Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 26 Ιουλίου 2022

Ποια Energiewende; Από 14/7/2022 η Γερμανία επέστρεψε στην ενεργειακή στην κοινή λογική!

Το να είσαι ο κορυφαίος Γερμανός Πράσινος υπερΥπουργός για το Κλίμα και την Οικονομία και να πρέπει να επαναφέρεις σε λειτουργία τις κλειστές λιθανθρακικές και λιγνιτικές μονάδες υποφέρεται; Φαίνεται πως ναι, όταν οι πολιτικοί δεν έχουν την τσίπα ν' αναγνωρίσουν πως καταστρέφουν τη χώρα τους και να πάνε σπίτι τους!

Ο λόγος για το Γερμανό υπερΥπουργό Χάμπεκ, αυτόν που το Spiegel παρομοίασε με τον Τσαουσέσκου, στέλνοντάς του σαφές μήνυμα, καθώς όλοι ξέρουμε την τύχη του Τσαουσέσκου! Στις 21/7/2022 κι ενώ είχε επαναρχίσει, μειωμένη βεβαίως, η ροή φυσικού αερίου στον αγωγό Nord Stream, ο Χάμπεκ παρουσίασε ένα νέο πακέτο προληπτικών μέτρων, για βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας τον προσεχή χειμώνα.

Σημαντικό μέρος του φυσικού αερίου πηγαίνει στην ηλεκτροπαραγωγή και στα πλαίσια της Energiewende η Γερμανία είχε ξεκινήσει πρόγραμμα απόσυρσης λιθανθρακικών και λιγνιτικών σταθμών, με δημοπρασίες, τα αποτελέσματα κάποιων εκ των οποίων τα έχουμε δει στο παρελθόν στο ιστολόγιο, ενδεικτικά εδώ. Στο νέο πακέτο, που παρουσίασε ο Χάμπεκ στις 21/7, επισημαίνεται ...

πως οι λιθανθρακικοί σταθμοί που είχαν αποσυρθεί, έχουν ήδη επιστρέψει κανονικά στην αγορά από 14/7! Οι σταθμοί θα παραμείνουν σε λειτουργία μέχρι τις 30/4/2023, δίνοντας χρόνο στη Γερμανία να χρησιμοποιήσει το όποιο φυσικό αέριο θα έχει στη θέρμανση των κατοικιών, αποφεύγοντας έτσι καταστάσεις τύπου Σρι Λάνκα!

Η Γερμανία δεν έχει δικό της λιθάνθρακα και τον εισάγει, κυρίως, μαντέψτε, ...ναι, απ' τη Ρωσία! Πλέον θα πρέπει αν τον εισάγει από άλλες πηγές, π.χ. ΗΠΑ, Νότια Αφρική, Κολομβία, Αυστραλία, αλλά οι ενεργειακές ανοησίες των Ευρωπαίων έχουν εκτοξεύσει τη διεθνή τιμή του λιθάνθρακα σε επίπεδα τρεις φορές πάνω απ' τα προηγούμενα ιστορικά υψηλά, που είχαν σημειωθεί στην πετρελαϊκή κρίση του 2008. Μόνο που υπάρχει ένα τόσο δα προβληματάκι: ο λιθάνθρακας μεταφέρεται με φορτηγίδες, μέσω του δικτύου ποταμών και καναλιών, και το κατακαλόκαιρο η στάθμη του νερού μειώνεται, επιδρώντας αρνητικά στη ναυσιπλοΐα! Κατόπιν αυτού τρέχουν τώρα να ετοιμάσουν υποδομές για σιδηροδρομική μεταφορά και τελικά μην εκπλαγείτε αν τα φορτηγά, που περίσσεψαν στην Ελλάδα λόγω της άρον-άρον απολιγνιτοποίησης, εμφανιστούν να μεταφέρουν λιθάνθρακα στη Γερμανία και γενικά στη βόρεια Ευρώπη!

Φυσικά δεν επαναλειτουργούν μόνο οι λιθανθρακικοί σταθμοί! Με το νέο πακέτο μέτρων προστίθεται πλέον νέα ρύθμιση, με την οποία θα ενεργοποιηθεί λιγνιτικό απόθεμα από 1/10/2022. Οι λιγνιτικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής που έχουν ήδη κλείσει μπορούν στη συνέχεια να αρχίσουν να λειτουργούν ξανά. Επί του παρόντος λαμβάνεται έγκριση από την Κομισιόν βάσει της νομοθεσίας για τις κρατικές ενισχύσεις. Ωστόσο, οι διαχειριστές σταθμών ηλεκτροπαραγωγής μπορούν και πρέπει να ετοιμαστούν τώρα για χρήση στο απόθεμα τροφοδοσίας. Εάν καταστεί προφανές ότι η συμμετοχή στην αγορά των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής λιθάνθρακα και πετρελαίου δεν είναι επαρκής, το διάταγμα για την πρόσβαση στο απόθεμα εφοδιασμού λιγνίτη μπορεί να τεθεί αμέσως σε ισχύ ως επόμενο βήμα.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φαίνεται υποχρεωτικά και ξεχωριστά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού. Μην κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε!

Αυτά τα δύο μέτρα πλαισιώνονται από έναν κανονισμό εξοικονόμησης αερίου, που αποτρέπει την περιττή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο. Το διάταγμα ετοιμάζεται επί του παρόντος και θα τεθεί σε ισχύ όταν καταστεί προφανές ότι πρέπει να εξοικονομηθεί ακόμη περισσότερο αέριο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν καλύπτονται από το παρόν διάταγμα οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, οι οποίοι σχετίζονται με το σύστημα ηλεκτροδότησης και χρησιμοποιούνται στην αγορά για λόγους ευστάθειας του συστήματος και ασφάλειας εφοδιασμού.

Μένει συνεπώς να έλθει ο Οκτώβριος, για να δούμε ποιοι ακριβώς λιγνιτικοί σταθμοί θα έχουν επανέλθει σε λειτουργία. Καθώς εδώ και καιρό έχει ανοίξει η συζήτηση για να επανέλθουν τρεις συγκεκριμένοι, παμπάλαιοι σταθμοί, που δεν καλύπτουν τις απαιτήσεις της Οδηγίας Βιομηχανικών Εκπομπών της ΕΕ και τους οποίους η Γερμανία είχε ήδη αντικαταστήσει με νέους και υπερσύγχρονους προ δεκαετίας! Σταθμοί που είναι 10 και 15 χρόνια παλαιότεροι απ' τους δικούς μας ΑΗΣ Καρδιάς (μονάδες 3-4) και Αμυνταίου (μονάδες 1-2), τους οποίους Πασοκ-ΝΔ-Σύριζα έσπευσαν να κλείσουν, προκειμένου να καίμε φυσικό αέριο!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου