Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

Έρχεται το τέλος της εποχής του πετρελαίου! Εσείς ακόμα να αγοράσετε ηλεκτρικό αυτοκίνητο;


Προσοχή, το Facebook έχει μειώσει τη διάδοση της σελίδας Greeklignite και δεν θα σας εμφανίσει σχετική ειδοποίηση. Επισκεφθείτε το greeklignite.blogspot.com!
Attention, Facebook is limiting Greeklignite page reach.
Visit greeklignite.blogspot.com!

Αν δεν σας αρέσει η πραγματικότητα, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα; Κάτι τέτοιο θυμίζει το κυριολεκτικά "ό,τι να 'ναι" πρόσφατο δημοσίευμα του Economistas.gr, με το βαρύγδουπο τίτλο "Έρχεται το τέλος της εποχής του πετρελαίου". Το περιεχόμενο δημοσιεύθηκε και σ' άλλες ιστοσελίδες, αλλά, φρονίμως ποιούσες, φρόντισαν να βάλουν στο τέλος και ερωτηματικό. Κάτι που παρέλειψε το Economistas, η "δημοσιογραφία του τρόμου" πουλάει καλύτερα.

Το εντελώς χαμένο στη μετάφραση δημοσίευμα δείχνει πως η συντάκτρια είτε γράφει για πράγματα που δεν κατανοεί είτε γράφει αυτά που θέλει, αγνοώντας την πηγή. Και στις δυο περιπτώσεις το τελικό αποτέλεσμα αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση παραπληροφόρησης, αυτό που λέμε Fake News.


Το δημοσίευμα υποτίθεται πως βασίζεται σε έκθεση "έγκυρης Γαλλικής δεξαμενής σκέψης". Μόνο που η "έγκυρη" δεν είναι απαραίτητα έγκυρη, καθώς είναι άλλη μια απ' τις πολλές ΜΚΟ που ξεκοκαλίζουν τα χρήματα που ρέουν άφθονα για την "ενεργειακή μετάβαση" στην ΕΕ. Τι λέει στην πραγματικότητα η έκθεση; Λέει πως μέχρι το 2030 οι χώρες που τροφοδοτούν την Ευρώπη με πετρέλαιο "μπορεί" να παρουσιάσουν μείωση παραγωγής "μέχρι" 8%. Σιγά τα ωά, δηλαδή! Λες και δεν υπάρχουν εναλλακτικές πηγές προμήθειας. Η "έγκυρη" έκθεση φαίνεται να έχει συνταχθεί όχι από ειδικούς του πετρελαϊκού τομέα, αλλά από δημοσιογράφους, που ρώτησαν κάποιους του πετρελαϊκού τομέα. Τι ρώτησαν, τι κατάλαβαν και τι έγραψαν στο τέλος δεν έχει νόημα να το αναλύουμε.

Ωστόσο αυτό το "συγκλονιστικό εύρημα" μεταφράστηκε στα Ελληνικά ως "Έρχεται το τέλος της εποχής του πετρελαίου". Κι επειδή μια "καλή" "δημοσιογραφία" πρέπει να έχει και λίγο τρόμο, να και το "...αυξάνοντας τον κίνδυνο να υπάρξουν ελλείψεις στην αγορά και, κατά συνέπεια, να προκύψει ένα σοβαρό σοκ στις τιμές".

Κι ο "χωροφύλαξ του διαδικτύου", τα Ελληνικά Hoaxes, δεν το πήραν είδηση. Αλλά πήραν είδηση πως κάποιος έγραψε ...
στο Facebook πως αν το εμβόλιο για τον κορονοϊό θα είναι έτοιμο τον Αύγουστο έρχεται βάσει νόμου υποχρεωτικός εμβολιασμός, το χαρακτήρισαν "παραπληροφόρηση" κι εισέπραξαν μια δημοσίευση για μήνυση για σύσταση συμμορίας & συκοφαντική δυσφήμιση! Έχει παραγίνει το κακό με τους λογοκριτές, αν έχουν άποψη ας την κρατούν για τον εαυτό τους κι όχι να θησαυρίζουν "κάνοντας την τρίχα τριχιά", προκειμένου να ανακαλύψουν κάπου παραπληροφόρηση. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ.


Η πραγματικότητα ωστόσο είναι εν προκειμένω πραγματικά εντελώς αμείλικτη. Στα μέσα Ιουνίου, δυο εβδομάδες πριν εμφανιστεί το κατασκεύασμα στο Economistas.gr, η BP έδωσε στη δημοσιότητα την 69η έκδοσή της για τη στατιστική της παγκόσμιας ενέργειας στο τέλος του 2019. Με βάση τα στοιχεία για τα βεβαιωμένα αποθέματα πετρελαίου ανά τον πλανήτη, η κατάσταση είναι όπως φαίνεται στο γράφημα. Παρόλο που η παραγωγή πετρελαίου μέχρι και το 2018 διαρκώς αυξάνεται και η ζήτηση αυξάνεται μέχρι και το 2019, τα βεβαιωμένα αποθέματα όχι μόνο δεν μειώθηκαν, αλλά, αντίθετα τα τελευταία 20 χρόνια αυξήθηκαν κατά 35,8%!

Αυτό φυσικά και δεν αποκλείει ένα νέο σοκ στις τιμές, καθώς οι τιμές διαμορφώνονται χρηματιστηριακά κι όχι αποκλειστικά με βάση τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης: τα γεωπολιτικά παίζουν επίσης πολύ μεγάλο ρόλο, οπότε η χειραγώγηση της τιμής δεν είναι κάτι το απίθανο.


"Είναι η τεχνολογία, ηλίθιε!" θα μπορούσε ν' αναφωνήσει κάποιος, παραφράζοντας την ιστορική ατάκα του Μπιλ Κλίντον. Είναι η εξέλιξη της τεχνολογίας, που επιτρέπει τόσο τον πιο ευχερή εντοπισμό νέων κοιτασμάτων όσο και τη συνέχιση εξόρυξης από κοιτάσματα που θεωρούνταν εξαντλημένα.

Συνεπώς, όχι, δεν έρχεται το τέλος της εποχής του πετρελαίου, επειδή έτσι θέλουν κάποιοι που τρέφονται απ' την παραπληροφόρηση. Καλό θα είναι ν' αφήσουν τα δημοσιεύματα για τα ενεργειακά για όσους καταλαβαίνουν πέντε πράγματα περισσότερο. Καθώς έπρεπε να είχαν ρίξει μια ματιά στην ετήσια στατιστική της ΒΡ, πριν γράψουν. Γιατί δεν γράφουν καλύτερα για το καταπληκτικό Ελληνικό καλοκαίρι; Που μόνο "υπερθερμασμένο" δεν είναι;

Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για το πλασάρισμα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Για να πουληθούν ηλεκτρικά, δεν πρέπει να πωλούνται αυτοκίνητα που κινούνται με βενζίνη ή πετρέλαιο. Οπότε στο προσεχές διάστημα δεν αποκλείεται να δούμε κι άλλα παρόμοια fake κατασκευάσματα, ήδη σήμερα εμφανίστηκε δημοσίευμα "όποιος προλάβει θα πάρει!", μη τυχόν και μας μείνει η πραμάτεια απούλητη: με τι μούτρα θα βλέπει μετά ο Μητσοτάκης τους δανειστές; 

Πώς να τους πει πως έδωσε "μόνο" 100 εκατ. ευρώ για επιδότηση των συγκεκριμένων προϊόντων τους; Θα φταίει και γι' αυτό ο κορονοϊός; Πώς να τον πιστέψουν, μετά μάλιστα απ' όσα έγιναν χθες βράδυ στο Γήπεδο "Γ.Καραϊσκάκης", χωρίς να ιδρώσει τ' αυτί κανενός Χαρδαλιά και κανενός εισαγγελέα;Τη στιγμή μάλιστα που χωρίς κανένα επιδημιολογικό αποδεικτικό στοιχείο επιβάλουν στους πολίτες να πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ φορώντας μάσκα;


Για την ιστορία, το Economistas.gr, (θέση 73.636 σύμφωνα με το alexa.com), εμφανίζεται στη "λίστα Πέτσα" να έχει πάρει 50 χιλ. €+ΦΠΑ. Καθόλου άσχημα! Ενδεικτικά, το amna.gr, του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (θέση 5.426 σύμφωνα με το alexa.com), εμφανίζεται με 15 χιλ. και το enikos.gr με 25 χιλ... (θέση 5.556). Η "αξιοκρατία", όπως την αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση των "αρίστων". Και η διαχείριση του δημοσίου χρήματος, όπως την αντιλαμβάνεται η Ελληνική "δικαιοσύνη" ...
 
Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου