Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Ζήσε το μύθο σου στο Ηνωμένο Βασίλειο

Energy saving 

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι απ' τις χώρες που έχουν "απελευθερωμένη" αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, απ' την εποχή της Θάτσερ, τότε που ...
τσάκισε τους ανθρακωρύχους και το Εργατικό Κόμμα. Σήμερα δραστηριοποιούνται στην αγορά πολλοί πάροχοι, οι Big Six και 21 μικρότεροι. Η πιο μεγάλη απ' τους μικρότερους είναι η First Utility, μια εταιρεία που ιδρύθηκε το 2008 και πουλάει ρεύμα το οποίο δεν παράγει η ίδια, αλλά το αγοράζει απ' τη διεθνή αγορά. Μέσα στο 2013 η First Utility αύξησε τα τιμολόγιά της κατά 18%. Στα παράπονα των καταναλωτών απάντησε ότι στην προσεχή δεκαετία οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας θα διπλασιαστούν :

"British energy prices to consumers have doubled in the last six years.
"I'm not saying they'll double again in the next six but it's perfectly reasonable to predict that they could do so over the next 10."

Για να δείξει ωστόσο το φιλικό προς τους καταναλωτές πρόσωπο, η First Utility προχώρησε σε οδηγίες για το πώς μπορεί κανείς να πληρώνει μικρότερο λογαριασμό ηλεκτρικού. Όλες οι εταιρείες ηλεκτρισμού δίνουν ανάλογες συμβουλές, και η ΔΕΗ το κάνει. Η First Utility ωστόσο πρωτοτύπησε, με ιδέες που αν μη τι άλλο "μας φέρνουν πιο κοντά":

  • Κάντε ντους δυο-δυο (ή και περισσότεροι),
  • Πιείτε δυο ζεστά ροφήματα λιγότερα τη βδομάδα,
  • Πηγαίντε στο κρεβάτι νωρίς,
  • Παίξτε Μονόπολυ αντί να δείτε τηλεόραση 
Υποθέτουμε ότι αν δεν πιούμε ούτε ένα ζεστό ρόφημα όλη τη βδομάδα θα κάνουμε ακόμα μεγαλύτερη οικονομία κι αν κοιμηθούμε μόλις σκοτεινιάσει δεν θα χρειαστεί ν' ανάψουμε ούτε τηλεόραση ούτε και λάμπες, που έχουν το κακό συνήθιο να φουσκώνουν το λογαριασμό. Θα μπορούσε βέβαια και να συνεχίσει με ιδέες του τύπου "μη φορτίζετε το κινητό σας τηλέφωνο για να μη σας ενοχλούν", "μη χρησιμοποιείτε φορητούς υπολογιστές και ταμπλέτες", "μη χρησιμοποιείτε πλυντήρια, επιστρέψτε στην παραδοσιακή σκάφη", αλλά προς το παρόν το απέφυγε. Ίσως τις κρατάει για την επόμενη φορά ...
Ας ζήσουν λοιπόν οι Βρετανοί το μύθο τους, η κρίση είναι μόνο στον Ευρωπαϊκό Νότο ...1 σχόλιο: