Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

Αυστραλία: Ποιος, πότε και γιατί προχώρησε σε ΑΝΑΣΤΟΛΉ της λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού!

Το "φαινόμενο της πεταλούδας", στη θεωρία του χάους για το φαινόμενο της ευαίσθητης εξάρτησης ενός συστήματος από τις αρχικές συνθήκες, λέει πως "αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα". Στη σημερινή, παγκοσμιοποιημένη οικονομία, οι ενεργειακές ηλιθιότητες των Ευρωπαίων παραλίγο ν’ αφήσουν χωρίς ηλεκτρισμό τους Αυστραλούς!

Λόγω της ενεργειακά εντελώς ανόητης πολιτικής της ΕΕ, και, τώρα πια, και των κυρώσεων στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, η διεθνής τιμή του κάρβουνου έχει εκτοξευθεί σε ιστορικά πρωτόγνωρα επίπεδα! Στο πιο πάνω διάγραμμα φαίνεται η εξέλιξη της τιμής του Αυστραλιανού κάρβουνου από το Δεκέμβριο 2008 κι η τεράστια άνοδος της τιμής του κάρβουνου είχε "παρενέργειες" στους Αυστραλιανούς παραγωγούς ηλεκτρισμού, που είδαν το κόστος λειτουργίας να εκτοξεύεται, παρασύροντας τις τιμές στην αγορά ηλεκτρισμού.

Την εξόρυξη του κάρβουνου κάνουν μεγάλες πολυεθνικές μεταλλευτικές, που έβαλαν το χεράκι τους στην άνοδο των τιμών. Για το λόγο αυτό, η  μεγάλη παραγωγός λιθάνθρακα Πολιτεία του Κουήνσλαντ βρήκε την ευκαιρία να αυξήσει από 1/7/2022 τα τέλη εκμετάλλευσης των ορυχείων, προκειμένου να εγγράψει αυξημένα έσοδα στον προϋπολογισμό 2022/23: μέχρι τώρα τα τέλη ήταν 7% για τιμή μέχρι 100AUS$/Ton, 12,5% για τιμή πάνω από 100AUS$/Ton και 15,0% για τιμή πάνω από 150AUS$/Ton. Από 1/7/2022 προστίθενται νέες κλίμακες: 20% για τιμή πάνω από 175AUS$/Ton, 30% για τιμή πάνω από 225AUS$/Ton και 40% για τιμή πάνω από 300AUS$/Ton. Η νέα κλιμάκωση λειτουργεί ως κίνητρο για επάνοδο σε πιο λελογισμένες τιμές, καθώς δεν θίγεται η υπάρχουσα κλιμάκωση μέχρι 150AUS$/Ton. Επιπλέον η κάθε νέα κλίμακα λειτουργεί μόνο για το επιπλέον τμήμα της τιμής, (π.χ. για τιμή 302AUS$/Ton ο συντελεστής 40% εφαρμόζεται μόνο για το τμήμα 2AUS$/Ton). 

Όσο ωστόσο δεν ομαλοποιείται η κατάσταση στις διεθνείς αγορές φυσικού αερίου, όλοι θα ψάχνουν κάρβουνο για ηλεκτροπαραγωγή, συντηρώντας τις ιστορικά υψηλές τιμές λιθάνθρακα. Μόνο η επάνοδος σε ενεργειακή λογική, με τερματισμό της φρενίτιδας για την κερδοσκοπία μέσω "Α"ΠΕ, μπορεί να μειώσει τις τιμές ηλεκτρισμού για τους καταναλωτές. Αλλά αυτό απαιτεί οι ψηφοφόροι να στείλουν στο πυρ το εξώτερο όλους όσους έχουν προωθήσει το κίβδηλο πολιτικό κατασκεύασμα της δήθεν "κλιματικής κρίσης". Πολύ περισσότερο που πλέον οι ενδείξεις είναι πως η "υπερθέρμανση" οφείλεται σε αυξημένη συχνότητα εμφάνισης του εντελώς φυσικού φαινομένου El Niño και σε μείωση της νεφοκάλυψης.


Ο ΑΕΜΟ, ο διαχειριστής του συστήματος ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου της Αυστραλίας, διαχειρίζεται δυο αγορές ηλεκτρισμού: τη ΝΕΜ-Εθνική, (National Energy Market), που καλύπτει τις Πολιτείες Κουήνσλαντ-Νότια Νέα Ουαλία-Βικτώρια-Περιοχή Πρωτεύουσας-Νότια Αυστραλία-Τασμανία και τη WEM-Χονδρική, (Wholesale Electricity Market), που αφορά την Πολιτεία της Δυτικής Αυστραλίας. Στο πιο πάνω στιγμιότυπο οθόνης βλέπετε τις μέσες τιμές έτους σε κάθε Πολιτεία της ΝΕΜ και, στις 15/6/2022, ...
ο ΑΕΜΟ, προχώρησε, σε όλες τις περιοχές, στην -προσωρινή- αναστολή της ΝΕΜ-Εθνικής Αγοράς Ηλεκτρισμού, για πρώτη φορά στην ιστορία της!

Σύμφωνα με το διαχειριστή, αυτό έγινε επειδή ήταν αδύνατη πλέον η λειτουργία της αγοράς σε τρόπο που να παρέχει στους καταναλωτές ασφάλεια εφοδιασμού με αξιόπιστο τρόπο.


Μια μέρα νωρίτερα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είχε στείλει επιστολή στους συμμετέχοντες στην αγορά ηλεκτρισμού, επισημαίνοντας πως το τελευταίο διάστημα παρατηρεί αδικαιολόγητη απόσυρση μονάδων από την αγορά!


Εκείνη την ημέρα ο ΑΕΜΟ είχε αναγκαστεί να προβεί στην απευθείας κατανομή ποσότητας 5GW, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να λειτουργήσει η αγορά. Αν αυτό σας θυμίζει την πιο πάνω περυσινή ανακοίνωση του δικού μας ΑΔΜΗΕ, για την επιβεβλημένη θερμική και υδροηλεκτρική παραγωγή μετά την έκρηξη του μετασχηματιστή στο ΚΥΤ Ασπροπύργου, σωστά σας τη θυμίζει!

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φαίνεται υποχρεωτικά και ξεχωριστά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού. Μην κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε!


Στο πιο πάνω διάγραμμα βλέπετε το μείγμα ηλεκτροπαραγωγής στις Πολιτείες της ΝΕΜ κατά τους τελευταίους 12 μήνες: Με βασικά καύσιμα για παραγωγή φορτίου βάσης το λιθάνθρακα και το λιγνίτη και συμπληρωματικά το φυσικό αέριο και τα νερά, η Αυστραλία δεν είχε ιδιαίτερα προβλήματα μέχρι τώρα. Ωστόσο η φρενίτιδα για τις αγρίως επιδοτούμενες και εκεί "Α"ΠΕ οδήγησε σε μείωση συντηρήσεων των όλο και μεγαλύτερης ηλικίας λιθανθρακικών και λιγνιτικών εργοστασίων, παρόλο που στην πράξη, και στο όχι μακρινό παρελθόν, έχει αποδειχθεί πως οι δήθεν "Α"ΠΕ είναι παντελώς ανίκανες να υποκαταστήσουν αξιόπιστα θερμική παραγωγή.

Με την αναστολή λειτουργίας της ΝΕΜ, ο επικεφαλής του ΑΕΜΟ δήλωσε πως τα όρια στις τιμές πώλησης ηλεκτρισμού σε συνδυασμό με σημαντικές απρογραμμάτιστες εξόδους μονάδων και προβλήματα εφοδιασμού σε κάρβουνο και φυσικό αέριο οδήγησαν παραγωγούς στην απόσυρση ισχύος από την αγορά. Το είπε πολύ ευγενικά, καθώς η πραγματική αιτία για "απρογραμμάτιστες εξόδους μονάδων" μάλλον φαίνεται στο διάγραμμα της τιμής του κάρβουνου!

Η επίσημη ανακοίνωση για την αναστολή λειτουργίας της αγοράς αναφέρει πως τις τελευταίες εβδομάδες υπήρχαν πολλές μονάδες σε προγραμματισμένη συντήρηση, (κάτι τυπικό για την περίοδο), προγραμματισμένες διακοπές σε γραμμές μεταφοράς, περίοδοι χαμηλής απόδοσης αιολικών και φ/β, απρογραμμάτιστη διακοπή λειτουργίας περίπου 3GW ανθρακικών σταθμών και ενωρίτερη έναρξη της αυξημένης ζήτησης ηλεκτρισμού και αερίου λόγω χειμώνα.

Λόγω αναστολής λειτουργίας της ΝΕΜ, ο ΑΕΜΟ επέβαλε διαφορετικό καθεστώς υποβολής προσφορών απ' τους παραγωγούς και, ω του θαύματος, μέσα σε μια εβδομάδα οι παραγωγοί επανέφεραν σε διαθεσιμότητα πάνω από 4GW ισχύος! Κατόπιν αυτού, στις 22/6/2022, ο ΑΕΜΟ προχώρησε σε μερική άρση της αναστολής λειτουργίας της αγοράς, θέτοντας συγκεκριμένα κριτήρια για την πλήρη άρση της αναστολής, προκειμένου να βεβαιωθεί πως όταν επαναλειτουργήσει η αγορά δεν θα σημειωθούν πάλι παρατράγουδα, που θα οδηγούσαν σε νέα αναστολή. Μια μέρα αργότερα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έστειλε αυστηρή επιστολή στους συμμετέχοντες στην αγορά, για να συμμορφωθούν με τους κανόνες λειτουργίας και έχουν διαθέσιμες τις μονάδες τους, προκειμένου να επανέλθει η ομαλότητα στην αγορά.

Από τις 14:00 (ώρα Ανατολικής Αυστραλίας) της 24/6/2022 ο ΑΕΜΟ προχώρησε σε πλήρη άρση της αναστολής λειτουργίας της αγοράς. Το αποτέλεσμα το βλέπουμε στις τιμές που διαμορφώθηκαν και, στις 10:00 (ώρα Ελλάδας) της 27/6/2022 οι τιμές στη ΝΕΜ κυμαίνονται από 46AUSD/MWh στην πλήρως υδροηλεκτρική Τασμανία μέχρι 738,58AUSD/MWh στην πολυπληθή και με πολύ κάρβουνο Νότια Νέα Ουαλία.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου