τα ζώα του δάσους, ήδη αρκούδες, λύκοι, αγριογούρουνα, ...
αλεπούδες, ζαρκάδια, κλπ. κάνουν όλο και πιο τακτική εμφάνιση όχι μόνο στα χωριά, αλλά και στις πόλεις! Τα ζώα δεν θα ανεχθούν την καταστροφή των ενδιαιτημάτων τους, θα έλθουν να ζήσουν μαζί μας!


Δεν είναι μόνο η ηλεκτροπαραγωγή η αιτία που ξεπατώνονται τα δάση: είναι και τα περίφημα pellets ξυλείας, τα οποία όλο και περισσότερο χρησιμοποιούνται για θέρμανση, ακριβώς επειδή η ΕΕ έχει υπερφορολογήσει τα ορυκτά καύσιμα. Δεν παράγονται πλέον μόνο ως υπολείμματα καλλιεργειών, αλλά και με συστηματικό πελέκημα δασών, τόσο στα Βαλκάνια όσο και στις Άλπεις. Άλλη μια περίπτωση όπου η ανόητη φορολογία έχει καταστροφικές επιπτώσεις. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ. 

Η περίληψη τα λέει πολύ απλά και κατανοητά (οι επισημάνσεις δικές μου):
"Τα δάση παρέχουν μια σειρά υπηρεσιών οικοσυστήματος που είναι ζωτικής σημασίας για την κοινωνία μας. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), τα δάση αντιπροσωπεύουν περίπου το 38% της συνολικής έκτασης. Αυτά τα δάση αποτελούν σημαντικές δεξαμενές άνθρακα και οι προσπάθειές τους για διατήρηση είναι ζωτικής σημασίας για το όραμα της ΕΕ για επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 20502. Ωστόσο, η αυξανόμενη ζήτηση για δασικές υπηρεσίες και προϊόντα, με γνώμονα τη βιοοικονομία, θέτει προκλήσεις για βιώσιμη διαχείριση των δασών. Εδώ χρησιμοποιούμε δορυφορικά δεδομένα μικρής κλίμακας για να παρατηρήσουμε μια αύξηση στη συγκομιδή δασικής έκτασης (49 τοις εκατό) και μια αύξηση της απώλειας βιομάζας (69 τοις εκατό) στην Ευρώπη για την περίοδο 2016-2018 σε σχέση με το 2011-2015, με μεγάλη απώλειες που συμβαίνουν στην Ιβηρική χερσόνησο και στις σκανδιναβικές και βαλτικές χώρες. Οι δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν περαιτέρω ότι το μέσο μέγεθος επιθέματος της συγκομιδής αυξήθηκε κατά 34% σε ολόκληρη την Ευρώπη, με πιθανές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα, τη διάβρωση του εδάφους και τη ρύθμιση των υδάτων. Η αύξηση του ρυθμού συγκομιδής των δασών είναι αποτέλεσμα της πρόσφατης επέκτασης των αγορών ξύλου, όπως προτείνεται από οικονομετρικούς δείκτες για τη δασοκομία, τη βιοενέργεια με βάση το ξύλο και το διεθνές εμπόριο. Εάν συνεχιστεί ένας τόσο υψηλός ρυθμός συγκομιδής δασών, ενδέχεται να παρεμποδιστεί το όραμα της ΕΕ μετά το 2020 για τη μείωση του κλίματος με βάση τα δάση και οι πρόσθετες απώλειες άνθρακα από τα δάση θα απαιτούσαν επιπλέον μειώσεις εκπομπών σε άλλους τομείς προκειμένου να επιτευχθεί η κλιματική ουδετερότητα έως το 2050."

Δεν είναι στραβός ο γιαλός, η ΕΕ αρμενίζει στραβά! Κι είναι υποχρέωση των πολιτών και των συνειδητοποιημένων για τις υποχρεώσεις απέναντι στην κοινωνία επιστημόνων να επισημάνουν τη βαθιά λαθεμένη πολιτική. Υπάρχουν κι επιστήμονες που δεν ασχολούνται μόνο με το ροκάνισμα προγραμμάτων, για προσπορισμό ιδίου οφέλους. Η 69η ετήσια στατιστική για την παγκόσμια ενέργεια, που δημοσίευσε όπως κάθε Ιούνιο η ΒΡ, είναι εντελώς αποκαλυπτική: αν η ΕΕ συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, η Ευρωπαϊκή οικονομία θα είναι κάθε μέρα όλο και λιγότερο ανταγωνιστική στο παγκοσμιοποιημένο επίπεδο. Φτώχεια στους Ευρωπαίους, αυτό είναι το όραμα της ΕΕ!
 
Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου