Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022

Επιτέλους! Άρχισαν να πιάνουν τόπο οι κυρώσεις Αμερικανών και Ευρωπαίων κατά της Ρωσίας!


Στις 24/2/2022 η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και οι υποκριτές της Δύσης έτρεξαν να επιβάλουν "κυρώσεις". Οι ίδιοι που ενθάρρυναν για χρόνια τους Ουκρανούς Ναζί, οι ίδιοι που ακόμα ψάχνουν τα χημικά του Σαντάμ, οι ίδιοι που δολοφόνησαν τον Καντάφι και βύθισαν τη Λιβύη στο χάος, οι ίδιοι που χρηματοδότησαν και υπέθαλψαν το ISIS, αυτοαναγορεύθηκαν σε παγκόσμιους χωροφύλακες, αλλά, βεβαίως δεν τόλμησαν να πουν πως δεν θα παίρνουν το Ρωσικό φυσικό αέριο και το Ρωσικό πετρέλαιο.

Κατόπιν αυτού, μιλώντας χθες σε Υποεπιτροπή της Αμερικανικής Γερουσίας για την Ευρώπη και την Περιφερειακή Συνεργασία, ο επί ενεργειακών σύμβουλος της κυβέρνησης Amos Hochstein είπε πως σήμερα, παρά τις κυρώσεις, τα έσοδα της Ρωσίας απ' την ενέργεια είναι μάλλον μεγαλύτερα απ' ό,τι πριν τις κυρώσεις! Οι κυρώσεις έπαιξαν το ρόλο τους στην αύξηση των διεθνών τιμών και οι πωλήσεις της Ρωσίας, κυρίως σε Κίνα και Ινδία, της εξασφάλισαν μεγαλύτερα έσοδα. 

Σημαίνει όμως αυτό πως οι κυρώσεις δεν αποδίδουν; Κάθε άλλο! Μπορεί να μην έβλαψαν τη Ρωσία, αλλά υπάρχει κάποια άλλη χώρα, που βλέπει με μεγάλη ανησυχία τις επιπτώσεις των κυρώσεων! Είναι η χώρα στην οποία κατάληγε απευθείας απ' τη Ρωσία αγωγός φυσικού αερίου, η ίδια που κατασκεύασε και 2ο απευθείας αγωγό και που με το ισχυρό ευρώ είχε καταφέρει να έχει θηριώδη εμπορικά πλεονάσματα σε βάρος όλων. Είναι η ίδια χώρα που με το ισχυρό ευρώ και τη φθηνή Ρωσική ενέργεια είχε καταφέρει τον πλήρη οικονομικό έλεγχο στην ΕΕ και τώρα, χωρίς ισχυρό ευρώ και με ακριβή ενέργεια ξαναγυρνά σ' αυτό που αιματοκύλισε δυο φορές στον 20ό αιώνα την Ευρώπη: στον επανεξοπλισμό της.

Στις 3/6/2022 η Γερμανική Στατιστική Υπηρεσία Destatis έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τις εξαγωγές του Απριλίου, ανακοινώνοντας θριαμβευτικά πως ήταν αυξημένες κατά 4,4% σε σχέση με το Μάρτιο. Λιγότερο θριαμβευτικός ήταν ωστόσο ο υπότιτλος, όπου σημειωνόταν πως ...

οι εξαγωγές στη Ρωσία μειώθηκαν κατά 10,0%, στα 0,8 δισεκατομμύρια ευρώ, σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2022, ως αποτέλεσμα των κυρώσεων, άλλων μέτρων περιορισμού των εξαγωγών και της συμπεριφοράς των συμμετεχόντων στην αγορά σε τομείς χωρίς κυρώσεις, αφού το Μάρτιο είχαν ήδη μειωθεί περισσότερο από 60% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2022. Η Ρωσία βρέθηκε στην 30ή θέση ως προορισμός των Γερμανικών εξαγωγών, απ' την 26η θέση που είχε πέσει το Μάρτιο. Επίσης, οι εισαγωγές από τη Ρωσία μειώθηκαν στα 3,7 δισ. ευρώ και κατά 16,4%, τον Απρίλιο σε σύγκριση με το Μάρτιο 2022.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φαίνεται υποχρεωτικά και ξεχωριστά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού. Μην κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε!

Το ισοζύγιο εξωτερικού εμπορίου έκλεισε τον Απρίλιο 2022 με πλεόνασμα 3,5 δισ. ευρώ, όταν τον Απρίλιο 2021, εν μέσω πανδημίας, το πλεόνασμα ήταν 16,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο το πλεόνασμα των συναλλαγών με τις χώρες της ΕΕ ήταν 9,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στις 7/6/2022, η Destatis έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τις εργοστασιακές παραγγελίες τον Απρίλιο 2022, που ήταν μειωμένες κατά 2,7% ως προς το Μάρτιο και κατά 6,2% ως προς τον Απρίλιο 2021, εν μέσω πανδημίας. Ήταν η τρίτη στη σειρά πτώση. Το Μάρτιο οι παραγγελίες είχαν σημειώσει πτώση -4,2% ως προς το Φεβρουάριο και -2,9% ως προς το Μάρτιο 2021.

Και στις 8/6/2022 η Destatis έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την ηλεκτροπαραγωγή κατά το 1ο τρίμηνο 2022. Έχοντας εγκαταστήσει μέχρι και 31/3/2022 61,08GW φ/β, 56,88GW χερσαία αιολικά, 9,42GW βιομάζα, 7,77GW θαλάσσια αιολικά και 4,94GW υδροηλεκτρικά, δηλαδή συνολικά 140,09GW "Α"ΠΕ, ο τίτλος της Destatis τα λέει όλα: "Kohle weiter wichtigster Energieträger - ο άνθρακας παραμένει η πιο σημαντική πηγή ενέργειας". Η αιτία; Μα φυσικά ο τρόμος για το τι θα γίνει με το Ρωσικό αέριο.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία, η τροφοδοσία ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα αυξήθηκε κατά 12,5% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2021, σε μερίδιο 31,5% στην ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που διοχετεύεται στο δίκτυο, έναντι 29,0% το πρώτο τρίμηνο του 2021. Αντίθετα, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο μειώθηκε κατά 17,0% από έτος σε έτος, στο 13,0% της ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας που διοχετεύεται στο δίκτυο (1ο τρίμηνο 2021: 15,2%). Η ενέργεια από πυρηνικά μειώθηκε κατά 49%, καθώς στο τέλος του 2021 έκλεισαν τα 3 απ' τα 6 εργοστάσια. Η παραγωγή από "Α"ΠΕ αυξήθηκε κατά 21% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2021, ως συνέπεια της αυξημένης εγκατεστημένης ισχύος, των πιο ισχυρών ανέμων, αλλά και ασυνήθιστα αυξημένης ηλιοφάνειας το Μάρτιο.

Το 1ο τρίμηνο του 2022 μειώθηκαν κατά 13,9%,  σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο του 2021, οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, ιδίως από την Ολλανδία (-52,0%) και τη Γαλλία (-41,7%). Οι πιο ισχυροί άνεμοι συντέλεσαν στην αύξηση 16,9% της ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας που εξήχθη από τη Γερμανία και ήταν πάνω από διπλάσια από την εισαγόμενη ηλεκτρική ενέργεια. Το έχω πει πολλές φορές, μας το είχε πει το καλοκαίρι 2016 κι ο Αντικαγκελάριος Γκάμπριελ στην Αθήνα: όταν φυσά πολύ, κανείς δεν θέλει το κουτουρού αιολικό ρεύμα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου