Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

Γερμανία: εκατοντάδες προσλήψεις εργαζομένων, για αναβίωση της λιγνιτικής βιομηχανίας! Στην Ελλάδα;


Στην Ελλάδα ο Μητσοτάκης έκανε άρον-άρον απολιγνιτοποίηση, προκειμένου να παραδώσει τις εκτάσεις του λιγνιτωρυχείου Αμυνταίου στη Γερμανική RWE, προκειμένου αυτή να εγκαταστήσει στην Ελλάδα τα φωτοβολταϊκά που δεν βάζει στα Γερμανικά λιγνιτωρυχεία. Και γιατί να βάλει άλλωστε φωτοβολταϊκά στα λιγνιτωρυχεία της, αφού στη Γερμανία η λιγνιτική βιομηχανία θα παραμείνει μέχρι και το 2038;

Η νέα κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων-Φιλελεύθερων Δημοκρατών ήθελε ανοήτως να φέρει το κλείσιμο των λιθανθρακικών και λιγνιτικών εργοστασίων ακόμα και στο 2030. Υπακούοντας στις ανοησίες των πολιτικών, η RWE είχε ξεκινήσει πρόωρη συνταξιοδότηση εργαζομένων στη λιγνιτική βιομηχανία, αφού δεν θα τους χρειαζόταν πλέον.

Όμως πλέον όλα έχουν ανατραπεί: 140GW "Α"ΠΕ απέδειξαν πως η Energiewende το μόνο που κατάφερε ήταν να κάνει το ρεύμα πανάκριβο και δεν μπορεί επ' ουδενί να εγγυηθεί την ασφάλεια ηλεκτροδότησης της Γερμανίας. Το 2013 η Μέρκελ είχε αποκαλέσει το λιγνίτη "Schwarze Gold", μαύρο χρυσό. Αυτός ο μαύρος χρυσός καλείται για ακόμα μια φορά να σώσει τη Γερμανία, τώρα που οι Αμερικανοί επέβαλαν τη διακοπή της ροής του φθηνού Ρωσικού αερίου στη Γερμανική βιομηχανία. Κι όπως μετέδωσε το κρατικό κανάλι ARD, ...

η RWE όχι μόνο διέκοψε την πρόωρη συνταξιοδότηση εργαζομένων στη λιγνιτική βιομηχανία, αλλά ψάχνει να ξαναπροσλάβει εκατοντάδες εργαζόμενους!

Το πλέον συγκλονιστικό στο ρεπορτάζ του ARD είναι η ονομαστική αναφορά σε τρία συγκεκριμένα λιγνιτικά εργοστάσια, που σήμερα είναι κλειστά και ενδέχεται να ξανανοίξουν, προκειμένου να υποκαταστήσουν ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο: πρόκειται για τα εργοστάσια Niederaussem E (299MW), Niederaussem F (306MW) και Neurath C (294MW). Το 1ο είναι κατασκευής του 1970, το 2ο του 1971 και το 3ο του 1973! Εργοστάσια που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής τους, εργοστάσια που στην πραγματικότητα έχουν αντικατασταθεί εδώ και μια 10ετία με τα τεράστια νεότερα Neurath F και G, της υπερσύγχρονης τεχνολογίας BoA 2 & 3. Εργοστάσια που είναι κατά 10-15 χρόνια παλαιότερα απ' τις δικές μας λιγνιτικές μονάδες στους ΑΗΣ Καρδιάς και Αμυνταίου, που τις κλείσαμε για να καίμε φυσικό αέριο και να στείλουμε τους λογαριασμούς στη στρατόσφαιρα.


Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα σε δελτίο ειδήσεων ακούσαμε πριν λίγες ημέρες πως ο Μητσοτάκης, που κατά τα λοιπά "θα εξαντλήσει την 4ετία", θέλει, λέει, να είναι υποψήφιος στην Κρήτη αλλά και στη Δυτική Μακεδονία, στο Νομό Κοζάνης! Εκεί που για να σιγουρευτεί πως η λιγνιτική βιομηχανία δεν πρόκειται να ξαναλειτουργήσει και να απειλήσει την κατανάλωση φυσικού αερίου, έσπευσε να κλείσει δυο λιγνιτωρυχεία και να προωθήσει εθελούσια έξοδο των εργαζομένων. Στην Κοζάνη η ΝΔ έχει σήμερα 4 βολευτές, είναι πολύ "χλωμό" να βγάλει περισσότερους από 1 και να δούμε πόσο θα χαρούν να δουν το Μητσοτάκη υποψήφιο καταρχήν αυτοί που σίγουρα μένουν εκτός Βουλής! Όσο για την "αγάπη" του λαού της Κοζάνης στον αρχιμάστορα της άρον-άρον απολιγνιτοποίησης για εξυπηρέτηση των Γερμανών, μένει να τη δούμε! 

Για να μην ξεχνιόμαστε, η Κοζάνη ήταν η πρώτη πανελλαδικά περιοχή που μπήκε σε σκληρό λοκντάουν τον Οκτώβριο 2020 και πολλές επιχειρήσεις της περιοχής δεν κατάφεραν να επιβιώσουν. Πώς θα υποδεχθούν λοιπόν π.χ. οι επιχειρηματίες της εστίασης αυτόν που διέλυσε την τοπική οικονομία και την ίδια στιγμή δρομολογεί δισεκατομμύρια στους Ομίλους Κοπελούζου (Καλώδιο Αίγυπτος-Κρήτη & 2η αποθήκη φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη) και Περιστέρη (αντλησιοταμίευση Αμφιλοχίας); Δισεκατομμύρια για έργα που διαιωνίζουν την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας, έργα άχρηστα για τους Έλληνες, αλλά εξαιρετικά προσοδοφόρα για τους ντόπιους ολιγάρχες;

Και μη μου πείτε πως κρύβονται μίζες πολιτικών πίσω απ’ τα -κατά κανόνα υπερκοστολογημένα- μεγάλα έργα: θυμάστε που ο Σημίτης έλεγε στον Καραμανλή "Όποιος έχει στοιχεία να πάει στον εισαγγελέα"; Έτσι έγινε το μεγάλο φαγοπότι, πρώτα επί Σημίτη κι έπειτα επί Καραμανλή και το αποτέλεσμα ήταν η χρεοκοπία του 2010! Μέσα στο μεγάλο φαγοπότι βάλτε και τη λεηλασία της Αγροτικής Τράπεζας από Πασοκ-ΝΔ: έτσι συσσωρεύτηκαν τα εξωφρενικά υψηλά δάνεια των δυο κομμάτων. Δανεικά κι αγύριστα, δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να αποπληρωθούν ποτέ! Σύμφωνα με τους δημοσιευμένους ισολογισμούς, οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της ΝΔ από 212 εκατ. το 2015 και 239 εκατ. το 2016, έφθασαν στα 392 εκατ. το 2021! Αλλά ο Μητσοτάκης ξεδιάντροπα λέει στους νέους των 600€ να ζουν "ολιστικά".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου