Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Σάββατο 13 Μαρτίου 2021

Μειωμένες οι εγκαταστάσεις αιολικών στη Γερμανία το 2020 και δεν ήταν ο κορονοϊός η αιτία!

Από 1/7/2021 η σελίδα Greeklignite σκοπεύει ν' αποχωρήσει απ' τη λογοκρισία του Facebook, ήδη βρίσκεται στο MeWe. (Στη δεξιά στήλη θα βρείτε το σύνδεσμο).

Starting July 1st, 2021, Greeklignite plans to leave censoring Facebook, now is on MeWe. (Link at the right column).

https://www.handelsblatt.com/unternehmen/energie/energiewende-trotz-milliardeninvestments-und-gruener-finanzprodukte-ausbau-der-windkraft-stockt/26853040.html (απ’ όπου και η εικόνα).

Το 2020 η επέκταση της αιολικής ενέργειας στη Γερμανία παρέμεινε σε χαμηλό επίπεδο. Η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία για πρώτη φορά βρέθηκε στα στατιστικά στοιχεία μπροστά από Κάτω Σαξονία, Βρανδεμβούργο και Σλέσβιχ-Χολστάιν. Με 1431MW, (420 ανεμογεννήτριες), εγκαταστάθηκαν περισσότερα αιολικά ως προς το 2019, αλλά το αιολικό λόμπι ουδόλως ικανοποιήθηκε: "Εάν συνεχιστεί ο τρέχων ρυθμός κατασκευής, το ποσό δεν επαρκεί ούτε για τους κλιματικούς στόχους ούτε για την αυξανόμενη ανάγκη της βιομηχανίας για ουδέτερη από το κλίμα ενέργεια".

Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά, κατά την οποία δεν επιτεύχθηκε ο στόχος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για εγκατάσταση 2.800MW. Παρά τα δισεκατομμύρια επενδύσεις και τα δήθεν "πράσινα" χρηματοοικονομικά προϊόντα, η επέκταση της αιολικής ενέργειας στη Γερμανία χωλαίνει, καθώς αυξάνεται η αντίσταση του πληθυσμού στην κατασκευή νέων ανεμογεννητριών. Αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο η επέκταση των δήθεν "Α"ΠΕ σημειώνει αργή πρόοδο. Η αγορά έχει σαφώς στραφεί στα φωτοβολταϊκά, κι ενώ οι δημοπρατούμενες ποσότητες για νέα αιολικά τα τελευταία χρόνια δεν καλύπτονται, οι αντίστοιχες ποσότητες για φωτοβολταϊκά παρουσιάζουν σταθερά σημαντική ζήτηση και υπερκάλυψη.

Το πώς αναπτύσσεται η αιολική αγορά στη Γερμανία εξαρτάται επίσης από το πόσα ...

"παλιά" συστήματα θα παραμένουν σε λειτουργία. Πρόκειται για ανεμογεννήτριες οι οποίες, μετά από 20 χρόνια επιδοτήσεων, για πρώτη φορά από το 2021 δεν θα λαμβάνουν πλέον επιδοτήσεις. Μόνο το 2021, αυτό επηρεάζει περίπου 4.000 συστήματα, με συνολικά 3.600MW.

Στην τελευταία τροποποίηση του νόμου EEG, (για τις "Α"ΠΕ), η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε να πραγματοποιήσει μια επιπλέον πληρωμή για μια αρχική περίοδο δύο ετών. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη γνωστό πόσοι ιδιοκτήτες "παλιών" εγκαταστάσεων θα χρησιμοποιήσουν την προσφορά.

Το αιολικό λόμπι θεωρεί πως ο μόνος τρόπος, για να διασφαλιστεί ότι θα εγκατασταθούν περισσότερες νέες ανεμογεννήτριες από τις παλαιές τα επόμενα χρόνια, είναι η κατασκευή νέων, μεγαλύτερων ανεμογεννητριών στις θέσεις όπου θα αποσυναρμολογούνται παλιές. Μένει να δούμε πώς θα υποδεχθούν οι πολίτες τα τέρατα των 200+ μέτρων ύψους σε αντικατάσταση των κατά πολύ χαμηλότερων παλιών. Και πόσοι θα επηρεαστούν απ' τους υπόηχους των ανεμογεννητριών, που θα εκπέμπονται πλέον με πολύ μεγαλύτερη ένταση και σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Για λίγο καιρό ακόμα θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν και στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ.

Για το έτος 2021, έτος ομοσπονδιακών εκλογών στη Γερμανία, το αιολικό λόμπι προβλέπει μια ελαφρώς πιο αισιόδοξη επέκταση, για εγκατάσταση έως 2500MW. Ωστόσο, για την επίτευξη των "κλιματικών" (τρομάρα τους) στόχων, 4500-5000MW θα πρέπει να προστίθενται κάθε χρόνο στη Γερμανία. Καλή τους τύχη, ας ξεπατώσουν τη Γερμανία όσο μπορούν περισσότερο, μήπως κι αφήσουν ήσυχη την Ελλάδα.

Το 2020 η Κίνα εγκατέστησε περί τα 45GW, πάνω απ' τα μισά αιολικά που εγκαταστάθηκαν παγκοσμίως. Η δυναμική αυτή έφερε ρίγη ανησυχίας στη Γερμανική εργατική ένωση Nordmetall, πως η αιολική βιομηχανία δεν πρέπει να έχει την ίδια μοίρα με τη βιομηχανία ηλιακής ενέργειας, η οποία υπέκυψε σε μεγάλο βαθμό στον κινεζικό ανταγωνισμό την τελευταία δεκαετία. Οι δήθεν "πράσινες" θέσεις εργασίας έχουν μεταναστεύσει στην Κίνα και τη λοιπή Άπω Ανατολή, εκεί όπου η παραγωγή των δήθεν "Α"ΠΕ γίνεται με αξιόπιστο ηλεκτρισμό, βασισμένο σε τι άλλο, στο κάρβουνο!

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου