Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Γερμανία: οι ΑΠΕ είναι πανάκριβες, φορτώστε τις στους πολίτες κι όχι στη βιομηχανία!

http://www.euractiv.com/energy/expensive-renewable-energy-threa-news-532637
Όπως μας λέει η EurActiv, ο νέος Γερμανός υπουργός Οικονομίας & Ενέργειας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (SPD) θεωρεί ότι η ακριβή ενέργεια από τις ΑΠΕ απειλεί τη Γερμανική βιομηχανία!  
Germany will risk losing its big industries unless they are sheltered from the cost burden of renewable energy, its economy minister said.
Το Δεκέμβριο η Κομισιόν έφερε ανατριχίλα στη Γερμανική βαριά βιομηχανία, όταν
ανακοίνωσε ότι θα ερευνήσει αν η απαλλαγή απ' τις υψηλές χρεώσεις των ΑΠΕ συνιστά κρατική ενίσχυση. Κι αμέσως ο Γκάμπριελ έσπευσε στις Βρυξέλλες για επαφές: "πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι Γερμανικές ενεργοβόρες βιομηχανίες δεν θα επιβαρύνονται απ΄ τις ταρίφες που προβλέπει ο νόμος EEG για τις ΑΠΕ".

"We must ensure in Germany that energy-intensive industry remains unburdened by the EEG law (Germany's renewable energy law)," Economy Minister Sigmar Gabriel (SPD) told reporters.
Σύμφωνα με το Platts, η Γερμανία είχε το Νοέμβριο περίπου 33GW εγκατεστημένη ισχύ από αιολικά και περίπου 35,5GW από φωτοβολταϊκά. Στις αρχές του 2014 το άθροισμά τους αναμένεται να ξεπεράσει τα 70GW. Το αποτέλεσμα; Χάρη στις ταρίφες που προβλέπει ο νόμος EEG, (που τον αντέγραψε και η Μπιρμπίλη και προκόψαμε), οι Γερμανοί καταναλωτές πρέπει να πληρώσουν το 2014 κάπου 21,5 δισεκατομύρια ευρώ επιδοτήσεις για τις ΑΠΕ, 18% περισσότερα απ' το 2013! Κι ακόμα τα αιολικά δίνουν μόλις το 8% της ζήτησης, ενώ τα Φ/Β μόλις το 5% της ζήτησης. Σκεφτείτε δηλαδή να μην έκαναν ρεκόρ παραγωγής από λιγνίτη το 2013 και να δώσουν περισσότερο οι ΑΠΕ, τι "γδάρσιμο" περιμένει τους Γερμανούς. Αυτοί έχουν μπροστά τους και το κλείσιμο των πυρηνικών, που θέλουν να τα αντικαταστήσουν με ΑΠΕ. Να δούμε μέχρι πότε θα αντέχουν να πληρώνουν. Και μπορεί το γδάρσιμο να είναι γενναίο, αλλά πρέπει να είναι ευτυχείς που καταναλώνουν "καθαρή" ενέργεια, έτσι τουλάχιστον μας λέει εμάς η ΡΑΕ! Οι Γερμανοί πολιτικοί πάντως φαίνεται να το έχουν καταλάβει ότι δεν πάει άλλο κι ετοιμάζουν για την άνοιξη αναθεώρηση του νόμου EEG, οπότε οι ΑΠΕτζήδες να ετοιμάζονται με τη σειρά τους για γενναίο κούρεμα.
Αυτό λοιπόν το γδάρσιμο μέχρι στιγμής ΔΕΝ το πληρώνει η βιομηχανία: η μέση ημερήσια τιμή σε ελεύθερη διαπραγμάτευση για ενέργεια βασικού φορτίου (day-ahead, Οver-Τhe-Counter baseload power) το 2013 ήταν μόλις 37,51 ευρώ/MWh, ενώ η μέση ετήσια τιμή (OTC year-ahead baseload power) ήταν μόλις 39,06 ευρώ/MWh, μειωμένη κατά 21% ως προς το 2012. Κι αυτές τις χαμηλές τιμές της βιομηχανίας είναι που ψάχνουν οι Βρυξέλλες: ο Επίτροπος Ανταγωνισμού είναι Ισπανός και τα αισθήματα των Ισπανών για τους Γερμανούς, αυτή την εποχή, δεν διαφέρουν και πολύ απ' τα δικά μας. Είπαμε, η Ευρώπη "είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα"!
Αφού λοιπόν "τζάμπα γεύμα δεν υπάρχει" και η βιομηχανία απολαμβάνει χαμηλές τιμές, τις επιβαρύνσεις απ' τις ταρίφες των ΑΠΕ τις πληρώνει ποιος άλλος; Ο απλός πολίτης! 
Ανάλογο γδάρσιμο βέβαια περιμένει κι εμάς, με τις απίθανες αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ, που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Κι αυτό έχει πάρει είδηση η ΕΒΙΚΕΝ κι είναι διαρκώς "στα κάγκελα": πολύ απλά, θέλει να απαλλαγεί απ' τις ταρίφες των ΑΠΕ και "να τις κάνει πάσα" στους απλούς καταναλωτές! Η κυβέρνηση λοιπόν ετοιμάζει νέες αυξήσεις στο λογαριασμό της ΔΕΗ, όταν 350.000 νοικοκυριά είναι χωρίς ρεύμα! Νέες αυξήσεις στο λογαριασμό της ΔΕΗ, όταν λέει κάψτε ηλεκτρικό κι όχι τζάκια! Τι νομίζουν ότι θα βρουν στις κάλπες την άνοιξη;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου