Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

"Σώστε τον Αϊ Βασίλη" ...ή μήπως "Σώστε τα παιδιά";

Και να θέλεις ν' αγιάσεις χρονιάρες μέρες δεν σ' αφήνουν: είδαμε στην τηλεόραση διαφήμιση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή για παιδικό εορταστικό πρόγραμμα "Σώστε τον Αϊ Βασίλη". Το καλό κατά τα λοιπά μουσείο θέλει να περάσει στα παιδιά το μήνυμα ότι "οι πάγοι λιώνουν" και ότι "η κλιματική αλλαγή μας αφορά όλους".
Μιλώντας στην ευαίσθητη παιδική ψυχή, το πρόγραμμα διαμορφώνει νοοτροπίες που δεν επιτρέπουν στο μέλλον την κριτική σκέψη και την αμφισβήτηση της μόνης και αδιαμφισβήτητης αλήθειας της κλιματικής αλλαγής. 

Βέβαια με όποιο γεωλόγο και να μιλήσετε για κλιματική αλλαγή θα βάλει τα γέλια, αφού το κλίμα αλλάζει συνέχεια από τότε που δημιουργήθηκε ο πλανήτης. Τα απολιθώματα ελεφάντων που βρίσκουμε παντού σ' όλη την Ελλάδα, στο Πικέρμι, τη Μηλιά Γρεβενών, μας λένε ότι η Ελλάδα κάποτε είχε πολύ ζεστό και τροπικό κλίμα. Πόσο ανθρωπογενές CO2 υπήρχε στην ατμόσφαιρα όταν σχηματίστηκαν οι ελληνικοί λιγνίτες; Πόσο ανθρωπογενές CO2 υπήρχε στην ατμόσφαιρα στα χρόνια του Ηρακλή, τότε που κυνηγούσε το λιοντάρι της Νεμέας;
Πόσο ανθρωπογενές CO2 υπήρχε στην ατμόσφαιρα στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τον βλέπουμε στο Μουσείο της Πέλλας να κυνηγάει λιοντάρι, πολύ ελαφρά ντυμένος ; Που βρέθηκαν τα λιοντάρια αν το κλίμα δεν ήταν ζεστό;
Το 2007 το BBC μας έλεγε ότι μέχρι το 2013 ο Αρκτικός Ωκεανός θα είναι ελεύθερος από πάγους, λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας. Οι επιστήμονες τότε μιλούσαν για τα νέα μοντέλα που χρησιμοποιούν, για τους υπερυπολογιστές που τώρα είναι διαθέσιμοι :

"My claim is that the global climate models underestimate the amount of heat delivered to the sea ice by oceanic advection," Professor Maslowski said. "The reason is that their low spatial resolution actually limits them from seeing important detailed factors. "We use a high-resolution regional model for the Arctic Ocean and sea ice forced with realistic atmospheric data. This way, we get much more realistic forcing, from above by the atmosphere and from the bottom by the ocean."

Κι ύστερα ήρθε η ΝΑΣΑ τον περασμένο Αύγουστο και τίναξε όλα τα κλιματικά μοντέλα στον αέρα: ο Αρκτικός πάγος αυξήθηκε κατά 533.000 τετρ. μίλια το 2013 ως προς το 2012! Η αρχική ανακοίνωση μάλιστα μιλούσε για αύξηση κατά 2,38 εκατ. τετρ. μίλια, αλλά αποσύρθηκε χωρίς θόρυβο:
On September 4, NSIDC, based at the University of Colorado, stated on its website that in August 2013 the Arctic ice cover recovered by a record 2.38 million sq km – 919,000 sq miles – from its 2012 low.
Και δεν είναι μόνο ο Αρκτικός πάγος που αυξήθηκε, αντίστοιχα αυξάνεται ο πάγος στην Ανταρκτική και μάλιστα ο πάγος αυξάνεται ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η θερμοκρασία που μετρούν τόσο στην ατμόσφαιρα (διπλανό γράφημα) όσο και στα νερά της Ανταρκτικής!
Oceanographic data also find that the waters in the Southern Ocean are warming. The waters of the Southern Ocean's Antarctic Circumpolar Current have warmed more rapidly than the global ocean as a whole. From 1960 to 2000, water temperature increased by 0.068°C per decade at depths between 300 and 1000 metres. This warming trend has increased to 0.098°C per decade since the 1980s. 
Στο διπλανό διάγραμμα, από υπηρεσία της ΝΑΣΑ (NSIDC), βλέπουμε με την ανοιχτή μπλε γραμμή την έκταση του πάγου της Ανταρκτικής να είναι το χειμώνα 2013 (μη μπερδεύεστε με τους μήνες, μιλάμε για Νότιο Ημισφαίριο!) καθαρά μεγαλύτερη τόσο ως προς το 2012 (διακεκομένη γραμμή) όσο και προς το μέσο όρο της περιόδου 1981-2010. Το πιο ωραίο όμως είναι ότι κάποιος το αποδίδει από το 2003 στην τρύπα του όζοντος, που προκαλεί ψύξη της στρατόσφαιρας :


If the Southern Ocean is warming, why is sea ice increasing? There are several contributing factors. One is the drop in ozone levels over Antarctica. The hole in the ozone layer above the South Pole has caused cooling in the stratosphere (Gillet, 2003).

Οι πάγοι λοιπόν όχι μόνο δε λιώνουν, αλλά αυξάνονται, παρά την παράνοια που ξεκίνησε πρώτα σαν "φαινόμενο του θερμοκηπίου", συνεχίστηκε σαν "υπερθέρμανση του πλανήτη", μετά σαν "κλιματική αλλαγή" και τώρα είμαστε στο "ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή". Μόνο που ξέχασαν να το πουν στο κλίμα, που έχει βαλθεί να τους διαψεύδει διαρκώς. Γι' αυτό καλού-κακού φροντίστε τη μόνωση του σπιτιού σας: αν ο πλανήτης ζεσταθεί, όπως μας λένε, μέσα θα έχετε δροσιά. Αν, όπως φαίνεται όλο και περισσότερο πιο πιθανό, ο πλανήτης παγώσει, θα ζεσταθείτε πο εύκολα και οικονομικά.
Αν λοιπόν έχετε τις προϋποθέσεις για το "Εξοικονομώ κατ' Οίκον" είναι μια χαρά να το τρέξετε. Είναι πολύ καλύτερο πρόγραμμα από την αλήστου μνήμης επιδότηση της εγκατάστασης κλιματιστικών επί Καραμανλή. Κι αφήστε τα παιδιά να παίξουν και να χαρούν στις γιορτές χωρίς την τρομάρα ότι κάτι θα πάθει ο Αϊ-Βασίλης! 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου