Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Η μεγάλη πράσινη απάτη : ζητούν να πληρώσουμε το 2014 "ντούκου" μια λιγνιτική Μονάδα 380MW και το 2020 να μην έχουμε ούτε Μονάδα ούτε ρεύμα!

Έγραψα προχθές ότι δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση του Ν.Βασιλάκου της ΡΑΕ και του Υφ.ΠΕΚΑ Ασ.Παπαγεωργίου, που δεν ξέρουν πώς να ξεφορτωθούν την καυτή πατάτα της τεράστιας τρύπας των 764 εκατομμυρίων ευρώ, που είναι το εκτιμώμενο έλλειμμα του Ειδκού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ για το 2014. Το μετάνιωσα όμως: θα ήθελα να είμαι στη θέση του Παπαγεωργίου, για να στείλω τους "πράσινους" απατεώνες εκεί που τους αξίζει, "στο πυρ το εξώτερο"!
Καταλάβατε τι μας λέει ο κ.Βασιλάκος, που ήταν, λένε, καλός φοιτητής στο Πολυτεχνείο, αλλά στην πράξη αποδεικνύεται ...
επικίνδυνος για την τσέπη μας; Μας ζητάει να πληρώσουμε μέσα στο 2014 765 εκατομμύρια ευρώ για να μηδενίσει, λέει, το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ. 765 ολόκληρα εκατομμυριάκια ευρώ ΜΟΝΟ για το 2014! Κι επειδή "τα πεντοχίλιαρα δεν είναι πετσετάκια", που τραγουδούσε κάποτε η Βιτάλη, (γι' αυτό και η εικόνα με τον Κολοκοτρώνη, όχι επειδή μας έλειψε το πεντοχίλιαρο), αν πληρώναμε αυτά τα 765 εκατομμύρια ευρώ σε ένα κατασκευαστή, θα μας έφτιαχνε μέχρι το 2018 μια λιγνιτική Μονάδα 380MW! Θα μας έφτιαχνε τη Μελίτη ΙΙ στη Φλώρινα, ή τον Άγιο Δημήτριο 6 ή την Πτολεμαϊδα 6 ή το Αμύνταιο 3!
Και θα είχαμε το 2020 φθηνό, αξιόπιστο κι 100% διαθέσιμο ηλεκτρικό ρεύμα, δεν θα μέναμε με τα "φουρφούρια", που έχουν 10% αξιοπιστία, να τρέχουμε να κάνουμε εισαγωγές για να έχουμε ρεύμα το βράδυ! Δεν θα μέναμε με πανάκριβο κι αναξιόπιστο ρεύμα. Και τα λεφτά δεν θα τα πληρώναμε όλα μονομιάς το 2014, αλλά σταδιακά, σε δόσεις, μέχρι το 2018! Έτσι, για να καταλάβουμε και να συνειδητοποιήσουμε ποιο είναι το "κόστος ευκαιρίας" αυτών των χρημάτων, τώρα που το "Λεφτά υπάρχουν" μας τελείωσε! Τι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει μ' αυτά τα χρήματα που μας ζητούν και τι τελικά θα τα κάνουμε: αντί να κάνουμε μια λιγνιτική μονάδα και να δημιουργήσουμε προστιθέμενη αξία στον τόπο, θα επιδοτούμε κρατικοδίαιτους "επενδυτές", κοινώς την "πράσινη αρπαχτή"! Και δεν φαίνεται να υπάρχει σ' αυτή την κυβέρνηση ούτε ένας που να το καταλαβαίνει αυτό, το τόσο πολύ απλό. Δεν φαίνεται κανείς να καταλαβαίνει ότι παντού, σ' όλο τον κόσμο στήνουν νέα εργοστάσια για παραγωγή ηλ. ενέργειας από λιγνίτη & λιθάνθρακα. Παντού, σ' όλο τον κόσμο, αξιοποιούν εγχώριες πηγές ενέργειας κι ακόμα και στη Γερμανία κάνουν νέο ρεκόρ παραγωγής ηλ. ενέργειας από λιγνίτη. Αυτοί είναι προφανώς ικανοί μόνο για να αγνοούν το λιγνίτη ή μόνο να δημιουργούν ένα πρόβλημα κι ύστερα να τρέχουν πίσω απ' αυτό.

Φαίνεται όμως ότι ο Βασιλάκος είτε αντιγράφει ό,τι κάνουν οι Γερμανοί είτε νομίζει ότι "Λεφτά εξακολουθούν να υπάρχουν" στις τσέπες του λαού κι έχει βαλθεί να μας τα πάρει "κανονικά και με το νόμο". Την ώρα που 1,3 εκατ. πολίτες έχουν μείνει άνεργοι, την ώρα που οι απλήρωτοι λογαριασμοί της ΔΕΗ είναι πάνω από 1,3 δισ. ευρώ κι αυξάνονται κατά 4 εκατ. ευρώ κάθε μέρα, την ώρα που 350.000 νοικοκυριά δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα και ζουν στο σκοτάδι. Και στέλνει τη λυπητερή στη χαμηλή τάση, δηλαδή στα νοικοκυριά, τα γραφεία, τα μαγαζιά κι όχι στην υψηλή τάση, στους βιομήχανους, που είναι οι προνομιακοί συνομιλητές του Σαμαρά. 3,30€/MWh να πληρώσουν οι βιομήχανοι, 38,61€/MWh να πληρώσουν τα νοικοκυριά, σχεδόν 12 φορές περισσότερο!
Και βέβαια, για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι ο μόνος πραγματικός επενδυτής στην ενέργεια μπορεί να είναι μόνο ο Έλληνας φορολογούμενος ! Αυτός που χρηματοδότησε στη μεταπολεμική, ρημαγμένη Ελλάδα την κατασκευή των λιγνιτικών μονάδων, των δικτύων υψηλής τάσης για τη μεταφορά, των δικτύων χαμηλής τάσης για τη διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας, αυτός που καλείται να πληρώσει το 2014, και μάλιστα "μετρητοίς", "ντούκου", ακόμα μια λιγνιτική μονάδα, την οποία δυστυχώς μόνο θα την πληρώσουμε, χωρίς να τη δούμε ποτέ!
Λεφτά για την Πτολεμαϊδα 5 δεν υπάρχουν, και τρέχει η ΔΕΗ από δω κι από κει για να τα βρει. Λεφτά για τη Μελίτη ΙΙ δεν υπάρχουν, και πρέπει να τη δώσουμε σε ιδιώτες να την κάνουν. Λεφτά για τα δίκτυα και τον ΑΔΜΗΕ δεν υπάρχουν, και πρέπει να τον ξεπουλήσουμε σε άλλο ένα κρατικοδίαιτο "επενδυτή", γιατί όχι π.χ. στην Κοινοπραξία ENERGA & HELLAS POWER! Αλλά λεφτά για τις "πράσινες μπούρδες" υπάρχουν και πρέπει -λέει- να τα πληρώσουμε, επειδή η τρόικα θέλει να μηδενιστεί το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ μέσα στο 2014!
716 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν οι φίλοι μας οι Σέρβοι τη νέα λιγνιτική μονάδα που θα κάνουν κοντά στο Βελιγράδι. Εμείς είμαστε ως γνωστόν "large" τύποι και πληρώνουμε κάθε χρόνο τα κερατιάτικα που μας ζητάει ο κάθε πολιτικός, για να ικανοποιήσει τις "πράσινες" ανησυχίες του. Και "πέφτουμε ύστερα απ' τα σύννεφα", όταν επιτέλους κάποτε αποκαλύπτεται αυτό που ο κόσμος τό' χει τούμπανο κι αυτοί κρυφό καμάρι: ότι πέφτουν οι μίζες σαν το χαλάζι! Δεν είναι καιρός να τους στείλουμε κι αυτούς και τη τρόικα από 'κει που 'ρθαν;

1 σχόλιο:

  1. Ήδη εξετάζονται οι αποφάσεις της ΡΑΕ-Βασιλάκου από την Κομισιόν - ανταγωνισμός

    SA.38220(2014/CP) - Alleged illegal state aid-Greece-Reductions in environmental taxes (ETMEAR: tax on renewable energy) for large and medium-sized electricity consumers

    ΑπάντησηΔιαγραφή