Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020

κ.Περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας, ενταύθα: το όνειρό σας -και ενός αιώνα των Γερμανών- για Υδρογόνο μόλις σκάλωσε!


Ένα όνειρο των Γερμανών στον περασμένο αιώνα ήταν η αξιοποίηση του ανέμου για ηλεκτροπαραγωγή. Η επαναφορά του στο τέλος του 20ού αιώνα έφερε εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στη Γερμανική βιομηχανία, αλλά δεν έλυσε το πρόβλημα της εγγενούς αναξιοπιστίας του ανέμου. Κι όμως, οι Γερμανοί διαχρονικά έχουν μελετήσει τα Ομηρικά Έπη, θα 'πρεπε κάτι να 'χουν διδαχθεί απ' το λόγο για τον οποίο ο Αγαμέμνονας αναγκάστηκε ν' αποδεχθεί τη θυσία της Ιφιγένειας.

Αφού λοιπόν η αιολική ηλεκτροπαραγωγή είναι εντελώς τυχαία κι αναξιόπιστη, πρέπει να βρεθεί τρόπος μετασχηματισμού σε σταθερή κι αναξιόπιστη. Μόνο που ο τρόπος αυτός πρέπει να είναι φθηνός, διαφορετικά η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας πάει περίπατο. Πολλές ιδέες εμφανίστηκαν, καθώς πρόβλημα χρηματοδότησης δεν υφίσταται: με το ευρώ η Γερμανία έχει μαζέψει όλο το χρήμα της ΕΕ στα σεντούκια της, σπρώχνοντας συνολικά τον Ευρωπαϊκό Νότο στη χρεοκοπία. 

Η πρώτη ιδέα ήταν η αντλησιοταμίευση, αλλά η Γερμανία δεν έχει τις κατάλληλες τοποθεσίες. Κανένα πρόβλημα, οι Αυστριακές κι Ελβετικές Άλπεις είναι γεμάτες υδροηλεκτρικά, το ίδιο κι η Σκανδιναβία. Αλλά το ρεύμα μεταφέρεται με καλώδια και καλώδια δεν υπάρχουν, τουλάχιστον τόσα που να λύνουν το πρόβλημα. Ψάχνοντας για λύσεις μέσα στη Γερμανία, σκέφτηκαν να κάνουν αντλησιοταμίευση χρησιμοποιώντας τα παλιά υπόγεια ανθρακωρυχεία. Ούτε κι αυτό επαρκεί, οπότε ήρθαν στο προσκήνιο τα "πιστόνια".


Αλλά επειδή οι ανάγκες είναι μεγάλες, επανέφεραν το όνειρο του περασμένου αιώνα, για παραγωγή υδρογόνου και χρήση του ως καυσίμου. Ένα παλιό Γερμανικό όνειρο, που τερματίστηκε άδοξα το 1937, όταν η έκρηξη στο αερόπλοιο Χίντεμπουργκ έστειλε στο θάνατο επίλεκτα μέλη της τότε ελίτ.

Αυτή τη φορά η παραγωγή θα γίνεται με ηλεκτρόλυση από αιολική ενέργεια, αλλά τα οικονομικά είναι αδυσώπητα σε σχέση με την παραγωγή από φυσικό αέριο. Βεβαίως και η ΕΕ ξέρει τον τρόπο, θα φορολογήσει όλα τα υπόλοιπα προκειμένου να πετύχει αυτό που θέλει. Μόνο που λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο, το υδρογόνο είναι ένα "ιδιότροπο" αέριο και οι λόγοι που εξερράγη το Χίντεμπουργκ εξακολουθούν να υφίστανται!

Στα πλαίσια της αψυχολόγητα βίαιης απολιγνιτοποίησης της χώρας, η ΝΔ έπρεπε να βρει ένα αφήγημα, ταΐζοντας σανό τους ιθαγενείς. Το βρήκε στο υδρογόνο: ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, πρώην βουλευτής ΝΔ, εμφάνισε και περιφέρει πρόταση παραγωγής υδρογόνου με το θηριώδες φωτοβολταϊκό έργο, που ετοιμάζει η ΔΕΗ στις εκτάσεις των εκεί λιγνιτωρυχείων. Ένα μέρος του υδρογόνου θα καίγεται επιτόπου, αλλά το μεγαλύτερο "θα διατίθεται στην εμπορία", προφανώς θα διακινείται μέσω του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, που διέρχεται βόρεια της Πτολεμαΐδας.

Το αφήγημα αυτό μόλις σκάλωσε: ο ACER, ο Οργανισμός για τη συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της ΕΕ έδωσε στη δημοσιότητα μια έρευνα για τη δυνατότητα ...
διοχέτευσης υδρογόνου στα δίκτυα φυσικού αερίου. Η έκθεση "NRA Survey on Hydrogen, Biomethane, and Related Network Adaptations - Evaluation of Responses Report", με ημερομηνία 10/7/2020, συνοψίζει τις απαντήσεις των Εθνικών Ρυθμιστικών Αρχών σε ερωτηματολόγια για τη δυνατότητα υποδοχής υδρογόνου και βιομεθανίου στα δίκτυα αερίου. Βλέπετε, οι πολιτικοί μας, που βλέπουν μακριά, αποφάσισαν, στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ το Νοέμβριο 2019, πως το 2050 τα "πράσινα αέρια" (υδρογόνο-βιομεθάνιο) θα μπορούσαν ν' αποτελούν (ανάλογα με το σενάριο) το 30%-70% της συνολικής χρήσης φυσικού αερίου. Ως γνωστόν, τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ολλανδίας και της Βόρειας Θάλασσας έχουν αρχίσει να μην αισθάνονται και πολύ καλά, αλλά αυτό ουδόλως αφορά τα κοιτάσματα της Ρωσίας, των ΗΠΑ, της Κασπίας, του Κατάρ, του Ιράν και, φυσικά, της Ανατολικής Μεσογείου, όπου υπάρχει κι Ελληνικός πλούτος. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ.


Η έρευνα του ACER συγκέντρωσε απαντήσεις των 23 απ' τις συνολικά 27 Ρυθμιστικές Αρχές. Η Ελλάδα, (όπως και οι Βουλγαρία, Φινλανδία και Μάλτα), δεν έστειλε απάντηση, ενδεχομένως επειδή η ηγεσία της ΡΑΕ ήταν "υπ' ατμόν". 16 απ' τις 23 Ρυθμιστικές Αρχές απάντησαν πως δεν επιτρέπεται η έγχυση υδρογόνου στα δίκτυα αερίου. Στις χώρες όπου αυτό είναι τεχνικά εφικτό, η αναλογία είναι πολύ μικρή: το υψηλότερο ποσοστό ανέφερε η Γερμανία με 10%, η Γαλλία 6%, η Ισπανία 5%, η Αυστρία 4%, η Λιθουανία 2%, η Ιταλία 1%, η Ολλανδία 0,02%, η Λετονία και η Ιρλανδία 0,01%. Η Σλοβακία επιτρέπει 2% παρουσία υδρογόνου σε εισαγόμενο αέριο, αλλά όχι απευθείας έγχυση στο έδαφός της. Στη Γερμανία η απευθείας έγχυση είναι δυνατή μόνο εφόσον το υδρογόνο παράγεται σε εργοστάσια ηλεκτρόλυσης.

Οπότε, μην ανησυχείτε, η ΕΕ θα τη βρει κι αυτή τη λύση: δεν είναι δυνατή η χρήση των δικτύων φυσικού αερίου, αφού το υδρογόνο θεωρείται "ρύπος", λόγω επικινδυνότητας έκρηξης; Κανένα πρόβλημα! Ετοιμαστείτε να ξηλωθείτε, για να κάνουμε ξεχωριστό δίκτυο υδρογόνου! Πώς νομίζετε ότι θα συνεχίσει να δουλεύει ανεμπόδιστα η βορειοευρωπαϊκή βιομηχανία; Κατασκευάζοντας ανάγκες, εκεί που δεν υπάρχουν! Ζήτω η "ελεύθερη' οικονομία της ΕΕ!


Βεβαίως για την Ελλάδα ούτε κι αυτό θα είναι εφικτό, παρά μόνο αν γίνει αγωγός προς Ιταλία. Αλλά με ακόμα αβέβαιο το μέλλον του αγωγού φυσικού αερίου EastMed (Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας), ποιος θα ενδιαφερθεί για αγωγό υδρογόνου; Το σχέδιο του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας θα έχει την τύχη του Σχεδίου Ήλιος, που ήταν επίσης τεχνικά αβάσιμο. Καλό είναι να ψάξουν για άλλο σανό! Εκτός κι αν υπερισχύσει η ανάγκη των Γερμανών να μας πουλήσουν σώνει και καλά εργοστάσιο ηλεκτρόλυσης. Άλλωστε ο Μητσοτάκης το είπε ξεκάθαρα στη Bild: "Και, βεβαίως, θα επωφεληθούν και Γερμανικές εταιρείες" ...
 
Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου