Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Πότε θα παραιτηθεί ο Ζερβός;

Θυμήθηκα χθες το σκάνδαλο της Tractebel το 1993 και την παραίτηση του τότε προέδρου της ΔΕΗ, καθηγητή του ΕΜ Πολυτεχνείου Θεμιστοκλή Ξανθόπουλου, που αρνήθηκε να συμπράξει στις βουλές Μητσοτάκη-Μάνου για ιδιωτικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Σε λιγότερο από έξι μήνες μετά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατέρρεε, όταν ο σημερινός πρωθυπουργός τράβηξε το χαλί κάτω απ' τα πόδια του Μητσοτάκη, ίδρυσε την Πολιτική Άνοιξη και πήρε μαζί του τόσους βουλευτές της ΝΔ, όσους χρειαζόταν για να χάσει τη δεδηλωμένη.
Ζούμε αυτές τις μέρες σε ένα παράλληλο σύμπαν, 20 χρόνια αργότερα: η κυβέρνηση ΝΔ-Βενιζέλου-Τρόικας, με το Σαμαρά πρωθυπουργό, ετοιμάζεται να ξεπουλήσει το πιο νευραλγικό κομμάτι της ΔΕΗ, τον ΑΔΜΗΕ. Πρόεδρος της ΔΕΗ, όπως και το 1993, διορισμένος απ' την κυβέρνηση το Δεκέμβριο 2012, όταν του ανανέωσε τη θητεία, ένας άλλος καθηγητής του ΕΜΠ, ο Ζερβός. Στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής ...
Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής, όπου συζητήθηκε πριν λίγες μέρες το νομοσχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ, πολλοί βουλευτές ζήτησαν να κληθεί κι ο Ζερβός να καταθέσει, αλλά ο Παπαγεωργίου αρνήθηκε. Κι όχι μόνο αρνήθηκε, αλλά μίλησε κι εντελώς απαξιωτικά για το Ζερβό : «Τον διευθύνοντα σύμβουλο δεν τον αφορά η απόφαση του μετόχου», ανέφερε ο Παπαγεωργίου. Και συνέχισε «Δεν πέφτει λόγος του όποιου ιθύνοντος μιας εταιρείας για το τι θα κάνει το κράτος».
Υποθέτουμε ότι και το 1993 "δεν έπεφτε λόγος" στον Ξανθόπουλο για το τι θα κάνει το κράτος, αλλά ο Ξανθόπουλος είχε το ηθικό ανάστημα και την αξιοπρέπεια να πετάξει στα μούτρα του Μητσοτάκη και του Μάνου την παραίτησή του, μη διστάζοντας να τσαλακώσει το ίματζ της κυβέρνησης που τον είχε διορίσει. Μόνο τα άβουλα πιόνια είναι αυτά στα οποία "δεν πέφτει λόγος". Κι 11 χρόνια αργότερα ο Ξανθόπουλος ήταν εξωκοινοβουλευτικός Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ στη κυβέρνηση της ΝΔ.
Αν θυμόμαστε καλά, ο Ζερβός σε ανύποπτο χρόνο, στην πρώτη του θητεία στη ΔΕΗ, δήλωνε ότι είναι υπέρ μιας δημόσιας ΔΕΗ κι ότι αν το Δημόσιο δεν έχει το 51%, ο ίδιος θα φύγει απ' τη ΔΕΗ. Τώρα θα γίνει ο Πρόεδρος που θα υπογράψει το να πάρει κάποιος ιδιώτης το 66% του ΑΔΜΗΕ; Τόσο γλυκιά είναι η καρέκλα του Προέδρου;

Οι αναρτήσεις του ιστολόγιου “Λιγνίτης: ο δικός μας μαύρος χρυσός” βρίσκονται πλέον και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite !
Δείτε μας λοιπόν τώρα και στο Facebook και κάντε Like στη σελίδα μας!

Κι απ' την άλλη, ο Ζερβός δεν βάλλεται μόνο απ' την κυβέρνηση, βάλλεται κι απ' τους βιομήχανους. Διαβάζουμε π.χ. στο χθεσινό ΒΗΜΑ ότι οι βιομήχανοι "τα χώνουν" άγρια στο Ζερβό, για αναποτελεσματικότητα στο να ελέγξει το κόστος του ρεύματος: "Πριν από 10 χρόνια το μέσο λειτουργικό κόστος της ΔΕΗ ήταν 35 ευρώ η μεγαβατώρα και η μισθοδοσία του προσωπικού κυμαινόταν στα 1,3 δισ. ευρώ. Σήμερα η ΔΕΗ ισχυρίζεται ότι έχει μέσο κόστος 56 ευρώ, όταν η μισθοδοσία της έχει περιοριστεί στα 680 εκατ. ευρώ. Δεν είναι τυχαίο ότι το κόστος εξόρυξης του λιγνίτη από 9 ευρώ ο τόνος έχει εκτιναχθεί στα 14 ευρώ, ενώ υπήρξαν περίοδοι που η επιχείρηση υποχρεώθηκε να κάνει εισαγωγές (!) της πρώτης ύλης που βρίσκεται σε αφθονία στα λιγνιτωρυχεία της επικράτειας".
Αυτά που λένε οι βιομήχανοι για το κόστος της μισθοδοσίας είναι περίπου έτσι, αλλά ξεχνούν να μιλήσουν για το ότι η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει στη ΔΕΗ να κάνει προσλήψεις και τα παραγωγικά μέτωπα στενάζουν από έλλειψη προσωπικού, ο λιγνίτης βγαίνει πια με εργολάβους που δεν έχουν κατάλληλο εξοπλισμό κι αυτό ανεβάζει με πολλούς τρόπους το κόστος. Κι όταν μιλούν για εισαγωγές, ξεχνούν να μιλήσουν για το λιγνιτωρυχείο της Βεύης, που το ΥΠΕΚΑ το κρατάει επιμελώς κλειστό. Όλοι ξέρουν ότι η ΔΕΗ μόνο κατ' όνομα είναι επιχείρηση εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, στην πράξη ο κρατικός κι ο κομματικός εναγκαλισμός εξακολουθεί να παραμένει ασφυκτικός.
Και δεν είναι μόνο οι βιομήχανοι που "τα χώνουν"  στο Ζερβό, είναι και οι μεγάλες αποτυχίες στις ΑΠΕ: τι απέγιναν τα μεγάλα Φ/Β πάρκα, που θα έκανε η ΔΕΗ σε Κοζάνη και Μεγαλόπολη; Τι απέγιναν οι 550 θέσεις εργασίας, που θα δημιουργούσε το εργοστάσιο Φ/Β στην Κοζάνη; Τι απέγινε η συνεργασία με τους Κινέζους της Sinovel, για τα αιολικά που θα κατασκευάζονταν στην Ελλάδα; Όσο τα είδατε εσείς, άλλο τόσο τα είδαμε κι εμείς. Κι ευτυχώς για μας βέβαια τελικά, γιατί παντού αποδείχθηκε ότι τα αιολικά και τα Φ/Β είναι πανάκριβες μορφές ενέργειας κι όλοι όσοι κάηκαν κοιτούν πλέον ν' απαλλαγούν απ' αυτές και ξαναστρέφονται στο λιγνίτη και το λιθάνθρακα ή στα πυρηνικά.
Ζούμε σε εποχές είτε παράνοιας είτε μεγάλης αναδιανομής του κεφαλαίου, ο κοινός νους φαίνεται να είδος σε ανεπάρκεια κι ο μόνος στόχος των κυβερνητικών φαίνεται να είναι πώς θα σπρώξουν ακόμα λίγους μήνες στην εξουσία. Μια παραίτηση Ζερβού είναι το τελευταίο που τους χρειάζεται, αλλά δεν φαίνεται και να τους νοιάζει. Το μόνο λοιπόν που μένει να δούμε, μέχρι το τέλος αυτής της βδομάδας αφού το νομοσχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ μπαίνει στη Βουλή για ψήφιση, είναι αν ο Ζερβός θα έχει το ηθικό ανάστημα και την αξιοπρέπεια που έδειξε πριν 20 χρόνια ο Ξανθόπουλος. Στο κάτω-κάτω αυτοί τον χρειάζονται, ο ίδιος θα έχει πάντα το Πολυτεχνείο ...

1 σχόλιο: