Ήταν 5/3/2022 όταν ανέβασα την ανάρτηση Δουλεύουν ξανά κάποιες λιγνιτικές μονάδες; Δεν θα πιστεύετε όμως το γιατί! Όχι βέβαια για τους Έλληνες! Και τώρα να που ξαναζούμε μια απ' τα ίδια! Από εκεί που δεν έβαζαν τις λιγνιτικές μονάδες να δουλέψουν και το λιγνιτωρυχείο στη Φλώρινα έστελνε το λιγνίτη στους Σκοπιανούς, για να μας επιστρέφεται ως εισαγόμενο ρεύμα, ξαφνικά τις τελευταίες ημέρες έχουμε επιστροφή των λιγνιτικών μονάδων στη δράση. Όχι όμως για να υποκαταστήσουν το πανάκριβο και εισαγόμενο φυσικό αέριο, αλλά, όπως και το Μάρτιο, για να κάνουμε ξανά εξαγωγές ρεύματος!
Τι είχαμε δει το Μάρτιο; Το λιγνίτη ν' ανεβαίνει ακόμα και πάνω απ' τα 1300MW, με τις εισαγωγές ρεύματος να μειώνονται δραστικά, το φυσικό αέριο στο 52% και τις "Α"ΠΕ να έχουν ψιλοεξαφανιστεί. Τι βλέπουμε τώρα; Το λιγνίτη ν' ανεβαίνει ακόμα και πάνω απ' τα 1300MW, με τις εισαγωγές ρεύματος να μειώνονται δραστικά, το φυσικό αέριο ακόμα και στο 62% και τις "Α"ΠΕ να έχουν ψιλοεξαφανιστεί. Φυσικά όταν λέμε "Α"ΠΕ εννοούμε τα αιολικά, αφού τα ηλιακά είναι απείρως πιο αξιόπιστα. Και, αν το CO2 συνιστά πρόβλημα, είναι τα φ/β που το μειώνουν, όχι τα αιολικά κι αυτό θα το δούμε πολύ σύντομα!
Από τις 20/6 κάνουμε
συστηματικά εξαγωγές ρεύματος, όπως δείχνει το διάγραμμα του ΑΔΜΗΕ στην αρχή
και ενδεικτικά η πιο πάνω εικόνα για το βράδυ της 27/6/2022. Να πούμε με την
ευκαιρία συγχαρητήρια στον ΑΔΜΗΕ, που χρειάστηκε μόλις σχεδόν δυο χρόνια,
για να ανακαλύψει πως ...
Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.
Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φαίνεται υποχρεωτικά και ξεχωριστά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού. Μην κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε!
Κάνουμε εξαγωγές επειδή, παρά τη δήθεν "ισχυρή ανάπτυξη, αυτοδύναμη Ελλάδα" του Μητσοτάκη, (τη θυμάστε, στις εκλογές του 2019;), το φορτίο συστήματος παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά για την εποχή και τις θερμοκρασίες επίπεδα. Μετά βίας προσεγγίζει τις 7000MW η ζήτηση στη βραδινή αιχμή, ο πανάκριβος ηλεκτρισμός έχει αναγκάσει τους πολίτες να μην πλησιάζουν καν στο χειριστήριο του κλιματιστικού.
Πού το βρήκαμε το ρεύμα για να κάνουμε συστηματικά εξαγωγές; Πολύ απλά, αφού τα αιολικά για ακόμα μια φορά είναι ανέκδοτο και οι εισαγωγές έχουν μειωθεί ριζικά, όπως φαίνεται στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, βάλαμε τους λιγνίτες να συμπληρώνουν τις μονάδες φυσικού αερίου! Γι' αυτό και η τιμή του ηλεκτρισμού δεν πρόκειται να πέσει ποτέ, όση υπομονή κι αν κάνουμε, καθώς, συμπληρωματικά στις πολιτικές ηλιθιότητες με το στραγγαλισμό της αγοράς φυσικού αερίου, η ΕΕ εξακολουθεί να χειραγωγεί και να διατηρεί στα ύψη την τιμή του δικαιώματος εκπομπής "αερίων θερμοκηπίου".
Όσο καιρό θα καίμε το πανάκριβο φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή, η χώρα θα βυθίζεται κάθε μέρα όλο και περισσότερο στη νέα χρεοκοπία. Τα δισεκατομμύρια από δικά μας χρήματα, που μοιράζει καθημερινά αφειδώς η κυβέρνηση στους παρόχους, διασφαλίζοντας την κερδοφορία τους, δεν αντιμετωπίζουν στο παραμικρό την αιτία του ακριβού ηλεκτρισμού! Ποια είναι η αιτία; Μα, βεβαίως, η επιβαλλόμενη από τα πάνω, και όχι με όρους ελεύθερης οικονομίας και επιλογή της αγοράς, πολιτική του Green New Deal, με υποχρεωτική χρήση αναξιόπιστων και μη κατανεμόμενων μορφών ηλεκτροπαραγωγής, όπως τα αιολικά και τα φ/β, τη στιγμή που το σύστημα ηλεκτροπαραγωγής χρειάζεται απαραιτήτως μονάδες παραγωγής φορτίου βάσης.
Πολύ απλά, οι πολιτικοί, προκειμένου να προωθήσουν τη δική τους ατζέντα, παρέκαμψαν την πραγματικότητα που επιβάλουν τα τεχνικά δεδομένα. Κι η αδήριτη πραγματικότητα παίρνει τώρα την εκδίκησή της, με θύματα όλους εμάς που πληρώνουμε τα σπασμένα των πανάκριβων λογαριασμών. Αν δεν απαλλαγούμε απ' τα βαθύτατα σάπια συγκεκριμένα κόμματα, που ομνύουν στο κίβδηλο πολιτικό κατασκεύασμα μιας ανύπαρκτης "κλιματικής κρίσης" δεν θα έχουμε ποτέ σωτηρία!
Μήπως γνωρίζετε για ποιό λόγο οι γειτονικές χώρες εισάγουν τόσο μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό δεν είναι καθόλου απλό! Ρεύμα που περνά τα ΕλληνοΣκοπιανά ή τα ΕλληνοΙταλικά σύνορα μπορεί να καταλήγει στη Γερμανία (τα αιολικά και πάλι υπολειτουργούν) ή στη Βουλγαρία (είχε κλείσει ένας αντιδραστήρας στο Κοζλοντούι) ή οπουδήποτε αλλού, καθώς παίζουν ρόλο και οι τιμές: αν η Γαλλία, που είναι εξαγωγική, ανεβάσει πολύ τις τιμές, δημιουργείται οικονομικό κίνητρο να αγοράσουν από αλλού.
Διαγραφή