Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Κυριακή 26 Ιουνίου 2022

Τιμή ηλεκτρισμού στην Ιβηρική Χερσόνησο: τα μέτρα ήδη αποδίδουν, αλλά στην Ελλάδα ακόμα "συσκέπτονται".


Είναι γνωστό πως στην Ελλάδα μας κυβερνούν οι "άριστοι", γι' αυτό και το δημόσιο χρέος συνεχίζει τη φρενήρη αύξηση, γι' αυτό περάσαμε τους 30 χιλιάδες νεκρούς με την πανδημία, γι' αυτό και η τιμή της βενζίνης αγγίζει πια τα 3€, γι' αυτό κι ο πληθωρισμός επέστρεψε 30 χρόνια πίσω, γι' αυτό κι οι λογαριασμοί του ρεύματος προκαλούν εδώ και μήνες εγκεφαλικά στους πάντες. Και, βεβαίως, η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία δεν έχει την παραμικρή σχέση με τα προηγούμενα, μόνο πολιτικοί απατεώνες θα διανοούνταν να προσπαθήσουν να φορτώσουν τη δική τους ανικανότητα στη Ρωσική εισβολή. Η ανικανότητα βεβαίως πιστοποιείται εδώ και τρία χρόνια καθημερινά, καθώς το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων, συγκεκριμένων ολιγαρχών. 

Στην Ιβηρική χερσόνησο είναι γνωστό πως δεν κυβερνούν "άριστοι", αυτό είναι αποκλειστικό μας προνόμιο. Γι' αυτό κι όταν η τιμή του ρεύματος, (στη χονδρική βεβαίως αγορά), που ανέβαινε στο 2ο εξάμηνο 2021, παρουσίασε σημεία εκτροχιασμού με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία, οι Ίβηρες δεν "μάσησαν": ζήτησαν στην ...

ΕΕ και πέτυχαν δική τους πολιτική στη διαμόρφωση των τιμών του ρεύματος για ένα χρόνο, προκειμένου να ρίξουν την τιμή απ' τα επίπεδα των 210€/MWh στα επίπεδα των 130€/MWh. Ή τουλάχιστον αυτός είπαν πως είναι ο στόχος.

Την εξέλιξη της τιμής του ηλεκτρισμού στην Ιβηρική, (Ισπανία-Πορτογαλία), όπως τη δίνει το εκεί Χρηματιστήριο Ενέργειας, για διάστημα ενός έτους τη βλέπουμε στο πιο πάνω διάγραμμα. Οι τιμές κορύφωσαν στις 8/3/2022, μόλις δυο εβδομάδες διήρκεσε η επίδραση της εισβολής στην Ουκρανία. Απ' τις 9/3/2022 ξεκίνησε η προσγείωση των τιμών σε προ εισβολής επίπεδα, ενώ ο μηχανισμός που συμφώνησαν οι Ίβηρες με την ΕΕ, για την "προσαρμογή" των δικών τους τιμών, ανακοινώθηκε στις 13/5/2022. Για δυο μήνες οι τιμές έπεφταν χωρίς κρατική παρέμβαση, αδιαφορώντας για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Και μην σας μπερδεύει η μεγάλη πτώση τον Απρίλιο, είναι απλά η επίπτωση της μείωσης της ζήτησης ηλεκτρισμού λόγω του Πάσχα των Καθολικών!

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φαίνεται υποχρεωτικά και ξεχωριστά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού. Μην κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε!

Βεβαίως ουδείς αναμένει και στην Ιβηρική επιστροφή των τιμών στα προ πανδημίας επίπεδα, καθώς η αιτία που ανεβάζει τις τιμές είναι γνωστή και δεν έχει σχέση με όσα γίνονται στην Ουκρανία: είναι η ενεργειακά ανόητη πολιτική της ΕΕ. Κι εκεί ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα σήμερα: η ΕΕ έχει μετατρέψει τον ηλεκτρισμό σε όπλο μαζικής καταστροφής, καταδικάζοντας τους πολίτες όχι απλά σε ενεργειακή φτώχεια, αλλά σε συνολική φτώχεια. Και, βεβαίως, τα συνήθη κοράκια είναι πάντα έτοιμα να επιπέσουν στις περιουσίες, που θα βγουν στο σφυρί ...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου