Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Γερμανία: "Άρχισαν τα όργανα", 1η προσφυγή κατά του νόμου για λήξη της ηλεκτροπαραγωγής από κάρβουνο το 2038.


Προσοχή, το Facebook έχει μειώσει τη διάδοση της σελίδας Greeklignite και δεν θα σας εμφανίσει σχετική ειδοποίηση. Επισκεφθείτε το greeklignite.blogspot.com!
Attention, Facebook is limiting Greeklignite page reach.
Visit greeklignite.blogspot.com!

Στις 3 Ιουλίου η Γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή (Bundestag) ψήφισε το νόμο (KVBG) για τη λήξη της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη και λιθάνθρακα μέχρι τέλους του 2038, προβλέποντας ταυτόχρονα βοήθεια 40 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις περιοχές που θα θιγούν. Βέβαια η λήξη χρήσης λιθάνθρακα και λιγνίτη σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει απανθρακοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής, καθώς η Γερμανία θα καίει όλο και περισσότερο φυσικό αέριο, γι' αυτό άλλωστε επείγεται να τελειώσει τον εξαιρετικά αμφιλεγόμενο αγωγό Nord Stream 2. Ένα Ρωσικό αγωγό με Γερμανό πρόεδρο, τον πρώην Καγκελάριο Σρέντερ.

Ωστόσο, πριν καν τελειώσει ο μήνας, στις 30 Ιουλίου, η STEAG, που εδρεύει στο Έσσεν, υπέβαλε στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο στην Καρλσρούη επείγουσα αίτηση σχετικά με τον Νόμο KVBG. Με την αίτηση δεν θίγεται η ημερομηνία λήξης του 2038, αλλά το οικονομικό μέρος της σχετικής διαδικασίας, που έχει διακριτές προβλέψεις για τις μονάδες λιθάνθρακα σε σχέση με τις μονάδες που καίνε λιγνίτη.


Βλέπετε στη Γερμανία τα ορυχεία εγχώριου λιθάνθρακα ολοκλήρωσαν το βίο τους το 2018 και πλέον ο λιθάνθρακας είναι 100% εισαγόμενο καύσιμο. Αντίθετα, ο λιγνίτης όχι μόνο είναι 100% εγχώριος, αλλά η Γερμανική κυβέρνηση, σε ανύποπτο χρόνο, το Δεκέμβριο 2013, τον είχε αποκαλέσει "schwarze Gold"! Ναι, ο λιγνίτης είναι ο μαύρος χρυσός της Γερμανίας κι αυτό το αναγνωρίζουν όλα τα εκεί κόμματα. Σε αντίθεση με κάτι πολιτικά χρεοκοπημένους, χρεοκοπημένων κομμάτων, που τρέχουν να κλείσουν άρον-άρον τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ λιγνίτη, για να καίνε εισαγόμενο φυσικό αέριο και να εισάγουν ρεύμα από το λιγνίτη Σκοπιανών, Βούλγαρων και Τούρκων.

Αν και ο Νόμος KVBG ψηφίστηκε στις 3 Ιουλίου, δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα σε ΦΕΚ. Ως εκ τούτου, η STEAG υποχρεώθηκε να υποβάλει αίτηση για επείγουσα νομική προστασία στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο πριν τεθεί σε ισχύ ο νόμος, προκειμένου να μπορέσει να λάβει νομική προστασία πριν από την πρώτη δημοπρασία παροπλισμού μονάδων ηλεκτροπαραγωγής λιθάνθρακα την 1η Σεπτεμβρίου 2020. Σε μεταγενέστερη ημερομηνία, η STEAG θα προχωρήσει σε ...
"Συνταγματική Καταγγελία". 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ. 

Σύμφωνα με τη διαδικασία που προσβάλει η STEAG, οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με λιθάνθρακα θα κλείσουν χωρίς αποζημίωση το αργότερο έως το 2027. Εναλλακτικά θα συμμετέχουν σε δημοπρασίες για τον παροπλισμό από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Προβλέπονται συνολικά οκτώ δημοπρασίες. Ωστόσο, οι μέγιστες τιμές που μπορούν να επιτευχθούν κατά τη STEAG είναι υπερβολικά χαμηλές και οι συνθήκες δημοπρασίας είναι ασαφείς και από πολλές απόψεις παράνομες. Στη δημοπρασία της 1ης Σεπτεμβρίου, οι μέγιστες τιμές που μπορούν να επιτευχθούν εξακολουθούν να είναι ελκυστικές. Για το λόγο αυτό, με το επείγον αίτημα στο Δικαστήριο της Καρλσρούης, η STEAG ζητά επέκταση του όγκου της πρώτης δημοπρασίας κατά περίπου 20%, καθώς και μια απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου ότι οι προσαυξήσεις είναι μόνο προσωρινές από την άποψη του ποσού και η καταλληλότητά τους μπορεί να ελεγχθεί κατά την κανονική εκδίκαση του αιτήματος.

Δεν ξέρω πώς είναι τα δικαστικά στη Γερμανία, πάντως, σε αναλογία με τα δικά μας, το "επείγον αίτημα" μοιάζει με διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων, ενώ η "κανονική εκδίκαση" αναφέρεται σε συζήτηση αγωγής. Ανεξάρτητα ωστόσο της δικαστικής πλευράς του θέματος, υπάρχει πάντα η τεχνική πλευρά, που θα κριθεί το 2022, τότε που είναι προγραμματισμένο καταρχήν να κλείσουν όλα τα εναπομένοντα πυρηνικά της Γερμανίας. 

Χωρίς πυρηνικά και χωρίς λιθανθρακικά, φεύγει ένα μέρος της κάλυψης του φορτίου βάσης (πυρηνικά) και του μεταβλητού φορτίου (λιθανθρακικά) και μένει να δούμε με ποιο τρόπο θα καλυφθεί το έλλειμμα παραγωγής. Στο φορτίο βάσης προφανώς τα λιγνιτικά θα βρουν περισσότερο χώρο κι η παραγωγή τους αναμένεται ν' αυξηθεί, αν και η τιμή στο δικαίωμα εκπομπής CO2 και είναι ήδη αρκετά υψηλή και αναμένεται και νέα χειραγώγησή της απ' την ΕΕ. Το μεταβλητό φορτίο θεωρητικά θα πρέπει να το καλύψουν αιολικά & φωτοβολταϊκά, άλλωστε γι' αυτό γίνεται η ενεργειακή μετάβαση, η διαβόητη Energiewende. 

Αλλά, αυτά χρειάζονται και αέριο, "την ενέργεια του μέλλοντος", για υποστήριξη της τυχαίας παραγωγής. Αν οι ΗΠΑ επιμείνουν να συνεχίζουν να μπλοκάρουν την ολοκλήρωση του αγωγού Nord Stream 2, μένει να δούμε πού θα βρουν οι Γερμανοί το φυσικό αέριο που θα χρειάζονται. Ιδίως αν ο χειμώνας 2022-23 είναι βαρύς και το αέριο πάει στη θέρμανση. Κι ακόμα χειρότερα, αν τους κάτσει και επανεκλογή του Τραμπ τον ερχόμενο Νοέμβριο!
 
Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου